ewamariusz 20.04.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam. Chciałbym założyć na działce prąd budowlany, na co zwrócić uwagę przy zamówieniu w ZE. Ile potrzebuję kw, jakie są oplaty stałe i za prąd wykorzystany. Jaką pwoinienem kupić skrzynkę budowlaną, co w niej powinno być. Wszelkie sugestie i rady mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 21.04.2011 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam. Może chociaż jeden ELEKTRYK się wypowie. NIKT nie miał prądu budowlanego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omen 21.04.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam. Elektrykiem nie jestem. Prąd budowlany jest dość drogi - polecam temat:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177921-Drogi-pr%C4%85d-quot-plac-budowy-quot Jeżeli już musi to być prąd budowlany to proponuje max. 7 kW mocy przyłączeniowej.....Moim skromnym zdaniem lepszym rozwiązaniem jest złożenie wniosku o prąd docelowy, no ale przez czas oczekiwania na przyłącz trzeba korzystać z agregatu albo prowizorka od sąsiada..Pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 21.04.2011 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam. Dzięki za zainteresowanie, podany temat przeczytałem, ale nie wyczerpuje moich pytań dotczących skrzynki. A dlaczego proponujesz max 7kw mocy przyłączeniowej. Co do prądu docelowego to długo trzeba by czekać, a sąsiad jak sąsiad. Może wiesz jak powinna być uzbrojona skrzynak do prądu budowlanego i ile może kosztować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 21.04.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam. [...] A dlaczego proponujesz max 7kw mocy przyłączeniowej. [...] Pozdrawiam bo płacisz za moc przyłączeniową. Niższa moc - niższe rachunki, a jak się wybudujesz to w wniosku o zmianę taryfy wpiszesz moc docelową. Znalazłem zdjęcie mojej, już trochę przechodzonej skrzynki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omen 22.04.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 "....Może wiesz jak powinna być uzbrojona skrzynak do prądu budowlanego i ile może kosztować. ..." Moja skrzynka wykonana przez znajomego elektryka wyglądała tak jak na fotce poniżej, kosztowała mnie 200 zł. ( razem z licznikiem).... Nadmieniam że jest to skrzynka podlicznika - prąd od sąsiada, a licznik liczył ile prądu zabrałem.. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 23.04.2011 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Omen dzięki za naświetlenie sprawy. I mam jeszcze jedno pytanie dotyczące prądu, dlaczego większość osób poleca aby brać prąd od sąsiada, czy nie ma obowiązku brania prądu budowlanego od ZE, jak to jest , czy w tym zakresie obowiązują jakieś przepisy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omen 23.04.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 "..... czy nie ma obowiązku brania prądu budowlanego od ZE... , czy w tym zakresie obowiązują jakieś przepisy......"-obowiązku takiego nie ma. Przed podłączeniem podlicznika pytałem w ZE, ale odpowiedziano mi że ich to nie interesuje. Zresztą granica pomiędzy ZE a odbiorca jest w skrzynce złącza kablowego. W chwili obecnej mam umowę na dostawę energii elektr. z ZE i nic tam nie ma bym nie mógł zasilić prądem osoby trzecie.A jeżeli chodzi o prąd budowlany - jest po prostu drogi, czy korzystasz czy nie, bulisz.... a nie każdego na to stać....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 23.04.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam. Czyli jak ktoś może brać od sąsiada prąd to nic mu ZE ne może zrobić. Czy są jakieś obostrzenia co do brania prądu i rozliczania się z sąsiadem. Jakie, i czy w ogóle, mogą wystąpic konsekwencje "pożyczanaia" prądu od sąsiada.Dzięki i pozdraiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.04.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 z tego co pamiętam to na obrót prądem trzeba mieć koncesję. Jeśli sąsiad ma to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 24.04.2011 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam. No i to wszystko wyjaśnia. A sąsiad pewnie ma "koncesję";)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 24.04.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 z tego co pamiętam to na obrót prądem trzeba mieć koncesję. Jeśli sąsiad ma to ok Nie trzeba mieć koncesji. Czy ktoś widział by super czy hiper markety miały koncesję na obrót energią? A przecież pod swoim dachem mają dziesiąt pomieszczeń, które wynajmują różnym podmiotom i kasują ich za enegrię elektryczną którą pobiorą. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.04.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Nie trzeba mieć koncesji. Czy ktoś widział by super czy hiper markety miały koncesję na obrót energią? A przecież pod swoim dachem mają dziesiąt pomieszczeń, które wynajmują różnym podmiotom i kasują ich za enegrię elektryczną którą pobiorą. Prawda? Nieprawda. art 45a PE - zarządca budynku rozlicza doliczajac do kosztow eksploatacyjnych, przy czym nie moze miec narzutu na kosztach. Tak w skrócie. Więc ok - sąsiad nie musi mieć koncesji tylko na czas budowy zakłada działalność gospadarczą, odsprzedajesz mu działkę a potem ją od niego wynajmujesz prowadząc budowę. Sprawa dość prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.04.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 żeby nie było że się czepiam - formalnie robić tego nie wolno. Więc jak macie w okolicy sąsiada-mende który doniesie do ZE to kłopoty murowane. Jeśli macie pewnośc że nic takiego sie nie stanie to przeca tysiące osób w ten sposób się wybudowało. Ale świadomość zagrozenia mieć trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 24.04.2011 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Właśnie. I wyjaśnione jest wszystko. Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 24.04.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Nieprawda. art 45a PE - zarządca budynku rozlicza doliczajac do kosztow eksploatacyjnych, przy czym nie moze miec narzutu na kosztach. Tak w skrócie. Więc ok - sąsiad nie musi mieć koncesji tylko na czas budowy zakłada działalność gospadarczą, odsprzedajesz mu działkę a potem ją od niego wynajmujesz prowadząc budowę. Sprawa dość prosta.Podaj dokładnie na jaki przepis sie powołujesz, bo z tego co widzę to jakieś bzdury wychodzą. Albo mamy inne prawo energetycznie, albo ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 24.04.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 żeby nie było że się czepiam - formalnie robić tego nie wolno. Więc jak macie w okolicy sąsiada-mende który doniesie do ZE to kłopoty murowane. Jeśli macie pewnośc że nic takiego sie nie stanie to przeca tysiące osób w ten sposób się wybudowało. Ale świadomość zagrozenia mieć trzeba. Bzdura. To nie sprawa ZE, czy ktoś odsprzedaje energię elektryczną dalej. Korzystając ze swojej instalacji przy napięciu do 1kV nie ma potrzeby nic zgłaszać. Jedynie to tylko US ma coś do powiedzenia w tej sprawie, czy to będzie sprzedaż z odprowadzeniem podatku, czy to będzie darowizna wraz z odprowadzeniem podatku, czy też darmowa "przysługa". Proponuję w razie czego powiedzeć, że sąsiad dał nam prąd a my mu odpłaciliśmy w naturze. Nikt wtedy nawet złotówki podatku nie weźmie. A prosta sprawa by była jak tu wypowiadający się znawca PE by doczytał rozdział 5 i art. 32, a dla niewtajemniczonych przypomnę: Rozdział 5: Koncesje i taryfy Art. 32. 1. Uzyskania koncesji wymaga wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie: 1)..... 2)..... 3)..... 4) obrotu paliwami lub energią, z wyłączeniem: a) obrotu paliwami stałymi, obrotu energią elektryczną za pomocą instalacji o napięciu poniżej 1 kV będącej własnością odbiorcy, obrotu paliwami gazowymi, jeżeli roczna wartość obrotu nie przekracza równowartości 100 000 euro, obrotu gazem płynnym, jeżeli roczna wartość obrotu nie przekracza równowartości 10 000 euro oraz obrotu ciepłem, jeżeli moc zamówiona przez odbiorców nie przekracza 5 MW, Więc pytam CO i KOMU WYJAŚNIONO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omen 24.04.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 ..... Jeśli macie pewnośc że nic takiego sie nie stanie to przeca tysiące osób w ten sposób się wybudowało. Ale świadomość zagrozenia mieć trzeba. Amen. Świadomość zagrożenia trzeba mieć! Na własnej budowie w wyniku wypadku połamałem rękę i kręgosłup...... Ale... nie popadajmy w skrajności....e&m... popytajcie w waszym ZE jak na to patrzą ( u mnie ZE wykonywał przyłącze docelowe w czasie prac betoniarki na przyłączu użyczonym i nie było żadnego larum...) Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.04.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Właśnie. I wyjaśnione jest wszystko. Dzięki pozdrawiam ewa&mariusz - Energetyka i Wodociągi to temat rzeka. Przepisy są (niby) wspólne, ale w praktyce każdy podmiot rządzi się swoimi prawami. W realu wygląda to tak, że znajdujesz lokalnego elektryka i z nim uzgadniasz takie szczegóły jak moc, formalności, wyposażenie skrzynki. Ja mieszkam na terenie gdzie są 2 zakłady energetyczne i skrzynki budowlane (wyposażenie) obu zakładów różnią się. Oba zakłady wymagają innej liczby żył w kablu zasilającym. Oba zakłady inaczej podchodzą do tematu uziemienia. W jednym zakładzie przyłączenie to papier, w drugiem papier+ zaprawa bojowa. O przejściu z taryfy droższej (budowlanej) na tańszą w obu zakładach nie wspominam bo to już wogóle jest baśń ludowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 25.04.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Właśnie takie wpisy doprowadziły do tego co teraz jest. Hołubienie ZE powoduje, że stają się wykładnią prawa, choć nie mają ku temu żadnych możliwości, czy to właśnie prawnych, czy merytorycznych, nie wpominając o rzetelności w wykonywaniu swojej ustawowej działalności. NIestety sami inwestorzy lgną jak muchy do lepa myśląc, że jak miszcz z ZE coś powiedział to tak ma być i cała wiocha się podporządkuje. Chłop pańszczyźniany, choć był często analfabetą potrafił swojego wyzyskiwacza wykręcić. Teraz społeczeństwo uczone, ale daje sobą kręcić jak marionetka. Proponuję jescze zapytać wójta sąsiedniej gminy, czy ma coś przeciwko, i może jescze jakiegoś pijaczka napotkanego po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts