DariaIMichu 17.04.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Czy piec gazowy o mocy ok 28KW starczy do podgrzania cieplej wody na 4 mieszkania? Rozglądam się za mieszkaniem i trafiłam na takie interesujące mnie mieszkanie ale troche niepokoi mnie czy taki sposób ogrzewania a zwłaszcza ogrzewania wody będzie wydatny, a bardzo bym nie chciała by był potem kłopot z cieła wodą, a dokłądnie z jej brakiem gdy nagle wszyscy w tych 4 mieszkaniach zaczna uzywac ciepła wode, np. podczas prysznica. Rozmawiałam z jednym znajomym, który ma większe pojęcie niz ja i zaczął troche kręcic nosem. Dokładne parametry jakie udało mi się uzyskac to moc kotła do ogzrewania ok 22KW a moc kotła do ciepłej wody ok 28KW. ma być także zbiornik z ciepła wodą ok 500-600l. To wszytsko ma wystarczyc na 4 mieszkania po ok 75m kw. W większości takich mieszkań co oglądałam to spotkałam się z takimi piecami gazowymi co wode grzeją przepływowo-na bieżąco. Szczerze mówiąc to takie rozwiązanie tez średnio mi się podoba ale cóż. Poradzcie nt tego jednego ogzrwania na 4 mieszkania czy jest to dobre czy lepiej sobie odpuścić i choc mieszkanko mi sie bardzo podoba, to lepiej szukać czegoś z tym ogrzewaniem przepływowym-na bieżąco. Co jets lepsze. niestety w okolicy nie ma miejskiego ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 18.04.2011 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) Nikt sie nie wypowie? Tyle dobrych dusz i nic? Doradźcie czy taki system ogrzewania co wymyslił developer "wydoli" z ciepła wodą czy jest to zbyt słabe i lepiej szukac innego mieszkania, bo co jak co ale ciepłej wody przy kąpieli to mi nie może zabraknąć Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez DariaIMichu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 19.04.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Jakis dziwny będzie ten blok to chcesz miec tam mieszkanie? Ile tam będzie w sumie mieszkań że tylko 4 mieszkania maja byc ogrzewane 1 kotłem. W bloku będzie w takim razie kilkanascie kotłów i kilkanaście zasobników? Dlaczego tam nie robi jednego kotła i kotłowni na wszytskie mieszkania jakie sa w bloku? Czy tak nie byłoby sensowniej? Przy ok 120-150litrach wody na mieszkanie, bo tyle wychodzi wody może i nie zabraknie, tym bardziej że rzadko kiedy spotkasz się z sytuacja by każdy sie akurat kapał w tym samym czasie. A w jakim czasie taki kocioł 28 kW bedzie potrafił dogrzac wode w 600litrowym zasobniku gdyby jednek każdy w w tym samym czasie się kapał to ci nie powiem, to musisz poczekac az ktos mądrzejsz się odezwie. Aha. Kotły przepływowe to kiepskie rozwiązanie. Poczytaj na forum. Jest wielu co opisuje swoje doświadczenia z takimi systemami i chyba każdy ma do niego tak goracy stosunek jak on potrafi dac gorącej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.04.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 kiepsko to wygląda "mówiły jaskółki że niedobre są spółki" trudno jednoznacznie ocenić taki system o którym piszesz bo za mało danych ale trzymaj się lepiej tego przysłowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.04.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 bez obaw, system bez problemu da radę, przy normalnym zapotrzebowaniu ma jeszcze zapas mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 19.04.2011 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Mieszkanie jes t w zabudowie coś ala jednorodzinna, szeregowa, z tym, że każdy domek ma dwa mieszkania-na parterze i na piętrze. Te kotły gazowe maja być w jakims pomieszczeniu technicznym na klatce schodowej jednego domku. i tak jakby co dwa domki będa miały swoje ogrzewanie. Rozliczanie ma być na zasadzie centralnego ogrzewania czyli cipełomierzy i licznikow na wode-jak w klasycznym bloku-to akurat nie budzi tyle moich wątpliwości. kajmanxxl jakie dane powinnam podac by lepiej ocenić ten system. Bo ciagle mam wątpliwości. Czytałam tez o tych kotłach przepływowych i faktycznie opinie sa bardzo negatywne. Nawet nie wiedziałam, że tak ludzie na nie narzekaja zwłaszcza, że większośc mieszkań jakie oglądałam miało własnie swoje ogrzewanie z tym kotlem przepływowym. A może znacie jakies zalety takiego kotła przepływowego względem centralnego ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.04.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 A może znacie jakies zalety takiego kotła przepływowego względem centralnego ogrzewania? O co chodzi z tym kotłem przepływowym i co? Z tego co piszesz dom jest ciepły (22kW na 300m2 mieszkań), zbiornik 600l z kotłem 28kW bez problemu dostarczy zgodnie z nastawą cwu do każdego punktu odbioru. Działa to w ten sposób, że z chwilą spadku temp w zbiorniku uruchamia się kocioł i grzeje z mocą odpowiednią do zużycia wody, moc jego nie pozwoli na obniżenie temperatury w zbiorniku - wg mnie wszystko ok. Dodam, że mieszkałem w bloku 6 klatek po 20 mieszkań, były tam dwa zbiorniki cwu po 1000l - nikt nie narzekał, że zabrakło mu ciepłej wody, kocioł był tak ustawiony, że zbiorniki miały stałą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 20.04.2011 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Kotły przepływowe to te co grzeja wode na bieżąco i sa bez żadnego zbiornika, zasobnika. W większości mieszkań co oglądałam było własnie takie rozwiązanie, że każdy w mieszkaniu, najczęściej w łazience miał swój piecyk i on odpowiadał za grzanie kaloryferów i ciepłej wody. Takie piecyki chyba tez się nazywaja dwyfunkcyjne ale nie jestem pewna.Dom ma byc budowany z białej cegły grubości 18cm, chyba silicatowej, czy cos w tym stylu i ocieplone 15cm styropianem. Okna plastikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.04.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 (edytowane) o przepływowym zapomnij, system o którym piszesz zapewnia odpowiedni komfort. O tym, że dom budowany w nowoczesnej, ciepłej technologii świadczy zastosowanie kotła co o mocy 22kW na 300m2 mieszkań, co przy dodaniu pow wspólnych pozwala zmieścić się w 60W/m2, czyli dom 6-litrowy. Edytowane 20 Kwietnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 20.04.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Mieszkanie jes t w zabudowie coś ala jednorodzinna, szeregowa, z tym, że każdy domek ma dwa mieszkania-na parterze i na piętrze. Te kotły gazowe maja być w jakims pomieszczeniu technicznym na klatce schodowej jednego domku. i tak jakby co dwa domki będa miały swoje ogrzewanie. Rozliczanie ma być na zasadzie centralnego ogrzewania czyli cipełomierzy i licznikow na wode-jak w klasycznym bloku-to akurat nie budzi tyle moich wątpliwości. kajmanxxl jakie dane powinnam podac by lepiej ocenić ten system. Bo ciagle mam wątpliwości. Czytałam tez o tych kotłach przepływowych i faktycznie opinie sa bardzo negatywne. Nawet nie wiedziałam, że tak ludzie na nie narzekaja zwłaszcza, że większośc mieszkań jakie oglądałam miało własnie swoje ogrzewanie z tym kotlem przepływowym. A może znacie jakies zalety takiego kotła przepływowego względem centralnego ogrzewania? by dokładnie ocenić system jakiegokolwiek budynku potrzeba znać schemat całej instalacji z przekrojami, system liczników jakie zastosowano pomp itd zawsze wszystko pięknie wyglada jak deweloper opowiada swoje bajery a potem wypisują tu na forum ludzie co zrobić, jak system jest wspólny to rzadko da się nawet poradzić coś sensownego, sprawdź dewelopera pogadaj z ludźmi co już mieszkają w jego mieszkaniach, co do piecy dwu-funkcyjnych to są dobre ale tylko do kawalerki zamieszkiwanej przez jedną osobę, bo jak już są dwie to kicha przerobiłem to i zawodowo i prywatnie bo kilka mieszkań w których mieszkałem było wyposażonych w te piece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 20.04.2011 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Ąz takich dokładnych danych to Ci nie podam bo po prostu ich nie znam. mam nadzieje, że instalacja będzie wykonana zgodnie ze sztuką i normami. W koncu ktos te prace będzie odbierał. Ja głównie sie bałam czy mi ciepłej wody nie zabraknie. Chcialabym jeszcze zapytać czy i tego ciepełka nie będzie za mało. Sciany będa z cegły silicatowej grubości 18 cm +15 cm styropianu. Okna plastikowe a reszta chyba standardowo. 4 Mieszkania po ok 75mkw a piec o mocy na CO około 22 kW.Z tego co piszesz to i tak mam szczęście że nie zdecydowałam sie na mieszkanie z piecem przepływowym, a wszytskie jakie oglądałam były zaopatrzone własnie w takie rozwiązanie, tylko to jedno ma inaczej i okazuje się że to chyba jest bardziej komfortowe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.04.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 parametry jakie podałaś są prawidłowe do tej wielkości mieszkań więc jak nic nikt nie spierzył powinno być ok a jak jest coś spieprzone to często poprawki kosztują bardzo drogo i wtedy łatwiej dać w łapę komuś kto odbiera więc za bardzo bym nie wierzył w dobry odbiór, cenniejsza jest marka dewelopera więc najlepiej sprawdzaj jego poprzednie domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 05.05.2011 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) Kurcze, sama nie wiem co robić. Dzisiaj rozmawiałam ze znajomym instalatorem od ogrzewania i mocno mnei nastraszył. Powiedział, że taki układ nie będzie działał, tzn napewno będzie brakowało ciełej wody a może i ciepła wogóle. Czy może ktoś mnie uspokoić? Jak trzeba będzie to zadzwonie do developera i wyciągne od niego potrzebne informacje. Narazie wiem, że dom będzie z cegły 18cm + 15 styropianu, okna plastikowe. Kocioł będzie miał moc 28KW na ciepłą wode i 22 na ogrzewanie (chyba firmy Junkers). Aha, to będzie jeden kocioł-nie dwa, tyle, że ma ta moc jakos podzieloną. Zbiornik na wode ok 500-600 litrów. To ma ogrzać 4 mieszkania o łacznej powierzchni ok 300m2 i wode do 4 łazienek, 4 Wc-ów i 4 kuchni Znajomy instalator powiedział, że to się licz tak, że w każdym mieszkaniu może byc ok 4 osób czyli łacznie 16 i dla tych 16 osób ciepłej wody na 200% zabraknie, że ten system nie ma prawa sprostać. Za mała moc. Wg niego moc powinna byc przynajmniej 35-40KW Czy jest ktos kto może jakos policzyć czy taka moc wystarczy. Bo chyba jak niczego boje sie, a raczej skrajnie nie cierpie braku ciepłej wody. :( Edytowane 5 Maja 2011 przez DariaIMichu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.05.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 (edytowane) Ok wyjaśnię może bardziej przystępnie, załóżmy że w domu zamieszka 16 osób, każda z nich przeciętnie potrzebuje 1000kWh rocznie na podgrzanie cwu, to daje całkowite roczne zapotrzebowanie na 16000kWh, tj średnio 43,84kWh/dobę, co jest równoznaczne z tym że kocioł z mocą 28kW będzie przeciętnie pracował 1,6h/dobę, nawet jak doliczymy zwiększone zapotrzebowanie nawet o 100% to kocioł bez problemu da radę (popracuje 3,2h), aby każdy miał zawsze odpowiednią ilość cwu to w wystarczy ten zbiornik (zanim mieszkańcy go opróżnią to kocioł przygotuje następny). Moc tego kotła wystarcza aby taki zbiornik zagrzać o 40stC (np z 20 do 60) w godzinę, jeśli ktoś napełnia wannę 100l w ciągu 10min to kocioł dokładnie w tym czasie uzupełni ciepło w zbiorniku, jeśli w tym samym czasie zużycie będzie 200l to w ciągu następnych 10 min kocioł uzupełni o tą ilość zbiornik - da radę, instalator się myli, prościej nie mogę. Edytowane 6 Maja 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts