Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

No dobrze, będzie ciekawiej:-)

Mariusz A. zaakceptował proponowany przeze mnie zakres prac w ramach rekompensaty za opóźnienia (teraz prawniczka będzie przygotowywać ugodę) i w związku z tym część prac będzie odbywała się w ogrodzie:wiggle:.

Ma nam postawić płot i rozprowadzić system nawadniania na całym terenie.

Muszę więc galopem wziąć się za projekt ogrodu, żeby dostał szczegółowe wytyczne.

Dzisiaj wysłałam parę zapytań mailowych i dostałam trzy wyceny. Dwie na 3, druga na 3 i pół tysiaka.

W zakresie proponowanych prac projektowych mieszczą się:

1. Koncepcja prezentowana w formie szkicu, pozwalająca ocenić właściwe zrozumienie wyobrażeń Inwestora o przyszłym ogrodzie skorygowanych o możliwości jakie daje teren, sąsiedztwo, układ stron świata, styl architektury itd. ,

- koncepcja powstaje po pierwszej rozmowie i wizji lokalnej.

2. Projekt koncepcyjny przedstawiany do akceptacji, opracowany w postaci szkicu odręcznego z uwidocznieniem i omówieniem każdej zaproponowanej rośliny,

- prezentacja tej fazy projektu jest powtarzana i uzupełniana aż do całkowitej akceptacji wersji,

3. Projekt wykonawczy (w czytelnej skali wraz z opisem) zawierający w zakresie uzgodnionym z Inwestorem: rysunki lub zdjęcia elementów małej architektury, zdjęcia proponowanych lamp, zestawienie materiałów, szczegółowy dobór roślinności, zalecenia wykonawcze i zalecenia pielęgnacyjne zieleni w latach następnych.

4. Kosztorys na wykonanie.

Wydaje mi się, że to całkiem przyzwoite ceny, oczywiście zawsze można trochę ponegocjować:cool:

W planach jest podjazd i wejście oraz ścieżki z betonu architektonicznego (pod warunkiem, że nie wyjdzie droższej od granitu;)), punkt wodny (albo w postaci bardzo minimalistycznego basenu albo spływającej kaskady na naturalnej skarpie - będzie zależało od projektu), altana, plac dla dzieci i w rogu z koszem do koszykówki z odpowiednią nawierzchnią. Wszystko nawodnione i podświetlone.

Taki jest plan, a teraz przechodżę do realizacji:-)

Acha,

trzy firmy, które mi odpowiedziały to:

1. www.ogrody.wirtua.com lub www.oczka-wodne.com

2. www.ogrody-projektowanie.pl

3. http://www.gardenarium.pl/

Jeśli znacie inne warte polecenia to bardzo proszę o podesłanie namiarów!

Wszystkie jak na razie podjęły się zrobienia projektu w miesiąc.

Czekam jeszcze na www.gordostudio.pl i napiszę do Kasi polecanej przez Rasię:-)

minimalstudio architects są zawaleni robotą i nie podjęli sie realizacji:-(

Kryterium wyboru będzie portfolio kandydatów (czyli dotychczasowe realizacje) i w drugiej kolejności zakres prac, jaki wchodzi w ofertę.

Wszelkie uwagi i wskazówki baaaardzooo mile widziane:yes:

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dawno mnie tu nie było u ciebie ;).

Przeczytałam mojemu małżowi o twoich "perypetiach" z piecem i ogrzewaniem, powiedział że masz ewidentnie źle zrobioną instalację i zgadzał się w większości z opisem Salika. Piec węglowy który masz 25 kW w zupełności powinien wystarczyć na ogrzanie twojego domu (chodzi o całą podłogówkę jak i kaloryfery), a także na podgrzanie wody do 50 C, ale część instalacji jest nie tak wykonana, to też powoduje zwiększoną ilość spalonego groszku w twoim piecu. No ale się już nie wymądrzam;)

A chciałam jeszcze wspomnieć że ta firma ogrodowa gardenarium zrobiła projekt mojej siostrze i teraz na wiosnę będzie realizacja, Projektantką jest p. Danuta która jest częstym gościem "Maja w ogrodzie". Jej realizacje ogrodowe i bloga można znaleźć na forum o ogrodach OGRODOWISKO jej ogród to http://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii

a inne realizacje np. http://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=181

Hej Baski!

Tak, wiem, że nasza kotłownia nie jest najszczęśliwiej zrobiona:-(

Ale panowie od pieca, bez względu na to których finalnie wybiorę, przerobią mi ją jak trzeba, żeby dobrze chodziła.

Teoretycznie za dwa-trzy tygodnie powinniśmy mieć już piec:-)

A czy Twoja siostra zadowolona jest z projektu? Dlaczego się akurat na nią zdecydowała? Co ją najbardziej urzekło w propozycji? Czy Pani Danuta czymś ją zaskoczyła? Zarówno pozytywnie jak i negatywnie. Czy jest elastyczna czy stara się przeforsować własne wizje? Ile robiła propozycji / wizek, a może od razu trafiła w jej gust? Ależ mam pytań:rolleyes:

No to super , że w końcu będziesz miała kłopot z ogrzewaniem z głowy.

A co do p. Danuty to moja siostra jest bardzo zadowolona, zainteresowała się jej projektami dlatego że widziała realizacje u Mai i właśnie na Ogrodowisku. P. Danuta ( wg mnie) ma bardzo profesjonalne podejście do klienta, słucha ale i też nakręca na swoje wizje, robi kompleksowo projekt ogrodu wraz ze wszystkimi instalacjami.

Poza tym moja siostra bardzo lubi styl p. Danusi a go widać w każdym jej ogrodzie, kulki bukszpanowe to mus:). Pozytywne zaskoczenie? to pewnie profesjonalizm p. Danuty i jej męża a w samym projekcie altana na imprezy z zielonym dachem. Negatywne ? nie znam zdania siostry ale moje spostrzeżenie jest takie że jej ogrody są inne a jednak bardzo podobne do siebie no ale pewnie to zależy od klienta kto? co? lubi.

p. Danuta robiła jedną poprawkę projektu zmieniając ścieżki i drobne nasadzenia.

Edytowane przez Bastki

Gość magdalen1

Mam nadzieje, że można jeszcze dołaczyć do Waszego grona. My mam nadzieję zaczniemy w tym roku. Załatwiamy papierologię. Co prawda jeszcze nie szukałam konkretnej ekipy, a jak czytam to jestem coraz bardziej przerażona. Ale skoro innym się udało to nam też musi:o

Gratuluję wiedzy i dobrego serca w dzieleniu się wiedzą.

Balbina no właśnie ja też mam Goodmorgona,zmieniam tylko fronty na dębowe ,jak ją wieszałaś?Stolarz mój nieszczęsny powiedział ,żebym sobie sama Godmorgona zawiesiła ,a potem on blat zawiesi.

Więc szukam jak to zrobić,znalazłam coś takiego

http://www.akcesoria.meble.pl/p27518,zawieszka-807-z-plytka-mocujaca-do-szafek-dolnych-camar-lewa.html

może akurat Ty na tym wieszałaś?

Mam nadzieje, że można jeszcze dołaczyć do Waszego grona. My mam nadzieję zaczniemy w tym roku. Załatwiamy papierologię. Co prawda jeszcze nie szukałam konkretnej ekipy, a jak czytam to jestem coraz bardziej przerażona. Ale skoro innym się udało to nam też musi:o

Gratuluję wiedzy i dobrego serca w dzieleniu się wiedzą.

Magdalena!

Aż gorąco zapraszam:bye:

Mi bardzo sie przydały dzienniki innych, więc jeśli mój się do czegoś przyda to spłacę swój dług:cool:

Umowę Ci podeślę, jak wrócę do domu:-)

Balbina, mam serdeczną prośbę o szybki instruktarz montażu blatu na Godmorgonie pod umywalką, tzn. co stanowiło bazę i czym maźnięte.

Będę wdzięczna.

PS. Widoku Twojego posłania w pierwszą noc na budowie nie zapomnę chyba nigdy ;)

Morela, Basia,

ależ wysoki poziom narzucacie:o

Moje umywalki są zawieszone na zwykłych kołkach i dobrze się trzymają...

Jak coś będzie nie tak to napewno napiszę:yes:

A blat u córci jest drewniany z Ikei, na to podkład z Pary pod tynk strukturalny, tynk brokatowy i lakier jachtowy.

Gość magdalen1
Magdalena!

Aż gorąco zapraszam:bye:

Mi bardzo sie przydały dzienniki innych, więc jeśli mój się do czegoś przyda to spłacę swój dług:cool:

Umowę Ci podeślę, jak wrócę do domu:-)

Chylę czoła przed Wami Wszystkimi. Dalej czytam i uczę się co mnie czeka i jak reagować:p

Z góry wielkie dzięki za umowę

Gość magdalen1

Możecie mi pomóc? Cały czas załatwiam papierologię do pozwolenia. Wszędzie już w toku, ale zapomnniałam o warunkach przyłącza prądu. Długo się czeka na takie warunki? Część z Was jest z W-wy i może ktoś załatwiał tą sprawę w Legionowie.

Podpowiedźcie jak to załatwić, czy od razu składać na docelowe. Czy osobno się składa o warunki i o przyłączenie do sieci? Czy muszę budowlane? Ktoś mi mówił, że obecnie różnica jest niewielka w kosztach.

Jak ja zazdroszczę urządzania:D

Możecie mi pomóc? Cały czas załatwiam papierologię do pozwolenia. Wszędzie już w toku, ale zapomnniałam o warunkach przyłącza prądu. Długo się czeka na takie warunki? Część z Was jest z W-wy i może ktoś załatwiał tą sprawę w Legionowie.

Podpowiedźcie jak to załatwić, czy od razu składać na docelowe. Czy osobno się składa o warunki i o przyłączenie do sieci? Czy muszę budowlane? Ktoś mi mówił, że obecnie różnica jest niewielka w kosztach.

Jak ja zazdroszczę urządzania:D

Magdalen1 ja z zupełnie innej strony Warszawy. Prądem zajmował się Mąż, ale z tego co mi wiadomo to w PGE mu wszystko wytłumaczyli. My składaliśmy papiery i o podłączenie prądu dla budowy i potem dla domu.

adk

dziękuje:)

Nie ma za co. Jeszcze teraz się mi przypominało Ania-Cronin jest teraz na etapie prądu możesz u niej zapytać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196015-Kostka-Ani-i-Marcina/page58

Co prawda chyba nie w Legionowie ale zasada chyba wszędzie jest taka sama.

Balbina sorry za off topic

Spokojnie, u mnie dyskusja może trwać:-)

Tym bardziej, że tak dawno załatwiałam papiery w rwe, że już nie pamiętam ile czasu to trwało:rolleyes:

Piszę, bo się zakochałam.

Na amen. Bez pamięci...

No i muszę się podzilić z Wami, bo kto inny mnie zrozumie w tym zakresie :cool:

A obiektem moich westchnień jest ta oto obłędna, przytulna i genialna w kolorach tapeta, a właściwie cała seria Knitted Room, którą znalazłam w styczniowym Czasie na wnętrze;

nie wrzucę, bo w pracy nie chce mi komp zapamiętywać adresów url:bash:, ale jak dojadę do domu to się poprawię.

Na razie tylko adresy stronek:

http://www.ideastosteal.com/2011/01/tekstil-pattern-surface-view/

http://czasnawnetrze.pl/design/mistrzowie-designu/14111-cyfrowe-wzory-na-tkaninach-tapetach-i-ceramice-chae-young-kim