Balbina200 11.03.2014 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Tatarak, Ala i Salik!Dzięki za odwiedziny:-)!!! Co do grafiki - czasami pomaga wygadanie się i przespanie z wątpliwościami;-)Finalnie wybrałam w kolorze aluminium. Takie mam uchwyty w szafkach. Dzisiaj zaczął się montaż domofonów i interecomów.Pstryknę fotki, jak się zakończy.Czekam na finalizację drzwi do szaf w korytarzu i słupa w kuchni.Teoretycznie ma być do końca tego tygodnia. To będzie duża zmiana:-)W następnym etapie będą drzwi szklane między wiatrołapem, a resztą domu i powoli będziemy wychodzić do ogrodu.Mam wątpliwości co do tarasu z modrzewia bejcowanego na orzech. Obawiam sie, że będzie się wycierał w miejscach chodzenia i będzie to słabo wyglądało:-(Chociaż z drugiej strony podobno bangikurai też trzeba bejcować, choć tu różnica kolorystyczna nie będzie aż tak duża. Ale też będzie się wycierać....Macie może jakieś przemyślenia lub pomysły w tym temacie? Co do kierownika zjazdu to nikogo takiego oddzielnie nie miałam. Wszystkie papiery związane ze zjazdem załatwiał mi projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 14.03.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Balbina, piękna lampa ciekawe, kiedy ja będę miała ochotę kupić lampę czy mozesz polecić kogoś od odkurzacza centralnego, skoro już go masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 14.03.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dzisiaj zaczął się montaż domofonów i interecomów. Pstryknę fotki, jak się zakończy. Czekam na finalizację drzwi do szaf w korytarzu i słupa w kuchni. Teoretycznie ma być do końca tego tygodnia. To będzie duża zmiana:-) W następnym etapie będą drzwi szklane między wiatrołapem, a resztą domu i powoli będziemy wychodzić do ogrodu. Mam wątpliwości co do tarasu z modrzewia bejcowanego na orzech. Obawiam sie, że będzie się wycierał w miejscach chodzenia i będzie to słabo wyglądało:-( Chociaż z drugiej strony podobno bangikurai też trzeba bejcować, choć tu różnica kolorystyczna nie będzie aż tak duża. Ale też będzie się wycierać.... Macie może jakieś przemyślenia lub pomysły w tym temacie? Co do kierownika zjazdu to nikogo takiego oddzielnie nie miałam. Wszystkie papiery związane ze zjazdem załatwiał mi projektant. intercomów??? Chociaż to wcale nie jest takie dziwne przy tak wielkim domu... Gdzie masz te intercomy? bardzo jestem ciekawa, jakie wykombinowałas szklane drzwi (tez mam zaplanowaną szklaną ścianę i drzwi między kuchnią a hallem). Zdecydowałam się na razie na mleczne szkło optic white. z tarasem nie pomogę, marzyłam o drewnianym, ale będą na 99% płyty tarasowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 16.03.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Balbina co to za lampa (ja się nie znam na lampach). Myślałam o czymś podobnym ale wyższym. Trochę taka fotograficzna jest. Salik co do kierownika do zjazdu. Że to ma być "specjalny" kierownik powiedziała mi kierowniczka budowy, która była do budowy domu i miała być też do budowy zjazdu. Przeczytała projekt, pozwolenie i powiedziała, że jej uprawnienia są niewystarczające. W nadzorze powiedzieli mi "kierownik powinien wiedzieć czego się może podjąć a czego nie, powinien wiedzieć jakie ma uprawnienia", a w zarządzie nikogo nie chcieli polecić. Więc mam problem. A w tym roku kończy się czas ważności PnB i nie chcę przechodzić tego wszystkiego w starostwie jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 16.03.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Yyyy, to jaki Ty masz ten zjazd?Masz jakieś przepusty, rury, czy inne skomplikowane rzeczy?Bo jeśli nie, to ja nie bardzo rozumiem dlaczego tam musi być jakiś specjalny kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 16.03.2014 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 intercomów??? Chociaż to wcale nie jest takie dziwne przy tak wielkim domu... Gdzie masz te intercomy? bardzo jestem ciekawa, jakie wykombinowałas szklane drzwi (tez mam zaplanowaną szklaną ścianę i drzwi między kuchnią a hallem). Zdecydowałam się na razie na mleczne szkło optic white. z tarasem nie pomogę, marzyłam o drewnianym, ale będą na 99% płyty tarasowe... intercomów??? Chociaż to wcale nie jest takie dziwne przy tak wielkim domu... Gdzie masz te intercomy? bardzo jestem ciekawa, jakie wykombinowałas szklane drzwi (tez mam zaplanowaną szklaną ścianę i drzwi między kuchnią a hallem). Zdecydowałam się na razie na mleczne szkło optic white. z tarasem nie pomogę, marzyłam o drewnianym, ale będą na 99% płyty tarasowe... Intercomy to ja mam mieć z wygodnictw:cool: Centrum dowodzenia ma być w kuchni i stamtąd chcę się komunikować z moim przybytkiem:rolleyes: Ma to wyglądać tak, że na ścianie wisi sobie videofon (opcja video jest kompletnym zbytkiem w naszym przypadku, bo to urządzenie będzie wisieć przy oknie w kuchni, z ktorego nomen omen mam widok właśnie na furtkę , ale tylko takie miało wyjścia na wewnętrzną komunikację....) Zatem wisi sobie ten videofon w kuchni i mogę dzięki niemu: - otwierać furtkę, czyli standard - dzwonić do pokoi dzieci i do pokoju zabaw w piwnicy, bez konieczności latania po całym domu, żeby zwołać towarzystwo na obiad. Ten wariant Came jest bezsłuchawkowy (na czym mi zależało), ale nie wiem jeszcze czy mogę mówić i od razu mnie usłyszą czy słyszą dzwonek i jak nacisną guzik to słyszą mnie. Wołałabym pierwszy wariant, bo przypuszczam, że w przeciwnym wypadku długo będę mogła stać w nadziei, że odbiorą.... No i dzieciaki też mogą otwierać od siebie furtkę, jak ktoś zadzwoni i chyba nawet komunikować się miedzy swoimi pokojami. Ale to będę wiedzieć po montażu. Na razie wcięło gdzieś dwa kable i połączenie jest tylko z dwoma czy trzema pokojami, a potrzebuję więcej... Prace wstrzymane, czekamy aż objawi się elektryk. Co do drzwi to planuję z mlecznego szkła, ale nie całe matowe. Najchętniej zostawiłabym cienkie przejrzyste paski - będą wyglądać trochę lżej i będzie widać kto wszedł. A sytuacja u mnie wygląda następująco: a. lub w opcji czarno-białej b. Przy okazji poproszę o poradę - która wersja lepiej komponuje się w naszym wnętrzu??? Nie mówię o tych konkretnych zdjęciach, tylko o tonacji kolorystycznej. Podoba mi się w black and white, ale obawiam się, że zrobi się za nudno i monotematycznie... Mamy wszędzie orzech (podłogę, regały, ścianę) i szarości (podłogę, ściany, kanapę naprzeciwko grafiki i dywan przy kanapie)... Ale może się mylę A jeśli chodzi o drzwi to myślę o czymś takim: lub Tylko nie wiem jeszcze jak będzie u nas z mocowaniem, ponieważ po prawej i lewej stronie drzwi i na suficie też, mamy karton-gipsy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 16.03.2014 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Balbina, piękna lampa ciekawe, kiedy ja będę miała ochotę kupić lampę czy mozesz polecić kogoś od odkurzacza centralnego, skoro już go masz? Odkurzacz to jest od Pana Czarka z firmy bezkurzu. Jak na razie świetnie się sprawuje - dobry ciąg, łatwa obsługa, lekko i wygodnie. Dzieciaki dają radę Dzisiaj starszak czyścił mój cały samochód od wewnatrz:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 16.03.2014 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Balbina co to za lampa (ja się nie znam na lampach). Myślałam o czymś podobnym ale wyższym. Trochę taka fotograficzna jest. Salik co do kierownika do zjazdu. Że to ma być "specjalny" kierownik powiedziała mi kierowniczka budowy, która była do budowy domu i miała być też do budowy zjazdu. Przeczytała projekt, pozwolenie i powiedziała, że jej uprawnienia są niewystarczające. W nadzorze powiedzieli mi "kierownik powinien wiedzieć czego się może podjąć a czego nie, powinien wiedzieć jakie ma uprawnienia", a w zarządzie nikogo nie chcieli polecić. Więc mam problem. A w tym roku kończy się czas ważności PnB i nie chcę przechodzić tego wszystkiego w starostwie jeszcze raz. Ala! co do lampy to występuje ona pod kilkoma nazwami. Dotąd widziałam ja jako Fortune, a kupiłam chyba jako Fort w Customform. Ona ma regulację wysokości, można ją podwyższyć. Ten model to ta (naj)większa, są jeszcze mniejsze. I faktycznie jest jak parasolka fotograficzna:-) W kwestii zjazdu - podaję Ci namiar do mojego wykonawcy, za jego zgodą oczywiście (tak, jak pisałam robił wszystko): 515 844 859 (Piotr - chyba;-)) Mnie kwestia papierów do załatwiania wjazdu po prostu przerosła, a on wziął wszystko w swoje ręce i załatwił bez problemu:) Trwało to trochę dłużej niż miało być, ale nie z winy projektanta. Jest w ścisłej czołówce moich najlepszych wykonawców:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.03.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Z tarasem to ja wybrałam deskę kompozytową w kolorze grafit - cenowo wychodzi jak egzotyk, ale nic się nie ma prawa ścierać, niczego nie trzeba becjować, impregnować ani olejować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 17.03.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Yyyy, to jaki Ty masz ten zjazd? Masz jakieś przepusty, rury, czy inne skomplikowane rzeczy? Bo jeśli nie, to ja nie bardzo rozumiem dlaczego tam musi być jakiś specjalny kierownik budowy. Ze sie tak wtrace- na pewno żaden specjalny zjazd tylko zwykły jak każdy inny tylko okazuje sie ze jej kierownik bardziej zna sie na przepisach:) okazuje sie ze każdy z nas powinien miec osobnego kierownika do zjazdu jesli ten od domu nie ma uprawnień drogowych... W Polsce zwyczajnie jest to podobno olewane- wlasnie ostatnio sie dowiedziałam ze ja tez powinnam była miec, nie miałam a mimo wszystko inspektorat odebrał mi budynek. W dziale wymiana doświadczeń jest wątek o zjeździe wlasnie- co prawda nie ma tam namiarów na kierownika ale jeden użytkownik wlasnie potwierdza to co pisze Balbina. Ja ponieważ mam juz odebrany budynek to powinnam jeszcze dostać pozwolenie od gminy na użytkowanie zjazdu ( to ze wlasnie nie miałam osobnego kierownika to niedopatrzenie ze strony inspektoratu nadzoru budowlanego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 17.05.2014 00:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Ha! Nadal jestem:-) Tym razem mój obszar działania rozszerzył się na ogród:-) Choć środek nadal nieskończony:(... Stolarza Pana Mariusza uwielbiam. Jestem jego fanką za szafy w korytarzu i przy kominku, i wyspę, i półkę w kuchni i oświetlenie na klatce, i zabudowany słup w kuchni - to dłuuuugo mu schodzi zakończenie prac:rolleyes:. Wiem, wiem ma mnóstwo zleceń i muszę sie dobijać z moimi rozłożonymi w czasie robótkami:cool: Ale wart był czekania. I mam nadzieję, że to sie nie zmieni:bye: Ale miałam pisać o ogrodzie:rolleyes: Założenie było takie: naturalistycznie, w kierunku: nowocześnie (takie podejście narzuca bryła i wykończenie budynku). Mąż chciał trawę, ja dziki ogród: wrzosy, czosnek kwitnący, iglaki. Czyli zgadzamy się jak zwykle:cool: A ponieważ, po wielu przejściach, poradziliśmy sobie z tym odwiecznym konfliktem wewnątrz, to mam nadzieję, że przy niezbędnym wprost wsparciu projektant Ani ramy radę i na zewnątrz. Pierwszym krokiem było ustalenie co zrobić z różnicą poziomów przy tarasie. M chciał oczywiście trawnik, ja kwiaty i chętnie trochę wody. Zgłosiłam propozycję, żeby zrobić zejście po podkładach kolejowych zamieszczonych na trawie, obok spływająca woda (wykorzystująca naturalną skarpę). Ekipa ogrodowa w składzie Pani Ania i Pan Przemek (wykonawca - Manufaktura Zieleni) odradzili, gdyż a) trawa będzie kiepsko rosła i jeszcze gorzej się kosiła, b) podkłady są śliskie (po deszczu), w słońcu śmierdzą zaimpregnowanym starym olejem, c) są przez to też mega niezdrowe. Pani Ania zaproponowała takie rozwiązanie: Ku mojemu zdziwieniu M zaakceptował schody, mi spodobał sie nierówno pociągnięty taras i woda, w której można moczyć nogi siedząc na brzegu tarasu:-) Zrezygnuję tylko z dolej donicy (która wcześniej miała być jeszcze jednym poziomem wody), a w jej miejsce będzie pociągnięty dolny schodek. W donicach na schodach oraz przed poziomem jasnym oczka będą rośliny / kwiaty, więc będzie i to na czym mi zależy:-) Projekt wody zaakceptowałam przedwczoraj, a już dzisiaj chłopaki od Pana Przemka wykopywali fundamenty:wiggle: Jutro przychodzą murować ściany! Niesamowite wrażenie. Strasznie mnie wciągnęły prace ogrodowe:cool: Chyba nawet za bardzo... Dałam ekipie zielone światło na prace, a M wyjechał na kilka dni, i jeszcze nie widział finalnego projektu:o... Jak wróci będzie już wymurowane oczko... Żeby nie było tak słodko - dylemat mam z frontem. Moja druga połówka jak już wspomniałam upiera sie przy trawie, ja przy bardziej japońskim widoku (czerwony klon palmowy będzie w każdym wariancie) ze żwirkiem i kamyczkami. Wyglądają tak: - w japońskim podoba mi się ta nierówna ścieżka (chodzi o taki nieugrzeczniony kształt), świetnie wyglądają te większe i mniejsze elementy kuliste (cisy) – nadają przestrzeni głębi, za dużo jest natomiast kamieni – wprowadzają straszny chłód – żwirkowa ścieżka, mniejsze kamienie nie tylko jako rant do ścieżki, ale także w skupiskach plus duże głazy (sam pomysł fajny, ale mam wrażenie, że jest ich za dużo i przytłaczają swoją ilością) - w zielonym trawniku – po pierwsze cudne fioletowe kwiaty, fajne trawy, dobrze rozplanowane (że czosnkowe główki są tylko na jednej rabacie i dopiero na końcu widać kolejne – nie przytłaczają, a jest kontynuacja, a trawy pojawiają się też na drugiej rabacie po skosie i one nie są tak charakterystyczne ja czosnkowe łodyżki, więc spokojnie można było je powtórzyćJ). Natomiast te takie równiutkie linie rabat są nie moje… Mam naturę hipisowską, lubię wolność i rozwiązania naturalne, swobodne, nie takie całkowicie uporządkowane;-) Chyba nawet nie tyle przeszkadzają mi te równe linie rabat co te idealnie rozłożone płyty łupkowe (no i przez te duże płyty tej trawy też niewiele po tej stronie wejścia zostało i trudno będzie ją przycinać. Niemniej zastosowanie gładkiej płaskiej plamy trawnika sprawiło, że front wydaje się większy, jakby było tu więcej przestrzeni (co jest oczywiście na plus), tylko, że jest za płasko. No i co z tym zrobić....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 17.05.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Hej Balbina, Te z uwielbiam Mariusza Korytko fajne, ale ja nie wiem czy ty tam będziesz nogi moczyć, ja widzę je obsiedzione przez dziesiątki ptaków, co akurat dla mnie i moich kotów jest urocze. Co do frontu - też bardzo lubię czerwonolistne drzewa. Podobają mi się obydwie wizualizacje. Japońska chyba ciut bardziej. W wersji z czosnkiem, rzeczywiście trochę rażą te równe linie, ale może to wynika z tego, że są na pierwszym planie akurat na tym widoku. może gdy patrzysz od strony klonu nie rzuca się to tak w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszslodki 02.06.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Witam posiadaczke Słodkiego choc w wersji xxl bede musiala przebrnac przez caly temat jak ida prace w ogrdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.06.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Balbina, się jeszcze zastanów, czy nie zrobić drugiego poziomu oczka, żeby był ruch wody. podobno w stojącej lubią się komary lęgnąć a w płynącej właśnie wcale. ale może to plotka, dopytaj panią architekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.06.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 acha, mnie sie bardziej podoba przedogródek w wersji z trawnikiem, bardziej pasuje do domu i "poukładanego" tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 02.06.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Zaległe życzenia imieninowe Kochana!!! :hug: Japoński przód bardzo mi się podoba:cool:, jest tez ekonomiczny, bo odpada Ci nawadnianie trawy na ścieżce . Oczka wodne cudowne!!! Zgadzam się z Tataraczkiem, że ruch wody jest konieczny przy takim zbiorniku w pobliżu domu:yes:. Jeśli zostawisz jeden, to poproś panią Anię o zaprojektowanie jakiejś wewnętrznej kaskady lub czegoś podobnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 02.06.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Balbi, czy masz juz drewniany taras? Poszukuję ekipy... U mnie jak zwykle zmiana planów za pięć dwunasta bardzo fajny ogród szykujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 02.06.2014 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 O! Witam gorąco moje dobre duszki:bye: W ogrodzie na razie jest totalny pierdolnik... Dzisiaj z Panią Anią ustalałam ostatnie szczegóły (takie drobiazgi jak skucie połowy wylanego rano betonu pod przedłużenie tarasu, bo wyszedł jakiś zbyt duży) czy kształt trawnika (tu się jeszcze łamię, bo chcemy jak najwięcej na razie zielonego kobierca do biegania dzieciaków, ale taki prostu układ wydaje mi się trochę nudny, choć podobno po dodaniu roślin linie proste nie będą się tak rzucały w oczy, a dodatkowo dla złamania kątów prostych dojdą kuliste elementy świetlne). Jutro powinnam dostać skorygowaną wersję rzutu z góry to wrzucę W kwestii frontu - zostanie opcja ze żwirkową dróżką i większą ilością elementów zielonych po bokach, żeby było po prostu zielono. Oczko wodne ma dwa poziomy. Z górnego woda kaskadą wpływa do niższego, a stamtąd pompą zostaje zabrana na górę. Ze względów finansowych możliwe jest wykonanie prac wewnątrz oczek w przyszłym roku:sick: Teraz walczymy z tarasem. Wylewka zrobiona dawno temu przez jedną ze słynnych ekip Pana A. okazała się nierówna (nawet na tym etapie odbija się czkawką...). Po położeniu bloczków betonowych przez ekipę ogrodową, trzeba było w niektórych miejscach podstrugać legary:roll: Dobrze, że moją ekipę tarasową stanowią moi rodzice (czyli szef Tata z nieodzowną pomocą i konsultantem w osobie mojej Mamy:cool:, plus Wujek, który jak dobrze pójdzie pojawi się w środę), którzy fuszerki, mam nadzieję, nie dopuszczą i cierpliwie wyrównują i niwelują wszelkie nierówności. Jutro wrzucę fotki już położonych i zaimpregnowanych olejem legarów. Jutro też ekipa ogrodowa Pana Przemka będzie przycinać o jakieś 5 cm (ku rozpaczy moich Rodzicieli) bloczki betonowe, ponieważ wyszły za wysoko w stosunku do poziomu tarasu... Nie chcę nawet myśleć ile będzie z tego kurzu i jak zapylą własnie wysprzątaną i przygotowaną pod kładzenie desek konstrukcję legarową No i będą ciąć dzisiaj wylany beton (podobno za późno Pan Przemek odebrał smsa z info, żeby nie wylewać). Ale czy u mnie może być coś tak po prostu bez problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 02.06.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Ale jak będzie pięknie!!!:cool: Zaciskam kciuki, żeby już wszystko było z górki:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 03.06.2014 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 A! I jutro wchodzi też ekipa do basementu. W pierwszej kolejności będą przygotowywać część biurową - w połowie lipca musi sie tu przenieść biuro męża, więc czasu jest jak zawsze na styk:cool: W piwnicy mamy popękaną 1/3 tynków, które kładł w ramach rekompensaty za opóźnienia Pan A. W części biurowej na suficie. Muszę sie zastanowić co z tym zrobić. Jak skończy biuro to sie przeniesiemy do pokoju entertiment, czyli królestwa zabaw dla dzieci:-) Dzięki Rasia za życzenia , a Sheenaz i Tataraczkowi za wsparcie w wyborze frontu i zwrócenie uwagi na przepływy wody. Witam naszsłodki i trzymam kciuki za budowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts