Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy bede slyszeć pracę pieca gazowego, pompy itd? planuje to pomieszczenie na parterze, oddzielone od salonu sciana dzialową- chyba z pustaka 24.

bedzie słyszalne i dokuczliwe?

czy bede slyszeć pracę pieca gazowego, pompy itd? planuje to pomieszczenie na parterze, oddzielone od salonu sciana dzialową- chyba z pustaka 24.

bedzie słyszalne i dokuczliwe?

Ja mam kocioł kondensacyjny, Vaillant ale to nie ma znaczenia. Jest cichutki. W trakcie pracy slychać jedynie lekki szum. Czajnik elektryczny w którym gotujemy wodę jest wielokrotnie głośniejszy niż kocioł. Podobnie zmywarka (tutaj akurat mamy dośc niski model, dlatego zapewne hałasuje, słychac pluskanie wody). Za ścianą działową 24 cm (gruba jak na działową, zazwyczaj daje się 11,5) nie będziesz wiedzieć co jest po drugiej stronie (polecam kondensat albo co najmniej z zamkniętą komorą spalania, są cichsze niż tradycyjne).

A ja mam za ściana sypialnie i niestety troche słychać, choc kociołek wisi na przeciwległej ścianie, czyli nie dokąłdnie tej która sąsiaduje z sypialnią. gdyby miał wisieć na tej ścianie to warto zastosowac jakąs mate wygłuszającą. Oczywiście kociołek jest słyszalny głównie w nocy kiedy w domu jest cisza. Nie jest to hałas który jakos specjalnie przeszkadza a tym bardziej nie pozwala spać ale jest słyszalny. Wg mnie jak się nie chce wogóle słyszec kociołka to powinien on byc troche oddalony.
Ja mieszkam w starej chałupie i mam kocioł z zamkniętą komorą Vaillanta w kuchni. Pierwsze kilka dni jak się wprowadziłem to go słyszałem, teraz też go słyszę ale da się z tym żyć. Średnio mi się wydaje, że może go być słychać jak będzie za ścianą. Ja nad kuchnią mam sypialnie i wogóle go w nocy nie słyszę.

3 grosze dorzucę.

Posiadam viessmanna 343F czyli najdrozszą tak zwaną lodówkę (piec z 220l zasobnikiem - stojący).

I najbardziej w tym urządzeniu denerwuje mnie własnie jego głosna praca.

Mam wrazenie ze sam piec nie jest głosny lecz spaliny wychodzące przez komin usytuowany w łazience tak huczą.

Rura z pieca idzie gorą w łazience a łazienka jeszcze nie wykonczona moze dlatego taki efekt.

Dodam ze pompy są ciche 0 szumu. No chyba ze sie jakas zatrzyma bo i tak sie stało to masakra.