Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka technologia i farba do przeseł stalowych

Recommended Posts

Zamierzamy z mężem pomalować ogrodzenie wykonane ze stalowych przęseł. Ogrodzenie było malowane ok rok temu jakąs farba - chyba podkładową ale teraz pojawia się powierzchniowa rdza.

Prosiłabym o rade jak mam do tego podejść. czy musze to jakoś specjalnie czyścić, odtluszczać. Czy rozpuszczalniekiem czy wystarczy przetrzeć szmata i szczotka drucianą oczyścic z rdzy.

Znalazłam w necie producenta polskiego farb BATO. Z opisu wyglądają bardziej jako profesjonalno-przemysłowe a nie markietingowy wymysł-czyli placi się za produkt a nie za reklame. czy ktos zna ta firmę i może się wypowiedziec czy warto czy nie warto?

http://bato.na8.pl/sklep/index.php?art=8

W ofercie mają i farby typu gruntoemalie czyli 2 w 1 i osobno grunt i farba nawierzchniowa (np. chlorokauczuk). Dzwoniłam do tej firmy i powiedziano mi że można malować i osobno podkladem a potem nawierzchniowo ale można i od razu tą gruntoemalią, z tym, że jak gruntoemalia to najlepiej dwie warstwy, ale skoro mam malowac dwie wartswy to czy nie lepiej kupic osobno grunt i emalie. tez będa dwie warstwy, czyli robota ta sama, pieniądze pewnie też a zabezpieczenie może lepsze.

Najwazneijsze jest dla mnei by własnei to dobrze zabezpieczyć bo nie chcialabym za 2-3 lata znów musiec malowac to ogrodzenie, więc wole raz a dobrze.

Z niego może być taki producent, że kupuje od kogoś hurtowo i rozlewa w opakowania ze swoim logo, jest takich trochę na rynku. Tu nie do końca chodzi o firmę, lecz raczej o produkt. Dla amatorów potrzebne są proste systemy, bo ze skomplikowanymi mogą mieć problemy. Proponuję podkład alkidowy z fosforanem cynku a na to emalię alkidową. Trzeba dobrze przygotować powierzchnię, rdzę papierem ściernym, całość odtłuścić acetonem. Trzeba pamiętać, że przy zabezpieczeniu antykorozyjnym najważniejsze jest przygotowanie powierzchni i grubość nałożonej powłoki (w kilku cyklach), farba jest też ważna, ale mniej (przynajmniej przy tego typu pracach). Poszukaj w necie, na pewno coś znajdziesz.:)