Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie INDUKCYJNE - real przypadki

RobSto

Recommended Posts

Witam,

wśród wielu wątków z ogrzewaniem, nigdzie nie znalazłem tematu ogrzewania indukcją.

Temat wynikł po znalezieniu stronki:

http://cieplydom.net/

Sam osobiście ogrzewam już groszkiem, ale zastanawiam się nad innym "czyściejszym" rozwiązaniem.

Dlatego ciekawi mnie czy są może osoby które zetknęły się z tematem lub co ważniejsze może już użytkują.

Zastanawiają mnie realne koszty utrzymania takiej indukcji. Sprzedawca tego czegoś twierdzi, że realne przedziały

miesięczne za prąd to 100-500 zł ale wolałbym potwierdzić to u już korzystających.

sami się przyznają że sprawność nawet nie wynosi 100%

wiec jak obecnie ktoś spala np 760kg/miesiąc ekogroszku, to miesięcznie go to kosztuje niecałe 700zł (groch po 900zł/t)

jak by się uszczęśliwił takim urządzeniem za miesiąc zapłacił by co najmniej 2200

czy ktoś zaprzeczy ???

sami się przyznają że sprawność nawet nie wynosi 100%

wiec jak obecnie ktoś spala np 760kg/miesiąc ekogroszku, to miesięcznie go to kosztuje niecałe 700zł (groch po 900zł/t)

jak by się uszczęśliwił takim urządzeniem za miesiąc zapłacił by co najmniej 2200

czy ktoś zaprzeczy ???

tak - zaprzeczam, policz dokładniej - może w moim kalkulatorze

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0

wstaw w H2, 3250 - tyle kWh możesz otrzymać z 760kg ekogrochu przy sprawności kotła 0,7, cena prądu wg własnych możliwości

Edytowane przez kbab

cieszę się że do czegoś mój arkusz się przydaje, przynajmniej wyliczenia nie budzą zastrzeżeń, ale przy tańszej taryfie (35gr/kWh) różnica przekracza 1k - to sporo. Wracając do tematu to sceptycznie podchodzę do tego systemu, uważam że każdy system ogrzewania elektrycznego o sprawności <1 przegrywa z tanią farelką ( w tym przypadku wg moich wyliczeń wynosi 0,9794). Koszt w 1 poście nie uwzględnia zapotrzebowania na energię, dlatego czemu nie - może być

"miesięczne za prąd to 100-500 zł",

ale inne systemy zrobią to taniej.

Edytowane przez kbab

Dlatego ciekawi mnie ... Zastanawiają mnie realne koszty utrzymania takiej indukcji. Sprzedawca tego czegoś twierdzi, że realne przedziały

miesięczne za prąd to 100-500 zł

Bez sensu - to nie wytop aluminium. Zwykły kocioł elektryczny, czyli grzałka jest lepszy, ma sprawność bliską 100% i nie generuje zakłóceń i pola elektromagnetycznego (różnica w mocy pobieranej i ogrzewania jest właśnie wypromieniowywana w takiej postaci). Po co komplikować proste rzeczy ? Ile wydasz na ogrzewanie zależy od zapotrzebowania domu na energię - można to oszacować licząc ozc dla danego budynku. 100zł jest możliwe, jeśli wybudujesz dom jak j-j, ale taki dom zagrzejesz też zwykłą farelką. Ale tak realnie, dla zwykłego domu rachunki będą sporo wyższe.

Edytowane przez rwxw