Balbina200 06.10.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 A w ogóle to mam drugi szalony dzień!Dzisiaj pracują równocześnie 4 ekipy (glazurnicy kończą, malarz maluje, elewacja na zewnątrz się robi i kończą piorunochorn).Załatwiam jak durna wszystko na już (podbitka - dzisiaj nie dojechała, a miała być - dobrze, że zrobiłam wieczorem karpatkę, było jak znalazł, żeby chłopaki się bardzo nie burzyli;). Chciałam nawet sama pojechać ją odebrać z magazynu, ale jedzie gdzieś z Polski, więc się nie dało).Na gwałt też potrzebuję wylewkarza na taras.Powierzchnia nieduża (36 metrów), więc nie bardzo chce się im jechać do takiego maleństwa. Ale kuszę tym, że za dwa tygodnie będzie 140 metrow piwnicy do wylania. Wcale łatwo nie jest. Hubert powiedział, że załatwi z Wojtkiem, że przyjedzie i wyleje, ale muszę zapłacić za 100 metrów, bo inaczej im się nie opłaci:(Zobowiązałam się, że znajdę sama i wisiałam wczoraj i dzisiaj rano cały dzien na telefonie.No i chyba jest p. Krzysztof. Powiedział, że jutro przyjedzie, tylko mam mu załatwić materiał, więc zaraz dzwonię po piasek i jadę do Bricomana (bo najbliżej) po cement. A podrodze zahaczę o Urząd Gminy sprawdzić jak jest z wykonawcami na przyłącze wod-kan. (byłam w Wodociągach - nikogo nie chcą polecić). A wcześniej jeszcze lecę na budowę, bo za pół godziny przyjeżdża firma od szkła na pomiary do wyceny.Wczoraj też miałam na budowie kilka spotkań: najpierw Andruszkiewicz z Kierbudem i moim ślubnym, barierki, Irek od wylewek (ale nie da rad), odbierałam transporty brakujących płytek i obdzwaniałam kolejne sprawy.A już naiwnie sądziłam, że jak okręcę się z glazurnikami i wszelkimi pierdołkami do łazienki to będzie luz!Oj, naiwność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.10.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Balbina, nieustannie Cię podziwiamJa od rana zbieram się na Bartycką*pstryczki ostatecznie wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 06.10.2011 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Z pstryczków wybrałam wstępnie kilka serii i wysłałam do wyceny (Berker K1, Gira E2, Gira E22, Gira Espirit, Efapel Base, Schneider SEDNA, Schneider Unica) i po cenie będę wybierać, które brać.Spotkałam się przed chwilą z firmą od szkła. Ma nienajgorsze rozwiązanie na moje oświetlenie schodów.Nie jest może super idealne, ale jest niegłupie i ma być przyzwoite cenowo.Jak dostanę napiszę.Nie mają tylko fajnego rozwiązania na kabinę prysznicową stojącą jedną ścianką na wannie.Muszę szukać dalej.Schodzą też powoli wyceny na barierki.W weekend postaram się zrobić jakieś podsumowanie.A teraz lecę dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.10.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Niezła jesteś, jakbym widziała siebie w maju/czerwcu. Współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 06.10.2011 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Kupowałam w Bricomanie 500 kg cementu na wylewki, plastifikator i włókna szklane na wzmocnie do wylewek na taras jak zadzwoniła Pani ze żłobka, że moje Maleństwo ma temperaturę 38,5 stopni i okropnie kaszle.Z samochodem wyładowanym zakupami odebrałam synka i pojechałam na budowę rozładować samochód.Panowie od elewacji własnie zaciągali ścianę klejem i powiedzieli, że pomogą mi jak skończą ścianę.Maluch płakał w samochodzie z gorączki, więc wzięłam się sama za przenoszenie 25-kilowych worków.Nie zrobiło to nich wrażenia i ze spokojem zaciągali dalej.Zlitował się nade mną jeden ich nowy pracownik, wyłamał się i pomógł mi nosić.Własnie mnie zmotywowali do następnych wypieków;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.10.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 wzięłam się sama za przenoszenie 25-kilowych worków. Zdrówka dla malca!!!! Ale wypiek to się należy temu co się wyłamał! Li tylko Też*się zastanawiam nad Girą Esprit, E2 i Berkerem K1 Wzięłaś pod uwagę fakt, że Gira E22 potrzebuje innych puszek które osadza się przed tynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 06.10.2011 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Wzięłaś pod uwagę fakt, że Gira E22 potrzebuje innych puszek które osadza się przed tynkami? Wiem:( A są u mnie nr 1... Ze względu na cenę chciałam w nich zrobić parter. Właśnie sprawdzam ile kosztują te firmowe puszki i czy elektryk będzie mógł wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 06.10.2011 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Ale w standardowych puszkach też można je montować, tylko nie będą aż takie płaskie.Mam instrukcję w pdfie do Giry E22 i tam jest przedstawione, że tak też można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.10.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Pewnie mógłby elektryk wymienić puszki (nie ma rzeczy niemożliwych - to tylko kwestia kasy...), ale wiąże się to z ryciem w ścianach, poprawkach tynku, żeby je dobrze osadzić itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.10.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Balbino ale ciasto to chyba tylko dla tego, który pomógł... pozostałym się nie należy zdecydowanie. Nic mnie bardziej nie wkurza niż to jak faceci za friko nawet nie kiwną palcem żeby kobiecie pomóc, tym bardziej w takiej sytuacji z płaczącym dzieckiem i ogólnym sajgonem. Zdrówka dla malucha życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.10.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 kurczę, dopiero teraz doczytałam o workach. Współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 07.10.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Z tą wylewką na tarasie to sytuacja była taka, że Hubert nic wcześniej (na początku prac) nie mówił, że będzie potrzeby wylewkarz.Po tynkach wewnętrznych to powiedziałam mu, że jest najbardziej nieprzejednanym szefem ekipy, z jakim pracowałam i z którym nie idzie się domówić na żaden rabat. Powiedział wtedy, że jeśli się dogadamy na elewację zewnętrzną to izolację tarasów zrobi mi gratis. I tak stanęło. Jak przyszło do prac zewnętrznych i rozmawiałam z nim o sposobach izolacji to powiedziałam, że zdecyduję się na system Sopro i ustaliliśmy, że sama zamówię, bo Hubert nie wie ile czego będzie potrzebne. Zamówiłam, pojechałam, odebrałam. I wtedy Hubert powiedział, że z tą izolacją jest więcej pracy niż z papą i musi policzyć za rozłożenie minimum 40 zł za metr (jest 36 metrów tarasów) i że na rynku taka praca chodzi nawet po 60 zł z metra. A papę to położyłby gratis.Powiedziałam, że jest to nie w porządku, bo gdyby powiedział to dzień wcześniej to miałabym możliwość wyboru i podjęcia decyzji, a tak nie mogę już zwrócić towaru, więc nie mam wyjścia. Zadzwoniłam kontrolnie do firmy, która specjalizuje się w izolacjach i która robiła mi izolację piwnic bitumem. Szef powiedział, że na ścianach piwnic liczył 30 zł za metr, a tu musiałby wziąć 35 zł z metra. I w następnym tygodniu mógłby zacząć. Ale nie mogłam już czekać tygodnia, więc zostało, że kładą chłopaki Huberta za 40 zł.I jak to ustaliliśmy to chłopaki się pytają kto zrobi wylewki na drugiej a przed trzecią warstwą izolacji Sopro. Ja im na to, że Hubert nic nie mówił, żeby ktokolwiek inny jeszcze miał tu coś robić. Oni na to, że to za dużo roboty, żeby ręcznie je wylewać. I we wtorek zadzwonił Hubert z informacją, że na czwartek jest potrzebny wylewkarz:jawdrop:. I że może zapytać Wojtka wylewkarza czy się podejmie. Wojtek powiedział, że musi policzyć cenę robocizny razy 100 metrów, bo do takiej ilości nie opłaca mu się przyjeżdżać.No więc znalazłam innego (z FM oczywiście), który liczy sobie półtorej normalnej stawki (a nie trzykrotność).No i pozałatwiałam materiały na te tarasowe wylewki, których im się nie chciało robić. A oni nie chcieli ruszyli tyłków, żeby wypakować materiały...Normalnie nie oczekiwałabym jakąkolwiek pomocy, gdyby to nie dotyczyło prac związanych z nimi! Z innej beczki. Dzisiaj glazurnicy zakończyli pracę i przedstawili rozliczenie.Trochę mnie te podsumowanie przytłoczyło, bo nie spodziewałam się aż tyle, ale takie są stawki.Nie mam też żadnych zastrzeżeń do ich prac, więc wszystko ok.A podsumowanie wklejam dla potomności, może się komuś przyda: Łazienka córki:- szlif posadzki pod brodzik - 100 zł- zabudowa g-k Geberiów (pod wc i bidet) - 2 x 150- położenie płytek 60 zł za metr - 1290- cokół - 50 - szlif płytek - 570- otwory w płytkach - 140- przedłużenie ścianki - 150- hydroizolacja kabiny - 100- montaż drzwi do prysznica - 200Razem: 2900 Łazienka chłopców:- zabudowa g-k Geberiów (pod wc i pisuar) - 2 x 150- położenie płytek 60 zł za metr - 1350- cokół - 50 - szlif płytek - 390- montaż brodzika - 150- montaż wanny - 500- montaż sedesu - 150- otwory w płytkach - 300- przesunięcie kontaktów - 100- hydroizolacja kabiny - 75- półka nad wanną - 100Razem: 3450 No i łazienka małżeńska:- szlif posadzki pod brodzik - 100 zł- zabudowa g-k Geberiów (prysznic plus półka, wc i bidet) - 3 x 150- montaż mieszacza - 300- naklejenie membrany przy odpływie - 60- pociągnięcie kabla elektrycznego - 50- położenie płytek 60 zł za metr - 2560- przerobienie wody i kanalizacji pod wannę wolnostojącą - 250- cokół - 50 - szlif płytek - 580- otwory w płytkach - 190- obniżenie zabudowy k-g - 250- hydroizolacja kabiny - 100Razem: 5165 Łącznie za trzy łazienki: 11 735 A dzisiaj jeszcze rozłożyło córcię, więc na tydzień jestem uziemiona w domu:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.10.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Balbina - no to nieciekawa sytuacja. Pomijam już że nie wyobrażam sobie że na budowie ileś chłopów a Ty kobieta musisz worki nosić, to jeszcze w kontekście tej jednej sytuacji jest to lekkie przegięcie Dużo zdrowia dla dzieci, tylko Ty się nie rozchoruj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 07.10.2011 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Balbina - no to nieciekawa sytuacja. Pomijam już że nie wyobrażam sobie że na budowie ileś chłopów a Ty kobieta musisz worki nosić, to jeszcze w kontekście tej jednej sytuacji jest to lekkie przegięcie A żeby było ciekawiej dzisiaj z rana zapytali czy przywiozłam szarlotkę Chłopaki mają tupet:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.10.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Balbina, ale jaja z tym Hubertem. Widać że facet na kasę napalony wyjątkowo. Pocieszę*Cię, że Łukasz potrafi pokazać klasę, jak robi sporo, coś tam zrobi gratis, powie, że nie wypada się rozliczać za taką drobnostkę, można się*z nim dogadać. Jeśli o łazienki chodzi, to ciężko mi się odnieść, bo ja mam wycenę łazienek na gotowo, z zabudową suftów gk, doklejeniem płyty gk do wyrównania płytek, z wszystkimi białymi montażami, montażami kabin, odpływami liniowymi, robieniem blatów obkładanych mozaiką ... i u mnie za dwie łazienki wyszło 14 tys (bo duuuużych pertraktacjach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.10.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 To już nawet nie tupet. To szczyt bezczelności... zbyt miła chyba dla nich byłaś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.10.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A żeby było ciekawiej dzisiaj z rana zapytali czy przywiozłam szarlotkę What????!!!! Tupeciarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 07.10.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A Balbinołazienki wcale nie wyszły tak drogo, u mnie mniej więcej te same kwoty, a nawet wyższe (w łazience przy sypialni było dużo szlifowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 07.10.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Balbinko niesmialo przypominam sie z przepisem na orzechowe ciasto, moze juz udalo ci sie skoczyc na wies po zeszyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.10.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 ceny za łazienki bardzo spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts