salik 17.12.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Balbina - a Ty jesteś przywiązana do jednego sprzedawcy, czy do produktu który chcesz kupić?Bo jak to drugie, to po prostu poszukaj tego samego produktu u innego sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 17.12.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Balbina zajrzyj do tej firmy. Od siebie masz tam ze 2km.http://www.parkiety-borek.pl/Wybór dech porównywalny do Vip parkietu i bardzo rzeczowi ludzie. Tu też mają niemało i nezłe rabaty dają:http://www.marcodesign.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 17.12.2011 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Dzięki bardzo Sheenez!Dzisiaj przyjechał Dariusz Lasek na pomiar parapetów:)I w saloonie zrobi mi od razu parapet - obudowę grzejników, która będzie zarazem półką za kanapę i siedliskiem dla dzieci:wiggle:Fajnie! Jedna sprawa załatwiona.Gorzej jest za to z piecem na paliwa stałe:rolleyes:Z powodu tego, że Pan A zapomniał wstawić komin to dostawiał go w jedynym możliwym miejscu i teraz mamy bardzo ograniczone miejsce, w które możemy wstawić piec - musi mieć nie więcej niż 70 cm głębokości, 115 cm szerokości (łącznie z zasobnikiem, który ma być opcjonalny), musi być podłączany od góry i ma być jakieś porządnej firmy. Dzisiaj zadzwonić hydraulik, że może być jakiś włoski. Włoską to mogą kupić kanapę, ale do bardziej skomplikowanych sprzętów ich produkcji nie mam zaufania (mam za to doświadczenia z pralką Ariston, której podczas prania odczepił się silnik i stukał po całym wnętrzu:o. Na dodatek było to w nocy...). Szukamy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 18.12.2011 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Nie będzie obudowy parapetów z litych desek:-(Po pierwsze Pan Lasek nie poleca zabudowywać kaloryferów deskami, bo będą się rozsychać, po drugie, jak przysłał wycenę to dwa obudowane parapety wyszły więcej niż wszystkie pozostałe parapety na cały dom.No nic, zamówię z zabudową szafy w wiatrołapie i kuchnią. Dzisiaj siadłam do projektu kuchni.Potrzebuję jedną szafkę (na 120 cm szerokości) otwieraną nietypowo - coś jak na zdjęciu, ale tak, żeby się składały na płasko i nie odstawały: http://www.mekori.pl/zdjecia/aventos1.jpg To będzie szafka, która będzie otwarta przez większość czasu, a zamykana jedynie jak przyjdą goście, aby zamknąć bałagan;)Potrzebuję alternatywy dla rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 19.12.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Balbina poszperaj w osprzętach bluma - wydaje mi się, że mają taki system otwierania o jaki Tobie chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 19.12.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Balbina, wspieram cie mentalnie i łączę się w bólu Ja wczoraj do północy siedziałam nad kuchnią. I prawie przewróciłam do góry nogami mój dotychczasowy projekt. Skoro jesteś na tym etapie. Czy szafka pod zlewem 60-ka jest wystarczająca zwłaszcza jesli chce się segregować śmieci. Czy wybrałaś już jakiś system narożnikowy - magic corner, szuflady narożne, nerki. Czy układ górnych szafek powinien być taki sam, jak dolnych. Czy szuflady 60-tki są pojemne czy lepsze będą 80-tki. Im dłużej nad tym siedzę tym więcej pytań się pojawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 19.12.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Balbina,jakie masz ceny na orzech olejowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.12.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Balbina, ja mam dokładnie te zawiasy w górnych szafkach. Są fajne, bo się je świetnie obsługuje. Mają*samodociągacz czy jak to się tam zwie i wystarczy jej dać impuls w dół żeby sama się zamknęła Co to znaczy że mają być na płasko Zrobiłam Ci zdj parapetu (wreszcie i sorry że tak długo) Wstawić u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hazeleyes1982 19.12.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 przepraszam, ze sie wtrące;)jesli Balbina zezwoli na wklejenie fotki parapetu, to też skorzystam, bo dalej nie ruszyłam z miejsca w tym temacie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 19.12.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Nie będzie obudowy parapetów z litych desek:-( Po pierwsze Pan Lasek nie poleca zabudowywać kaloryferów deskami, bo będą się rozsychać, po drugie, jak przysłał wycenę to dwa obudowane parapety wyszły więcej niż wszystkie pozostałe parapety na cały dom. No nic, zamówię z zabudową szafy w wiatrołapie i kuchnią. Dzisiaj siadłam do projektu kuchni. Potrzebuję jedną szafkę (na 120 cm szerokości) otwieraną nietypowo - coś jak na zdjęciu, ale tak, żeby się składały na płasko i nie odstawały: http://www.mekori.pl/zdjecia/aventos1.jpg To będzie szafka, która będzie otwarta przez większość czasu, a zamykana jedynie jak przyjdą goście, aby zamknąć bałagan;) Potrzebuję alternatywy dla rolety. Też szukałam czeoś takieo ( o ile dobrze CIę rozumiem) i znalazłam. Poszperam w mailach i pstryknę fotkę w kuchni wieczorem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 19.12.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Balbinko ja postawiłabym zdecydowanie na praktyczność, jestem zdania że nawet najgrzeczniejsze dziecko może narobić szkody Czyli jednak olej a nie lakier Pana Dariusza polecam i ja, nam robił jedynie schody i jesteśmy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 19.12.2011 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Balbina poszperaj w osprzętach bluma - wydaje mi się, że mają taki system otwierania o jaki Tobie chodzi... No właśnie jedna laska szukała w Blumie i takiego nie znalazła:-( Ale jestem dopiero na początku drogi, więc mam nadzieję, że spokojnie coś znajdę. Balbina, wspieram cie mentalnie i łączę się w bólu Ja wczoraj do północy siedziałam nad kuchnią. I prawie przewróciłam do góry nogami mój dotychczasowy projekt. Skoro jesteś na tym etapie. Czy szafka pod zlewem 60-ka jest wystarczająca zwłaszcza jesli chce się segregować śmieci. Czy wybrałaś już jakiś system narożnikowy - magic corner, szuflady narożne, nerki. Czy układ górnych szafek powinien być taki sam, jak dolnych. Czy szuflady 60-tki są pojemne czy lepsze będą 80-tki. Im dłużej nad tym siedzę tym więcej pytań się pojawia Hmm... to może ze mną jest coś nie tak, bo mi jakoś spokojnie na razie idzie. To znaczy mam koncepcję, jak ma ona wyglądać, jakie rozłożenie szafek, co i gdzie ma być, ale przypuszczam, że jak dojdzie do szczegółów i wizualizacji to nie będzie już tak bezproblemowo:rolleyes:. Dzisiaj byłam w Rust-cie (macie może jakieś opinie o tym studiu?), żeby wiedzieć w ogóle jakie są ceny na mieście, ale nie miałam czasu czekać na wycenę - umówiłam się na czwartek - i Pani spytała mnie czy wolę szafki z uchwytami czy bezuchwytowe. Te drugie stanowczo bardziej mi się podobają, ale mam wątpliwości co do ich wygody, brudzenia przy otwieraniu (np. ręką z mąką, co u mnie częste), no i tego czy nie będą się krawędzie ułamywać przy częstym korzystaniu. Wszelkie uwagi są mile widziane. A jeśli uchwytowe to takie, gdzie tych uchwytów za bardzo nie widać. Również wszelkie pomysły są wręcz pożądane:) A w kwestiach, o których piszesz: - szafka pod zlewem 60-ka - w sklepach są takie i jeśli nie masz więcej miejsca i mało gotujesz/segregujesz to pewnie musi być wystarczająca. Ja myślę, że im szersza tym wygodniej - ja planuję 120 cm, własnie, aby mieć większe kosze - sortowniki. - nie mam szafek narożnikowych, więc nie mam wybranych wkładów do nich:-( - czy układ górnych szafek powinien być taki sam, jak dolnych - ja bym tak zrobiła, żeby zachować wizualny porządek, bo u nas w kuchni dużo rzeczy będzie na wierzchu (taki styl gotowania mi odpowiada), więc jeszcze asymetria w szafkach spowodowałaby wrażenie kompletnego bałaganu. Ale jeśli ktoś ma sterylnie pustą kuchnię to czasami przyda się asymetria, żeby nie była za nudna. BTW, u nas szafek górnych raczej nie będzie (nie planuję, chyba, że projektant mnie przekona, że są np. niezbędne np. ze względu na spójność projektu;)) - czy szuflady 60-tki są pojemne czy lepsze będą 80-tki - miałam jeszcze szersze i zdecydowanie je wolałam, ale do nich potrzebne są porządne zawiasy, żeby łatwo się wsuwały i wysuwały pod ciężarem (miałam słabe i ciężko chodziły). Balbina, jakie masz ceny na orzech olejowany? Po pierwsze dzięki Sheenez jeszcze raz za namiar na parkiety na Powstańców. Byłam tam dzisiaj. facet zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie: kompetencją, nienaciąganiem klienta na najdroższe rozwiązania. Na jutro powinnam mieć wycenę. Na dzień dobry podał mi cenę za deskę litą z orzecha olejowanego (12 cm), klasa rustic w cenie 160 zł za metr, w vip parkiecie lita deska olejowana, jednolita (14,5 cm) to 245 zł. Ale vipowski jest dużo ładniejszy. Chociaż przy takiej szerokości deski dzisiejszy Pan doradzał warstwówkę ze względu na rozsychanie. Polecał za to do pokoju dzieciaków deskę dąb bejcowaną na orzech i olejowaną (plus wosk jako opcja do rozważenia), w 60% ceny orzecha. Mam plan, żeby jutro ponegocjować w vipie, aby mi zmienili część lakieru na olej, i do dzieciaków chyba jednak poszedłby ten dąb. Ale wszystko będzie zależało od cen - czyli muszę czekać do jutra. Balbina, ja mam dokładnie te zawiasy w górnych szafkach. Są fajne, bo się je świetnie obsługuje. Mają*samodociągacz czy jak to się tam zwie i wystarczy jej dać impuls w dół żeby sama się zamknęła Co to znaczy że mają być na płasko Zrobiłam Ci zdj parapetu (wreszcie i sorry że tak długo) Wstawić u Ciebie? W imieniu swoim i Hazeleyes - bardzo proszę I dopisz od razu jaki masz lakier na parapecie:). A zdjęcie tego otwieracza też będzie mile widziane:yes: Też szukałam czeoś takieo ( o ile dobrze CIę rozumiem) i znalazłam. Poszperam w mailach i pstryknę fotkę w kuchni wieczorem. Pozdro Bardzo proszę w wolnej chwili:wiggle: Balbinko ja postawiłabym zdecydowanie na praktyczność, jestem zdania że nawet najgrzeczniejsze dziecko może narobić szkody Czyli jednak olej a nie lakier Pana Dariusza polecam i ja, nam robił jedynie schody i jesteśmy zadowoleni. Też stawiam na praktyczność A Pan Dariusz jest super! Rzetelny, bez ściem, mówi uczciwie co i jak. Myślę, że będę mogła to samo powiedzieć również po montażu schodów i parapetów:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 19.12.2011 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Dla przypomnienia rzut kuchni: Założenia, które wysłałm Zuzance: - szafki pod oknem - drzwiczki w fornirze z orzecha amerykańskiego (ze zróżnicowaną strukturą drewna), natomiast na wyspie i obok wyspy, wg założeń, mają być białe. - co do blatu to wiem tylko, że ma być szary (czy granit czy konglomerat - do ustalenia - będzie zależało od kwestii technicznych, wizualnych, no i ceny oczywiście). - spiżarka na razie ma nie być uwzględniana w projekcie kuchni. - kuchnia musi być przyjazna małym dzieciom - czyli bez ostrych rogów i łatwa do utrzymania w czystości. Nie chciałabym też, aby była bardzo skomplikowana i delikatna, żebym się nie stresowała, że ją zniszczą lub zepsują. ciąg pod oknem - niska zabudowa aż do końca okna - korpusy z trzema szufladami (górna niższa na sztućce i akcesoria kuchenne, dwie pozostałe wyższe na talerze i garnki), płyta gazowa 90 cm - pod oknem duuuuży zlew jednokomorowy (może być podblatowy lub nakładany) - od końca okna do ściany z lewej strony - wysoka zabudowa, a w niej dwa wbudowane piekarniki (jeden większy - klasyczny, drugi kompaktowy z opcją pieczenia na parze), mikrofala i cargo w części, która zostanie. - nie mam pomysłu co zrobić na ścianie nad blatem wysoka zabudowa obok wyspy - w tej części, obok lodówki side by side, ma być tylko szafka (około 120 cm szerokości) na kawę i herbatę i wszystkie niezbędne do tego utensylia - szafka ponad blatem ma być zamykana, żeby po zamknięciu wyglądała jak wysoka zabudowa, ale przez zdecydowaną większość czasu będzie otwarta. I tu będzie jedyny wymyślny element - jak otwierać tę szafkę, aby drzwiczki nie przeszkadzały w jej użytkowaniu - dla mnie najlepszym rozwiązanie byłyby drzwiczki wsuwane, po otwarciu, w boki szafki lub otwierane do góry, ale tak, aby drzwiczki łamały się w poziomie i składały w górze (czyli coś takiego, jak to co pokazywałam na zdjęciu). wyspa - wymiary wyspy to około 205 na 160 cm. Od strony wysokiej zabudowy pośrodku (jak na planie zagospodarowania) potrzebny jest mały zlew podblatowy jednokomorowy z drugą małą częścią do mycia owoców (ma służyć do mycia rąk, owoców i nabierania wody). - pod zlewem jeden korpus 120 cm lub jeśli się nie da dwa po 60 cm - każde servo drive, na odpadki. - wyspa od strony okna - tam nie może być żadnych wystających szafek, tylko wnęka na nogi na całej długości - przy wyspie będzie długa ława dla dzieci. Pod wyspą, od strony ławy, proszę o szafki (do bardzo rzaaaadkiego użytku - bardziej będą pełnić funkcję podtrzymującą). I tyle. Wiem, że kuchnię mamy nie małą i w Rust-cie mnie Pani dzisiaj postraszyła, że wyjdzie sporo, więc rozważam opcję, aby pod okno kupić korpusy z Ikei (tam chcę wszędzie proste szuflady bez żadnych bajerów, tym bardziej, że mają świetne rozwiązania wewnątrz szuflad) i na ich wymiar zamówić fronty w orzechowym fornirze do zamontowania przez stolarza lub ekipę ikeowską (za dopłatą oczywiście). I wtedy zostałby mi część biała (czyli wyspa i zamykana szafka do zrobienia przez studio. Myślicie, że to dobry pomysł??? Edytowane 19 Grudnia 2011 przez Balbina200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 20.12.2011 00:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) A! I chciałam się pochwalić, że nabyłam dzisiaj grzejnik do łazienki małżeńskiej (ściany czarne, jedna betonowa, płytki na podłodze drewnopodobne) - będzie na betonowej ścianie.Model Niagara, kolor antracyt (zdjęcie znalazłam tylko w bieli...): http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/cb/d6/0f5b1d133c13944736c9ede74c1a-44191490_d.jpg Ale będzie za to do suszenia białych ręczników:bye: I jeszcze dalej w temacie grzejników - mam nijakie podejrzenia, że mój hydraulik nie do końca dobrze przeliczył nam wielkość i moc grzejników.Czy może ktoś polecić prosty kalkulator jak je liczyć??? Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Balbina200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 20.12.2011 00:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Znalazłam też narożnik, który mi się baaardzo podoba - no może poza tymi paskami, ale też mają swój urok:-) http://www.sklep.projektujikupuj.pl/upload/sklep_galeria/6/58144/sofa_wise_1.jpg SOFA MODUŁOWA WISE MODEL, Moma StudioMoże być w różnych wariacjach kolorystycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 20.12.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Balbina. Co do szafek pod zlew. Ja mam wysuwaną szufladową z segregacją. I jest to 60-tka. To jest standard i taką polecił mi mój projektant od kuchni. wiesz że taką 120 zapakowaną może być strasznie ciężko wysunąć? A ma być wygodnie. Stąd zgodnie z tym założeniem robi się*60-tki. Nawet przed 90-tkami uprzedzają. No i jeśli jest to wysuwany front to przy takim obciążeniu jest on narażony na znacznie szybszą eksploatację Jeśli chodzi o tę górną szafkę, to mogę zrobić Ci oczywiście zdjęcie, ale jest to dokładnie to samo co Ty pokazałaś (zawias to BLUM AVENTOS HF) Zdjęcia parapetu On jest olejowany http://img18.imageshack.us/img18/2613/img2283th.jpg http://img502.imageshack.us/img502/2081/img2284k.jpg http://img33.imageshack.us/img33/7852/img2287hz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 20.12.2011 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Dzięki Monia,rzeczywiście fajniutki ten parapet:yes:Już nie mam obiekcji:DA o lakier od tego jesionowego mi chodziło:rolleyes: I dzięki za uwagę o szufladach.Mi jest bez różnicy czy będą dwie 60-tki czy jedna 120-tka (chociaż ta szersz wydaje się wygodniejsza).A w Rust-cie nic nie oponowali, że będę problemy:no:.Wprost przeciwnie, powiedzieli, że dają dożywotnią gwarancję na mechanizmy wysuwu i do takiej szerokości daje się podwójny serwo-drive (i że w tej chwili jest nawet promocja na serwo drive do szafek podzlewowych - ale pewnie każdemu klientowi oferują akurat taką promocję, jak akurat potrzebuje:lol2:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 21.12.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 WESOŁYCH ŚWIĄT!!!! http://img401.imageshack.us/img401/3677/kartka39.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hazeleyes1982 21.12.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Parapet piękny:yes: Jestem już na pewno na tak dla drewnianych parapetów (u nas bedzie jesion ) ale mam pytanie: Czy to może być lite drzewo, czy drzewo klejone warstwowo? Monia, jak jest u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 22.12.2011 02:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Hazel, u mnie jest tak jak zaraz pokażę u Ciebie Balbina, faktycznie, pytałaś o jesion W takim razie jesion jest najpierw bielony bejcą (pewnie dwa razy) i potem lakierowany matem (pewnie 2-3 razy). Wiem, bo sama sobie bieliłam i lakierowałam swoje listwy przypodłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts