Gość 16.05.2002 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Czy przed rozpoczęciem projektowania należy zlecić profesjonalną ekspertyzę czy też wystarczyć po prostu wkopać się samemu w grunt i zobaczyć co jest pod spodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2002 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Dla domków jednorodzinnych nie ma takiego obowiązku, ale warto to zrobić. Koszt nie taki duży, a można uniknąć wielu niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 16.05.2002 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 ja zapłaciłem 100 zł/otwór 3,5m. I dziękuję Opatrzności bo wiem na czym stoję. Działka ze spadkiem, zawsze sucha, 1,5m piaszczystej gleby, niżej glina o spadku niekoniecznie odpowiadającym spadkowi działki, a po glinie płynie woda. Rezultat: fundament jak pod zamek a nie mały domek.Gdybym o tym nie wiedział, postawiłbym fundament na nawodnionym piasku a tak musiałem go oprzeć na glinie. Gdyby działka była płaska, bardziej opłacalne byłoby wykonać płytę pod całym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2002 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Sorry za namolność, ale ile otworów powinno się zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 16.05.2002 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Zależy jaka powierzchnia zabudowy i jaki teren. Jak wokół płasko i jednostajnie to dwa wystarczą. Jak w pobliżu górka albo dołek, albo strumień, to więcej. Geotechnik będzie wiedział ile. Pierwsze wskazówki - to obserwacja roślin dziko rosnących. Inne rosną na stnowiskach wilgotnych, inne na suchych, jedne mają korzenie płytko, inne głęboko itd. Ostateczną wiedzę i tak będziemy mieli kopiąc fundamenty. Zawsze i wszędzie może się zdarzyć zasypana i dawno zapomniana studnia, albo gigantyczny głaz narzutowy pół metra pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 16.05.2002 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Warto, koniecznie. Zwłaszcza jeśli teren jest mało rozpoznany. Brak oceny geotechnicznej może dużo kosztować, jeśli wyjdą jakieś niespodzianki. Znam budowę, gdzie nie było takiej oceny, a po wykopaniu dołka okazało się, że jakieś 30-50 lat wcześniej było tam... śmietnisko! I co za skarby tam można było znaleźć!!! Tylko, że wywiezienie tego całego kramu + koszt dowiezienia piachu był po pierwsze nieprzewidziany w kosztorysie, po drugie koszmarny! Myślę więc, że nie warto robić tanich oszczędności na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts