Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

Balbina,

ja bym raczej stawiała, że to Twój piec jest jakiś trefny... Po tych Twoich przejściach z rozpaleniem...

Gazowy wybierz kondensacyjny - polecam mój Buderus Logamax 162 gp. To podobno bardzo ekonomiczny model. I wygląd też może być - wiszący. Plus do teo mam zbiornik 200L.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Balbina to masz raczej ocieplenie domu bardzo dobre,no to nie wiem może piec,trudno mi powiedzieć.

Ale jak kupujesz piec gazowy to zobaczysz,czy po zmianie pieca jest lepiej.

a 35 tys. to pompa daikin altherma (jednostka zewnętrzna i wewnętrzna ) zasobnik na wodę i podłąćzenie tego rurkami ,zaworami do podłogówki i wody

Cześć Kochana!

Toficzku, powiedz mi a jak to cenowo wychodzi w stosunku do ekogroszku.

Tak totalnie - podobnie czy jest różnica w którąś stronę?

I co to znaczy skuwać:o???

PS odlotowa jest ta szafka w łazience, którą pokazałaś... normalnie zburzyłaś mój spokój sumienia, że mam już koncept na swoją:-(...

Zapytam M bo to jego działka, ale ogrzewamy więcej niż Ty i mamy pomieszczenia na 2,85 i z tego co kojarzę to wychodzi ok 2, 2 i kwałek worka (chyba trochę drożej niż groszek za worek) przy temp ok 0-2 st. Nie ma popiołu, kotłownia dużo czystrza a skuwa się jakiś cuś z czegoś :lol2:. A i jeszcze jak nam coś padnie i wygaśnie to duuuużo szybciej mam ciepłą wodę po pelecie niż po groszku, nie wiem czemu ale tak jest.

Nie za bardzo pomogłam ale jak nie padnę wieczorem to podpytam M i napiszę bardziej fachowo ;)

Balbino, wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!!! jestes niesamowita, ale to juz na pewno wiesz:rolleyes:

Napisz pls czy jestes zadowolona ze swoich drzwi wejsciowych, już jakiś czas je użytkujesz, więc pewnie masz jakies przemyslenia, czy są ciepłe, szczelne, itp. czy polecasz, czy też wolałabys drewniane lub inne? pozdrawiam:bye:

Kinia, Aniołek, Basia!

wielkie dzięki za info w sprawie pieca i pompy:hug:, a Monik za miłe slowa:cool:

Asia! Świeeetna ta lampa! nie widziałam wczesniej takiej:no: Bardzo nam pasuje, a i cena przyjazna.

W sprawie pieca to prowadzę rozmowy z Buderusem (przy okazji Bambi gdzie kupowałaś swój?) i Wolfem.

Był u mnie instalator od tego ostatniego. Przejrzał naszą instalację i wychodzi na to, że mamy chyba tak ustawione podłogówki, że woda do nich idzie z zasobnika. Czyli, że najpierw musi podgrzać cały 300 litrowy baniak z wodą i stamtąd idzie do rurek.

Zobaczę co mi powie kolejny instalator, ale to byłoby absurdalne podłączenie:mad:

Przy okazji okazało się, że mój hydro w szafkach od podłogówki w piwnicy zainstalował stalowe złączki / kolana doprowadzające wodę do miedzianej listwy, które już podrdzewiały!

Nie dojrzałam tego, a kierbud nie zwrócił na to uwagi! Normalnie kpina.

Wezwę hydro do usunięcia niedoróbek. Jeśli się nie pojawi zrobię zdjęcia i wrzucę go na czarną listę...

To będzie ta kropla, która przeleje szalę w jego przypadku:(

Zuzu,

z drzwi jestem zadowolona. Są duże (prawie 2,5 m wysokości) i szerokie (1,8 m), a nic się nie wypacza, nie odkształca. Drewniane miałyby już pewnie jakieś szczeliny. Nie wiem natomiast jak byłoby z aluminiowymi. W każdym razie jestem jak najbardziej na tak. Nic nie wieje, nie przewiewa, chociaż nie mamy jeszcze wiatrołapu i te duże drzwi są praktycznie wejściem od razu na otwartą przestrzeń salonu.

Tylko w jednym miejscu na krawędzi oderwał się kawałek forniru. Pewnie przy przeprowadzce czymś mocno zaczepiliśmy. Będę musiała "coś" z tym zrobić.

A! I są bardzo solidne i mocne, trzeba uważać, żeby nie zostawić palców w drzwiach przy zamykaniu. Niestety mieliśmy już wstrząsającą sytuację, gdy młody zatrzasną je na paluszkach siostry:o. Potworny płacz, natychmiastowy kurs na Medicover z telefonem przy uchu i ustalaniem po drodze gdzie mamy jechać, przyjęli nas bez jakiejkolwiek oczekiwania - rentgen, badanie. Już widziałam zmiażdżone kostki:sick: Skończyło się na szczęście na potłuczeniu. Sporym, ale bez połamań i uszkodzeń. Za to teraz jestem przewrażliwiona na tym punkcie.

Balbina,

moze spróbuj zainstalować na tych ciężkich drzwiach spowalniacz - wiem, ze szpeci ale bezpieczeństwo najważniejsze... Ja na pewno go zrobię.

odnośnie pieca -zadzwoń do tego Zbyszka, którego Ci polecałam. Jest bardzo rzetelny i na pewno coś zaradzi. U mojego sąsiada poprawiał kompletnie skopaną instalację, u mnie - powiedzmy zrobioną suboptymalnie ;) Ja swojego Buderusa kupowałam w dość dziwny sposób :-) (w centrali), jezeli będziesz zdecydowana, daj mi znać na priv a ja powiem Ci co i jak :-)

Zapytam M bo to jego działka, ale ogrzewamy więcej niż Ty i mamy pomieszczenia na 2,85 i z tego co kojarzę to wychodzi ok 2, 2 i kwałek worka (chyba trochę drożej niż groszek za worek) przy temp ok 0-2 st. Nie ma popiołu, kotłownia dużo czystrza a skuwa się jakiś cuś z czegoś :lol2:. A i jeszcze jak nam coś padnie i wygaśnie to duuuużo szybciej mam ciepłą wodę po pelecie niż po groszku, nie wiem czemu ale tak jest.

Nie za bardzo pomogłam ale jak nie padnę wieczorem to podpytam M i napiszę bardziej fachowo ;)

Balbina dowiedziałam się cuś więcej szczegółów. Z technicznej obsługi dodam tylko że po 3 tonach palenia peletem pierwszy raz będziemy wybierać popiół z pieca w tym sezonie.

kosztowo wychodzi, że worek peletu kosztuje ok 24 zł. W temp do - 10 st spalamy ok 2,2 worka dziennie, przy pogodzie ok 0 st mniej niż 2 worki/dobę w naszym przypadku.

Sam piec chodzi ciszej, lepiej działa automatyka i niezawodność pieca. Przy groszku co i rusz mieliśmy przygody. A to gorszek się zasklepił w zasobniku przez co piec wygasał nam niespodziewanie 1 w tygodniu, a to inne dziwności ... teraz brak niespodzianek.

Skuwa się nagar z palnika. Raz w tygodniu !!! DOSŁOWNIE! Jeden minus to że trzeba wygasić piec aby to zrobić. Ale jak pisałam wcześniej woda nagrzewa się dużo szybciej niż przy groszku. Pół godziny i mam ponownie "wrzątek" w kranie :) no i już nie marudzę, że M cały czas po pracy spędza tylko w kotłowni ;) .Duża poprawa i komfort.

Ja też po prośbie ... mogłabyś skrąbnąc kilka słów w temacie na moje wątpliwości tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?52523-Wanna-wolnostoj%C4%85ca-realizacje-opinie-inspiracje-rady-baterie&p=5745316#post5745316

ew może być u ciebie ale chodzi mi o moje wątpliwości ;). Będę wdzięczna :rolleyes:

kosztowo wychodzi, że worek peletu kosztuje ok 24 zł. W temp do - 10 st spalamy ok 2,2 worka dziennie, przy pogodzie ok 0 st mniej niż 2 worki/dobę w naszym przypadku.

czekałam na Twoje peletowe informacje...ale kurcze dośc drogo to wychodzi...jaką masz powierzchnię w domu i jakie temperatury macie w domku...:confused:

czekałam na Twoje peletowe informacje...ale kurcze dośc drogo to wychodzi...jaką masz powierzchnię w domu i jakie temperatury macie w domku...:confused:

Drogo! Jak czytam że ktoś płaci za gaz 400 zł miesięcznie przy mega mrozach to mnie zazdrość zżera ;) cóż zrobić ... Ale do puki mogę, to grzeję tak żeby czuś sie komfortowo w domu, bez półśrodków i kompromisów.

Dodam tylko że chyba jesteśmy mało miarodajni bo mamy ok 23 st. ja luuuuuuuubię ciepło, tak ciepło żeby w domu chodzić w krótkim rękawku nawet zimą. Pgrzewamy łącznie ok 275 m2 w tym 36 m 2 garażu jak wsiadam to auto pokazuje mi 12-17 st w zależności od pogody na zew. Do tego spora kubatura bo jak pisałam pomieszczenia mają wys ok 2.85 . Podejrzewam że stąd zużycie większe niż statystyczna norma ...

Prawie nie korzystamy z kominka więc CO to nasza jedyna forma grzania.

Drogo! Jak czytam że ktoś płaci za gaz 400 zł miesięcznie przy mega mrozach to mnie zazdrość zżera ;) cóż zrobić ... Ale do puki mogę, to grzeję tak żeby czuś sie komfortowo w domu, bez półśrodków i kompromisów.

.

taka kwota chyba jest mało realna na gazie..zwlaszcza przy wiekszych metrażach..

średnio ostatnio sie dowiedziałam ze srednio dobry wynik to jest 2,2 zł x ilośc metrów/wyszło to w rozmowie ze specjalistą od ogrzewania, pomp ciepła/

podobno to jest dobry wynik przy rachunkach jak mozna dowolnie wybierac zródło ciepła a nie jest sie zmuszonym do pewnych rozwiążań , zakładajac dobre ocieplenie i calą resztę. ..

Toficzku!

Dzięki za info.

My teraz mamy takie zużycie na ekogroszku przy mniej więcej takim samym ogrzewanym metrażu...

Jutro przyjeżdża Buderus do nas na oględziny, a we wtorek chyba Vaillant (albo Viessman).

W przyszłym tygodniu muszę podjąć decyzję co bierzemy i zamówić.

Jeśli wyszłoby tak, jak pisze Ivi to byłoby cuuudnie!

Tofeeczku, odpisałam Ci w wannach:-)

Do sali kinowej w piwnicy chciałabym zrobić taki sufit:

http://img368.imageshack.us/img368/5642/niebonowe2vn2.jpg

muszę zrobić research w tym zakresie...

Mam na short liście dwa piece niemalże w tej samej cenie Buderus GB162 i ViessmannVitodens 200-W.

Poniżej jest wycena na 25 kW, ale ja będę brać 35 kw.

No i tradycyjne pewnie pytanie - który lepszy - co w moim przypadku oznacza:

1. łatwiejszy w obsłudze

2. mniej psujący się

3. ekonomiczniejszy w działaniu

oraz czy wszystkie istotne składniki zostały ujęte w ofercie, żeby nie wyskoczyły potem "nieprzewidziane wydatki";)

Wycena kotłowni na materiałach firmy Viessmann (wszystkie ceny są cenami brutto):

1. Kocioł Vitodens 200-W 26 kW WB2C - 6561 zł

2. Zestaw uzupełniający mieszacza (7301063) - 1474 zł

3. Rozszerzenie AM 1 (7452092) - 332 zł

4. Czujnik temperatury NTC (7438702) - 278 zł

5. Sprzęgło hydrauliczne ( nie marki Viessmann) - 520 zł

6. Mieszacz specjalny 3-drogowy R 1" (7338215) - 675 zł

7. Złączki do skręcania 1" (7338231) - 73 zł

8. Urządzenie pomocnicze do montażu nadtynkowego (Z002337) - 639 zł

9. Zanurzeniowy czujnik temperatury sprzęgłą hydraulicznego (7179488-) - 280 zł

Dodatkowo:

Komin wysokość 10 m - 1022 zł

Materiały do montażu kotłowni - ok. 1000 zł

Koszty robocizny z uruchomieniem - 2000 zł

SUMA: 14 854 zł brutto na VAT 8%

Wycena I kotłowni na materiałach firmy Buderus (wszystkie ceny są cenami brutto):

1. Buderus LOGAMAX plus GB 162 25kW + sterownik Logamatic RC 35 - 7746 zł

2. Moduł do sterowania obiegiem grzewczym MM10 - 737 zł

3. Moduł do sterowania instalacji grzewczej WM10 - 572 zł

4. Czujnik temperatury zewnętrznej FA - 45 zł

5. Zestaw przyłączeniowy czujnika bojlera AS 1.6 - 117 zł

6. Siłownik Honeywell - 550 zł

7. Sprzęgło hydrauliczne ( nie marki Buderus)- 520 zł

8. Mieszacz Honeywell 1" - 320 zł

Dodatkowo:

Komin wysokość 10 m - 1022 zł

Materiały do montażu kotłowni - ok. 1000 zł

Koszty robocizny z uruchomieniem - 2000 zł

SUMA: 14 629 zł brutto na VAT 8%

Balbina my mamy Vitodens 26 KW i mój mąz mówi że on jest za słaby, u nas jest 250 m2 a ty masz więcej :yes: Nam tak wyliczył magik, specjalista, ale jak jest na dworze -10 to trudno ogrzać cały dom do 22 stopni.

Pozdrawiam :wiggle:

Juz widzę że źle przeczytałam bierzesz 35 to jest ok :)

A i wlasnie mi P mówi, ze Buderus nie ma dobrej opinii i poleca Ci Vissmana :)

Edytowane przez emiranda

Balbina, ile masz m2 do ogrzania? Z charakterystyki energetycznej budynku dla mojego projektu wynikało, że 26 kW wystarczy. Ale ja zrezygnowałam z tunelowych grzejników na dole, poza tym całość ogrzewania mam na 1 obiegu, nie na dwóch :bash:. W związku z tym po konsultacjach z różnymi mądralami wzięłam 35 kw, bo różnica w kosztach całej kotłowni nie była duża. Masz dobre oferty, chociaż moim zdaniem niedoszacowane w materiale na kotłownię. Ale w sumie to Ty chyba już masz kotłownię...to tylko modyfikacja.

Może zobacz, który ładniejszy ;)

Podobno Viessmannowym odpowiednikiem Logamax 162 gp jest Vitodens 300 a nie 200...a ten już będzie droższy. Jaki masz zbiornik?