RobSto 19.04.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Witam,wśród wielu wątków z ogrzewaniem, nigdzie nie znalazłem tematu ogrzewania indukcją.Temat wynikł po znalezieniu stronki: http://cieplydom.net/ Sam osobiście ogrzewam już groszkiem, ale zastanawiam się nad innym "czyściejszym" rozwiązaniem.Dlatego ciekawi mnie czy są może osoby które zetknęły się z tematem lub co ważniejsze może już użytkują.Zastanawiają mnie realne koszty utrzymania takiej indukcji. Sprzedawca tego czegoś twierdzi, że realne przedziały miesięczne za prąd to 100-500 zł ale wolałbym potwierdzić to u już korzystających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 19.04.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 podłączam się do wątku, ciekawe to choć cenowo jakoś wątpię żeby było atrakcyjne ale czekam również na czyjeś opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 19.04.2011 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Cenowo to: - zakup urządzenia z montażem elektryki (bez hydrauliki???) - do domu ok 150 m - koszt około 6 tyś - rachunki jak pisałem wyżej niby - 100-500 m-c Ciekawe jak reali i czy ktoś gdzie indziej sprzedaje takie coś - mi się w necie nie udało znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.04.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 sami się przyznają że sprawność nawet nie wynosi 100%wiec jak obecnie ktoś spala np 760kg/miesiąc ekogroszku, to miesięcznie go to kosztuje niecałe 700zł (groch po 900zł/t)jak by się uszczęśliwił takim urządzeniem za miesiąc zapłacił by co najmniej 2200złczy ktoś zaprzeczy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.04.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Ok, a czym to się różni od kotła elektrycznego? Czy tylko tym, że ma mniejszą sprawność i wyższą cenę? W eksploatacji taniej wyjdzie piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem. Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.04.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) sami się przyznają że sprawność nawet nie wynosi 100% wiec jak obecnie ktoś spala np 760kg/miesiąc ekogroszku, to miesięcznie go to kosztuje niecałe 700zł (groch po 900zł/t) jak by się uszczęśliwił takim urządzeniem za miesiąc zapłacił by co najmniej 2200zł czy ktoś zaprzeczy ??? tak - zaprzeczam, policz dokładniej - może w moim kalkulatorze https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0 wstaw w H2, 3250 - tyle kWh możesz otrzymać z 760kg ekogrochu przy sprawności kotła 0,7, cena prądu wg własnych możliwości Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.04.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 spokojnie kolegobardzo dobra tabelka i właśnie z niej skorzystałema to czy będzie 100zł więcej czy mniej bo założymy inną sprawność czy kaloryczność nie ma to większego znaczeniabo do 500zł miesięcznie za prąd i tak nie dojdziemyzaprzeczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.04.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) cieszę się że do czegoś mój arkusz się przydaje, przynajmniej wyliczenia nie budzą zastrzeżeń, ale przy tańszej taryfie (35gr/kWh) różnica przekracza 1k - to sporo. Wracając do tematu to sceptycznie podchodzę do tego systemu, uważam że każdy system ogrzewania elektrycznego o sprawności <1 przegrywa z tanią farelką ( w tym przypadku wg moich wyliczeń wynosi 0,9794). Koszt w 1 poście nie uwzględnia zapotrzebowania na energię, dlatego czemu nie - może być "miesięczne za prąd to 100-500 zł", ale inne systemy zrobią to taniej. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.04.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Dlatego ciekawi mnie ... Zastanawiają mnie realne koszty utrzymania takiej indukcji. Sprzedawca tego czegoś twierdzi, że realne przedziały miesięczne za prąd to 100-500 zł Bez sensu - to nie wytop aluminium. Zwykły kocioł elektryczny, czyli grzałka jest lepszy, ma sprawność bliską 100% i nie generuje zakłóceń i pola elektromagnetycznego (różnica w mocy pobieranej i ogrzewania jest właśnie wypromieniowywana w takiej postaci). Po co komplikować proste rzeczy ? Ile wydasz na ogrzewanie zależy od zapotrzebowania domu na energię - można to oszacować licząc ozc dla danego budynku. 100zł jest możliwe, jeśli wybudujesz dom jak j-j, ale taki dom zagrzejesz też zwykłą farelką. Ale tak realnie, dla zwykłego domu rachunki będą sporo wyższe. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts