paullonger 18.04.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam wszystkich . Zabieram sie do wykanczania naszego mieszkania (2 poziomy w sumie 95m2) w ktorym planuje wentylacje z rekuperatorem i mam w zwiazku z tym kilka pytan. 1. Gdzie moge zrobic dobrze szybko i niedrogo projekt instalacji? (w zalaczeniu moje wypociny, prosze o opinie) 2. Myslalem o rekuperatorach takich jak VUTmini 300m3/h , MISTRAL Mini PRO-VENT lub LUNA 200 DOSPEL. Co sadzicie o tych urzadzeniach. Jakie ewentualnie mozecie polecic w cenie 2500-3000zl z bypasem (najlepiej automat). 3. Planuje umiescic reku w stryszku nad poddaszem i w zwiazku z tym mam pytanko czy mozna wykorzystac kanaly z grawitacji do wyprowadzenia czerpni i wylotu oraz czy moge takie zwykle rury (nie kwadratowe) zalac w wylewce? z gory dzieki za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pfafara 25.04.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Ja robie projekt w firmie Tora z Czestochowy- cena 300zl.pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 25.04.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Jeżeli masz komin z kanałem wentylacyjnym to lepiej odpuść sobie rekuperator. Zrób wentylację hybrydową, niewielu o tym wspomina, a koszt znacznie mniejszy i tak samo utrzymanie. Jeżeli dom jest mocno energooszczędny to do nawiewania najlepiej nawiewnik z grzałką, grzałka załącza się poniżej 8C wyjdzie znacznie taniej niż utrzymanie rekuperatora no i oczywiście na kanał wentylacyjny nasada turbowent do sterowania przepływem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.04.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) co za brednie, hybrydowa? chłopie poczytaj przepisy zanim coś palniesz, grzałka mniej prądu ciągnie od reku? jeśli dom jest mocno energoszczędny to się mocno reku montuje a nie grzałkę, energoszczędny jest po to by grzałek w nim nie montować wiesz co, załóż bloga najlepiej...z ciekawymi teoriami Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts