Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekspertyza geotechniczna

Gość

Recommended Posts

ja zapłaciłem 100 zł/otwór 3,5m. I dziękuję Opatrzności bo wiem na czym stoję. Działka ze spadkiem, zawsze sucha, 1,5m piaszczystej gleby, niżej glina o spadku niekoniecznie odpowiadającym spadkowi działki, a po glinie płynie woda. Rezultat: fundament jak pod zamek a nie mały domek.

Gdybym o tym nie wiedział, postawiłbym fundament na nawodnionym piasku a tak musiałem go oprzeć na glinie. Gdyby działka była płaska, bardziej opłacalne byłoby wykonać płytę pod całym domem.

Zależy jaka powierzchnia zabudowy i jaki teren. Jak wokół płasko i jednostajnie to dwa wystarczą. Jak w pobliżu górka albo dołek, albo strumień, to więcej. Geotechnik będzie wiedział ile. Pierwsze wskazówki - to obserwacja roślin dziko rosnących. Inne rosną na stnowiskach wilgotnych, inne na suchych, jedne mają korzenie płytko, inne głęboko itd. Ostateczną wiedzę i tak będziemy mieli kopiąc fundamenty. Zawsze i wszędzie może się zdarzyć zasypana i dawno zapomniana studnia, albo gigantyczny głaz narzutowy pół metra pod ziemią.

Warto, koniecznie. Zwłaszcza jeśli teren jest mało rozpoznany. Brak oceny geotechnicznej może dużo kosztować, jeśli wyjdą jakieś niespodzianki. Znam budowę, gdzie nie było takiej oceny, a po wykopaniu dołka okazało się, że jakieś 30-50 lat wcześniej było tam... śmietnisko! I co za skarby tam można było znaleźć!!! Tylko, że wywiezienie tego całego kramu + koszt dowiezienia piachu był po pierwsze nieprzewidziany w kosztorysie, po drugie koszmarny! Myślę więc, że nie warto robić tanich oszczędności na tym etapie.