Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Balbinko, ale ssssuper Was zobaczyc i to chwilowe, jak to nazwałaś burdello:hug: Dzieciaczki masz fantastyczne-i juz drugi raz zobaczyłam Twoja gromadkę i za kazdym razem czuje takie ukłucie, ze ....fajnie by było....jakby nas...troche wiecej było:D

Juz Cie zdazyłam troche poznac i wiem na pewno, ze kto, jak kto ale Ty uporasz sie ze wszystkim bardzo szybko:yes:

Zobaczymy sie u Ali?:)

Zdjęcia obejrzałam ale nie chcę po łepkach się odnosić a na elaborat nie mam już sił. Next time ale jeszcze raz gorąco gratuluje że już na swoim i że tak wam dobrze :D

A jak tak, to ok :) i tak mnie znowu nie witaj, bo ja regularnie zaglądam, tylko nie zawsze mam coś sensownego do powiedzenia, a u Ciebie dzieje się w takim teeempie! :D

Fajnie, że po prostu wpadacie:hug:

Ja będziecie miały chwilę lub wenę to piszcie!

Iwona ty się chyba na mnie nie boczysz o to ponaglanie?????

ja już się przyzwyczaiłam do twojego tempa strusia pędziwiatra,że pędzę z tobą:yes:

No co Ty, Monika!

Mobilizujesz mnie:D

Teraz mam małe spowolnienie, ale to przez pracę i te nieszczęsne dojazdy. Dobijają mnie:(

Z tego co wiem rura od gazu nie moze iść w posadzce dlatego jest problem by doprowadzić ją do wyspy.

Jest dokładnie tak jak mówisz:yes:

Balbinko, ale ssssuper Was zobaczyc i to chwilowe, jak to nazwałaś burdello:hug: Dzieciaczki masz fantastyczne-i juz drugi raz zobaczyłam Twoja gromadkę i za kazdym razem czuje takie ukłucie, ze ....fajnie by było....jakby nas...troche wiecej było:D

Juz Cie zdazyłam troche poznac i wiem na pewno, ze kto, jak kto ale Ty uporasz sie ze wszystkim bardzo szybko:yes:

Zobaczymy sie u Ali?:)

Kinia! Planuję być w Milanówku.

I już się ogromnie się cieszę na to spotkanie!

Ach, w sprawie dzieci to wiesz, że ja jestem niereformowalna i taka hipiska, lubię duże rodziny i życie e komunie:cool:

Ja mam indukcję - Mastercook Duble Evolis - baaardzo sobie chwalę. Ja bym wybrała indukcję + płyta gazowa. A jakie modele to zależy od kasy.

Ka_em mówisz zadowolona jesteś? To jedna z moich inspiracji.

BALBINA - pozdrawiam. Wspaniale, że cieszy Cię dom!

Jak praca?

Kuchnię masz oooogroooomnąąąą!

Iwonko wiesz, że 18go całonocna imprezka się szykuje:D

Mężowaty wybywa na męską imprezę wekendową, to mogę szaleć!

Tylko co ja zrobię z dziećmi:(?

Muszę teściówkę ściągnąć;)

Pasiku, będzizesz?

Iwonko przechrzciłaś Olę na Kinię cha cha :)

Pozdrawiam i cieszę sie na spotkanie :)

:bash::bash::bash:

a) no, ja durna!

b) za długo mnie na Forum nie było:oops:

c) przez tę robotę chodzę niewyspana i nieprzytomna i w głowie mnię się miesza:sick:

Olu, zwana Kinią! Wybacz!

Ala! Co do jedzeni mam przywieść?

Ka_em mówisz zadowolona jesteś? To jedna z moich inspiracji.

BALBINA - pozdrawiam. Wspaniale, że cieszy Cię dom!

Jak praca?

Kuchnię masz oooogroooomnąąąą!

Ala! A jakie masz jeszcze inne inspiracje?

Ja szczerze powiedziawszy, po wpadce z piekarnikiem Gorenje i tą nieprześwitującą szybą (przyznaję, że żałuję trochę, że nie wzięłam tego Siemensa, choć gdybym miała ponownie wybierać to nie jestem pewna, czy bym jakiegoś innego białego nie szukała - szurnięta trochę jestem:() to boję się tych ze średniej półki kupować, żeby znowu jakiejś wpadki nie zaliczyć.

Dom cieszy, no, nie ma teraz wyjścia, jak się tyle w niego włożyło. I nerwów, i czasu, i zaangażowania i kasy oczywiście...

Dzisiaj miałam spięcie z M z powodu kolektorów - pojechał oddać pozostałe po montażu rurki i okazało się, że ich koszt w hurtowni to ponad 3 tys!!! (hydro mówił, że będzie pewnie ponad tysiak), do tego dwa tysie zapłaciliśmy za podłączenie baniaka na wodę, pomp i wpięcie tego pod piec. Plus tysiak wcześniej dla hydro, który miał przygotować instalację "na gotowo" - tylko wpiąć:x i tysiak dla Diabla za montaż kolektorów na dachu. Razem wyszło 7 tys za sam montaż!!! Do tego 12 za system i zasobnik (to po mega zniżce od Szwagra).

No i wyszła afera, że to szaleństwo i kompletnie nierozsądna decyzja, która się nie zwróci:(

Nie spodziewałam się takich kosztów montażu:cry:

Faktycznie nie ma możliwości, żeby to się zwróciło.

Do tego ciepła woda jest na razie tylko wieczorem, rano zimna:bash:

No i te drzwi, co miały wyjść tak ładnie - na razie Filo się nie odzywa, a drzwi wkurzają M.

Niektórych facetów nie można wpuszczać do domu w trakcie nieskończonych prac, bo kompletnie nie mają wyobraźni jak będzie i nerwy psują marudzeniem:(

Ok, ok. Facet też człowiek i czasami ma prawo mieć gorszy dzień:cool:

Wybaczam;)

Filo przyjedzie i poprawi (mam nadzieje:rolleyes:) to przestanie smęcić.

No, gorzej z tymi kolektorami... chyba przez najbliższe dwadzieścia lat będą mi się czkawką odbijać...

Mnie tam nie będzie :( ale Ola (hazel) jak najbardziej sie wybiera ;)

Buuu...:( Czemu, Kiniuś?

Na zawsze już zapamiętam:D

Kinguś, nie martw sie.:hug: Nastepnym razem moze uda sie sciagnąć Warszawianki gdzies blizej nas?

Balbinko, no wlasnie-to pisałam ja, jarzabek (Ola, znaczy sie:D)

No wiem, wiem:sick:

Głupio mi Jarząbku;)

Dzien dobry Balbina!

Czytam Twoj dziennik od początku ale sie nie odzywałam tylko pod wrażeniem Twoich zmagań byłam ogromnym. Teraz wielkimi krokami zbliża się czas po tynkach i oknach więc muszę zacząc sie aktywizowac.

Stad tez moje pytanie - czy zamawialas cos z artvillano? Maja super ceny w porownaniu z innymi firmami - kuszące. Ta prześliczną wanne wolnostojącą masz moze od nich?

Z kolektorem to grube przegięcie! I czemu tylko wieczorem jest ciepla woda?? Myslalam ze od maja do konca lata przez calutki dzien będzie ciepła.

Czesc Balbina! Obejrzalam foty i poczytalam co nieco. Widac, ze pomimo kilku jeszcze spraw do zrobienia jestes szczesliwa :yes:

Ta Twoja kuchnia jest oooooogromna. Ladnie sobie poradzilas z wpasowaniem ikeowskich mebelkow zarowno w kuchni i w garderobach. Ja jak kombinowalam to nijak mi to nie wchodzilo. Tu za krotko, tam za dlugo ... Podziwiam.

Spizarnie masz boska. Ja i o takiej marze. Ta zabudowa (spizarniana) to stolarz?

Gres swietnie sie prezentuje :yes:

Moni!!!!!!! Jak to Cie nie bedzie!!!!!???? No zamorduje!

Tak na szybciutko bo muszę małego z przedszkola za chwilę odebrać,Balbina Ty z taką kuchnią powinnaś mieć 5 dzieci.Dom stworzony dla dzieci,ogromna kuchnia i strefa dzienna,moje od razu by na rowerze i hulajnodze jeździły.:)Czy u Was jest też tak pięknie jak na Śląsku ,co za pogoda.

Nie wiem jaka pogoda u Iwony, u mnie superowa :)

No na razie to chyba tylko ta Mastercook Evolis mnie zachwyciła. Ale niestety nie widziałam jej jeszcze na żywo.

Zapodałam temat spotkania w Milanówku mężowi - jakoś tak nie zachwycił się i zgody jeszcze nie dał ... ale będę urabiać.

Dzien dobry Balbina!

Czytam Twoj dziennik od początku ale sie nie odzywałam tylko pod wrażeniem Twoich zmagań byłam ogromnym. Teraz wielkimi krokami zbliża się czas po tynkach i oknach więc muszę zacząc sie aktywizowac.

Stad tez moje pytanie - czy zamawialas cos z artvillano? Maja super ceny w porownaniu z innymi firmami - kuszące. Ta prześliczną wanne wolnostojącą masz moze od nich?

Z kolektorem to grube przegięcie! I czemu tylko wieczorem jest ciepla woda?? Myslalam ze od maja do konca lata przez calutki dzien będzie ciepła.

Witam Cię cieplutko Beatko!

Większość osób budujących spotyka na swojej drodze niesolidnych wykonawców, zalicza wpadki zakupowe czy przeżywa rozczarowanie efektami działań.

Nie jestem tu wyjątkiem:no:

No, może u mnie wyszło ich statystycznie więcej lub miały większe amplitudy (albo ja je miałam, bo się zawsze we wszystko maksymalnie angażuję).

Niestety obawiam się, że to nie jest moje ostatnie słowo w tym zakresie...

Ale dzięki tym wszystim "przygodom" nauczyłam się wytrwałości, asertywności i wiary, że ze wszystkim dam sobie radę.

Może i zostałam trochę po drodze poobijana, ale to bezcenne lekcje:yes:

A przed Tobą jeszce tyyyyle rzeczy.

Szczerze życzę CI jak najmniej zawirowań!

Będę trzymać kciuki:)

Z Artvillano zamawiałam dwie umywalki i baterę.

Jeszcze ich nie używałam (

Wanna nie od nich - chyba z 123 łazienki:)

No właśnie - też się wkurzam, że tylko wieczorem jest ciepła woda, a do rana już nie dotrwa:(

My świeżo po montażu kolektorow, moze Cię to pocieszy ze sie zdecydowaliśmy po dwóch latach życia z piecem, bardziej z wygody niż ze względów ekonomicznych, tylko nam cżesc inwestycji funduje unia.

Też macie tylko wieczorami ciepłą wodę?

Cyrkulację macie w określonych godzinach czy cały czas?

My mamy cały czas.

Musi elektryk dowieźć regulator to może się poprawi...

Iwonka - my kolektory przeliczalismy i własnie z naszych obliczen wyszło , że to się nie bardzo opłaca..... Wyprowadzilismy rurki na strych i może kiedyś jak stanieją.....?

Główną przyczyną zakupu kolektorów był brak gazu (i nie mamy gwarancji kiedy będzie:() i mieliśmy już dość babrania się z węglem.

Same kolektory z zasobnikiem i pompą to jeszcze do zaakceptowania kwota (12 tys po rabatach z prawie 20:rolleyes:), ale tych kosztów montażu to nie przewidziałam:bash: Teraz to się naprawdę zrobiło nieopłacalne:-(

Czesc Balbina! Obejrzalam foty i poczytalam co nieco. Widac, ze pomimo kilku jeszcze spraw do zrobienia jestes szczesliwa :yes:

Ta Twoja kuchnia jest oooooogromna. Ladnie sobie poradzilas z wpasowaniem ikeowskich mebelkow zarowno w kuchni i w garderobach. Ja jak kombinowalam to nijak mi to nie wchodzilo. Tu za krotko, tam za dlugo ... Podziwiam.

Spizarnie masz boska. Ja i o takiej marze. Ta zabudowa (spizarniana) to stolarz?

Gres swietnie sie prezentuje :yes:

Moni!!!!!!! Jak to Cie nie bedzie!!!!!???? No zamorduje!

Monia!

Święty duch...!

Od miesięcy Cię nie było!

Witaj Moja Kochana!

Kuchnia, zgodnie z projektem, wyszła spora, z czego się okrutnie cieszę:yes:

Też będę piec chlebki. I spróbuję zrobić samodzielnie zaczyn jak już będzie finito;)

Wczoraj M obejrzał w hurtowni slaby na blaty, przywiózł kawałem, zatwierdziłam i będą robić!

Może w okolicy weekendu zamontują już szafki na wyspę:)

A meble ikeowskie faktycznie dobrze się wkomponowały (jedną ścianę musiałam przesuwać...), a i chłopaki monterzy i Ikei sprytnie rozwiązywali różne problemy:)

Ale spiżarnia to już moja robota:D

Pomierzyłam, rozrysowałam, zamówiłam pocięcie płyt w Castoramie, kupiłam kątowniki, płaskowniki i wkręty i mój Tata poskręcał:yes:

W ten sam sposób planuję zrobić swoją garderobę i szafy w pralni;)

Monsanbia to chya z zaświatów wróciła;).

Odnośnie płyty Evolis Mastercooka to płyta jest rewelacyjna - i raczej nie ze średniej półki bo kosztuje ponad 2 tyś.

Oczywiście nie rozgryzłam jeszcze wszystkich funkcji ale nieraz przydały się duże pola gdy gotowałam(dusiłam) w brytfance lub w kilku małych garneczkach. Mogę zrobić kilka zdjęć i wrzucić ja wygląda na żywo.

Nie mam porównania z innymi płytami bo to pierwsza indukcja z jaką mam syczność ale ja jestem mega zadowolona z szybkości gotowania, wielu możliwości ustawień na polach i co muszę dodać - działają mi wszystkie garnki, których używałam wcześniej na gazówce - po prostu muszą być emaliowane.

Tak na szybciutko bo muszę małego z przedszkola za chwilę odebrać,Balbina Ty z taką kuchnią powinnaś mieć 5 dzieci.Dom stworzony dla dzieci,ogromna kuchnia i strefa dzienna,moje od razu by na rowerze i hulajnodze jeździły.:)Czy u Was jest też tak pięknie jak na Śląsku ,co za pogoda.

No chcieli jeździć, ale przegoniłam z rowerami na taras:D

A co do pogody - nie wiem, bo tam gdzie pracuję okna wychodzą na wewnętrzne zadaszone (szkłem od góry) patio, a ja jestem w połowie wysokości (11 piętro), więc świata realnego za bardzo nie widzę, a jak wychodzę ostatnio to już się ciemnawo robi:(

M wkurzony, że nie znam w niczym umiaru i jak zaczęłam pracować to teraz w tę stronę mnie przegięło.

Zupełnie nie rozumie, że czasami są takie gorące okresy:no:

Tak jakbym nie miała ciekawszych zajęć:cool:

Nie wiem jaka pogoda u Iwony, u mnie superowa :)

No na razie to chyba tylko ta Mastercook Evolis mnie zachwyciła. Ale niestety nie widziałam jej jeszcze na żywo.

Zapodałam temat spotkania w Milanówku mężowi - jakoś tak nie zachwycił się i zgody jeszcze nie dał ... ale będę urabiać.

Ala, a tak konkretnie to co Cię w tej płycie ujęło?

I chcesz się wybrać z mężem na imprę do Ali?

Iwona gratuluję :)Domek już wygląda pięknie ,a jak skończysz dzieło ,to "czapki z głów":popcorn:

Dziękuję Ci za to ,że wstawiłaś zdjęcia :yes:Myślę ,że podniosłaś nimi na duchu wszystkich (w tym także mnie),którzy wprowadzają się do niewykończonego domu.Twoje fotki ,udowadniają ,że można ,że się da ,a na dodatek można być szczęśliwym :).I od dzisiaj już nie panikuję:no:,przed moją lipcową przeprowadzką (a więcej rzeczy będzie nieskończonych ,niż skończonych :p),wiem ,że będzie dobrze :)

Pozdrawiam :hug:

Ola!

Pewnie, że będzie dobrze! A nawet cudnie:D

I trudno:yes:, bo wielu rzeczy może nie być, a to będzie przeszkadzać.

Ale uczucie bycia na swoim, to poczucie spokoju i bezpieczeństwa - jest bezcenne i nie do przebicia:cool:

Dla mnie warto było!