brainchild 18.04.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Cześć, od jakiegoś czasu próbuję wybrać kolor elewacji która ma zostać położona u mnie na elewacji. Czas coraz bardziej nagli a ja i Żona mamy coraz większy mętlik w głowie, bo kolor który na wzorniku papierowym wygląda fajnie na monitorze komputera wygląda dużo gorzej i teraz nie wiem jaki kolor w rzeczywistości dostanę. Wiemy że chcemy mieć kolor z palety Ceresitu Gobi, Dakota, Florida albo Kalahari, raczej z tych wyższych numerów 4-6, z jaśniejszymi dodatkami wokół okien. Muszę się zdecydować w tym tygodniu (dziś, jutro), tak więc czasu mam bardzo mało. Chciałbym Was prosić abyście zamieścili tu zdjęcia swoich elewacji, jeżeli są w którymś z tych kolorów. Dodatkowo jakbyście mogli napisać, jak bardzo kolor farby w opakowaniu a potem na elewacji różni się od koloru na wzorniku. Będę bardzo wdzięczny! Żona też Z góry dziękuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.04.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Zapoznaj sie z tym artykułemoto jego fragment: Ze względu na specyficzną budowę narządu wzroku u człowieka, postrzeganie barw zależy od wielu czynników, wśród których najważniejsze to:- właściwości spektralne oglądanej powierzchni,- rodzaj źródła światła, którym powierzchnia jest oświetlona (rodzaj iluminantu),- kierunek obserwacji,- jasność i kolor tła,- wielkość oglądanej próbki, - indywidualne cechy narządu wzroku danej osoby. Jak widzisz wplyw na postrzeganie barw ma bardzo wiele czynnikow, NIGDY nie należy wybierać koloru na podstawie zdjęcia, skanu, wyświetlenia na monitorze (zawsze będzie inny efekt)Jedyną słuszną metodą wybrania świadomie koloru elewacji jest nałożenie fragmentu elewacji i pomalowanie w wybrany kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 18.04.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Dokładnie, najlepszy sposób to nałożenie fragmentu elewacji na np. kawałek płyty GK. My wybraliśmy Ceresit Indiana 2 na podstawie wzornika. Dopiero po zamówieniu tynku nałożyliśmy go na kawałek płyty GK. Myśleliśmy, że będzie trochę ciemniejszy niż we wzorniku (tak nam sugerowano), ale nam wydaje się że jest jaśniejszy. Mimo wszystko podoba się nam i nic już nie zmieniamy. W tym tygodniu będzie kładziony na nasz domek, więc wkleję fotki jak już będzie gotowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brainchild 18.04.2011 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 fighter1983 - zgadzam się z Tobą, że najlepiej byłoby pomalować fragment elewacji wybranym kolorem. Myślałem nawet o tym, by kupić po jednym wiaderku różnych kolorów, no ale ta cena (ok. 200 PLN) mnie odstrasza Szkoda, że są tylko 25 litrowe, jakby były po 5 litrów to bym się nie zastanawiał i od razu bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.04.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) zrób tak: kup 1 worek tynku mineralnego białego i pomaluj farba (farbe juz zamowisz w malych próbkach) bedzie to juz praktycznie taki sam kolor jaki finalnie uzyskasz pozniej na tynku barwionym w masie. (niewielka roznica w kolorze bedzie wynikala z wypelnienia ziaren tynku farba). Jest tez inna metoda: 1 wiaderko tynku podzielic na mniejsze partie i wybarwic (np po 5kg) ale to juz zalezy od zaangazowania dystrybutora i ich polityki i standardu obslugi klienta. Gdybys mial wiecej czasu - takie probki dobry producent jest w stanie dostarczyc na swoj koszt, ale czas wykonania takich probek lacznie z przesylka - okolo 5-6 dni roboczych. otrzymujesz wtedy wybrane kolory na plycie GK w formacie ok 40x40 cm Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 19.04.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Ja też stoję przed takim wyborem. Będzie Kalahari 2, ale wybierałem z próbnika. Wcześniej patrzyłem na stronie ceresitu i kolory wyglądają całkiem inaczej. Mam nadzieję, że wyjdzie w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 22.04.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Nasza elewacja Ceresit Indiana 2 https://picasaweb.google.com/darek.cwik/Elewacja#slideshow/5598484322259320194 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 30.04.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Task wygląda mniej więcej sylikatowo-sylikonowy Kalahari 2 baranek 2mm. Prawie zrobione:http://img196.imageshack.us/img196/1474/44615711.jpg A tak z przodu:http://img705.imageshack.us/img705/5517/27723590.jpgI jeszcze jedno:http://img861.imageshack.us/img861/3910/61873221.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymex 16.05.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Można spróbować wypożyczyć katalog próbek elewacji w sklepie i porównać "na żywo" z elewacją domu, którego kolor Wam się podoba. My tak zrobiliśmy ponieważ wahaliśmy się pomiędzy kalahari 1 i 2. Wybraliśmy 1 bo 2 w rzeczywistości okazał się zbyt intensywny jak dla nas. Poza tym sprzedawca podał nam adresy klientów którzy kupili określone kolory i pojeździliśmy popatrzeć jak prezentują się na elewacji całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts