Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie: Elewacja Ceresit - Gobi, Dakota, Florida, Kalahari - zdjęcia

Recommended Posts

Cześć,

od jakiegoś czasu próbuję wybrać kolor elewacji która ma zostać położona u mnie na elewacji. Czas coraz bardziej nagli a ja i Żona mamy coraz większy mętlik w głowie, bo kolor który na wzorniku papierowym wygląda fajnie na monitorze komputera wygląda dużo gorzej i teraz nie wiem jaki kolor w rzeczywistości dostanę. Wiemy że chcemy mieć kolor z palety Ceresitu Gobi, Dakota, Florida albo Kalahari, raczej z tych wyższych numerów 4-6, z jaśniejszymi dodatkami wokół okien. Muszę się zdecydować w tym tygodniu (dziś, jutro), tak więc czasu mam bardzo mało.

Chciałbym Was prosić abyście zamieścili tu zdjęcia swoich elewacji, jeżeli są w którymś z tych kolorów. Dodatkowo jakbyście mogli napisać, jak bardzo kolor farby w opakowaniu a potem na elewacji różni się od koloru na wzorniku. Będę bardzo wdzięczny! Żona też :-)

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Zapoznaj sie z tym artykułem

oto jego fragment:

Ze względu na specyficzną budowę narządu wzroku u człowieka, postrzeganie barw zależy od wielu czynników, wśród których najważniejsze to:

- właściwości spektralne oglądanej powierzchni,

- rodzaj źródła światła, którym powierzchnia jest oświetlona (rodzaj iluminantu),

- kierunek obserwacji,

- jasność i kolor tła,

- wielkość oglądanej próbki,

- indywidualne cechy narządu wzroku danej osoby.

Jak widzisz wplyw na postrzeganie barw ma bardzo wiele czynnikow, NIGDY nie należy wybierać koloru na podstawie zdjęcia, skanu, wyświetlenia na monitorze (zawsze będzie inny efekt)

Jedyną słuszną metodą wybrania świadomie koloru elewacji jest nałożenie fragmentu elewacji i pomalowanie w wybrany kolor.

Dokładnie, najlepszy sposób to nałożenie fragmentu elewacji na np. kawałek płyty GK. My wybraliśmy Ceresit Indiana 2 na podstawie wzornika. Dopiero po zamówieniu tynku nałożyliśmy go na kawałek płyty GK. Myśleliśmy, że będzie trochę ciemniejszy niż we wzorniku (tak nam sugerowano), ale nam wydaje się że jest jaśniejszy. Mimo wszystko podoba się nam i nic już nie zmieniamy. W tym tygodniu będzie kładziony na nasz domek, więc wkleję fotki jak już będzie gotowy:)

fighter1983 - zgadzam się z Tobą, że najlepiej byłoby pomalować fragment elewacji wybranym kolorem. Myślałem nawet o tym, by kupić po jednym wiaderku różnych kolorów, no ale ta cena (ok. 200 PLN) mnie odstrasza :-( Szkoda, że są tylko 25 litrowe, jakby były po 5 litrów to bym się nie zastanawiał i od razu bym tak zrobił.

zrób tak: kup 1 worek tynku mineralnego białego i pomaluj farba (farbe juz zamowisz w malych próbkach) bedzie to juz praktycznie taki sam kolor jaki finalnie uzyskasz pozniej na tynku barwionym w masie. (niewielka roznica w kolorze bedzie wynikala z wypelnienia ziaren tynku farba).

Jest tez inna metoda: 1 wiaderko tynku podzielic na mniejsze partie i wybarwic (np po 5kg) ale to juz zalezy od zaangazowania dystrybutora i ich polityki i standardu obslugi klienta.

Gdybys mial wiecej czasu - takie probki dobry producent jest w stanie dostarczyc na swoj koszt, ale czas wykonania takich probek lacznie z przesylka - okolo 5-6 dni roboczych. otrzymujesz wtedy wybrane kolory na plycie GK w formacie ok 40x40 cm

Edytowane przez fighter1983

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Można spróbować wypożyczyć katalog próbek elewacji w sklepie i porównać "na żywo" z elewacją domu, którego kolor Wam się podoba. My tak zrobiliśmy ponieważ wahaliśmy się pomiędzy kalahari 1 i 2. Wybraliśmy 1 bo 2 w rzeczywistości okazał się zbyt intensywny jak dla nas. Poza tym sprzedawca podał nam adresy klientów którzy kupili określone kolory i pojeździliśmy popatrzeć jak prezentują się na elewacji całego domu.