salik 06.06.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A musisz już teraz wybierać firmę?Instalacje są praktycznie identyczne do różnych modeli, a samą jednostkę centralną się montuje 2 tygodnie przed przeprowadzką (podobnie jak rekuperator).U Ciebie bym jednak chyba poszedł w wąż 9m, bo inaczej co ścianę będziesz musiała mieć gniazdko.My z odkurzaczy wybierzemy pewnie ostatecznie jakiegoś splita, bo mamy jednak koty i sporo sierści w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.06.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A czemu dzisiaj musisz o tym zdecydowac????? Przciez to sie kupuje na koncu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 06.06.2011 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Dzisiaj, bo mam nadzieję, że na początku przyszłego tygodnia wejdą tynki, więc mam tylko ten tydzień na instalacje.A rury Borysowskiego różnią się od innych, więc gniazdka nie będą pasowały:(Tym bardziej, że u Borysowskiego kupuje się od razu całość, tak bardziej się opłaca. A dzisiaj tak mi zszedł z ceną, że byłam już zdecydowana na konkurencję, a wychodzi na to, że nawet dali lepsze warunki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Jeśli chcesz znać moje zdanie - ja bym zrobił instalację na rury 50-ki i martwił się odkurzaczem za kilka miesięcy albo i dalej.Do tego czasu raz że ceny mogą spaść, dwa że jednak system bardziej uniwersalny to system bardziej uniwersalny.Jak teraz położysz instalację pod konkretnego producenta, to jak Ci się coś potem zepsuje to jesteś skazana na tego jednego producenta.Instalację Ci teraz zrobi byle instalator, bo to standard.Czy jeśli kupicie Borysowskiego, to od razu teraz musicie kupić też odkurzacz?Jeśli tak, to imho jest to zamrażanie i wywalanie pieniędzy w pewnym sensie w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.06.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Ja pamiętam jak nam na etapie wyboru oc kilka osób Borysowskiego odradzało. Począwszy od naszego hydraulika. A ten się zna i nakłada nacisk na materiały (kazał nam kupować vavina, nie oszczędzać na rurkach). Nie wiem ile w tym prawdy, ale mówił wtedy że te rury są z jakiejś*gorszej materii, nieumiwersalne i "coś tam coś tam", a, że potrafią się ugiąć pod wylewką Nie wiem, nie widziałam, tylko słyszałam, to piszę My wzięliśmy Nuerę (wchłonęła Husky'ego i DuoVaca). W Warszawie jest facet który od początku rynku odkurzaczy się tym zajmuje. Dał nam fajne upusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.06.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Dzisiaj, bo mam nadzieję, że na początku przyszłego tygodnia wejdą tynki, więc mam tylko ten tydzień na instalacje. ale rury odkurzacza nijak sie maja to tynków. Musisz je miec przed wylewkami. Ja nie mam pewnosci co do odkurzcza centralnego, choc zrobilam instalacje, nie wiem czy nie lepiej byloby zainwestowac w jakis profesjonalny piorący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Anula - rury tak, ale podejścia pod gniazda się robi przed tynkami.A żeby potem instalator nie jeździł 2 razy, to się robi od razu też instalację podłogową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.06.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A tak, gniazda fakt - u mnie zrobili jak montowali rury do rekuperatora, zapomniałam:)A i tak jeździli z 5 razy, bo ciągle coś było nie halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 07.06.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Ja pamiętam jak nam na etapie wyboru oc kilka osób Borysowskiego odradzało. Począwszy od naszego hydraulika. A ten się zna i nakłada nacisk na materiały (kazał nam kupować vavina, nie oszczędzać na rurkach). Nie wiem ile w tym prawdy, ale mówił wtedy że te rury są z jakiejś*gorszej materii, nieumiwersalne i "coś tam coś tam", a, że potrafią się ugiąć pod wylewką Nie wiem, nie widziałam, tylko słyszałam, to piszę My wzięliśmy Nuerę (wchłonęła Husky'ego i DuoVaca). W Warszawie jest facet który od początku rynku odkurzaczy się tym zajmuje. Dał nam fajne upusty Monsambia, podasz mi więcej szczegółów na priv? Jesteś zadowolona z urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 07.06.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Monsambia, podasz mi więcej szczegółów na priv? Jesteś zadowolona z urządzenia? A ja mogę się do tej prośby podłączyć? U kogo robiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.06.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 bami, dostałaś priv? Nie mam go w skrzynce, nie wiem dlaczegoadk zaraz napisze priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 07.06.2011 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Dzięki serdeczne za rady! Wydawało mi się, że elektryka i hydraulika to trudniejsze obszary, a poszło z nimi bez problemu (decyzje, ustalenia, wybory). A zatrzymał mnie odkurzacz;) Żebym nie miała dylematów, życie podjęło decyzję za mnie:) - zadzwonił Huber, że jutro chyba będzie mógł wejść z tynkami:jawdrop: No, chciałam szybciej, ale terminy ma krótkie;) Borysowski mówił, że może dopiero w poniedziałek, więc jednak zostanie Bez kurzu. A Huberta poprosiłam o jeden dzień na "uprzątnięcie" terenu. Wczoraj wróciła ekipa od sso do schodków bocznych, brakującego komina (już jest prawie cały - zabrakło parę pustaków na nieużytkowym poddaszu - dojadą next week, ale z tynkami nie kolidują), dorobienia okna w piwnicy i załataniu dziur w ścianach zewnętrznych powstałych po skrzynkach do podłogówki, które zostały przeniesione w inne miejsce, a dziury zostały... Salik - jutro koło południa, kończy elektryk:) i jedzie do Ciebie! A rano przyjeżdża robić się odkurzacz (mógł) i hydraulik do przeniesienia zlewu z garażu do pomieszczenia gospodarczego (czyli za ściankę), doprowadzenia wody do przyszłej altanki i podjęcia się zrobienia odprowadzenia wody opadowej do dwóch! studzienek, które trzeba będzie zrobić. No i muszę szybciej zdecydować czy docieplać garaż czy tynkować Na górze mam użytkowe poddasze (które będzie miało 10 styro w podłodze) a na dole użytkową piwnicę (która nie ma ocieplonego sufitu, ale garaż będzie miał 10 cm styro w podłodze). Może najwyżej ściany? I czy ktoś wstawia kaloryfer do garażu??? Bo są dwie szkoły i jakoś dotąd byłam przekonana, że nie, ale dzisiaj majster sugerował, że lepiej tak i trzymać tam niewysoką temperaturę, żeby w mrozy nie pozamarzało... Jak robicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 07.06.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 mamy osobny garaż. Nieogrzewany, cienkie ściany - nigdy (nawet przy najniższych temperaturach) nic nie zamarzło. To będą, wg mnie, tylko niepotrzebne wydatki na ogrzewanie.Natomiast - nie wiem czy dobrze pamiętam - mając garaż w bryle powinnaś ocieplić ściany i sufit, żeby nie powstały mostki termiczne, podobnie w pomieszczeniach piwnicznych. Ale zaznaczam to moje zdanie, nie jestem ekspertem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.06.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Balbina, my mamy zgodnie z projektem w garażu grzejnik. Tak samo w pomieszczeniu gospodarczym, do którego nie ma dostępu od strony domu, tylko z zewnątrz. Tam też jest grzejnik. Moim zdaniem jest tak jak pisze adk. Ja też przez chwilę się wahałam czy jest sens, ale mąż szybko wybił mi z głowy taki pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 07.06.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 bami, dostałaś priv? Nie mam go w skrzynce, nie wiem dlaczego adk zaraz napisze priv Nie dostałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 07.06.2011 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Balbina, my mamy zgodnie z projektem w garażu grzejnik. Tak samo w pomieszczeniu gospodarczym, do którego nie ma dostępu od strony domu, tylko z zewnątrz. Tam też jest grzejnik. Moim zdaniem jest tak jak pisze adk. Ja też przez chwilę się wahałam czy jest sens, ale mąż szybko wybił mi z głowy taki pomysł Czyli robisz bez ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.06.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 My się wahaliśmy, ale nie daliśmy w końcu grzejnika, ale garaż mamy ocieplony - z zewnątrz ściany, podłogę, sufit i wewnątrz ściany graniczące z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 07.06.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Czyli robisz bez ogrzewania? Nie nie, mąż odwiódł od pomysłu nieogrzewania. Prościej - grzejnik mamy. Wystrzaszyłam się perspektywy grzyba i pleśni, którą faktycznie widziałam w nieogrzewanym garażu (to co mokre w zimie nie ma jak odparować, z zewnątrz ciepło, skrapla się na ścianach, a potem to już wiadomo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 09.06.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 No i co z tymi tynkami? Hubert dojechał? Jeśli tak, to możesz mu przypomnieć że miał mi podać terminarz na elewację zewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.06.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Z grzejnikiem stanęło, że będzie (bo potem trudno dostawić), no i ta wizja grzyba co Monsanbia tak przekunująco opisała:cool: mnie przekonała:)Salik - tynki mają być u nas w poniedziałek, podobno (bo Klient przed nami coś jest jakiś marudny i coś zmienia, dokłada). To mu przypomnę. BTW nie wiedziałam, że Hubert robi też elewacje zewnętrzne. A to z ociepleniem? Jakie ma oficjalne stawki? Walczymy z kominem - owszem stoi, w jedynym miejscu, gdzie można go było rozsądnie postawić, ale okazuje się, że teraz nie ma jak do niego podłączyć pieca w bliskiej odległości. Najbliższa możliwa to pociągnięcie rury dwa metry w poziomie.??? Majster ma sprawdzić czy tyle może być i będzie odpowiedni ciąg. I kto zwykle rozkłada styro pod wylewki (poza inwestorem)??? I jakie są na to stawki? I jaki styropian kładliście na podłogę i gdzie najlepiej kupować (nie mam jeszcze doświadczenia w samodzielnych zakupach budowlanych - te będą pierwsze)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts