Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy budowlane? Może pomożemy

Recommended Posts

witam

w grudniu 2010 złożyłam w UM kompletny projekt domu. architekt z UM kazał uzupełnić ten projekt zaświadczeniem od zarządcy drogi ze do mojej działki, tej na której chce rozpocząć budowę dochodzi droga publiczna. nadmienię za na terenie gdzie chce budować istnieje MPZP.

czy architektura ma prawo żądać abym do wniosku o pozwolenie załączyła takie zaświadczenia?

SKO do którego sie odwołałam ustalono ze UM takiego prawa nie ma.

Jakie problemy napotykacie na budowie? Opiszcie tutaj, a nasz inżynier budowlany może poradzi na łamach "Muratora", a może odwiedzimy Waszą budowę? Czekamy [/b][/size]

Witam..Nie wiem tak naprwde od czego zacząc.

Przebywamy z mezem za granicą i budujemy sobie w Polsce dom.

Po ostatniej Naszej wizycie w kraju ,przez przypadek dowiedzielismy sie i oczywiscie zobaczyliśmy na wlasne oczy,że wylewka betonowa na fundamencie sie kruszy,a jak wiadomo na tym opiera sie cała konstrukcja.Powołaliśmy inspektora Nadzoru Budowlanego, który wynalazł wiele niezgodności z projektem, spotkał sie z firmą budowlana n abudowie i teraz jest Naszym przedstawicielem. Martwi Nas jednak fakt czy jakkolwiek nie poprawią tej wylewki, bedzie ona dobrze zrobiona. Dodam, że z firmą mieliśmy wiele konfliktów, a po spotkaniu z Inspektorem upewniliśmy sie tylko,ze mieliśmy racje iże firma naciągneła Nas na sporą sume pieniędzy...

Moj problem jest nastepujacy, chcemy posawic skrajna szeregowke na dzialce na ktorej od 10 lat stoja fundamenty. Sa one nierowne, popekane a do tego rosna w nich 2 drzewa w tym jedno dosyc grube. Jak ocenic czy nadaja sie one do wybudowania domu? Czy jest mozliwe wyburzenie ich, zasypanie ziemia i zrobienie od nowa?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Mój problem to B-18. I nie chodzi mi o recepture betonu....... tylko o znak drogowy. Pojawił sie na mojej drodze (powiatowa) dojazdowej na budowę i powiało grozą.

Tylko do 15 t. Jakie procedury muszę przejść by samochody z zaopatrzeniem mogły do mnie dojechać?

a co ty tam bedziesz parkowal w garazu? : czolg :wave:

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Zwracam się z prośbą o pewne informacje, iż jestem w tym temacie laikiem i powoli się chce w temacie rozeznać.

Planuje budowę domku parterowego z poddaszem użytkowym o powierzchni użytkowej max 100m. Projektu nie mam gotowego ale mniej więcej ma tak to wyglądać

- dach dwuspadowy prosty bez facjatek z blacho dachówki

- ściany zewnętrzne myślę nad keramzytem ocieplone styropianem albo watą a wewnętrzne pustaki

Czy za 100 tys jestem w stanie wybudować go w stanie surowym zamkniętym systemem gospodarczym ??

Albo doradzcie z jakich materiałów budować i na czym da się oszczędzić tak aby w 100 tys się zmieścić albo i mniej.

Prosze o podopowiedź

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Zwracam się z prośbą o pewne informacje, iż jestem w tym temacie laikiem i powoli się chce w temacie rozeznać.

Planuje budowę domku parterowego z poddaszem użytkowym o powierzchni użytkowej max 100m. Projektu nie mam gotowego ale mniej więcej ma tak to wyglądać

- dach dwuspadowy prosty bez facjatek z blacho dachówki

- ściany zewnętrzne myślę nad keramzytem ocieplone styropianem albo watą a wewnętrzne pustaki

Czy za 100 tys jestem w stanie wybudować go w stanie surowym zamkniętym systemem gospodarczym ??

Albo doradzcie z jakich materiałów budować i na czym da się oszczędzić tak aby w 100 tys się zmieścić albo i mniej.

Prosze o podopowiedź

powinno Ci się udać ale czy temat budowy domu dobrze przemyślałeś warto jest poczytać, na forach lub porozmawiać z innymi. udało mi się znaleźć forum na którym ktoś opisuje krok po kroku jak to zrobić i nad czym się zastanowić przed budową budowadomu-porady.blogspot.com

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
Dziś podczas zasypywania ścian fundamentowych majster strasznie mnie wkurzył, najpierw zostało zasypane na jakieś 50 cm po to żeby po chwili wywalać spowrotem, żeby było tak po 30-40 cm, jak zobaczyłem jak jeździ zagęszczarką to mnie coś trafiało. Bloczki starannie pomalowane od wewnątrz dwa razy i teraz poobdzierane z izolacji przez chorcowanie po ścianie brzegami zagęszczarki/:! Styrodur przyklejany na piankę Tytan eos nie trzyma. Odchodzą prawie wszystkie płyty, na moje pytanie-co się dzieje, dlaczego odchodzi? Majster mówi-przeterminowany klej Tytan/; Ręce opadają. Dziś pierwszy raz myślę o zmianie ekipy, jak mają tak robić do końca stanu surowego to nie wiem jak to wytrzymam.... Dodam, że cały czas byłem na budowie i patrzyłem pracownikom na ręce. Boje się pomyśleć co by było gdybym był w pracy. Edytowane przez Malybialy

• 3 weeks później...

Witam wszystkich,

Potrzebuje rady w zwiazku z rozbiorka domu. W 2000 roku postawilem dom w stanie surowym z porotermu 25 z dachem pokrytym folia i blacha. Wymiary domu ok 11x11m plus garaz na dwa samochody. Dom jest z poddaszem mieszkalnym, dach w formie koperty. Niestety po 10 latach (sytuacja rodzinna zmusila nas do dosc dlugiej przerwy w budowie) gusta sie troche zmienily ;) i teraz mamy ochote na spore zmiany. Zastanawiam sie czy nie lepiej rozebrac ten dom... czy ktos moze mi popdowiedziec w wielkim przyblizeniu oczywiscie koszt takiej rozbiorki? Inne rady mile widziane...

Mam jeszcze dwa pytania,

Czy poroterm 25 i ocieplenie to wystarczajaca sciana na nasz klimat? Czy ktos ma doswiadczenie juz z taka kombinacja?

Po 10 latach zauwazylem ze folia pod dachem przeciera sie, tzn tak to wyglada z daleka - czy to normalne i tak samo by wygladala gdyby dom byl wykonczony czy jest to spowodowane tym ze byla wystawiona na warunki atmosferyczne , czy powinienem ja wymienic?

• 3 weeks później...
witam

w grudniu 2010 złożyłam w UM kompletny projekt domu. architekt z UM kazał uzupełnić ten projekt zaświadczeniem od zarządcy drogi ze do mojej działki, tej na której chce rozpocząć budowę dochodzi droga publiczna. nadmienię za na terenie gdzie chce budować istnieje MPZP.

czy architektura ma prawo żądać abym do wniosku o pozwolenie załączyła takie zaświadczenia?

SKO do którego sie odwołałam ustalono ze UM takiego prawa nie ma.

Nie wiem czy ma czy nie ma ale wszyscy wymagają tej pieczątki. Chodzi o to ze nie wydadzą pozwolenia na budowę na działce, na którą nie można dojechać. Cała sprawa kończy się na jednej pieczątce wbitej na mapkę przez zarządce drogi. Moim zdaniem to nic trudnego, po co sprzeczać się z urzędnikami

Witam,

Mam pytanie technologiczne. Szczegóły na zdjęciu. Stan obecny, komin został podcięty, tak aby umieścić wkład kominkowy prosto pod kanałem spalinowym(pomarańczowy). Stan taki już ładnych parę lat - oczywiście z powodu podcięcia strop "siadł" lekko ale potem już wszystko się "uleżało".

Czyli w tej chwili główną podporą stropu jest pozostała część komina, czyli 3 kanały wentylacyjne (na różowo) + trochę reszta komina po trójkącie schodząca do podstawy tych 3 went (siły na niebiesko).

Co chcę zrobić:

1. wykuć całego "doklejonego" MAX'a do komina - na żółto

2. Skuć aż pod strop resztę tego podciętego komina spalinowego i 4-tego wentylacyjnego (ewentualnie wentylacyjny zostanie) - na zielono

3. zrobić porządną podporę (konstrukcja stalowa) którą wsadzę na końcu płyty komina

Proszę o opinię eksperta czy mogę zrobić jak wyżej?

Dziękuję

14092011113.jpg

Zarejestrowałam się na forum, bo powoli zaczynam działać w kierunku wybudowania domu i już mam dość :bash:

Najpierw zajęłam się prądem - na wstępie usłyszałam, że nie ma działek uzbrojonych :jawdrop: i wyszło na to, że dopiero jak dostanę pozwolenie na budowę elektrycy zaczną budować sieć i to będzie trwało 1,5 roku. Niech im będzie myśle.

Dalej. Wodociągi i kanalizacje. To zupelna maskara, ale sprawa zmierza ku szczęśliwemu rozwiązaniu :)

Moje pytanie brzmi - czy trzeba starać się teraz o pozwolenie na zjazd z drogi czy moge to zrobic później? Jest to potrzebne do budowy wodociągów? Między naszymi działakmi jest wyznaczona droga osiedlowa, mam w niej udziały, ale nie ma zgody na zjazd..