Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj spędziłam pół dnia na budowie czekając na na nowy stelaż do pisuaru i omawiając ułożenie płytek w łazienkach. Ustaliłam też wzorek płytek drewnianopodobnych "na żywo", czyli jeżdżąc z nimi po podłodze i sprawdzając, która opcja najlepiej wygląda.

Potem zamówiłam odgromówkę na poniedziałek, obdzwaniałam parapety i szukałam wanien.

Efekt na razie mizerny.

Hubert zamiast w poniedziałek zacznie u nas najwcześniej w środę. Nie płaczę, bo może wyrobię się przynajmniej z parapetami:-)

I muszę pomyśleć nad oświetleniem garażu i frontu domu.

Co i jak powinno się podświetlać?

Tabliczka z numerem domu winna być podświetlona :)

Jest taki wymóg?

Balbina, jeju jak Ty zasuwasz!!! Kiedy Tobie się udaje to wszystko tak perfekcyjnie organizować? I jakoś krótko na wszystko czekasz. Ja płytki zamawiałam z takim wyprzedzeniem i ledwo co się wyrobiłam, a Ty masz w zasadzie od ręki wszystko. Wow

Ja będę miała pisuar Keramag Visit z przyciskiem czasówką*Roci. Też podobały mi się te które wybrałaś i gdyby tylko miały klapkę, brałabym w ciemno :yes:

oho, kolejna przeróbka instalacji?

ale z drugiej strony, u ludzi wiszą najczęściej zwykłe numerki przykręcone do muru i nic się nie świeci

A potem jakiś zbłąkany ludek próbuje gdzieś trafić i nawet nie ma orientacji w jakiej części ulicy się znajduje, bo wszystkie numery niewidoczne, albo ich brak ;)

Może rozwiązaniem problemu jest umieszczenie numeru w zasięgu jakiejś innej lampy? Ja chyba zrobię numer gdzieś w okolicy lampy nad wejściem... bo oczywiście kabelka w celu oświetlenia numeru nie mam zrobionego...

A potem jakiś zbłąkany ludek próbuje gdzieś trafić i nawet nie ma orientacji w jakiej części ulicy się znajduje, bo wszystkie numery niewidoczne, albo ich brak ;)

Może rozwiązaniem problemu jest umieszczenie numeru w zasięgu jakiejś innej lampy? Ja chyba zrobię numer gdzieś w okolicy lampy nad wejściem... bo oczywiście kabelka w celu oświetlenia numeru nie mam zrobionego...

U nas nie ma takiej możliwości, mamy latarnię przy domu i jest jasno, numer na pewno by było widać

Brak numerów (i nazw ulic ) strasznie mnie zawsze wkurza

Organizację prac mam beznadzieją. Sama się na siebie wkurzam.

Mam poumawianych fachowców, którzy przyjeżdżają i okazuje się, że brakuje połowy rzeczy, więc biegam z językiem do ziemi i na gwałt załatwiam:(

Ale jakoś wcześniej nie mogę się zebrać, żeby podjąć decyzję, bo mam nadzieję, że znajdę coś ciekawszego i zawsze jest tyle spraw do załatwienia, że te nie najpilniejsze odkładam na później.

I potem są takie skutki, jak wymiana stelaży, bo wcześniej nie przeanalizowałam wystarczająco głęboko kwestii spłukiwania wody w pisuarze i odpowiednich modeli rusztowań i przy kupnie przyjęłam na słowo, że każde rozwiązanie będzie można zastosować. Trzeba mieć jednak łeb jak sklep, żeby to wszystko ogarniać!

W środę wchodzi Hubert, a ja w ostatniej chwili wzięłam się za odgromówkę i parapety:sick:

Na szczęście zdążą. A rodzaj tynku i dokładne kolory będę wybierać dopiero w weekend.

W sobotę jeszcze jadę z dziećmi na sesję zdjęciową, bo potrzebuję te zdjęcia na ściany na korytarz.

Z pozytywnych rzeczy:

- mam ułożoną podłogę w łazience chłopców (biała) i dzisiaj rano zaczęła się zabudowa ścianki wc i pisuaru

- jest podłączony odpływ i kładą się płytki na podłogę u córci

- po ponad dwóch tygodniach dobijania się o próbniki korka na ścianę zobaczyłam je w końcu na żywo - jest super! i będę zamawiać! Cena jest trochę beznadziejna (186 zł za metr, ale na szczęście nie mam tego dużo). Większy problem okazuje się z montażem tego na ścianie, bo jest ciężki i najbezpieczniej będzie przykręcić płytę osb do ściany i na to kleić korek. I pewnie tak będzie, tylko muszę skuć tynki w tym miejscu, bo wyjdzie za grubo.

- wpłaciłam zaliczkę i pierwszą ratę za deski - są piękne!

- w zeszłym tygodniu zadzwoniłam do Forumowego Duszka, z głupia frant, żeby się upewnić, że nie dysponuje czasem, a On, że owszem, może się podjąć położenia 100 metrów parkietu w październiku:D Cool!!! Mam próbki deseczek, przyjedzie next week obejrzeć zakres prac i pomaluje te deszczółki, żebym zobaczyła czy mi odpowiada.

- dzisiaj chłopaki od bitumu kończą robić elewację zewnętrzną, a ekipa Pana A zasypie! C u d n i e, że to w końcu nastąpiło. Teraz się muszę tylko pochandryczyć o izolację od wewnątrz. A z tym sprawa jest gorsza, bo a) trzeba rozmontować całe orurowanie w kotłowni, b) prawdopodobnie skuć cały chudziak i położyć na nowo, bo nie mamy miejsca, żeby nadlać dodatkowe 15 cm betonu:(

- za chwilę jadę po baterię pod prysznic

Dzięki Dziewczyny za podpowiedzi ws oświetlenia.

Podoba mi się pomysł z tymi kubikami :D

Monia, a masz jakiś konkretny model tych lamp?

Spirea! Dzięki Twojemu linkowi znalazłam na stronie Duravitu wannę idealną w wymiarach 170 na 90. Muszę tylko sprawdzić jej cenę. Trzymam kciuki, żeby mnie nie zwaliła z nóg:cool:

I do niej będę mogła zamówić normalna baterię naścienną. Mogę teraz zrobić rozeznanie. Tylko mi, Monia, do tej łazienki będzie potrzebna kanciasta seria.

Zamieszczę zdjęcia fajnych, jakie znajdę.

I Ty piszesz, że masz słabo oranizację??? KOBIETO!

Super, że wszystko do przodu. O co chodzi z tym korkiem, co za korek?

Jedyna rzecz, która by Ci znacznie ułatwiła życie, to nie biegać za pojedynczymi bateriami i pierdołami tylko zamówić wszystko razem hurtem w jednym miejscu, najlepiej jeszcze przed kaflami, ale to już nierealne, więc czym prędzej, a zaoszczędzisz mnóstwo czasu.

Jedyna rzecz, która by Ci znacznie ułatwiła życie, to nie biegać za pojedynczymi bateriami i pierdołami tylko zamówić wszystko razem hurtem w jednym miejscu, najlepiej jeszcze przed kaflami, ale to już nierealne, więc czym prędzej, a zaoszczędzisz mnóstwo czasu.

No właśnie... Latałam za idealnymi płytkami, szukałam najlepszej ceny na tynki, stelaże, czepiałam się o ścianę postawioną krzywo, kazałam rozmurowywać inną, bo brakowało 2 cm na szafę (o czym wcześniej uprzedzałam), latam z miarką i poziomicą i zajmuję się milionem pierdół, których wszystkich i tak nie dopilnuję, a zabierają mnóstwo czasu. Mój mąż powtarza, że perfekcjonizm to choroba i staram się odpuszczać... Dzisiaj rano byłam na budowie i okazało się, że wczoraj hydraulicy zamontowali niesymetrycznie wc i bidet u córki. Różnica 2 cm. Nie mam sumienia znowu ich wzywać do poprawki (byli już, bo wcześniej ustawili krzywo stelaże i nie trzymały pionu). Odpuszczam. Nie będzie za bardzo widać. To postęp.

Byle do przodu:cool:

A korek to pomysł, aby na jednej dużej ścianie - od podłogi do sufitu i na szerokość prawie dwóch metrów położyć taką specjalną matę/wykładzinę, która spełni funkcje tradycyjnego korka (jest z naturalnych materiałów - to jakieś wióry zmielone z olejem) i na której będziemy wieszać prace dzieci. Robi to Forbo

hej Balbina200, czy Ty w końcu zdecydowałaś się na tynk Caparola???Jeśli tak to jaki kolor???Ja mam problem z wyborem, chciałabym śmietankowy a na próbniku to wszystkie jasne wyglądają podobnie:( daj znać jak wybierzecie kolorek,będę wdzięczna za pomoc....pozdrawiam.

Balbina, ja tego w ogóle nie chcę komentować, albo ... co mi tam...

Bylaś u nas, my mieliśmy już zabudowę gk w trakcie, po tynkach 2 miesiące, kotłownię, garaż (po wylewce), podłogi zamówione, wszystkie płytki na budowie.

Ty jakieś 2 miesiące za nami.

I co? Już nas powoli przeganiasz.

I Ty mówisz, że jesteś niezorganizowana???

Tak sobie myślę, że gdybym była taka jak Ty, już bym mieszkała :lol2:

Też mam podłogi drewniane zaplanowane na październik. Tyle że zamawiane 3 miesiące temu ;) My cały czas mamy pietra, że będzie za mokro dla drewna

Muszę*chyba zadzwonić do Ducha, bo widzę że mailowanie z nim jest bardzo mało skuteczne ( ma mi położyć trochę drewna w łazienkach i zrobić w nich z niego 2 malutkie parapety)

Wybrałam już i kupiłam baterię do wanny. Też mam w łazience wszystko kanciate :yes:

Mogę Ci pokazać (jeśli jeszcze nie widziałaś u mnie)

Zrzut ekranu 2011-09-15 (godz. 18.18.08).jpg

Edit:

aha, chcę teraz w weekend zamówić tynk.

W tym samym miejscu co Ty.

Potrzebuję prawie 300m2 cementowo-wapiennego i prawie 400m2 wyprawki, jakiegoś ziarenka (1,5) silikonowego

Może by to za jednym zamachem puścić (zamówienie) tylko z dostawą w dwa różne miejsca?

Edytowane przez monsanbia

Monia, ja chyba jutro wieczorem przeliczę ten tynk jak wychodzi ws do propozycji Huberta, to będę wiedziała który biorę.

A na deski to dzisiaj dopiero sfinalizowałam umowę i wygląda na to, że przez nieszczęsną kotłownię, a właściwie jej brak, nie będę mogła wygrzać posadzek, więc z pewnością termin położenia desek będzie najwcześniej na listopad:(.

Dziś jestem wyczerpana chandryczeniem się z Andruszkiewiczem - jego ekipa jakieś trzy dni temu zdemontowała "studnię" przy oknie piwnicznym (na samym foncie domu), aby poprawić izolację. Przy okazji okazało się, że rura odprowadzająca wodę z tego okienka zamiast poprowadzenia do studni chłonnej jest ... wyprowadzona na pół metra i ... pozostawiona niezaślepiona w ziemi:bash::bash::bash: Co za cholerni partacze!!!!!

Dzisiaj chłopaki zasypywali poprawione izolacje i całość prac miała być dzisiaj skończona (Hubert miał wejść w poniedziałek). Zapytałam więc kiedy wymurują nową zabudowę okna, a oni mi na to, że jutro Andruszkiewicz przywiezie kręgi od studni to zamiast obmurowania tam je wstawi:jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Że co?????

Przytkało mnie, jak to usłyszałam!

Kretyńskie, półokrągłe kręgi od studni zamiast wymurowanych ścianek:offtopic::offtopic::offtopic:

Czy mam do czynienia z idiotą czy mnie traktuje jak idiotkę, licząc, że zaakceptuję taki shit???

Od razu zadzwoniłam do niego, a on mi na to, że nie ma ludzi do wymurowania:o

A co mnie to ... obchodzi???

Od czerwca wie co jest do zrobienia!!!

Uświadomiłam go, że jeszcze ma poprawić izolację wewnętrzną w piwnicy - wykuć fugi między dwoma bloczkami i zaizolować koncentratem bitumicznym oraz zrobić chudziak jak należy i jak jest w projekcie - 15 cm.

On mi na to, że takiego rozwiązania nie ma w projekcie i do niego to nie należy, a chudziak ma 15 cm, jak w projekcie.

Więc ja na to, że w takim razie zrobię dwa odwierty w dowolnym miejscu na podłodze w piwnicy i jeśli nie będzie 15 cm to będzie skuwać całą podłogę w piwnicy i wylewać nową. Niestety nie można nadlać dodatkowych centymetrów, bo nie zmieścimy się w wysokości drzwi i nadproży i będziemy mieć problem z odbiorem budynku - nikt nie odbierze nam takiego budynku:mad:

Zadzwoniłam do Kierbuda, on mi na to, że nie wierzy w to co Pan M. wymyślił i że to jawna kpina i postara się przetłumaczyć Andruszkiewiczowi, żeby się opamiętał. Niestety źle to widzę. Dodatkowo po dupie oberwie się też Kierbudowi, bo nie dopilnował, żeby hydraulik nie rozkładał rur w kotłowni przed zaizolowaniem podłoża i teraz bez względu na rozwiązanie całą kotłownię trzeba będzie rozmontować (wszystkie rury i podłączenia)! Kto za to zapłaci???

Poza tym Dziewczyny, wzięłam sobie do serca Wasze rady i nie będę już latać jak głupia po mieście i tracić mnóóóstwo czasu na oglądanie każdej rzeczy (większość już i tak obejrzałam:cool:), tylko zamawiam wszystko przez net!

Inaczej wykończę siebie i bliskich;)

I podbudowana przykładem Myszonika, mam nadzieję, że dużo wtop nie będzie:D

Howk! Postanowione!