oscylot 18.04.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 WitamJak w temacie, chce zabezpieczyć okna od wewnętrznej strony do tynkowania. Widziałem że są takie specjalne listwy do których przykleja się folię ale to trochę kosztuje i nie chce się pchać w niepotrzebne koszty. Myślę o oklejeniu okien folią, do klejenia chce użyć taśmy PCV malarskiej. Tylko nie wiem gdzie to przykleić do ramy okna ?? Czy tynk zachodzi na ramę okna czy kończy się równo z ramą ?? Widziałem że ekipy tynkarskie zabezpieczają okna owijając skrzydła folią ale po tynkowaniu te ramy i zawiasy są całe owalone tynkiem a ja chciałbym tego uniknąć dlatego robię to sam. Proszę o poradę jak to ma dokładnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 18.04.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Kup zwykłą folię malarską za 2 zł (ze dwie powinny wystarczyć na duży dom) i przyklej ją do ramy zostawiając centymetr na ewentualny tynku, który "wejdzie" na ramę.A zawiasy wyczyść jak tylko skończą tynkować zanim porządnie zastygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 18.04.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Listwy nie służą tylko po to żeby przykleić do nich folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 18.04.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Nie zapomnij użyć odpowiedniej taśmy,wiele z nich zostawia klej na oknie po usunięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 18.04.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Nie zapomnij użyć odpowiedniej taśmy,wiele z nich zostawia klej na oknie po usunięciu. Nic nie zostanie, jeśli taśmę usuniesz możliwie najszybciej jak się da (najlepiej na drugi dzień po założeniu) i najlepiej gdyby nie świeciło na taśmę słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscylot 20.04.2011 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 tynkarze kazali kupić taśme PCV malarska ona nie zostawia kleju, mam dylemat jaka folie kupić, te malarskie zwykle sa cienkie latwo sie niszcza. Co byście polecili ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coperek 20.04.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 tynkarze kazali kupić taśme PCV malarska ona nie zostawia kleju, mam dylemat jaka folie kupić, te malarskie zwykle sa cienkie latwo sie niszcza. Co byście polecili ?? ja kupilem folie stretch - daje rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 20.04.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 W castoramie lub obi jest spory wybór folii,po prostu wybierz tą mocniejszą pamiętając żeby była w miarę przezroczysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 20.04.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Folia grubsza przezroczysta. W składach z foliami na pewno znajdziesz. Ta za 2zł pewnie będzie za cienka. Tynk roztarga ją.Taśma PCV. Ja używam takiej żółtej chyba Expert. Dobrze się klei i nie zostawia kleju nawet po 10 dniach. Co do techniki: otwórz okno, zawiń, zamknij okno a później oklej ramę taśmą. Najlepiej taka 5cm. Pamiętaj żeby zawiaski ładnie okleić. Oklejanie okien zostawiłbym wykonawcy tynków. Każdy ma swój wypróbowany sposób i materiały. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 21.04.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Oklejanie zostawiłbym wykonawcy tynków Oj, z tym to różnie bywa. Nauczony swoim doświadczeniem, zabezpieczyłem okna sam. Całe okno (zamknięte) okleiłem zwykłą folią malarską (dwie paczki po 2zł), kleiłem malarską taśmą papierową (2 rolki po 3zł) do ramy zostawiając 2cm na tynk. Pościągałem wszystko na drugi dzień po tynkarzach. Nic się nie uszkodziło. Zawiasy wyczyściłem od razu (po szprycu) starą szczoteczką do zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 21.04.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Pościągałem wszystko na drugi dzień po tynkarzach. Ile m2 miałeś tego tynku??? Różnie bywa też z klientami. Jeden był taki co sobie okna okleił taką srebrną taśmą Patex czy coś takiego. Klej zmywa chyba do tej pory:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 23.04.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Ile m2 miałeś tego tynku??? Robota była podzielona, jak tylko pomieszczenie było gotowe to na drugi dzień folia ściągnięta. Całość jakieś 400 m2 ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 27.04.2011 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 To chyba tynki gipsowe miałeś. Bo przy tynkach cement wapno to minimum 2 dni trzeba. Szpryc i tynk właściwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscylot 27.04.2011 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 zrobilem tak folie wywinalem na skrzydla i zamknalem okno a ramy okleilem taśmą PCV 48mm ale tam gdzie trzeba bylo bo na ramach mam folie z którą okna przyjechaly tynki maja zaczac robic za tydzien mam nadzieje ze folia nie wplynie na działanie okien jak sobie z 2 tygodnie bedzie zalożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 27.04.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Robota była podzielona, jak tylko pomieszczenie było gotowe to na drugi dzień folia ściągnięta. Całość jakieś 400 m2 ścian. Mówiąc na drugi dzień, miałem na myśli, że w następnym dniu po skończeniu roboty. Całość trwała prawie tydzień. Pisałem również, że najlepiej gdyby taśma była ściągana na drugi dzień po założeniu, ale jeśli nie jest super gorąco, to nie wydaje mi się żeby był problem z jej (i kleju) ściągnięciem po kilku dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts