justkaaa 20.04.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Zamierzamy z mężem pomalować ogrodzenie wykonane ze stalowych przęseł. Ogrodzenie było malowane ok rok temu jakąs farba - chyba podkładową ale teraz pojawia się powierzchniowa rdza.Prosiłabym o rade jak mam do tego podejść. czy musze to jakoś specjalnie czyścić, odtluszczać. Czy rozpuszczalniekiem czy wystarczy przetrzeć szmata i szczotka drucianą oczyścic z rdzy.Znalazłam w necie producenta polskiego farb BATO. Z opisu wyglądają bardziej jako profesjonalno-przemysłowe a nie markietingowy wymysł-czyli placi się za produkt a nie za reklame. czy ktos zna ta firmę i może się wypowiedziec czy warto czy nie warto?http://bato.na8.pl/sklep/index.php?art=8W ofercie mają i farby typu gruntoemalie czyli 2 w 1 i osobno grunt i farba nawierzchniowa (np. chlorokauczuk). Dzwoniłam do tej firmy i powiedziano mi że można malować i osobno podkladem a potem nawierzchniowo ale można i od razu tą gruntoemalią, z tym, że jak gruntoemalia to najlepiej dwie warstwy, ale skoro mam malowac dwie wartswy to czy nie lepiej kupic osobno grunt i emalie. tez będa dwie warstwy, czyli robota ta sama, pieniądze pewnie też a zabezpieczenie może lepsze. Najwazneijsze jest dla mnei by własnei to dobrze zabezpieczyć bo nie chcialabym za 2-3 lata znów musiec malowac to ogrodzenie, więc wole raz a dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 21.04.2011 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Nikt nic nie napisze? Może i pytania sa banalne dla neiktórych ale moglibyście mnie wesprzeć swoją radą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 21.04.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 To chyba nie jest producent, ma bardzo przeciętne wyroby, z całą pewnością, nie są to wyroby przemysłowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 21.04.2011 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Wydawało mi się że producent. Zresztą pracownik tej firmy też mówił że sa producentem. A jaką firme być w takim razie polecił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 22.04.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Z niego może być taki producent, że kupuje od kogoś hurtowo i rozlewa w opakowania ze swoim logo, jest takich trochę na rynku. Tu nie do końca chodzi o firmę, lecz raczej o produkt. Dla amatorów potrzebne są proste systemy, bo ze skomplikowanymi mogą mieć problemy. Proponuję podkład alkidowy z fosforanem cynku a na to emalię alkidową. Trzeba dobrze przygotować powierzchnię, rdzę papierem ściernym, całość odtłuścić acetonem. Trzeba pamiętać, że przy zabezpieczeniu antykorozyjnym najważniejsze jest przygotowanie powierzchni i grubość nałożonej powłoki (w kilku cyklach), farba jest też ważna, ale mniej (przynajmniej przy tego typu pracach). Poszukaj w necie, na pewno coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.04.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Bato jest producentem - na 100%. Niestety nie znam jakościowo ich wyrobów. Patrząc na firmę i podejście do produkcji - raczej powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts