popo00 17.04.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 witam. bede dobudowywal dom do istniejacego domu, zabudowa bliźniacza. istniejący budynek ma tę ślepą ściane pokrytą styropianem i tynkiem. czy ja mam jeszcze stosować przerwe dylatacyjną i wypelniac ja styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 17.04.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 A projekt masz? Jak masz to tam powinno być wszystko czarno na białym opisane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popo00 17.04.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 nie mam projektu . zanim go zlecę- indywidualny projekt, jestem ciekaw jak sie czyni w takim wypadku, bo wiem ze robi sie dylatacje . chce po prostu wiedziec czy bede musiał wyścielić za dodatkowy steropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.04.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 zerwij stary i dobuduj to jedną ściane w ogóle oszczędzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popo00 19.04.2011 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 i co - wie ktos cos na ten temat? bo mnie sie wydaje ze juz nie bede musial robic tej dylatacji i pchac zadnego materialu....bo juz jest te 15 cm styropianu miedzy budynkami- mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 19.04.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Styropian w tym przypadku nie zupełnie pełni rolę dylatacji..Ale tak, budynki należy od siebie oddylatować. Sama dylatacja w tym przypadku polega na wykonaniu niezależniej kontrukcji. Styropian pełni rolę rolę takiej gumowej przekładki. Sugerowałbym położenie nowego tym bardziej, że koszta nie są ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popo00 19.04.2011 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 oczywiscie nie bedą połączone ze sobą konstrukcyjnie. tylko sie zastanawiam po co jeszcze miałbym upychać jakiś styropian między moją ścianę a jego otynkowany styropian.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 20.04.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 a nie nie... to nie tak.. ja ja bym raczej proponował zdarcie istniejącej izolacji i położenie 1 warstwy nowego. Ale nie wiem jaki i w jakim stanie jest tynk domu Twojego sąsiada. Chodzi o to, że czasem w szczególności na tynkach cementowo wapiennych od strony północnej powstają zielone wykwity a w gorszych przypadkach zagrzybienie. Jak coś takiego zamurujesz to nie będzie za fajnie Ale nie znam naocznie sytuacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.04.2011 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 witam. bede dobudowywal dom do istniejacego domu, zabudowa bliźniacza. istniejący budynek ma tę ślepą ściane pokrytą styropianem i tynkiem. czy ja mam jeszcze stosować przerwe dylatacyjną i wypelniac ja styropianem? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 26.04.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 widzę każdy ma inne zdanie na ten temat ;] mimo wszystko ja zgodziłbym się z rafalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_bv 28.04.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 witam. bede dobudowywal dom do istniejacego domu, zabudowa bliźniacza. istniejący budynek ma tę ślepą ściane pokrytą styropianem i tynkiem. czy ja mam jeszcze stosować przerwe dylatacyjną i wypelniac ja styropianem? My budujemy bliźniaka i robimy dylatację, ale czy przy dobudowie trzeba.. Lepiej zapytać kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 04.05.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 zawsze lepiej zapytać kierwonika. Ale gdyby wszyscy sie stosowali to by nie było forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts