Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prysznic, zlew, sedes, wysokosc oraz grubość przylacza

miloszgno

Recommended Posts

Witam!

Remontuje swoje mieszkanie

Musze od nowa pociągnąć rury od wody:

1. Rura z woda ma 3/4 cala i musze teraz to rozdzielic na kucnhnie i lazienke. Boje się, że może być sytuacja, że np. leci woda w kuchni i odkręcając w łazience automatycznie słabiej mi leci w kuchni. Czy jest możliwość żebym nie odczuł tej straty?

Wiec jakie dac grube rury?

W kuchni będzie zlew w lazience zlew i prysznic. (czyli np. leci woda pod prysznicem, i jak to zrobić zeby nie leciała słabiej odkrecając zlew).

2. Chciałbym zamontować sedes zawieszany, jednak nie wiem w ścianie na jakiej wysokości oraz z jak dużym wysunięciem ma być montowana rura kanalizacyjna.

3. Prysznic, tak samo nie wiem na ile wyciągnąć rure kanalizacyjną oraz jaką dać grubość.

Dziekuje i pozdrawiam

• 2 weeks później...

Praw fizyki nie oszukasz, zawsze cisnienie spadnie jak dolozysz jeszcze jeden odbiornik wody. 3/4 cala wystarczy do zasilenia lazienki i kuchni. Im wiekszy przekroj tym lepiej ale bez przesady. Ja bym pozostal przy tym przekroju, wystarczy. Dzisiejsze krany sa oszczedne o ile nie usuniesz z nich ogranicznikow przeplywu wody.

Bardzo czesto 3/4 cala zasila w wode caly dom i jest ok. Byle cisnienie zasilajace bylo odpowiednie. Pisze to jako praktyk, wywodow naukowych nie bedzie.

Pozdrawiam

zakładając 2cm posadzki + 100cm do poziomu 1m na stelażu +jeszcze 8cm do poziomu otworu z tyłu spłuczki = 110cm od poziomu wylewki.

Piszę z pamięci - dziś u siebie jeszcze sprawdze jak to dokładnie wygląda.

Kanaliza 110cm nad wylewką - no no, przy kiblu masz podest, czy drabinkę? :D

Co do meritum:

1) - rury 3/4 spokojnie powinny Ci wystarczyć, o ile nie są to zarośnięte kamieniem stare rury stalowe rzecz jasna. Odgałęzienia natomiast rób półcalowe.

2) - jak najniżej i najlepiej trochę z boku osi kibla - da to miejsce na manewry kolankami. Stelaże zwykle zakładają wylot rury z podłogi, albo totalnie z boku, więc jeśli u ciebie wychodzi ona ze ściany, trzeba będzie nią jakoś skręcić.

3) kanaliza do prysznica to fii50, a jak ją wyciągąć - wszystko zależy od brodzika i planowanej jego zabudowy.

J.