Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

Potrzebuję technicznej informacji i porady - mam nadzieję, że w sobotę będziemy wylewać wylewki w piwnicach (140 metrów) i chciałabym jak najszybciej postawić piec i zasobnik w kotłowni (18 metrów).

I tu rodzi się pytanie: jak szybko po wylaniu wylewek można kłaść płytki - tylko w kotłowni?

Czym grozi położenie ich po tygodniu czekania od zrobienia wylewek?

Obawiam się, że wstawienie osuszaczy niewiele da, bo będą wyciągać wilgoć z całej piwnicy:-(

w tej kwestii nie pomogę :( może zadaj pytanie na wymianie doświadczeń, tam piszą bardziej obeznani z tematami technicznymi forumowicze

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Salik - smart rozwiązanie:), tylko u nas ani widu ani słychu w sprawie gazu, więc pewnie będzie trzeba wstawić piec na paliwa stałe, a ten się stawia na podłodze i nie tak łatwo będzie go potem demontować, pomijając kwestię, że jest cholernie ciężki:(

Z wodą i kanalizą też mamy pod górkę. Jak wiadomo, po wielu poszukiwaniach, znalazłam w końcu firmę, która podjęła się zrobienia. Zapłaciłam zaliczkę 35%. Wg umowy dzisiaj mieliśmy mieć już wodę w rurach... niestety z powodów papierologicznych - pozwoleniowych nawet nie zaczęli jeszcze kopać i nie odbierają już telefonów ode mnie...

Dzięki Lidka - zaraz poszukam na tym wątku i zadzwonię też do wylewkarzy w sprawie chemii, bo na to nie wpadłam:cool: - dzięki Madeleine!

Balbina, szuflady mają po 70cm szerokości i są na prawie całą szerokość łóżka.

Kwestia tego, co chcesz w nich trzymać. W jedną mieści mi się spokojnie zapas pościeli (duża poduszka 70x80 i kołdra 150x200).

Szuflady nie szorują po podłodze. Na zdjęciach tego nie widać, ale są minimalnie uniesione. Pewnie zasługa odpowiednich kółeczek.

Rozwiązanie polecam :)

Balbina pzresyłka dotarła :wave: jestem Ci OGROMNIE WDZIECZNA :):yes::hug:Myślałam że przyjdzie to w jakiejś kopercie babelkowej a bratowa napisała ze przyszło ogromne pudło .Za 4 tyg maz leci do Pl i już go poinformowałam ze bedzie mi musiał to tutaj przytachac :lol2: Jeszzce raz dziekuje i mam nadzieje ze cos wpadnie mi w oko :D

Lidzia -

IMG_5829.JPG

Na to pójdzie folia 3mm i wylewka 7 cm.

Następnie dwie warstwy masy uszczelniającej Sopro, grunt, klej do płytek (Sopro of course:)) i gres zakupiony na wyprzedaży za złotych 15.00 - ten po prawej stronie:

IMG_5781.JPG

W tle nasz założony materiałami garaż:

IMG_5780.JPG

Co to za szere płytki jaki producent? Wygładają naprawdę cudnie w tym świetle.

Narendil - dzięki! Dobra informacja:-)

Kakusek - wysłałam dwa lub trzy kawałki naszych szarych, plus Fanal Genesis Loft Zinc (ta ułamana), jeszcze jedną szarą, której nazwy poszukam i kawałek mojej drewnopodobnej Porcelanosy Dos 3000 Haya.

Co to za szere płytki jaki producent? Wygładają naprawdę cudnie w tym świetle.

Justak - witam Cie gorąco! Ale niestety nie wiem co to za producent. Zobaczyłam na żywo, wynegocjowałam super cenę i kupiłam na taras. Nie mam nawet rachunku, bo to była końcówka, wyprzedaż - płaciło się na miejscu i odbierało. Jeśli będzie coś na nich pisało to napiszę:-)

A teraz podsumowanie ilości wykorzystanych materiałów na 472 m2 elewacji:

Klej do Styropianu Capatect 190S 75 kg

Klej do sitki Capatect 190 klej szary 1750 kg

Siatka 650/110 330 m

Grunt Putzgrund 610 25kg WEISS 450 kg

Amphisilan FP K15 Weiss PL 25KG 875 kg

AMPHISILAN FP K15 TRANS PL 25KG 175 kg

Aleś Ty jesteś czujny;)

To zestawienie z Caparola, ale faktycznie, na klej do styro nie należy patrzeć:cool:

Styropian był klejony na klej Kreisel (jakoś tak się to pisze) od Huberta.

Te trzy worki były dokupione przy okazji jednej dostawy, bo podobno miało zabraknąć tamtego.

W efekcie nawet ich nie otworzyli...

Reszta się w miarę zgadza - nie rozumiem tylko jak to jest z siatką - nie wiem dokładnie po ile jest pakowana - chyba gdzieś po 150 metrów - kupowałam trzy rolki, z czego z trzeciej poszło niewiele, stanowczo mniej niż połowa. I trochę to jest dla mnie dziwne, bo wyszło mi, że poszło mniej siatki niż jest metrów tynku na elewacji, a podobno wszędzie była kładziona:eek: Po prostu nie rozumiem, bo tu mi się prosta matematyka nie spina, ale może inaczej się to składa?

Balbina fajnie ze pomyslalas o tej drewnopodobnej bo moze rowniez połozę cośw tym styluw górnej łazience :)

Ja też nie rozumiem (i przestałam wnikac by sie nie denerwować) rozliczenia naszej elewacji.Również przekroczylismy znacznie początkowo zakładany budzet.Wg wykonawcy miało być ok 240 m kw (nam wychodziło ok 200 m kw) Po położeniu styro i siatki dostałam rozliczenie na 280 m + doszły słupy kawałek daszku nad tarasem) Suma sumarum wyszo prawie 320 m kw .Miałam zakupiony materiał na całość elewacji ( metraż wg pierwszych obliczeń podanych przez wykonawce) ale w trakcie robót ciagle im czegoś brakowało i dobierali materiały na własną rekę .W efekcie po skończeniu roboty miałam do zapłacenia 3 faktury po kilka tys plus doplacenie za robocizne .Chce zapomnieć już o tym etapie i iść dalej.Na szczeście jestem zadowolona z efektu (chociaż nie jest idealnie) i mam nadzieje że jest to solidnie zrobione :yes:

u nas styropian wchodzi w dach po kilkadziesiąt cm (prawie się styka z membraną) - tego na zewnątrz nie widać, a materiał zużyty. Może u Was też tak jest?

Siatka na zakład idzie, kleju w zależności od ścian. Jeśli krzywe, to zużycie jest sporo większe niż deklarowane.

Plus oczywiście opcja pt. "złote interesy". Jak się nie siedzi ciurkiem, ciężko zgadnąć.

U mnie trochę było dobierane materiałów, ale mało.

Witaj!

Super pomysł na łóżko dla syna miała Narendil.:) A szuflady pod łóżkiem są rewelacyjnym rozwiązaniem, sama mam podobne, tylko pod piętrowym. A co najlepsze zupełnie nie służą dziewczynom do chowania pościeli, trzymają tam rzadziej używane klamoty, a ja zapas włóczki na długie zimowe wieczory.

Nie cofałam się bardzo wstecz, ale podobają mi się Twoje pomysły z początkowych stron :cool: i jak u większości nie obeszło się bez debilnych wykonawców :(

Kakusek - te płytki faktycznie ciężkie były:eek: Zapłacisz majątek za ich przewiezienie. Może niech mąż przejrzy je na miejscu i odrzuci od razu, jeśli jakaś mu nie podejdzie (mi ta w lekkie paseczki, której nazwy nie pamiętam tak sobie się podobała, może nie warto płacić za coś czego od razu nie zaakceptuje.

Madelaine - u nas też jest 73 cm styropianu nad garażem i 82 nad piętrem, a pod linią dachu, których nie widać (a to dużo), ale siatka jak idzie na zakładkę to powinno jej pójść więcej, a u nas poszło właśnie mniej:confused:, ale to już zamknięte i cieszę się, że za mną.

Rosia! Witam, witam! Rozgość się:) Też bym już chciała ruszyć z tymi przyjemniejszymi pracami:yes:, ale niestety jeszcze muszę poczekać...

A teraz... ta, tam! Ogłaszam, że izolacja piwnic została wczoraj zakończona!!!

A dzisiaj ekipa hydrauliczna podłączyła rurki w kotłowni, rozciągnęła podłogówkę w pokoju zabaw i dwóch łazienkach i w sobotę zalewamy wylewki!

Na bitumie leży 3 cm styroduru (kładzione na mokrą masę), potem folia i 2 x 5 cm Eps 100. Na to 7 cm wylewki. Powinna być jak najgrubsza, bo to w naszym przypadku warstwa dociskowa do bitumu, ale większa grubości nie będzie dobra dla podłogówki.

Dzisiaj przyjechały dwie wywrotki piasku (16 i 10 ton) i jak sprytny kierowca wysypywał pierwszą to zasypał mi pół chodnika piaskiem i miałam godzinną siłownię z łopatą zamiast rowerka...

Dzień wcześniej zamówiłam dwie palety cementu w markecie-budowlanym 24 - napisano na stronie cena 449 zł (za worek, na palecie 1400 kg) plus 200 zł transport (hds) - miał być w południe. Rano dzwonię, żeby się upewnić, że na pewno transport przyjedzie i zapytałam ile dokładnie wyszło do zapłacenia, bo chciałam zostawić kasę chłopakom. A babka mi podaje jakąś cenę dużo wyższą. Pytam dlaczego tyle. A ona mi na to, że na stronie jest cena za tonę, bo zawsze się za taką jednostkę podaje i muszę zapłacić 40% więcej!!! Kpina. Czy oni często stosują takie taktyk? Piszę ku przestrodze.

Podziękowałam za współpracę i zamówiłam w Leroy po 10,30. Szkoda, że tak wyszło, bo zdążyłabym sobie wyrobić kartę dom i dostałabym zniżkę, a tak musiałam zamawiać telefonicznie. Ale i tak wyszło jakieś 5 stów mniej. W każdym razie przyjechał samochód z paletami o 20.00 i kierowca nie dał rady podnieść palety na podnośniku - wózku. Zadzwonił po kumpla, dojechał mój mąż i nadal Panowie nie dali rady przesunąć palety nawet z tyłu na przód samochodu:jawdrop:

No cóż, kierowca pojechał do domu (Babice, więc niedaleko) i ma przyjechać w sobotę rano i ekipa od wylewek będzie pomagać albo nosić pojedynczo...

A Pan od przyłącza wod-kan nadal nie odbiera telefonów:(

No to gratuluje szzcesliwego zakonczenia izolacji :) Zaskoczylas mnie tymi wylewkami-myslalam ze jestes juz po tym etapie :eek:

Masz racje pewnie nie zgodzi sie przewiez mi wszystkich plytek ale bedzie tam cale 3 dni :lol2: wiec najpierw zrobi foty a ja dokonam pierwszej selekcji;)

Skoro o kartach mowa to moze wiesz jak wyrabia sie karte w Ikea (family) Czy trzeba dokonac jakis wiekszych zakupow i po wyrobieniu jestem zobligowana co jakis czas robic tam zakupy? Pytam bo sobie przypomnialam ze w ktoryms sklepie byla promocja na plytki wlasnie dla posiadaczy takiej karty wiec moze bym meza i tam pogonila :wiggle:

Wylewki mam zrobione wszędzie poza piwnicą (własnie z powodu zalania ich nie było). Mam nadzieję, że ekipa się jutro stawi i będą już wszędzie:)

Dzisiaj przez pół dnia paliliśmy powycinane krzaczory, o rany, ale tego było!

I dopiero poszła połowa, a ogień chwilami szedł na ponad dwa metry (jak dorzucaliśmy tuje z wyschniętymi igiełkami).

Czekaliśmy kiedy pojawi się straż miejska, ale widać przy demonstracjach mieli poważniejsze prace...

Mój najstarszy ma od kilku dni straszne bóle żołądka. Robimy badania i na razie nic nie wychodzi:offtopic: W dzień w miarę ok, a co wieczór płacze i mamy nie przespane noce:( Szukamy dalej.

A kartę do Ikei to wystarczy wypełnić wniosek i nic nie trzeba kupować:)

Na początek dają tymczasową - wydruk komputerowy, a właściwą dosyłają na wskazany adres.

od Moni tu trafiłam i przeczytałam wsio

ło matko jak dobrze, że jak ja budowałam z Pnem M.A to miałam jakiegoś myślącego majstra i jak na razie żadna wtopa nie wyszła;)

mam nadzieję, że dalej będzie już z górki:yes:

co do bolącego brzucha - czy macie zwierzaka? bo nasza pediatra jest za tym, żeby odrobaczać dzieci wtedy jak odrobacza się zwierzaka... mój brat jako mały chłopiec miał właśnie robaka od psa i ja mam schizę na tym punkcie...

Witam Cię Pasi!!! Jest mi przeogromnie miło widzieć Cię u siebie!

Ja do Ciebie często zaglądam i Twoje zapiski roślinne będą mi niedługo (mam nadzieję :rolleyes:) kopalnią wiedzy i inspiracji:yes:

A Twoja Zu bardzo mi moją Małą rozrabiarkę przypomina:D

Ile ma teraz latek?

W domu nie mamy na razie żadnych zwierząt i badania na pasożyty też nic nie wykazały.

Jutro rano mamy usg.

A czarne chmury nadal wiszą nad naszą budową. Dzisiaj, po odłożeniu słuchawki przez wykonawcę naszego przyłącza wod-kan, mąż pogrzebał w necie i niestety wygląda na to, że trafiliśmy na oszusta:-( Przez branie ekip polecanych na Forum nie wyrobiłam sobie nawyku głębszego sprawdzania nieznanych wykonawców:(

Jutro sprawę przekazuję prawnikowi - zobaczę co powie, ale możliwe, że oprócz wniosku o zwrot zaliczki będzie jeszcze sprawa o oszustwo i wyłudzenie.

W każdym razie przestrzegam przed W & K Construction Andrzej Wyszogrodzki i Monika Wyszogrodzka. OSZUŚCI - podpisali umowę, wzięli zaliczkę 35% na materiały, umowa w zeszłym tygodniu powinna być zrealizowana (tzn. powinniśmy mieć już wodę i kanalizę), a nawet nie zaczęli prac, nie odbierają telefonów i nie odpowiadają na smsy i telefony. Dzisiaj dzwoniłam z innego telefonu i po spytaniu czy rozmawiam z Panem Andrzejem Wyszogrodzkim rozłączył się i ponownie nie odbierał.

Jutro mają przyjechać w końcu deski na elewację i mają zacząć robić. Miało być trzech lub czterech chłopaków, a przyjedzie dwóch, bo trzeci podobno miał wypadek... Złe fatum nad naszym domem wisi:(

Balbinko to i ja trzymam kciuki za USG:yes: i żeby na budowie się wszystko wyprostowało :yes: a jakby co to mam namiar na firmę, która u mnie robiła gaz, wodę i kanalizę, są z Grodziska Mazowieckiego...

tak na koniec zostawię :hug:

p.s moja Zu w maju 4 lata skończy

Edytowane przez pasie