Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

Śliczny ten parapet u Moni, u nas wygląda podobnie tylko jest głębszy bo mur niestandardowy :)

Balbino co do okuć kuchennych to lepsze od BLuma i stosunkowo droższe ale i mocniejsze (mam) są firmy Hettich, pełno hurtowni w necie z tego typu okuciami. Mają świetne systemy dotykowe bez konieczności elektryki ;)

Jestem miłośniczką kuchni bezuchwytowych ale! ja nie mam dzieci - kiedyś będą. Generalnie paluszki mi nie przeszkadzają na lakierze, ale teraz jak umyłam to jednak trochę szkoda mi je brudzić. Na moje szczęście w nieszczęściu (:lol:) mam w dolnych szafkach rączki, jeżeli szukasz niewidocznych to polecam nakładane od góry firmy Zobal lub Strecket z Ikea :)

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam uchwyty Zobal. Oprócz jednej szafki z 3 szufladami u mnie wszystkie szafki z jednym frontem bez podziału dzięki czemu uchwyt praktycznie chowa się pod blat i jest niewidoczny. Efekt bardzo delikatny, minimalistyczny, super wygląda bardzo polecam.

Też szukałam czeoś takieo ( o ile dobrze CIę rozumiem) i znalazłam. Poszperam w mailach i pstryknę fotkę w kuchni wieczorem.

Pozdro

Balbina, myslalam o czyms takim:

http://www.alema.com/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/a/-/a-damper-if-102w-b-p23_2.jpg

A mam takie:

zdje%2525CC%2525A8cie%25255B5%25255D.JPG

Dziękuję dziewczyny za życzenia i informacje o zawiasach - będę czytać:)

Dzisiaj dzwoniłam do Rusta i na razie niewiele wiem - babka przez telefon nie chciała za wiele powiedzieć poza tym, że na pewno nie zmieścimy się w zakładanym budżecie na szafki (planowałam nie więcej niż 20 tys. na same szafki, bez blatów i sprzętów).

Przeliczyłam dzisiaj i wyszło mi, że chciałabym:

- 5 szuflad (po trzy sztuki) 80-cio cm-owych,

- drzwiczki do zmywarki

- 2 wysokie szafki do sufitu na 2 piekarniki, mikrofalę i może szufladę

- 1 raz obok wysokie cargo - 50 cm

- tę szafkę z chowanymi drzwiczkami (dzięki Anula za fotki, szczególnie tę z drzwiczkami wsuwanymi pod półkę, bo tego nie widziałam:))

- i na wyspie: 1 raz 130 szuflady (lub dwie 60-tki), dwie zwykłe szafki 60-tki i dwa razy szuflady 40 na 40 cm.

Licząc po długości szafek to mam 4.6 metra zabudowy niskiej, 3 metry wysokiej i wyspę.

Trochę tego będzie.

Po tym telefonie do Rustu coraz bardziej zaczynam myśleć nad koncepcją, aby pod okno (gdzie będą tylko szuflady na talerze, maszynki i garnki i zabudowy piekarników) wziąć szafki z Ikei i zamontować fronty z forniru zamówione w stolarza, a pozostałą część (najintensywniej wykorzystywaną), czyli wyspę i szafkę z chowanymi drzwiczkami zamówić na wymiar w studiu/u osoby robiącej kuchnie.

Ikea ma fajne wyposażenie szafek i korpusy chyba też nie najgorsze. Chwalą się też zawiasami i 25-letnią gwarancję.

Myślicie, że to dobry pomysł?

Macie może doświadczenie z Ikeowskimi szafkami?

Jak mają się jakościowo w stosunku do innych (chodzi mi głównie o wykończenie krawędzi i właśnie zawiasy).

A w ogóle gdzie zamawialiście lub planujecie zamówić kuchnie???

Monia - o Twojej wiem:-) A ten lakier mat to jakiej firmy był?

I na dobranoc chciałabym złożyć wszystkim Moim Drogim Gościom serdeczne podziękowania za wsparcie i dzielenie się ze mną swoją wiedzą, czasem i doświadczeniem. Jest to dla mnie niezmiernie cenne:) Dziękuję za pozytywną energię, którą wnosicie i za to, że dzięki dzięki naszej społeczności budowanie moe być fantastyczną przygodą!

I życzę Wam (i sobie:cool:) cudownych, bajecznych Świąt Bożego Narodzenia w nowych domach (to dla tych, którzy już mieszkają:wiggle:), a dla nas pozostałych tak samo milusich, gdziekolwiek by one były:yes: oraz żebyśmy w przyszłym roku zrealizowali nasze marzenia i następne Święta też już spędzali otuleni kocem przed własnym kominkiem:hug:

Wszystkiego najlepszego!

http://img835.imageshack.us/edit_preview.php?l=img835/3156/img1745x.jpg&action=rotate

Spokoju i radości,

tylko miłych gości!

Smacznej Wigilii i całusów moc

- w tę najpiękniejszą w roku noc!

Szczęścia kilogramów,

ze śniegu bałwanów!

Życzliwych ludzi wokół,

żadnej łezki w oku,

Przyjaciół jakich mało.

Przez życie idźcie śmiało!

Balbino co do okuć kuchennych to lepsze od BLuma i stosunkowo droższe ale i mocniejsze (mam) są firmy Hettich, pełno hurtowni w necie z tego typu okuciami.

Też mam Hetticha.

Moje spostrzeżenia były takie, że w szafie dziecka, polskiej firmy mam lepsze zawiasy niż w niemieckiej kuchni. Padłam kiedy zobaczyłam jak te drzwi się domykają (drzwi szafy)

Jak je zostawię pod kątem mniejszym niż 45st same się*dociągają (mają samodociąg czy jak to się zwie, razem z hamulcem oczywiście) Są to zawiasy GTV

Natomiast moje Hettichy jak drzwiczek nie pchniesz mocno, albo się zagapisz i zostawisz leciutko uchylone to się nie domkną :(

I takim sposobem krzątając się po kuchni potrafię mieć pouchylane wszystkie drzwiczki. Na szczęście mam ich niewiele (więcej szuflad)

O tym że Hettichy są lepsze od Bluma dowiedziałam się od Zuzanki która oglądała moją kuchnię i narzekałam jej (i mężowi) na to że coś nie działa ;)

Ikea ma fajne wyposażenie szafek i korpusy chyba też nie najgorsze. Chwalą się też zawiasami i 25-letnią gwarancję.

Myślicie, że to dobry pomysł?

A ja myślę że powinnaś najpierw wycenić*kuchnię u Nadwornego Zuzanki :yes:

Rzeczywiście dużo masz tych szafek i w studio zmieścić się w 40tys będzie ciężko

To Twoja choinka? :)

Wszystkiego najlepszego Kochana dla Ciebie i rodzinki na Święta!!!

Edytowane przez monsanbia