Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

Nie mam szczęścia z tą lampą:-(

Przyjechała bez klosza...

Mam ją odesłać i chcą oddać mi kasę:-(

No nie, niepisana mi jest...

Jak zwykle - pod górkę...

Czy coś w mnie mogłoby pójść tak, po prostu, bez problemu:rolleyes:

albo u mnie? ;)

Balb, moze jest Ci pisany oryginał: niedawno znalazłam 50% off z Twojej Fortuny - prawdziwa okazja ;)

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w sprawie drzwi też cisza na froncie:-(

Powinny być montowane w lipcu.

Wczoraj mieli podać najnowszy termin montażu. Oczywiście nie dzwonili...

Call-nę powtórnie jutro.

Za to przyjechał dzisiaj kolejny wielki kontener do wywozu piachu i pozostałości po Andruszkiewiczu.

Sprzątamy teren Panem Łukaszem.

Podjazd na razie musi zostać. Do czasu przeprowadzenia wszelkich ekspertyz i wyjaśnienia sprawy.

Za to robimy ogrodzenie, bo wygląda to strasznie:-(

Jak dobrze pójdzie w sobotę p. Andrzej ma zaciągać siatką ogrodzenie i wiatę i w przyszłym tygodniu będzie tynkować ogrodzenie:-)

A kolejny next week planowane jest zrobienie fudamentu pod bramę i montaż przęseł.

Dzwoniłam do Drzwi Kotlerski.

Podobno przyjechały... victoria;)

Ale montować je mogą zacząć po 19 sierpnia, bo wcześniej jadą na urlop:mad:

Nie muszę pisać, że miały być zrobione do końca lipca...

Klosza do lampy nie będzie.

Mam ją odesłać do Westwing.

To było moje małe marzenie;). Próbowałam dwa razy. Widać nie jest mi pisana:(

To znak. Żeby nie walczyć z przeznaczeniem...

Basia! A co u Ciebie nie tak????

Masz jużmontażystę do spieków?

Generalnie wszystko...

wczoraj zostały zdemontowane rury reku na strychu....żeby wzmocnić konstrukcję dachu :bash:, która została zrobiona niezgodnie z projektem ...

w związku z tym spieki są moim przedostatnim zmartwieniem :cry:

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Venusu! Drzwi obsadzone, ale jeszcze niobrobione - zostały dziury po bokach w niektórych miejscach od podkuwania, żeby zmieścić framugę. Czekam na Łukasz, który je zniweluje:-) I wtedy będą zdjęcia:-) Tak, straciłyby połowę wyglądu;) Połowę i tak tracą, bo dookoła nich jeszcze jest niezrobione - brak listw przypodłogowych, oświetlenia, właściwej sofki na korytarzu i regału na książki, który miał tam stanąć. Plus mam chęć na jeszcze jedną fanaberię, której teraz nie zdradzę (a nawet dwie:rolleyes:), bo musowo zostanie uznana za kicz, ale mam wewnętrzne przekonanie, że do naszego wnętrza będzie po prostu niezbędna... Także, jak już okręcę się z otoczeniem moich drzwi to wstawię fotki - jedne z teraz, a drugie z finiszu:-)

Żeby nie było, że nic sie nie dzieje - "prawie" mamy płot!

"Prawie". Po usunięciu ekipy Pana A. i kilku spotkaniach z tynkarzami - został wybrany Pan Andrzej (nazwiska nie pamiętam - dopiszę, jak znajdę), którego polecam. Spokojny, rzeczowy, bez filozofowania ponaprawiał co się dało po poprzednich. Zrobił równiutko, obsadził daszki, sam jeździł po klej jak zabrakło. Nie mogę powiedzieć złego słowa. Same pozytywy. Co rzadkie na mojej budowie:-)

Następnie przyjechał Pan Sylwester z Ogrodzenia.Pruszków.pl i zamontował przęsła, cztery furtki i długą, ciężką bramę. Tu wyszedł mały zonk, bo okazało się, że przy otwieraniu brama zaczepia o chodnik wejściowy do domu i się do końca nie otwiera. W tym tygodniu brama wyjeżdża do skrócenia. To poważna operacja, ponieważ jest cięęęęężka i dłuuuuga i potrzebny specjalny samochód i kilkoro chłopa, żeby ją podnieść. Ma zostać skrócona, ponownie przemalowana i zamontowana raz jeszcze.

Poza działającą bramą brakuje też:

-systemu domofonowo - intercomowego (mój ulubiony elektryk jeszcze nad nim filozofuje:rolleyes:) - czyli furtki się nie zamykają.... (Rafał obiecał, że do końca tygodnia się określi w temacie)

- silnika do bramy (będzie przy powtórnym montażu bramy)

- daszku nad wiatą śmietnikową (tutaj Łukasz podjąć się zrobienia. No właśnie, jeszcze nie podał szczegółów...).

- poprawienia betonowych podjazdów i wejścia - muszę poczekać na oficjalną opinię eksperta co z tym dalej...

No, czyli płot "prawie" jest;)

Z pewnością nie działa, ale przynajmniej wygląda:P

Zaraz podniosę cztery litery i pójdę pstryknąć fotki:-)

Bettka! Na Forum faktycznie rzadko bywam:-( Venuska mnie z faca wywołała:-)

Ale glazurników polecam. Nadal jestem zadowolona. Co prawda tydzień temu zalałam dom:-( - jak odkręciłam prysznic u córki, żeby zleciała zimna woda (nie mamy jeszcze ustawionej cyrkulacji:-() i poszłam do pralni składać pranie to usłyszałam dopiero jak leje się piętro niżej:-(.... - to przez przebicie w stropie na rury do reku. Zapchał się rzadko używany odpływ w bezbrodzikowym prysznicu... Ale to nie wina glazurników:rolleyes: Innych wypadków nie było:-)

Zastanawiam się teraz nad motywem przewodnim do zastosowania na klatce schodowej...

Schody mamy z podestem na półpiętrze i na górze.

Myślę, żeby na dolnej ścianie zamontować szare lustro (optycznie powiększy klatkę i odbije to co jest vis a vis, czyli na drugim, wyższym podeśle), a naprzeciwko potrzebuję "coś" kolorowego..., tym bardziej, że ściana wzdłuż schodów jest ciemnoszara... a schody, podłogi i drzwi ciepłe, orzechowe...

Myślę o dużej, na całą ścianę mandali w odcieniach niebieskiego, amarantu, bordo i fioletu. W lekko rozmytych kolorach.

Albo o drzewie, któremu będziemy doklejać listki symbolizujące marzenia lub sukcesy kogoś z rodziny.

Albo o sercu w skandynawskim stylu.

To musi być coś, co będzie żyło i zmieniało się wraz z nami...

Otwieram się na rozwiązania i czekam, aż wykiełkują pomysły...

• 1 month później...
  • 3 months później...

Dzisiaj, wracając od lekarza z zawirusowanymi chłopakami, podjechałam do Customform i w prezencie urodzinowym kupiłam sobie wymarzoną, wyczekaną i najcudniejszą lampę na świecie :wiggle:

I ofochana na męża, który nie dość, że sam nie rzucił się pierwszy, żeby ją podarować żonie;), to nawet nie podziela mojego entuzjazmu i nagłej konieczności dokonania tak niezbędnego i okazyjnego zakupu (sezonowa wyprzedaż:D). Zatem muszę się tą radosną nowiną podzielić z ludźmi wrażliwymi na piękno i rozumiejącymi tak ważne duchowe i estetyczne potrzeby:cool:

20140308_012236 l.jpg 20140308_012708 l.jpg

Stoi boska przy kanapie i jestem szczęśliwa. Jak to czasami niewiele kobiecie potrzeba do szczęścia:smile:

Tak wiem, że są ważniejsze, pilniejsze i bardziej niezbędne potrzeby... Brakujące parapety, drzwi do szaf w korytarzu, drzwi do wiatrołapu, zabudowa słupa w kuchni, blat i umywalki w naszej łazience, szafka na dole, szafa przy kominku, szkło nad blatami, itd.... Nie mówiąc o ogrodzie, tarasie, wejściu do domu, oświetleniu i.... lista nie ma końca.

A ja leżę na mega wygodnej (choć zupełnie nie takiej o jakiej kiedykolwiek myślałam;)) kanapie i gapię się na lampę objadając się lodami z Bajlejsem. Jest cudnie:rolleyes:

Edytowane przez Balbina200

A apropos szkła nad blatem... Mam dylemat. Aha, żeby nie było, że u nas bezruch;). Mamy też coś załatwione:). Przybył nam rekuperator, odkurzacz centralny i czarny okap w kuchni. Teraz czas na "coś" pod niego, czyli na ścianę. Pierwotnie myślałam o klejonym na ścianę białym (białym). Potem dalej o takowym kolorze, ale podświetlanym od tyłu na kiczowate różnokolorowe (w zależności od potrzeb czy humoru) kolory. Następnie nadszedł czas na grafikę podświetlaną od tyłu jednym kolorem. Oczywiście zrobił się problem - ale jaką grafikę:rolleyes:...

Wybrałam nawet kilka i wstawiłam je na szybko, prowizorycznie w fotkę naszej kuchni.

Wariantów jest kilka:

A. kuchnia 2.jpg B. kuchnia 6.jpg C. kuchnia 9.jpg D. most.jpg

Trzy pierwsze wizki to moje kuchnia, ostatnia jest znaleziona w necie. Półka po lewej stronie okapu jest na razie wirtualna. Przed wejściem do kuchni na ścianie w holu będzie duża grafika 2 i pół na 2 i pół metra, więc w kuchni nie może być za dużo kolorów. Ale pozostawienie całej białej ściany (białe szkło) będzie dla mnie za smutne, nie moje i takie płaskie. Wiem, że dodatki będą kolorowe, ale gładka biała mi nie leży:sad:

Ewentualnie jako wariant E. rozważam białą ścianę w kolorowe paski.

Jeśli ktoś tu czasami zagląda - może by mi coś doradził:smile:?

Balbina - o ja Cię, ale Cię długo nie było :)

Gratuluje postępów, zaległościami się nie przejmuj :)

Co do grafiki - to nie za bardzo pomogę. Ja nie lubię konkretnych wzorów, bo szybko się mi nudzą. Gdybym wybierała dla siebie to zdecydowałabym się ze względu na kolor zbliżony do tego koloru jaki wybrałam jako dodatek (pisałaś o dużej grafice kolorowej w holu- jeden z jej kolorów wybrałabym do kuchni) Ta grafika w kuchni u mnie nawiązywała by czymś do tej grafiki w holu. Tyle mogę doradzić "abstrakcyjnie", mam problem, że jak nie widzę na żywo to trudno mi sobie coś wyobrazić.

Balbina - wykorzystam okazję, że pojawiłaś się na FM. Czy Ty zatrudniałaś może kierownika do budowy zjazdu/wjazdu? Bo pilnie potrzebuję i nie wiem jak szukać.

Balbina - wykorzystam okazję, że pojawiłaś się na FM. Czy Ty zatrudniałaś może kierownika do budowy zjazdu/wjazdu? Bo pilnie potrzebuję i nie wiem jak szukać.

Ano dawno Balbiny nie było :)

A co do tematu - czy ten kierownik do budowy zjazdu z drogi, to musi być jakiś specjalny?

Nasz projekt (przeniesienia) zjazdu z drogi się robi, teraz leży na uzgodnieniach, ale nie doczytałem się nigdzie że musi być do tego specjalny kierbud...