Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy budowlane? Może pomożemy

Recommended Posts

Witam,

To może ja zacznę :)

Buduję dom w piwnicą i mam problem z drenażem odwadniającym, a konkretnie z miejscem, do którego będzie on odprowadzał wodę.

Dom będzie na lekkim podniesieniu terenu, obsypany glebą nieprzepuszczalną nachyloną "od domu". Pozwoli to na zabezpieczenie od wody opadowej. Czyli w normalnych warunkach piwnice i dom nie są narażone na zalanie, a drenaż nie będzie miał nic do roboty, bo woda nie będzie dochodzić do rur. W normalnych warunkach poziom wody jest ponad 1 m poniżej poziomu ław fundamentowych.

Za drogą jest rzeczka (patrz rysunek). Woda w rzece jest na stałym poziomie, poza momentami powodzi jak w zeszłym roku. Wtedy woda płynie od strony rzeczki, czyli od przodu działki. W okolicy nie ma kanalizacji burzowej, dookoła są inne działki z domami, czyli jedynym sposobem odprowadzania wody z drenażu jest wykopanie studni chłonnej. Jednak, jeśli wybudujemy studnię przed domem (skąd idzie woda) to przy wzroście poziomu rzeki rury drenażu będą wręcz szkodzić, ponieważ woda idąca od rzeki będzie nimi płynąc w stronę domu. W przypadku zrobienia zbiornika odpływowego za domem zmieniamy naturalny bieg wody. Woda w gruncie opada o około 2 cm na metr w stronę rzeki i za domem jej poziom jest wyższy, a do tego tamtą stroną idą żyły wodne.

Co zrobić w takim przypadku? Czy robienie drenażu w ogóle ma sens? Jeśli tak, to jak rozwiązać problem z odprowadzaniem wody?

http://images45.fotosik.pl/817/4e3c2e5297489a69gen.jpg

Nasz dom będzie na środku.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Hecata

Mam pytanie z zakresu fundamentów.

Otóż planujemy wylanie fundamentów w ziemi ilastej na głębokości 90 cm, natomiast nad ziemią prawdopodobnie będzie 100 cm wysokości. Czy do tak wysokich fundamentów wystarczy tylko zbrojenie w ziemi wieniec 4 x pręt żebrowany 12 czy powinnam również wykonać zbrojenie górą jeśli tak to w jaki sposób.

Ściany murowane będą z POROTHERMU 30 P+W Wybrałam ocieplenie wykonane ze styropianu o grubości 15 cm styropian. Ocieplenie ma się spierać na fundamencie ( 5 cm styropianu) Fundamenty ocieplone styrodur +/- 7 cm. Czy takie rozwiązanie jest ok?????

Bardzo proszę o pomoc nie ukrywam że sprawa jest pilna.

Pozdrawiam serdecznie ;-)

• 4 weeks później...

witam

mam problem z wykonawca nie wiem co mam robic??

zacznijmy ze wykonawca i kierownik budowy to jedna firma ,wykonawca dał mi do podpisania umowe o dzieło ale ta umowa to tylko została stworzona chyba pod niego podobno moge ja sprawdzic lub zpisac nowa u radcy prawnego wtedy bede miał pewnosc ze nikt mnie nie oszuka??mam racje??

zaczne od wylania ławy :

wykonawca podał mi ilosci potrzebnego betonu na ławe wyszło 17m3

zamówiłem wiec dwie gruchy po 9m3 i zabrakło mi betonu na ławe wiec czym predzej domawiam brakujaca ilosc wykonawca liczy mierzy szalunki twierdzi ze jeszcze 1,6m3 zamawiam wiec dodatkowy transport z taka iloscia to i tak sobie firma liczy kilometry i co sie okazuje ze znowu zabrakło około 1m3 wiec kto za to teraz odpowiada? ja totalnie nic a nic sie nie znam na budowie no i czasu tez nie mam zona sie wszystkim zajmuje a ostatnio to tylko zadymy w domu bo wykonawca zaczyna fisiowac madrzyc sie cwaniakowac a najlebsze jest ze zaczyna sobie podnoscic koszty, czyli twierdzi ze na chudziaka przydała by sie papa ale w podanej umowie niemam wytyczonej kwoty takiej pracy wiec pan twierdzi ze doliczyc musi kilka złotych i tak co jakis czas znajduje cos czego nie ma wypisanego w umowie.......:/

dalsza czesc zamawiania materiałow :

pan przysyała mi zestawianie dalsze i pisze ze potrzebuje steropian gold 14cm

dzwonie po hurtowniach ale 14 cm to jest problem jest 10cm/15cm ale 14cm????? po moim telefonie do projektanta projektant twierdzi ze dał steropian 10 plus 4cm klej siatka itd

wiec przyszedł transport steropianu 14cm za kwote....!!!!!!!!!! gdzie 10cm jest o wiele mniejsza

nie wiem co mam dalej robic budowa domu juz mnie przerosła a to dopiero ława ...podobno najlebsze rozwiazanie to wymiana tej firmy ale czy nie trafi mi sie taka sama?lub porzadna umowa u radcy lub wynajac inwestora budowlanego aby mi tego pilnował ????

pomocy co mam robic?????rozwód juz tuz tuz????:D

Moim zdaniem dobry kierownik to podstawa. Przy systemie gospodarczym chyba najlepiej, żeby był niezależny, czyli bez powiązań z kolejnymi zatrudnianymi ekipami. Nasz okazał się naprawdę super - przy pracach konstrukcyjnych wizytował budowę często, pomagał przy różnych wyborach, wszystkich wykonawców (w tym nas) traktował tak samo - stosując zasadę ograniczonego zaufania.

Błąd zdarzył się Wam na początku, co trochę frustruje, ale nie łamcie się. Jeżeli czujecie, że mało wiecie, to trzeba odżałować trochę czasu, zrezygnować np. z wieczornego relaksu przy telewizorze czy z książką, a zamiast tego Murator papierowy + strona + forum. Tu naprawdę szybko ktoś z doświadczeniem podpowie, pomoże, choćby wskaże, gdzie szukać jakichś danych w projekcie. Nie musicie zaraz zostać inżynierami budownictwa, ale trochę zorientowania pozwoli Wam lepiej czuwać nad budową i inaczej będą Was traktować wykonawcy. Zawsze to lepiej samemu trochę poczytać w projekcie albo pomnożyć i wiedzieć jaka objętość betonu wejdzie w ławy, a nie dawać fachowcowi wolną rękę i poczucie, że może Wam wmówić, co chce.

Druga opcja to system całkowicie zlecony.

Z tym styropianem wyszło kiepsko. W projekcie powinno być przecież zestawienie przegród z rozpiską na grubości ściany, docieplenia, tynku itp. Sprawdź w projekcie i wyjdzie kto strzelił byka - projektant (4cm na siatkę i klej to trochę dużo) czy wykonawca, który źle oczytał.

• 4 weeks później...

Witam,

tej wiosny rozpoczęłam budowę domu,obecnie mam stan zero,buduje mi firma,która również kupuje materiały budowlane i szef tej ekipy namawia mnie żeby po postawieniu stanu surowego,położeniu dachówki i wstawieniu okien od razu dociepilć budynek 15cm styropianem i zrobić elewację,byłoby to we wrześniu,może w pażdzierniku i potem przez zimę robić środek,oczywiście cały czas paląc w piecyku,żeby dom sechł,ale ja nie wiem czy to jest dobry pomysł,czy nie zrobi mi się "termos" w domu,wolałabym,żeby dom stal przez zimę bez okien i suszył się do wiosny.Poczytałam trochę dzienniki budowy i tam wszyscy robią elewację na końcu,czy może mi ktoś fachowo doradzić?z góry dziękuję.

• 2 weeks później...

witam

mam pewne pytanie odnosnie zmiany wysokosci dachu nad garazem

otóż pierwotnie nad garażem miał byc drewniany strop i tylko poddasze o maxymalnej wysokosci 170 cm

i tak mam w projekcie, otrzymalem pozwolenie na budowe i rozpoczelismy prace,

ale w miare czasu stwierdzilismy ze dobrze byloby podniesc scianke o okoł metr, troche obnizyc strop

do poziomu podestu schodów i otzymalibysmy spory pokój o powierzchni około 36 m2

odnosnie tego mam pytania czy:

jezeli nad garazem chce mieć pokój czy moze nad nim byc strop drewniany?

szacunkowo ile mogła by wyniesc cena u architekta który wprowadziłby takie zmiany?

zmiany.jpgzmiany1.jpg

w załącznikach mam naniesione na rysunek zmiany jakie chcialbym wprowadzic

• 3 weeks później...

Witam

Jestem nowa i zupełnie nie znam się na budownictwie, nie moja działka. Ale zamierzam wybudowac dom :yes: Nie będę go oczywiście budowała systemem gospodarczym bo poszła bym na pewno z torbami. Mam zamiar kupić gotowy dom z elementów keramzybetonowych i posadowić go na płycie fundamentowej. I w związku z tym moje pytanie jest następujące: strefa przymarzania ziemi w naszym regionie to 80,90 cm to w jaki sposób będzie posadowiona płyta fundamentowa jeżeli kier bud życzy sobie żeby była poniżej strefy przymarzania. Jakiej grubości musi być to płyta, jako laikowi wychodzi mi, że ok 1,5 m. I ile betonu muszą wtedy wylać? Chcę posadowić dom na płycie ze względu na energooszczędność. Może ktoś z mądrzejszych ode mnie poradzi mi coś.

Zależy mi na jak najszybszym wybudowaniu. Dom będzie mały 96 m2 w Fabryce Domów wyliczyli mi stan surowy na 119.500 + 8VAT a stan deweloperski na 199.800 + 8 Vat to dużo? Jestem sama i kompletnie nie znam się na budowaniu a wszyscy mnie straszą fuszerkami na budowach, nawet nie będę wiedziała co jest źle zrobione.:(

Zastanawiam się jeszcze nad ofertą Nowy dom śląsk - zawsze to bliżej mnie, ale wtedy pokusiłabym się na częściowe wybudowanie przez deweloper np: stan surowy otwarty za 177.130 zł + do tego elewacja 17.600 zł, a reszta przez wynajęte mniejsze firmy może ktoś mi poleci.:o

Przepraszam ja nie pisałam, że budowanie w systemie gospodarczym jest nieopłacalne.

Tylko, że ja nic nie będę mogła zrobić na budowie, ani dopilnować ani załatwić materiałów ani pomagać w inny sposób.

Edytowane przez Beti44

• 3 weeks później...

Witam,

Na przełomie maja i czerwca rozpoczałem rozbudowe budynku mieszkalnego, zrobiliśmy fundamenty w ziemi zbrojone i poźniej wyciągneliśmy bloczkami betonowymi w górę, zaizolowałem sciany fundamentów od środka Dysperbitem, i tam stoi juz prawie 3 tygodnie bo cały czas pada....i trafia mnie szlag...:/// wypompowuje wode jak tylko prestaje padać ale ziemia jest bardzo nasiaknieta. Mam przywiezioną ziemię i czeka na wsypanie, tylko sie zastanawiam ile dni musi przeschnąć to wszystko żeby można było wsypać ziemie, czy ja ubijać czy zostawić zeby sie uleżała, czy wysypać żwir na nią teraz czy poźniej?? bo chudego betonu nie bede narazie ubijał chce zeby to samo sie troche ubiło i przede wszystkim przeschło. Aha i jeszcze jedno pytanie czym przyklejacie pape na izolacje poziomą ścian? i ile warstw dajecie? pozdrawiam i dziekuje za każdą rade.

Witam,

potrzebuję porady- opinii fachowca od ekologicznych oczyszczalni.

mam dużą działkę (prawie 20 arów), ale trudne warunki gruntowe- gliniaste.

- mam badanie geotechniczne gruntu

- mam projekt ekologicznej oczyszczalni biologicznej (Sotralentz Bio Uno) z filtrem żwirowym i ze zrzutem do oczka wodnego (zgodnie z sugestią zawartą w badaniu geotechnicznym)

i niby wszystko ok, ale ktoś, kto w moim mieście zajmuje się pozwoleniami wodno- prawnymi, przy okazji luźnej gadki, nastraszył mnie, że to nie będzie działać, że oczko nie odbierze oczyszczonych ścieków (za małe), że będzie zimą zamarzać... i już nie wiem, co robić...

Nie chcę zanieczyszczać otoczenia, boję się zainwestować 10 tys w coś, co nie będzie działać...

Proszę o pomoc, poradę, fachową opinię. mam dokumenty w wersji elektronicznej.

• 3 weeks później...

Mam kłopot z kominami Schiedel, wykonawcy nie zrobili dylatacji przy przejściu przez strop.

Napisałam dokładniej tutaj o co chodzi: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185078-Komin-Schiedel-i-brak-dylatacji-przy-przej%C5%9Bciu-przez-strop-CO-TERAZ

Proszę o jakąś poradę, co teraz zrobić z tym fantem?

• 1 month później...

Witam,

proszę fachowców, wykonawców i inwestorów o pomoc. Mianowicie zakupiłam 130 m2 kostki brukowej Libet Piccola Pastello z serii Colormix i kostki pomimo, że jest to pierwszy gat. i z tej samej linii produkcyjnej kostki różnią się w paletach. Trzy palety były bez nakropień i nie było dużego kontrastu w kolorach. W załączeniu wysyłam zdjęcia, proszę powiedzcie czy to jest normalne zjawisko, że kostki są nakrapiane i jest duży rozrzut kolorystyczny - od pastelowych do białych o odcieniu różu! Te nakropienia, szczególnie na tych jasnych kostkach wyglądają jak rdza. Zdjęcie nr 594 to kostka ułożona z pierwszych trzech palet 591 z kolejnych już czterech, bo taki misz masz na tych paletach. I co o tym sądzicie? Czy ma ktoś tą kostkę położoną, jak u Was to wyglądało? Co mam robić?

Uprzedzę Was,oczywiście przedstawiciel handlowy (w końcu jego zadaniem jest sprzedać towar) był i określił, że kostka jest ok, tylko brukarze źle układają i mają ją układać zgodnie z ich zaleceniami.

Z góry bardzo dziękuję. Nie ukrywam, że jest to dla mnie pilna sprawa.

Pozdrawiam,

Anna

DSC00558.jpg

DSC00584.jpg

DSC00585.jpg

DSC00586.jpg

DSC00587.jpg

DSC00558.jpg

DSC00584.jpg

DSC00585.jpg

DSC00586.jpg

DSC00587.jpg

Edytowane przez anna2504

• 3 months później...

Witam,

Mamy pytanie co najpierw się robi tynki czy instalacje ogrzewania podłogowego, pompę ciepła czy kominek?

Dom MA 79.65 m2 parterowy sufit podwieszany (pod koniec budowy będzie zakładany), jest ocieplony 15 cm stropianem i na to jest położony tynk mineralny okna 3 szybowe:wiggle:, ogrzewany będzie pompom ciepła powietrze/woda, kominkiem z DGP, podłogówką we wszystkich pomieszczeniach, nie mamy kotłowni wiec pompę ciepła chcemy postawić w szerokim korytarzu, lub w kuchni( z tym że w kuchni jednostka zewnętrzna pompy będzie stała z przodu budynku a tego chcielibyśmy uniknąć).

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Rzuty po zmianach:

zmiany zorba pompa ciepła.jpg

Witam,

proszę fachowców, wykonawców i inwestorów o pomoc. Mianowicie zakupiłam 130 m2 kostki brukowej Libet Piccola Pastello z serii Colormix i kostki pomimo, że jest to pierwszy gat. i z tej samej linii produkcyjnej kostki różnią się w paletach. Trzy palety były bez nakropień i nie było dużego kontrastu w kolorach. W załączeniu wysyłam zdjęcia, proszę powiedzcie czy to jest normalne zjawisko, że kostki są nakrapiane i jest duży rozrzut kolorystyczny - od pastelowych do białych o odcieniu różu! Te nakropienia, szczególnie na tych jasnych kostkach wyglądają jak rdza. Zdjęcie nr 594 to kostka ułożona z pierwszych trzech palet 591 z kolejnych już czterech, bo taki misz masz na tych paletach. I co o tym sądzicie? Czy ma ktoś tą kostkę położoną, jak u Was to wyglądało? Co mam robić?

Uprzedzę Was,oczywiście przedstawiciel handlowy (w końcu jego zadaniem jest sprzedać towar) był i określił, że kostka jest ok, tylko brukarze źle układają i mają ją układać zgodnie z ich zaleceniami.

Z góry bardzo dziękuję. Nie ukrywam, że jest to dla mnie pilna sprawa.

Pozdrawiam,

Anna

Kostki układa się sortując z około 5 palet jednocześnie.

• 3 months później...

na wiosnę ropoczęliśmy budowę, niestety chyba dokonaliśmy złego wyboryu co do kierownika budowy bo jemu jakoś nic nie przeszkadza i wszystko jest o.k.,co mnie trochę martwi a mi nasuwa się masa pytań i ciągle mnie coś martwi.dom buduje nam firma budowlan.nie mamy doświadczenia w budowie i nie mieliśmy nigdy styczności z budową

na chwilę obecną mamy wykonane fundamenty i tu nasuwa mi się pytanie :

Czy styropian(styrodur) przyklejony do fundamentu może odstawać 2-3cm od ściany czy ma do niej przylegać?.Klejony jakąś specjalną pianką do styropianu punktowo.Wydaje mi się że to właśnie ta pianka go odsadziła.