Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tyle się napisałam i wyskoczył mi jakiś*durny komunikat kiedy chciałam wysłać post :mad:

Pisałam o tym, że zazdroszczę że masz mieszkanie na sprzedaż, że znajdzie się*jakiś kupiec zaraz i trzymam za to kciuki, że Wow - masz już*podbitkę*i łazienki prawie skończone, i że też*muszę zrobić teraz (na duch) parapety wewn, szt 3, jesion bielony. Znalazłaś już*wykonawcę?

Lidzia - jeśli po "poczekaniu" mój dom miałby szansę wyglądać choć w połowie tak ładnie jak Twój to warto będzie czekać:D

Salik, nasze Cercomy są już położone:) (to te szare, których zdjęcia już pokazałam). A stały w przyszłym pokoju wypoczynkowym bezpośrednio na dwumiesięcznej posadzce, nie na żadnym styropianie (nie wpadłam na to), ale nie było żadnych problemów. Staram się zamawiać na bieżąco, przed każdą pracą, żeby jedne materiały nie przeszkadzały drugim. Wiem, że nie zawsze jest to możliwe. Teraz będę musiała pewnie odebrać ze 150 metrów podłogi, którą położę ... kiedyś. Na razie przeciągam odbiór jak mogę, bo mam jeszcze nie wygrzane posadzki (bo nadal nie mam kotłowni, choć ekipa Pana A. zaczęła czyścić piwnicę pod izolacje), a w takich warunkach nie można przechowywać drewna:(

adk - bonia to naklejony dodatkowo styropian na elewacji, żeby wydobyć jakiś element wizualnie, najczęściej jest w innym kolorze. Zamieszczę zdjęcie, jak będzie zrobione.

Mosambia - nie namierzyłam jeszcze parapetów. Zaczęłam węszenie, ale z wiadomych względów, zwolniłam.

Na razie z dwóch różnych miejsc mam wycenę na metr bieżący drewnianego parapetu (grubość 3 cm), głębokość do 30 cm - w wysokości 200 zł.

Myślę, że to dużo (chyba, że mnie skorygujecie;)). Będę szukać dalej. Jak coś znajdziesz - podziel się.

Dzisiaj wpadłam na moment na budowę. Od ogrodu kładą już tynk.

Miałam wątpliwości czy ciemnografitowy nie wyjdzie za ciemno, ale myślę, że jest ok. (to dopiero pierwsza warstwa):

IMG_5854.JPG

I wejście boczne do piwnicy (przy płocie od sąsiada) - to strona domu, z której będziemy bardzo rzadko korzystać:

IMG_5855.JPG

Balbina, na pewno będzie warto czekać, bo twój domek zapowiada się niesamowicie i wiem, że będzie tak samo ładny jak mój :D

Elewacja zaczyna się prezentować się super i czekam z niecierpliwością na pojawienie się na niej drewna.

Czytałam, że alarm robi u ciebie pan Robert :D U mnie też robił i też mam takie same odczucia jak ty :D Fajny gość

Balbina ale pieeeknie.Grafitowa sciana wyszła swietnie i idealnie pasuje do podbitki (masz gamrata?) Zazdroszcze tak równo położonej podbitki-u nas ten element elewacji totalnie schrzaniony i będzie do poprawki gdy będziemy mieć jakieś dodatkowe fundusze.Mam nadzieje że jak robiłaś pożadki zatrzymałaś dla mnie jakiś odłamek cercomów ;)

Jeśli chodzi o oświetlenie to ja dałabym je pośrodku pomiedzy bonia a podbitką.Ten pas jest dośc szeroki wiec powinno sie tam ładnie prezentować :)

Balbina, trafiłam do Ciebie i wsiąkłam :) Podczytuję od jakiegoś czasu, kawałkami.

Kobieto, jestem pełna podziwu! Bije od Ciebie taki optymizm!

Szkoda, że musicie zwolnić. :hug:

Ale tak jak piszesz, wszystko w końcu obraca się na lepsze :)

Moje paraperty wewnętrzne 4 cm grubości kosztowały z montażem 140 zł/mb, ale to ceny małomiasteczkowego stolarza....

O, to, to! Dużo lepiej! Zatem muszę poszukać małomiasteczkowego stolarza:cool:

Narendil - witam Cię serdecznie i proszę o wsparcie w trudnych chwilach podejmowania brezmiennych w skutki decyzji:D

Kakusek - gamrata??? Ja mam podbitkę Zuzanki:rotfl:

Szczerze? Nie wiem nawet jak się ona nazywa. Sprawdzę na fakturze.

Pisałam wcześniej, że nie podobają mi się podbitki z pcv, bo czasami wychodzą takie pofalowane i psują całą elewację.

Ale się chłopaki super postarali!

Cieszę się, że elewacja się podoba. Też czekam na deski:) Dzisiaj je zamówiłam.

A ciemny kolor na dole to taki autorski - nie ma go w próbniku.

Określałam "na oko" jaki powinien wyjść i Caparol się sprawdził:-)

No i nadal nie jestem pewna które oświetlenie nad garażem:

1. w połowie wysokości boni?

s1.jpg

2. w połowie wysokości pomiędzy bonią a dachem:

s2.jpg

3. na górze boni - obrazka brak:p

Te 3 czarne punkty to zajawki oświetlenia:-)

Przymierzałam się do 3 lamp typu cubik.

Coś w stylu:

http://www.milantex.pl/resize.php?pic=foto/ze17.jpg&width=250

http://www.milantex.pl/resize.php?pic=foto/ze16.jpg&width=250

Ich rolą byłoby oświetlenie terenu przed garażem (i przy okazji podświetlą dach od spodu), czyli w górę i dół, żeby nie oślepiać ludzi przechodzących ulicą ani siebie jak podjadę:cool:.

Są przygotowane do włączenia z kontaktu lub na czujnik ruchu (o ile dobrze pamiętam).

Sam podjazd będzie oświetlony jakimiś stojącymi z boku lampkami.

Ja mam podbitke grafitowa firm,y Gamrat i wydaje mi się że Towja jest bardzo podobna jeśli nie ta sama :-0

U mnie wyglada tak http://img14.imageshack.us/img14/8571/kopiaobraz036.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Jeśli chodzi o oświetlenie to po twoich "wizualkach" jestem teraz jednak za opcja nr 1 ewentualnie 3.Czy te kwadraciki sa już wklejone w skali czy oswietlenie bedzie mniejsze/wieksze?

Przymierzałam się do 3 lamp typu cubik.

Coś w stylu:

http://www.milantex.pl/resize.php?pic=foto/ze17.jpg&width=250

http://www.milantex.pl/resize.php?pic=foto/ze16.jpg&width=250

Ich rolą byłoby oświetlenie terenu przed garażem (i przy okazji podświetlą dach od spodu), czyli w górę i dół, żeby nie oślepiać ludzi przechodzących ulicą ani siebie jak podjadę:cool:.

Są przygotowane do włączenia z kontaktu lub na czujnik ruchu (o ile dobrze pamiętam).

Sam podjazd będzie oświetlony jakimiś stojącymi z boku lampkami.

Dobra wiem co to bonia/boń - to przy tych lampkach ja dałabym je w wersji 3. Na górze boni.

Balbina - tylko ja się obawiam że te lampy to jednak głównie będą świeciły pionowo w dół na bramę i będą oślepiały przy wjeździe do garażu.

No i jeszcze jedna sprawa - one nie bardzo wyglądają na IP44, a takie potrzebujesz do montażu na zewnątrz (ale może źle na zdjęcia patrzę)

Dziękuję! Też tak chodzi za mną ta wersja trzecia:-)

Sprawdziłam na fakturze - podbitka Orobel, kolor antracyt.

Zupełnie nie robiłam porównania jakie mogą być inne i jakie są między nimi różnice:(

Spodobała mi się Zuzankowa i ją kupiłam.

A kwadraciki - atrapy lamp na zdjęciach są tylko poglądowo naniesione, nie trzymają żadnego wymiaru...

Przeszukałam FM i znalazłam tylko jeden krótki wątek poświęcony zagadnieniu oświetlenia garażu.

Może ktoś by napisał jak ma rozwiązaną tę sprawę, jakie ma lampy (zwalniam z tej prośby Salika, bo nie ma garażu:D, no chyba, że chciałby się podzielić cennymi uwagami:yes:).