Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To dzisiaj przeprowadzam atak zdjęciowy:D

Siedzę w domu, bo Młody mi się rozchorował, a Bambi wywołała temat, który bardzo poruszył moje sumienie i wywołał głębokie poczucie winy, bo aczkolwiek nastawienie mam otwarte i pro kreatywne, to z powodu co tu kryć - w sporej mierze lenistwa (oczywiście potrafię przywołać milion arcy ważnych powodów:cool:, jak standardowe "finanse" chociażby) pokoje dziecięce leżą odłogiem...

To jak tak sama się postawiłam pod tablicą - raportuję dalej w kwestii ciekawych pomysłów na przestrzeń najmłodszych.

.

Balbinko,

zadziałał efekt domina... Sprawę wywołała Pestka (to jej "wina" ;) , jakiś czas temu na nie - pamietam - czyim - wątku. I jej słowa kołatały mi w głowie i puściłam je dalej (bo tak jak u Ciebie sumienie i poczucie winy), okazało się, ze takich, co mają grzechy zaniechania w tej materii jest więcej :)

u mnie odezwały sie juz Lucka i Sharlotka i Lukarna i Barbara74 :), Pesteczka dzielnie doradza :hug:

Cieszę się, ze kwestia wypłynęła u Ciebie bo masz wiele fanek.

A tak zmieniając temat (pewnie poruszę kolejną ciężką kwesię ;) - wybrałaś juz firmę do projektowania ogródka?

to, co dzieje się za moimi oknami, przyprawia mnie o torsje :bash:

Edytowane przez bami

Balbinko,

zadziałał efekt domina... Sprawę wywołała Pestka

Cieszę się, ze kwestia wypłynęła u Ciebie bo masz wiele fanek.

A tak zmieniając temat (pewnie poruszę kolejną ciężką kwesię ;) - wybrałaś juz firmę do projektowania ogródka?

to, co dzieje się za moimi oknami, przyprawia mnie o torsje :bash:

Bambinko!

Piszesz o zamierzchłych czasach:cool:

Ja w sposób niecny porzuciłam mój dziennik, to zacne towarzystwo wyniosło się albo pokończyło własne budowy i rzuciło się w wir innych spraw:)

I dzielna ekipa urzęduje u Ciebie:D

Więc masz świetną grupę wsparcia:yes:

A wracając do sprawy ogrodu.

Zrobiłam wstępne rozeznanie i teraz z mężowatym negocjują, że projekt jest nam po prostu niezbędny.

Niestety na liście priorytetów plasuje się za:

- zaległą fakturą za obróbki blacharskie

- zakupem pieca (z robocizną, czujkami, rurkami, złączkami, programatorami, pompami) jedyna 16 czy 18 tys.

- zakupem drzwi na piętro (sztuk 12)

- materiałami dla Mariusza A., który ma zacząć prace - koszty nawet nie chcę wiedzieć jakie wyjdą za same materiały, które sa po naszej stronie... jak: przęsła do płotu, tynk do ogrodzenia, brama i dwa silniki do niej, coś na podjazd i wejście do domu, system nawodnienia, płyty k-g i profile na całą piwnicę, ziemia do ogrodu...

te są konieczne.

Pozostają dodatkowe jak:

- zakup pianina, o którym marzą dzieciaki

- wycieczka do Legolandu, o której też marzą

- trampolina - o której ... jak wyżej:cool:

- komunia Starszaka z całą jej otoczką plus dokładając tę samą uroczystość u mojej siostrzenicy, której jestem chrzestną to wychodzą bardzo konkretne wydatki...

- obudowa dwóch kaloryferów w salonie plus słupa / regalu pod tv w kuchni, bo nadal wiszą kable

- lustra - bo nie mamy jeszcze żadnych...

- fornirowane drzwi do 3 metrowej szafy (to długość i 2,75 wysokość) w korytarzu plus obudowa ściany naprzeciw - wstępna wycena 6 500

- no i urządzenie pokoi dzieciaków i naszej łazienki

- i tu mogłabym dopisać projekt ogrodu:( - czyli gdzieś pod koniec dłuuuugiej listy:(

Nie wspomiam o milionie innych potrzebnych rzeczy jak:

- karnisze, listwy przypodłogowe

- lampy, choć parę, bo ciągle wisimy na kablach

Czy wydatki w domu się kiedyś kończą?????

Ale w kwestii projektu po powinien on zawierać (wytyczne ze strony e-ogrody):

- koncepcję ogrodu, nad którą architekt pracuje aż do uzyskania pełnej akceptacji ze strony klienta (na tym etapie należy oczekiwać wizualizacji, kolorowych planów i rozmów o roślinach);

- projekt wykonawczy zieleni;

- projekt nawierzchni;

- projekt wykonawczy elementów małej architektury;

- przedmiar i dokładną specyfikacje robót i materiałów wraz z kosztorysem.

Przymierzając się do zakładania ogrodu łącznie z utwardzonymi nawierzchniami na działce o powierzchni 1 000 m2, z której 150 m2 jest zabudowane, a drugie 150 m2 stanowi podjazd i opaski, należy liczyć się z wydatkiem rzędu 150 000 zł. Gdy chcemy mieć jeszcze drewniany taras o powierzchni ok. 40 m2, jakąś formę wody w ogrodzie oraz altanę, kwota ta wzrośnie do co najmniej 200 000 zł.

Kwota taka wydaje się duża, lecz w porównaniu z kosztem wykończenia 1 m2 wnętrza domu to raczej niewiele. Poza tym można rozłożyć zakładanie ogrodu w czasie, ale w pierwszym etapie warto wykonać wszystkie instalacje, nawierzchnie i roboty ziemne, a budowanie elementów małej architektury i dosadzanie niektórych roślin odłożyć na później.

http://bi.gazeta.pl/im/2b/73/cb/z13333291Q.jpgtabela

I jak?

Mało optymistycznie to wygląda...

Bambinko!

Piszesz o zamierzchłych czasach:cool:

Ja w sposób niecny porzuciłam mój dziennik, to zacne towarzystwo wyniosło się albo pokończyło własne budowy i rzuciło się w wir innych spraw:)

I dzielna ekipa urzęduje u Ciebie:D

Więc masz świetną grupę wsparcia:yes:

A wracając do sprawy ogrodu.

Zrobiłam wstępne rozeznanie i teraz z mężowatym negocjują, że projekt jest nam po prostu niezbędny.

Niestety na liście priorytetów plasuje się za:

- zaległą fakturą za obróbki blacharskie

- zakupem pieca (z robocizną, czujkami, rurkami, złączkami, programatorami, pompami) jedyna 16 czy 18 tys.

- zakupem drzwi na piętro (sztuk 12)

- materiałami dla Mariusza A., który ma zacząć prace - koszty nawet nie chcę wiedzieć jakie wyjdą za same materiały, które sa po naszej stronie... jak: przęsła do płotu, tynk do ogrodzenia, brama i dwa silniki do niej, coś na podjazd i wejście do domu, system nawodnienia, płyty k-g i profile na całą piwnicę, ziemia do ogrodu...

te są konieczne.

Pozostają dodatkowe jak:

- zakup pianina, o którym marzą dzieciaki

- wycieczka do Legolandu, o której też marzą

- trampolina - o której ... jak wyżej:cool:

- komunia Starszaka z całą jej otoczką plus dokładając tę samą uroczystość u mojej siostrzenicy, której jestem chrzestną to wychodzą bardzo konkretne wydatki...

- obudowa dwóch kaloryferów w salonie plus słupa / regalu pod tv w kuchni, bo nadal wiszą kable

- lustra - bo nie mamy jeszcze żadnych...

- fornirowane drzwi do 3 metrowej szafy (to długość i 2,75 wysokość) w korytarzu plus obudowa ściany naprzeciw - wstępna wycena 6 500

- no i urządzenie pokoi dzieciaków i naszej łazienki

- i tu mogłabym dopisać projekt ogrodu:( - czyli gdzieś pod koniec dłuuuugiej listy:(

Nie wspomiam o milionie innych potrzebnych rzeczy jak:

- karnisze, listwy przypodłogowe

- lampy, choć parę, bo ciągle wisimy na kablach

Czy wydatki w domu się kiedyś kończą?????

eeeeekk.... chyba znowu trafiłam kulą w płot...

Ale Ty już mieszkasz... a ja...

To mogę z czystym sumieniem odpuścić sobie ogród w tym roku :cool:

Ale w kwestii projektu po powinien on zawierać (wytyczne ze strony e-ogrody):

- koncepcję ogrodu, nad którą architekt pracuje aż do uzyskania pełnej akceptacji ze strony klienta (na tym etapie należy oczekiwać wizualizacji, kolorowych planów i rozmów o roślinach);

- projekt wykonawczy zieleni;

- projekt nawierzchni;

- projekt wykonawczy elementów małej architektury;

- przedmiar i dokładną specyfikacje robót i materiałów wraz z kosztorysem.

Przymierzając się do zakładania ogrodu łącznie z utwardzonymi nawierzchniami na działce o powierzchni 1 000 m2, z której 150 m2 jest zabudowane, a drugie 150 m2 stanowi podjazd i opaski, należy liczyć się z wydatkiem rzędu 150 000 zł. Gdy chcemy mieć jeszcze drewniany taras o powierzchni ok. 40 m2, jakąś formę wody w ogrodzie oraz altanę, kwota ta wzrośnie do co najmniej 200 000 zł.

Kwota taka wydaje się duża, lecz w porównaniu z kosztem wykończenia 1 m2 wnętrza domu to raczej niewiele. Poza tym można rozłożyć zakładanie ogrodu w czasie, ale w pierwszym etapie warto wykonać wszystkie instalacje, nawierzchnie i roboty ziemne, a budowanie elementów małej architektury i dosadzanie niektórych roślin odłożyć na później.

http://bi.gazeta.pl/im/2b/73/cb/z13333291Q.jpgtabela

I jak?

Mało optymistycznie to wygląda...

O żesz.... (tu są brzydkie słowa, dużo brzydkich słów)...mało optymistycznie? przecież to jakaś KATASTROFA!

Balbina, melduję się u Ciebie :bye: Na razie tylko na chwileczkę, bo mam sporo pracy (na szczęście). Muszę się przekopać przez te 140 stron :eek:, ale widzę, że będę mogła pomóc w sprawach zakładania ogrodu. Na początek – nie bój się od razu takich kosztów. Mam 2000m2 i koszt nasadzeń to teoretycznie 40-50 tys. Projekt podstawowy za ten ogród kosztowałby od 3000 w górę. Można jednak po pierwsze rozłożyć to w czasie, a po drugie zminimalizować pracą rąk własnych i życzliwością znajomych już posiadających ogród. Jesienią przywiozłam od znajomego pół samochodu (cały bagażnik i tył w środku, że szyby nie było widać) roślin do ogrodu. Pewnie gdybym chciała je kupić, to za same sadzonki fiołka wonnego zapłaciłabym ze 300 zł. Ja też być może już jesienią będę się mogła dzielić niektórymi roślinkami. Na różnych forach ogrodniczych ten system jest dość powszechny. Poza tym u mnie część brzóz i sosen pochodzi z dzikich łąk podleśnych z okolicy. Warto jest „adaptować” rośliny z najbliższych ogrodu terenów, bo zachowa się naturalność wyglądu i te rośliny na pewno będą dobrze rosły.

Jak by się do ogrodu nie zabierać najpierw trzeba zasadzić „szkielet” z drzew i dużych krzewów. Potem powoli dosadza się niższe piętra – „wypełniacze”.

Są sposoby na minimalizowanie kosztów :yes: A czas to też sprzymierzeniec, bo mniej się czuje się wydatki.

O Lukarna!!!

Gorąco Cię witam!

Superowy masz domek. I dzieciaczki:yes:

Jak zaglądałam na Twoją stronkę to moje najmłodsze szczęście pyta: Mamo to nasz, to nasz? Taki sam jest:-D

Duże pokoje, duży potencjał. Jestem ciekawa jak będzie dalej!

A dziękuję bardzo, starałam się jeżeli chodzi o dzieci;) czasem nieświadomie ale się starałam;)

Nawet nie wiesz jak ja jestem ciekawa:)

Mam nadzieję że wyjdzie mi coś fajnego - chociaż przy ograniczonych kosztach może być różnie. Na razie jestem dobrej myśli.

Widzę, że będzie się działo, skoro dziecięce pokoje na tapecie :)

Cygański (według mnie) dywan przyniosłam.

http://www.arte.pl/environment/cache/images/310_0_productGfx_b944a40408c368d777efce3da3a7f5c8.jpg

Widzę, że będzie się działo, skoro dziecięce pokoje na tapecie :)

Cygański (według mnie) dywan przyniosłam.

http://www.arte.pl/environment/cache/images/310_0_productGfx_b944a40408c368d777efce3da3a7f5c8.jpg

Nie wiem czy szczękę z podłogi uda mi się pozbierać :eek::jawdrop::eek: WSPANIAŁY

To naprawdę dywan? Napisz coś więcej.

Ja bym go dzieciom nie dawała. On jest genialny do skandynawskiego białego wnętrza, do betonu i mnóstwa innych dorosłych aranżacji wnętrz.

Nie wiem czy szczękę z podłogi uda mi się pozbierać :eek::jawdrop::eek: WSPANIAŁY

To naprawdę dywan? Napisz coś więcej.

Ja bym go dzieciom nie dawała. On jest genialny do skandynawskiego białego wnętrza, do betonu i mnóstwa innych dorosłych aranżacji wnętrz.

Pestko kliknij na zdjęcie... przejdziesz do całej kolekcji...;):).

Pestko kliknij na zdjęcie... przejdziesz do całej kolekcji...;):).

pestko, zrób jak rasia mówi :yes:

U mnie zawsze klik na zdjęcie przekierowuje do strony źródłowej.

A dywan ma w sobie coś, co mnie hipnotyzuje.

Mnie, która lubi szaro-czarne wnętrza.