kakusek 09.01.2012 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Ja chce biały abstrakt(patrz kuchnia Tofee )Podoba mi sie jeszcze szary ale wtedy tylko szafki pod okno. Mysle ciagle o sprzecie do zabudowy bo myslalam ze skoro zaoszczedze na kuchni machne w zabudowe kawiarke siemensa ale niestety jest zoonk bo wtedy aby zachowac ładna linie musialabym do szafek po bokach powstawiac piekarniki kompaktowe ( jeden z para drugi z mikrofala ) i wtedy nici z oszczednosci bo te kompakty na 45 cm starsznie drogie. Mikrofale musze miec (czesto uzywam) wiec chyba pozostaje opcja mikrofala + zwykly piekarnik w jednym słupku ,po bokach dwie wysokie szafki a ekspres wolnostojacy na blat . Edytowane 9 Stycznia 2012 przez kakusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 09.01.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Siedzę nad kuchniami. Im więcej ich oglądam tym bardziej się upewniam, że chyba nie chcę fornirowych frontów, bo na mojej długości (630 cm) będzie ich po prostu za dużo i będą zbyt dominujące. A wolałabym, aby to wyspa była sercem kuchni, a ona zejdzie na drugi plan przy wzorzystych szafkach pod oknem. Poza tym biel wprowadza spokój wewnętrzny we wnętrzu. A u mnie wszystko będzie na wierzchu i myślę, że za dużo będzie się działo jeśli będą do tego jeszcze wzorzyste fronty. Balbina, rezygnacja z forniru ma jeszcze dużą zaletę. Kupisz całość w IKEA i zaoszczędzisz Będzie pięknie! A opinii o lodówce Aristona nie znałam. Oceniałam ją tylko wizualnie, bo i tak nie miałam na nią miejsca. Dałabym sobie rękę odciąć że na wyposażeniu szuflad były kiedyś jakieś myki na układanie pokrywek garnków. Chciałam kupić i nie ma Jak rzuci Ci się*w oczy to zapamiętaj co to To takie coś: http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/rationell-variera-przegroda-na-pokrywki__0095091_PE233458_S4.JPG http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70154800/ Ale podają, że niedostępne. Mam i używam. Fajne jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 09.01.2012 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 No chodzi o jakieś cuś do czego ładnie wkładasz pokrywki, żeby w szufladzie porządeczek był Aaaa, taka wrożka! To do mnie nie przychodziła Do mnie też nie:-(... Teraz jest dla dzieci dużo więcej atrakcji:rolleyes: I zapomniałam napisać, że Wróżka zabiera zostawiony pod poduszką ząbek i wtedy zostawia prezencik:) Żeby ząbek się nie zgubił w łóżku to Mały pomysłowy Dobromir włożył go do pudełka po jajku niespodziance (które dostał jeszcze na Wielkanoc albo do pustego opakowania po jakiś innym, które mu dziadkowie przemycili, bo oni się nie stosują do żadnych ograniczeń, jakie nakładamy na dzieci:rolleyes:). A najmilsze na dobranoc było, jak włożyłam pudełeczko z ząbkiem do kartonu na półce, gdzie trzymam rzeczy, o których dzieci nie wiedzą, że są, bo myślą, że "poszły w świat" jak rysowane przez nich listy do Mikołaja czy własnie ząbek. To moje najfajniejsze "skarby":) Ciekawa jestem co tam jeszcze się może znaleźć? Ja chce biały abstrakt(patrz kuchnia Tofee )Podoba mi sie jeszcze szary ale wtedy tylko szafki pod okno. Mysle ciagle o sprzecie do zabudowy bo myslalam ze skoro zaoszczedze na kuchni machne w zabudowe kawiarke siemensa ale niestety jest zoonk bo wtedy aby zachowac ładna linie musialabym do szafek po bokach powstawiac piekarniki kompaktowe ( jeden z para drugi z mikrofala ) i wtedy nici z oszczednosci bo te kompakty na 45 cm starsznie drogie. Mikrofale musze miec (czesto uzywam) wiec chyba pozostaje opcja mikrofala + zwykly piekarnik w jednym słupku ,po bokach dwie wysokie szafki a ekspres wolnostojacy na blat . Kakusek! A masz gdzieś pokazane rzuty swojej kuchni? Może masz jakąś wizualkę? A drogie kompakty to tak konkretnie ile będą kosztowały trzy do zabudowy, a ile dwa (nie kompakty) plus wolnostojący ekspres? I czy szafki też wtedy są w tej samej cenie? Niewątpliwie trzy obok robią większe wrażenie, pod warunkiem, że są jednakowej wielkości:D Ale taki układ, że jeden pod drugim i obok dwie wolne szafki też jest ok. Balbina, rezygnacja z forniru ma jeszcze dużą zaletę. Kupisz całość w IKEA i zaoszczędzisz Będzie pięknie! To jest właśnie duży plus:yes: Ale mój koncept jest taki, żeby w Ikei kupić prawie 6 i pół metra szafek pod okno (czyli to czego jest najwięcej i co jest w ogóle problemowe, a co mają tam bardzo funkcjonalne - same szuflady plus schowana na końcu za ścianą, zabudowa na piekarniki), a za zaoszczędzone pieniądze u stolarza zamówić fajową wyspę i zabudowę obok:) z tej samej bieli plus tutaj łączonej z orzechem. Wtedy powinnam zmieścić się w budżecie (lub najwyżej niewiele go przekroczyć). I tym sposobem będę miała to co potrzebuję Taki mam plan. A teraz przechodzę do jego realizacji! Narendil - dzięki za fotkę poglądową. Ten patent na pokrywki jest baaardzo sprytny;-) I jak tu nie ulec Ikei:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 09.01.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ale mój koncept jest taki, żeby w Ikei kupić prawie 6 i pół metra szafek pod okno (czyli to czego jest najwięcej i co jest w ogóle problemowe, a co mają tam bardzo funkcjonalne - same szuflady plus schowana na końcu za ścianą, zabudowa na piekarniki), a za zaoszczędzone pieniądze u stolarza zamówić fajową wyspę i zabudowę obok:) z tej samej bieli plus tutaj łączonej z orzechem. Wtedy powinnam zmieścić się w budżecie (lub najwyżej niewiele go przekroczyć). I tym sposobem będę miała to co potrzebuję Taki mam plan. A teraz przechodzę do jego realizacji! To miałam na myśli pisząc całość Powodzenia i wypasionej wyspy życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 09.01.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) tylko koniecznie upewnij sie co do odcieli bieli z IKEI i stolarza bo jak sie będą róznic nawet minimalnie to cały efekt będzie zepsuty (łącznie z twoim humorem)a może lepiej dac fornir tam gdzie będzie rzadziej używany?(nie wiem gdzie bedziesz wiecej czasu spedzac czy przy długim blacie czy przy wyspie) wtedy sie tak szybko nie zniszczy-choc z tego co wiem to planujesz dwa zlewy wiec woda bedzie i tu i tu Edytowane 9 Stycznia 2012 przez koktajl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.01.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A najmilsze na dobranoc było, jak włożyłam pudełeczko z ząbkiem do kartonu na półce, gdzie trzymam rzeczy, o których dzieci nie wiedzą, że są, bo myślą, że "poszły w świat" jak rysowane przez nich listy do Mikołaja czy własnie ząbek. To moje najfajniejsze "skarby":) Ciekawa jestem co tam jeszcze się może znaleźć? też mam takie miejsce z rzeczami, które "poszły w świat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.01.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Nerendii, właśnie o to mi chodziło! Na bank było jeszcze kilkanaście dni temu kiedy byłam w IKEA. Wczoraj nie znalazłam w żadnej szafce. Kuuuurde. I co, będą*się walać moje pokrywki w szufladzie? Wkurza mnie to Miejscie z rzeczami które "poszły w świat" super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 09.01.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Też mam takie pudełko. Trzymam tam wszystkie listy do wróżki Zębuszki, kikut pępka, gazety z dnia urodzenia dzieci, pierwsze szpitalne ubranko itd Sentymentalna jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Też mam takie pudełko. Trzymam tam wszystkie listy do wróżki Zębuszki, kikut pępka, gazety z dnia urodzenia dzieci, pierwsze szpitalne ubranko itd Sentymentalna jestem no proszę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 09.01.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Balbino, zapomnialam niestety o dechach, ale jutro się poprawię Natomiast zanlazłam gdzięs taką kuchnie: zamiast czarnych białe szafki [img]http://img850.imageshack.us/img850/2646/kuchniadlabalbiny.jpg[/img] Bylas w Ikea, i jakie szafki wybralaś. na mój gust jeżeli wyspa ma być z orzecha to pod oknem biale na wysoki połysk, ale to tylko moje zdanie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 09.01.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Też mam takie pudełko. Trzymam tam wszystkie listy do wróżki Zębuszki, kikut pępka, gazety z dnia urodzenia dzieci, pierwsze szpitalne ubranko itd Sentymentalna jestem i ja też mam!!! Balbino, zapomnialam niestety o dechach, ale jutro się poprawię Natomiast zanlazłam gdzięs taką kuchnie: zamiast czarnych białe szafki [img]http://img850.imageshack.us/img850/2646/kuchniadlabalbiny.jpg[/img] Bylas w Ikea, i jakie szafki wybralaś. na mój gust jeżeli wyspa ma być z orzecha to pod oknem biale na wysoki połysk, ale to tylko moje zdanie:rolleyes: no i ta jest śliczna!!! ja też zamiast czarnych dałabym białe szafeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 00:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Też mam takie pudełko. Trzymam tam wszystkie listy do wróżki Zębuszki, kikut pępka, gazety z dnia urodzenia dzieci, pierwsze szpitalne ubranko itd No to wiem co jeszcze muszę tam włożyć Na bank było jeszcze kilkanaście dni temu kiedy byłam w IKEA. Wczoraj nie znalazłam w żadnej szafce. Kuuuurde. I co, będą*się walać moje pokrywki w szufladzie? Wkurza mnie to Łączę się z Tobą w bólu, bo zlikwidowali też mnóstwo przydatnych akcesoriów do szaf, jak plastikowe szuflady z przegródkami na różne szaliczki i chusteczki:( Smutno mi... A może z któryś sklepów w Polsce jeszcze by były? Natomiast zanlazłam gdzięs taką kuchnie: zamiast czarnych białe szafki Bylas w Ikea, i jakie szafki wybralaś. na mój gust jeżeli wyspa ma być z orzecha to pod oknem biale na wysoki połysk, ale to tylko moje zdanie:rolleyes: Fajowa ta kuchnia:yes: Wrzucę swoje inspiracje jak opanuję Ikeowski planner, bo zaprojektowałam tam kuchnię i nie wiem, jak ją wrzucić na Forum:bash: Pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 10.01.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Wg informacji ze strony, to jest dostepna w innych miastach. W Warszawie nie ma. Myślę, że możecie się spytać przy okazji. Balbina o ile pamiętam, to planner ikea nie ma opcji zapisywania w innym niż swój formacie. Pozostaje chyba zrobienia print screena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) No to lecę. Nienawidzę Ikeowskiego planera do kuchni - wyrzucało mnie z niego milion razy:bash: Są jeszcze niedoróbki, ale nie mam już ani siły, ani czasu siedzieć nad programem. Najważniejsze rzeczy są Na początek rzut od góry: http://img443.imageshack.us/edit_preview.php?l=img443/1092/kuchniarzutodgry.jpg&action=rotate Uwagi: - podłoga jest z płyt ala betonowych (w kolorze naturalnej wyschniętej wylewki) - pomiędzy kuchnią, a jadalnią stoi słup konstrukcyjny, który będzie poszerzony i obłożony fornirem i od kuchni będzie na nim wisiał telewizor, a od jadalni będą półki na książki kucharskie. - za wysoką zabudową przy wyspie jest spiżarka. Wchodzi się do niej vis a vis piekarnika. - ława przy wyspie jest zamarkowana - w rzeczywistości będzie jedna na szerokość wyspy (a nie dwie) i będzie miała oparcie. Będzie też wyłożona poduchami. - szafki pod oknem - białe Arsta: http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/arsta-fronty-szuflady--szt__0122296_PE278582_S4.JPG dla mnie mają tę przewagę nad abstraktem, że są w macie i są od razu bezuchwytowe - otwierają się po pociągnięciu za wgłębienie we froncie (wyłożone aluminiową listwą - w kolorze mojej podłogi:)) - na całej długości będą szuflady (na zwywarce na prawo od zlewu będą też zamontowane fronty od szuflad - w realu wygląda jakby były prawdziwe szuflady) - zastanawiam się tylko czy na słupkach na końcu też robić szuflady czy już pełne szafki (i w jednej ukryć mikrofalę) - układ pod oknem jest prosty: * pięć szuflad 80- tek od lewego * zmywarka * wysokie słupki: 2 x 60 cm i i 40 cm * zostaje 8 cm luzu - w sam raz na listwy maskujące po obu stronach po 4 cm - muszę też sprawdzić jak zgrywa się taki układ: w jednym słupku tradycyjny piekarnik, a pod nim szuflada, w drugim kompaktowy piekarnik, a pod nim wbudowana mikrofala. Jeśli się zrównają to tak wezmę. I chciałabym żeby się tak dało. Wtedy na dole słupków też będą, dla ciągłości, szuflady. Widok (ze ściany) na kuchnię - po lewej i jadalnię - po prawej - na wprost jest wejście do kuchni i jadalni z holu i salonu. http://img27.imageshack.us/edit_preview.php?l=img27/9030/kuchniawidokzbokuzecian.jpg&action=rotate Na środku kuchni będzie wyspa, za nią szafka na kawę i herbatę oraz lodówka. Proszę nie zwracać uwagi na brak zabudowy górnej w tej wnęce, ale szafki ikeowskie się tam nie mieszczą, a mnie ciągle wyrzuca z programu, żeby nad tym popracować. W każdym razie będzie tam zabudowana ściana. Wejście do kuchni: http://img577.imageshack.us/edit_preview.php?l=img577/2275/widokodwejcia.jpg&action=rotate Widok z góry: http://img830.imageshack.us/edit_preview.php?l=img830/8175/rzutzgry.jpg&action=rotate Widok z boku, od strony spiżarki: http://img189.imageshack.us/edit_preview.php?l=img189/7328/widokodstronyspiarki.jpg&action=rotate Plan jest taki, żebym wzięła tylko szafki pod okno (caaaały rząd) z Ikei, a wyspę i szafkę obok od stolarza. Pomysły na wyspę prześlę po zebraniu w szkole, na które zaraz zmykam:) Wszelkie uwagi mile widziane. Krytyczne też Ale teraz, póki jeszcze nie kupione:cool: Potem ustalam, że będzie the best (czyli bez możliwości zmiany;)). Spadam! Edytowane 10 Stycznia 2012 przez Balbina200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 10.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Balbina moje uwagi:1 . zrezygnowałabym z wiszących szafek koło okapu, na rzecz wysokiej zabudowy koło lodówki. coś w stylu zabudowy urządzeń agd. - kontynuacja zabudowy agd.2. ksiązki kucharskie umieściłabym jednak w zamknietych szafkach od strony kuchni, od jadalni zaburzy ci całość wizualnie tymi półkami zawalonymi ksiazkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.01.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Balbina powiem tylko tyle - masz wielką kuchnię i już widzę, że wyjdzie z niej coś genialnego i już zielenieję z zazdrości Aby to wszystko ogarnąć muszę trochę pomyśleć w spokoju, a mała coś kwęka, więc napiszę porządnie później: - te szafki obok okapu czarne będą? - lodówka jaka w końcu - zabudowana czy sbs? - super byłoby rozwiązanie gdyby udało się zlicować w zabudowie normalny piekarnik z szufladą i w drugim słupku kompakt z mikrofalą - miałabyś full wypas:) - kawiarki do zabudowy nie planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 10.01.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Balbino, jeżeli chodzi o zabudowe piekarników, to wyjdą Ci dwie szuflady na dole, ja mam dwie zblokowane także otwieram jedną, teraz zastanawiam się tylko dlaczego, tak mi poradziła pani w Ikea, ale te baby tam to koszmar. Możesz w każdym razie przyjąć dwie szuflady od dołu w jednym słupku normalny piekarnik w drugim kompakt + mikrofala. Kawiarki do zabudowy sa piekielnie drogie, a zdaje się, że Ty kawy nie pijasz, ale kiedyś będziesz chciała zawsze możesz dokupić i wstawić. Kawiarka Ikea jest do d.. W wysokiej zabudowie we wnęce na spiżarce zrezygnowałabym z tej szafki na kawę i ustawiłabym dwie lodówki a 60 samsunga. Nie za bardzo rozumiem koncepcji tej szafki na kawę. Może masz jakiś pomysł, a ja Ci go burzę, sorry. Mówię to z mojej perspektywy jak brak mi drugiej lodówki w kuchni. Z wiszących szafek przy okapie tez bym zrezygnowała, chyba, że bardzo brakuje Ci miejsca, jeżeli juz to białe, takie jest moje zdanie. Ale u mnie mi sie ten układ nie podoba. Ile masz cm w tej wnęcę na spiżarce patrze na plan oryginalnie 150 ale zdaje się, że cos zmieniłaś ( przy okazji internet mi się zawiesił cholera). No i jak moje imię mozna do plytek betonowych przyklejać , Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.01.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 emiranda - co tzn. że Ci brakuje drugiej lodówki w kuchni?W sensie że obecna jest za mała czy że powinny być dwie, bo...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.01.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Łączę się z Tobą w bólu, bo zlikwidowali też mnóstwo przydatnych akcesoriów do szaf, jak plastikowe szuflady z przegródkami na różne szaliczki i chusteczki:( Smutno mi... A może z któryś sklepów w Polsce jeszcze by były? Dokładnie o te same szuflady zła jestem Jak byś miała w jakiejś szafie miejsce na 100, to ja mam taką na zbyciu. Kupiłam a potem się okazało że potrzebuję jednak 75 i już*nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 10.01.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 ja nie jestem tylko przekonana do tych szuflad w macie bo moga byc trudne w utrzymaniu czystości (znowu polysk tez nie wszystkim sie podoba), a tak poza tym bardzo fajny układ kuchnimam nadzieje ze umiescisz zlew i kupisz taka baterie ze bedziesz mogla otworzyc okno;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts