Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mila z Kratki.pl a wentylacja mechaniczna !!!

EMW

Recommended Posts

Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się czy model Mila firmy Kratki.pl nadaje się do domu z wentylacją mechaniczną ewentualnie rekuperacją? Model ten posiada dolot powietrza z zewnątrz, ale niepokoi mnie "system czystej szyby"? Podobno niewiele kominków wykorzystuje tylko powietrze z zewnątrz. Może ktoś posiada taki wkład i chciałby się podzielić doświadczeniem.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się czy model Mila firmy Kratki.pl nadaje się do domu z wentylacją mechaniczną ewentualnie rekuperacją? Model ten posiada dolot powietrza z zewnątrz, ale niepokoi mnie "system czystej szyby"? Podobno niewiele kominków wykorzystuje tylko powietrze z zewnątrz. Może ktoś posiada taki wkład i chciałby się podzielić doświadczeniem.

Jeśli Mila ma system czyszczenia szyby w postaci szczeliny wzdłuż szyby, to

bez względu na dolot z zewnątrz z króćcem w innym miejscu, eliminuje ją

to do zastosowań z WM.

Odnośnie tego systemu to nie jesteśmy pewni, czy posiadają go wszystkie Mile (jest ich chyba 5 rodzajów) - na stronie producenta nie ma żadnej informacji o tym systemie "czystej szyby". Informację o nim znaleźliśmy na allegro.

Właśnie rozpakowałem Milę z szybą podnoszona do góry . Wygląda na to ,że

powietrze dociera na szybę w sposób odseparowany.Nie miałem czasu przyglądać

się temu bliżej ,ale za tydzień będę gościł przedstawicieli kratek , mogę dopytać

jak to jest w pozostałych modelach . Jeśli czas zbytnio Cię nie nagli ,poczekaj.

Właśnie rozpakowałem Milę z szybą podnoszona do góry . Wygląda na to ,że

powietrze dociera na szybę w sposób odseparowany.Nie miałem czasu przyglądać

się temu bliżej ,ale za tydzień będę gościł przedstawicieli kratek , mogę dopytać

jak to jest w pozostałych modelach . Jeśli czas zbytnio Cię nie nagli ,poczekaj.

Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś czego się dowiedział. Odnośnie czasu to zakup kominka to kwestia miesiąca - dwóch, więc pośpiechu nie ma :)

Z góry dziękuje za wszelki info

To mechaniczne DGP, które pobiera powietrze z okolic kominka rówież się będzie kłócić z tym systemem? W mojej Mili zauwazyłem, że jednoczesne zamknięcie szybra i przepustnicy na dolocie powoduje po jakimś czasie lekkie zabrudzenie szyby w dolnej jej części przy narożach.

Trudno powiedzieć czy Twoja Mila ma dopływ powietrza odseparowany czy nie.

Wiem ,że pierwsze modele nie były szczelne , teraz już są . Oznaki o których

mówisz najlepiej sprawdzić przy rozpalaniu . Jak zaczyna sie dopiero co palić(3-5 min)

powtórz czynność o której pisałeś. Ogień powinien zdechnąć jaśli jest szczelna.

• 3 years później...