Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie okien przed tynkowaniem wewnątrz

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie, chce zabezpieczyć okna od wewnętrznej strony do tynkowania. Widziałem że są takie specjalne listwy do których przykleja się folię ale to trochę kosztuje i nie chce się pchać w niepotrzebne koszty. Myślę o oklejeniu okien folią, do klejenia chce użyć taśmy PCV malarskiej. Tylko nie wiem gdzie to przykleić do ramy okna ?? Czy tynk zachodzi na ramę okna czy kończy się równo z ramą ?? Widziałem że ekipy tynkarskie zabezpieczają okna owijając skrzydła folią ale po tynkowaniu te ramy i zawiasy są całe owalone tynkiem a ja chciałbym tego uniknąć dlatego robię to sam. Proszę o poradę jak to ma dokładnie wyglądać.

Folia grubsza przezroczysta. W składach z foliami na pewno znajdziesz. Ta za 2zł pewnie będzie za cienka. Tynk roztarga ją.

Taśma PCV. Ja używam takiej żółtej chyba Expert. Dobrze się klei i nie zostawia kleju nawet po 10 dniach.

Co do techniki: otwórz okno, zawiń, zamknij okno a później oklej ramę taśmą. Najlepiej taka 5cm. Pamiętaj żeby zawiaski ładnie okleić.

Oklejanie okien zostawiłbym wykonawcy tynków. Każdy ma swój wypróbowany sposób i materiały.

Powodzenia

Oklejanie zostawiłbym wykonawcy tynków

Oj, z tym to różnie bywa. Nauczony swoim doświadczeniem, zabezpieczyłem okna sam. Całe okno (zamknięte) okleiłem zwykłą folią malarską (dwie paczki po 2zł), kleiłem malarską taśmą papierową (2 rolki po 3zł) do ramy zostawiając 2cm na tynk.

Pościągałem wszystko na drugi dzień po tynkarzach. Nic się nie uszkodziło. Zawiasy wyczyściłem od razu (po szprycu) starą szczoteczką do zębów.

Robota była podzielona, jak tylko pomieszczenie było gotowe to na drugi dzień folia ściągnięta. Całość jakieś 400 m2 ścian.

Mówiąc na drugi dzień, miałem na myśli, że w następnym dniu po skończeniu roboty. Całość trwała prawie tydzień.

Pisałem również, że najlepiej gdyby taśma była ściągana na drugi dzień po założeniu, ale jeśli nie jest super gorąco, to nie wydaje mi się żeby był problem z jej (i kleju) ściągnięciem po kilku dniach