Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po pierwsze - wszystkiego najlepszego dla córci i życzę, żeby operacja nie była potrzebna :D - moja młodsza w maju skończyła 4 lata, więc mamy równolatki :)

po drugie - trzymam kciuki, aby pan A. zjawił się w poniedziałek na budowie i żeby w końcu zabrał się za naprawienie niedoróbek :)

Życzę by się udało skutecznie naprawić błędy pana A. I niech ona za to wszystko zapłaci! Najlepiej utratą następnych klientów.

Tak sobie teraz myślę, że bardzo zaufałam swojemu wykonawcy SSO i zaczynam się bardzo bać. Bo u nas nie ma takich zapisów o usuwaniu usterek na ich koszt, itp, itd.

"Niemożliwe, że to się mogło zdarzyć,

znów uśmiech na mej twarzy..."

No! Krok pierwszy poczyniony. Stawiło się trzech chłopa z łopatami:wave:

Mają zerwać styropian i odkopać ławy z zewnątrz.

Potrzebują na to tydzień :sik:

Nic nie wiedzą o skuciu chudziaka i odkopaniu ław od wewnątrz:roll:

Może Pan A. nie chciał od razu przerazić ekipy zakresem prac, aby nie uciekła:D

Był kierbud i obydwoje będziemy atakować Pana A. w tej sprawie.

Tak sobie teraz myślę, że bardzo zaufałam swojemu wykonawcy SSO i zaczynam się bardzo bać. Bo u nas nie ma takich zapisów o usuwaniu usterek na ich koszt, itp, itd.

Te ostre, radykalne zapisy w umowie wprowadziłam po rozmowie z Lidszu ;-)

I bardzo się cieszę, że poświęciłam na jej przygotowanie trochę czasu, bo teraz jestem trochę spokojniejsza o ostateczny wynik.

Te ostre, radykalne zapisy w umowie wprowadziłam po rozmowie z Lidszu ;-)

I bardzo się cieszę, że poświęciłam na jej przygotowanie trochę czasu, bo teraz jestem trochę spokojniejsza o ostateczny wynik.

No i wyszłam na jędzę :lol2: ;)

Aż się dziwię, że pan A. mnie nie przeklął :rotfl: Albo nic mi o tym nie wiadomo :lol2:

"Niemożliwe, że to się mogło zdarzyć,

znów uśmiech na mej twarzy..."

No! Krok pierwszy poczyniony. Stawiło się trzech chłopa z łopatami:wave:

Mają zerwać styropian i odkopać ławy z zewnątrz.

Potrzebują na to tydzień :sik:

Nic nie wiedzą o skuciu chudziaka i odkopaniu ław od wewnątrz:roll:

Może Pan A. nie chciał od razu przerazić ekipy zakresem prac, aby nie uciekła:D

Był kierbud i obydwoje będziemy atakować Pana A. w tej sprawie.

cieszę się, że panowie się stawili do pracy, bo nie chciałabym być w skórze pana A. gdyby się dzisiaj nie pojawili :lol2:

No i wyszłam na jędzę :lol2: ;)

Aż się dziwię, że pan A. mnie nie przeklął :rotfl: Albo nic mi o tym nie wiadomo :lol2:

Nie chciał mi dać telefonu do Ciebie:no:

Trzy razy się upominałam:rolleyes:

Ewidentnie się bał:D

Bo temperamentna dziewczyna jesteś i nie owijasz w bawełnę, jak coś Ci nie leży:cool:

A i ja wyszłam na jędzę, bo wprowadziłam ostre zapisy w umowie z karami za nieterminowość, nienależyte wykonanie prac, ze szczegółowym wyszczególnieniem wszystkich etapów oraz z zapisami typu "piwnica nie może przeciekać":p.

I zaakceptował to:lol2:

Niezłe jesteśmy czarownice:cool:

A niestety dałabym mu popalić, gdyby się dzisiaj nie stawił...

Pomimo wszystko trochę mi go szkoda, bo owszem jest fujarą i mu nie wychodzi (brak mu też fachowej wiedzy, bo nie jest budowlańcem) i w naszym przypadku ewidentnie stracił serce (czytaj: kasiorę) do tej budowy, ale na początku się starał i angażował i miał pecha z wzięciem niesprawdzonej ekipy. I gdyby mniej kombinował i nie oszukiwał (jak w przypadku naszego komina) to miałby szansą na sukces. A tak?

Dzisiaj mój mąż powiedział, że gdyby nie Forum to pewnie już byśmy go nie ujrzeli...

I myślę, że ma rację.

Jeśli chce działać dalej w tej branży to za drogo by go kosztowało budowanie reputacji w nowym środowisku lub zdobywanie klientów na wolnym rynku.

A tak na Forum jest pewnie kilka osób, u których nie miał wpadek.

Wiesz, jak ktoś się nie zna na budowlance, to powinien brać ekipy, które mają o tym pojęcie. Sam jest sobie winien, że bierze ludzi bez doświadczenia i potem przez to cierpi - czyt. wyskakuje z własnej kasy, aby naprawić wtopy :lol2:

A co do zadowolonych ludzi, to znam tylko 2 forumowiczów, którzy nie mieli do niego żadnego "ale" , u reszty zawsze wychodziły jakieś problemy. Najwyraźniej niczego się nie nauczył na wcześniejszych wpadkach.

A jak panom idzie odkopywanie ław ? :rolleyes:

Zaraz jadę sprawdzić jak im idzie...

Napisałam do Pana A. z zapytaniem czy stopniuje chłopakom napięcie i na razie nie chce ich przerazić zakresem prac;), a on mi na to, że nic nie wie o skuciu chudziaka :eek: (nota bene krzywego jak cholera - 8-10 cm różnicy w pomieszczeniu:mad:) i nie zamierza tego zrobić :jawdrop:

No to się zapowietrzylam.

Wykonałam szybki telefon do kierbuda (który stwierdził, że jest chyba nienormalny, żeby tego nie zrobić) i poprosiłam o przygotowanie oświadczenia dla sądu.

No to jednak zacznie się jazda:bash::bash::bash:

Balbina, nerwy w konserwy:) Krzywy chudziak to nie powód ciągania po sądach. U mnie też było ok. 8 cm różnicy, wyrównasz to, np. styropianem, wylewką. Nie wpadaj w panikę, ochłoń, jeszcze dużo przed Tobą. Ja też chciałam ganiać po sądach, ale z perspektywy czasu pewne sprawy tracą na znaczeniu.

Trzymam kciuki.

Anula, krzywy chudziak to "pikuś", tym to nawet bym sobie głowy nie zawracała:no:

Chudziak to warstwa przeciekająca w mojej piwnicy, który trzeba skuć, żeby zrobić nową, poprawną izolację (mam już nawet magika, który chce zrobić nową izolację pionową i poziomą i dać za to gwarancję), tylko trzeba mu właśnie teren przygotować (bo za przygotowanie, izolację i styro z zasypaniem liczy sobie jakieś absurdalne pieniądze - 30 tys., a za same położenie izolacji na przygotowany teren tylko jakieś 3-5 tys.).

No i właśnie Pan A. się nie poczuwa do naprawy...

No a bez izolacji się nie da...

Ty masz, a właściwie miałaś :) problem z wodą od góry, a ja mam to samo, tylko z boków i dołu:mad:

czy ja dobrze rozumiem, że tak wygląda Twoja piwnica, bo facet źle wykonał robotę i teraz twierdzi, że nie będzie tego naprawiać?

To jakaś pomyłka.

Trzymam kciuki za pomyślne zakończenie. I nie daj się.

Tak, dokładnie wygląda nasza piwnica.

Przecieka napewno ściana (trzema otworami podczas deszczu "strzela" woda) i na podłodze na połączeniu gdzie były dwie ściany (jedna została usunięta, więc zostało połączenie dwóch części podłóg) podchodzi woda. Tak samo w miejscu gdzie rury wchodzą do domu - jest mokra podłoga.

Pan A. poczuwa się do naprawy ścian (po ponad miesiącu dopraszania się o odkopanie właśnie przysłał trzech chłopaków), ale nie poczuwa się do poprawienia izolacji podłogi - stwierdził, że to wody gruntowe (robione badania geologiczne wykazały, że górne lustro wód gruntowych jest jakieś 1,7 m poniżej ław i na podstawie tych badań przed budową stwierdził, że nie trzeba robić drenażu:stirthepot:).

Wg mnie i kierbuda to nieszczelna izolacja i przechodzą wody deszczowe. By the way - magik od izolacji, który był na ocenie zakresu prac obejrzał ocieplenie i ... stwierdził, że nie mamy w ogóle izolacji pionowej:mad:, bo posmarowanie dysperitem to nie izolacja:-x

Zaproponował zastosowanie dwóch warstw bitumu i połączenie izolacji pionowej z poziomą.

I daje gwarancję, że nie będzie przeciekać.

A Pan Mariusz chce tylko zrobić izolację pionową. Dzisiaj powiedział kierbudowi, że jak dam styropian na podłogę i zaleję 10 cm betonu to nie będzie problemu z przeciekaniem!

Po prostu brak mi słów.

A Pan Mariusz chce tylko zrobić izolację pionową. Dzisiaj powiedział kierbudowi, że jak dam styropian na podłogę i zaleję 10 cm betonu to nie będzie problemu z przeciekaniem!

Po prostu brak mi słów.

:rotfl: :rotfl:

Sorry, ale nie mogłam się powstrzymać. Szkoda, że nie dodał, że powinnaś sobie zafundować izolację, którą się daje w basenach, aby nie przeciekały i to po całości - podłoga + ściany

Edytowane przez lidszu

A to trochę zmienia postać rzeczy ;)

Współczuję i trzymam kciuki

Myślę, że gdybym miała piwnicę, spotkałoby mnie coś podobnego

Anula! Uwielbiam Twoje teksty! Skąd u Ciebie taki czarny humor:rolleyes:?

A co do izolacji poziomej to wgryzam się w temat i, cholera, nie jest to tak proste jak pionowa:-(

Właśnie rozmawiałam ze Szwagrem budowlańcem, który się jeszcze konsultował w tej sprawie i wyszło, że żeby zrobić należycie taką izolacje to są dwa sposoby:

- jeden to odkopanie budynku dookoła i podkładanie czegoś pod niego, aby utrzymać konstrukcję - co przy naszym budynku (3 kondygnacje plus poddasze do tego w dwóch bryłach) - jest co najmniej nie wskazane, aby nie powiedzieć niemożliwe, aby dom przetrwał bez poważniejszego uszczerbku

- drugi to jakieś wwiercanie się w ławy i ściany - nie do końca rozumiem o co chodzi i nie chcę czegoś pokręcić.

W każdym razie sprawa nie lekka do zrobienia:-x

Jutro ma jeszcze Szwagier z kumplem z Sopro, aby do nas podjechał i zweryfikował magika od izolacji i wyjaśnił mi na żywym przykładzie co i jak.

Teraz już jestem mądra i wiem przynajmniej jak powinna być wykonana taka piwnica: ściany wylane z betonu plus zbrojenia (te i tu mamy) i 30 cm betonu jako chudziak. I nie ma prawa przeciekać. To info o magika od izolacji. I podobno to rozwiązanie wcale nie jest droższe, a nawet może być tańsze (bo znacznie szybsze), jeśli wykonawca ma rozkładane szalunki:yes:. Tak się robi inwestycje komercyjne. To tak dla informacji np. dla Bambi, bo pytała jak dobrze zabezpieczyć dół domu.