Balbina200 10.01.2012 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Balbina moje uwagi: 1 . zrezygnowałabym z wiszących szafek koło okapu, na rzecz wysokiej zabudowy koło lodówki. coś w stylu zabudowy urządzeń agd. - kontynuacja zabudowy agd. Przy okapie pierwotnie nie planowałam żadnych szafek (nie są mi potrzebne jako dodatkowa powierzchnia), ale po uwagach, że okap z boku nie wygląda ładnie zaczęłam kombinować Na blat pod okno i na ścianę pod okap myślałam o orzechu (jak na tej wizualce z Amici, raz jeszcze): http://www.amica.com.pl/phpThumb,4064c8dad2abc6708735e13d5915e52b.png?src=../../files/pl/photo_arrangements/Okap%20OKC951S.jpg&w=434&f=jpg&md5c=4064c8dad2abc6708735e13d5915e52b Możliwy jest też ciemny szary grafitowy blat. Ale to będzie zależało od kolorów i układu wyspy. Za moment wrzucę mój pomysł na nią. A zabudowa przy wyspie (przy lodówce) to to jest właśnie ta problematyczna szafka, która przez większość czasu będzie otwarta, bo to będzie miejsce do robienia mężowskiej kawy i herbaty dla wszystkich i nad blatem, na którym będzie stał czajnik i cukiernica będą półeczki z herbatami (a trochę ich mamy;-)), kawą, miodem, kakaem, itp. Jak będzie trzeba to ta szafeczka ma być zamykana, żeby schować cały pierdolnik i wyglądać właśnie jak wysoka zabudowa:D Balbina moje uwagi: 2. ksiązki kucharskie umieściłabym jednak w zamknietych szafkach od strony kuchni, od jadalni zaburzy ci całość wizualnie tymi półkami zawalonymi ksiazkami Tak sądzisz:o??? A nie będzie bardziej naturalnie i domowo z takimi książkami na wierzchu? Jak byś miała w jakiejś szafie miejsce na 100, to ja mam taką na zbyciu. Kupiłam a potem się okazało że potrzebuję jednak 75 i już*nie było Monia! Biorę Nawet jakbym miała zrobić setkę specjalnie dla tej szuflady:cool: Ile tylko ich masz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jej! Właśnie zobaczyłam: minął mi tysięczny wpis parę postów wcześniej:wiggle: Już nie jestem taka zieloniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Balbina powiem tylko tyle - masz wielką kuchnię i już widzę, że wyjdzie z niej coś genialnego i już zielenieję z zazdrości Aby to wszystko ogarnąć muszę trochę pomyśleć w spokoju, a mała coś kwęka, więc napiszę porządnie później: - te szafki obok okapu czarne będą? - lodówka jaka w końcu - zabudowana czy sbs? - super byłoby rozwiązanie gdyby udało się zlicować w zabudowie normalny piekarnik z szufladą i w drugim słupku kompakt z mikrofalą - miałabyś full wypas:) - kawiarki do zabudowy nie planujesz? Moja Droga! Bez Waszej pomocy na pewno nie wyjdzie taka fajna jaka może być po Waszych radach:yes: Byle nie skończyło się tak, jak z łazienką w szarościach, której nie zrobiłam dla Małej, bo mnie zjechałyście i wyszła w różach:rotfl: I niestety nie będzie z czego zielenieć, bo nie mam kasy na szaleństwa i high design i musi zostać po prostu ładnie i funkcjonalnie:) Więc muszę pokombinować. Ma być w nowoczesnej linii. i od tego nie odejdę! Nie ma mowy:no: I myślę, że te szuflady z aluminiową listwą pasują do takiej koncepcji? I podziel się koniecznie przemyśleniami, jak już położysz Karolcię! Odpowiedzi: - szafki wiszące nie muszą być wcale. Mogłyby nawet być obrazki w ramkach. - lodówka - French - może jutro uda mi się oblukać sprzęt piekarnikowy to będę wiedzieć jak się składa - kawiarki nie planuję, bo ja chyba do kawy nie dorosłam;), a M pije tylko amerykańską lurę w ilości nieprzyzwoitej (8-10 sztuk dziennie) i po mimo wszystko:cool: nie chciałabym, aby zszedł mi już na serce, więc nawet nie chcę, aby miał dostęp do mocniejszej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 te baby tam to koszmar. Może sprzedaż im nie szla jak należy i dlatego jak tam wczoraj byłam to byli już sami faceci;) W wysokiej zabudowie we wnęce na spiżarce zrezygnowałabym z tej szafki na kawę i ustawiłabym dwie lodówki a 60 samsunga. Nie za bardzo rozumiem koncepcji tej szafki na kawę. Może masz jakiś pomysł, a ja Ci go burzę, sorry. Mówię to z mojej perspektywy jak brak mi drugiej lodówki w kuchni. Ile masz cm w tej wnęcę na spiżarce patrze na plan oryginalnie 150 ale zdaje się, że cos zmieniłaś Wnęka ma w środku 176 cm. Po odjęciu szerokiej lodówki zostaje 83-85 cm, w sam raz na taką taką herbacianą szafeczkę. Te francuskie lodowki mają naprawdę sporo miejsca w środku i myślę, że na codzień nam wystarczy, a jakby się okazało, że faktycznie brakuje to do okazjonalnego przechowywania dokupię jakąś małą do garażu:) No i jak moje imię mozna do plytek betonowych przyklejać , Ala ja nie jestem tylko przekonana do tych szuflad w macie bo moga byc trudne w utrzymaniu czystości (znowu polysk tez nie wszystkim sie podoba), a tak poza tym bardzo fajny układ kuchni mam nadzieje ze umiescisz zlew i kupisz taka baterie ze bedziesz mogla otworzyc okno;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 10.01.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) SalikJa gdybym jeszcze raz robiła kuchnię to znalazłabym miejsce na jeszcze jedna lodowkę, bo mi w jednej miejsca nie starcza. Ale może za dużo gromadzę, ale np teraz zrobilam 100 ruskich pierogów, buraki z chrzanem stoja w słoikach, kupiłam troche jajek z gospodarstwa, upiekłam schab i karkówkę z dobrego źródła i juz nie mam miejsca, a gdzie jogurty, sery, kefiry itd. Nie lubie codziennie chodzić do sklepu. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez emiranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ala, podłamujesz mnie, że jednak nie wystarcza:-(A jaką masz teraz pojemność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 10.01.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Salik Ja gdybym jeszcze raz robiła kuchnię to znalazłabym miejsce na jeszcze jedna lodowkę, bo mi w jednej miejsca nie starcza. Ale może za dużo gromadzę, ale np teraz zrobilam 100 ruskich pierogów, buraki z chrzanem stoja w słoikach, kupiłam troche jajek z gospodarstwa, upiekłam schab i karkówkę z dobrego źródła i juz nie mam miejsca, a gdzie jogurty, sery, kefiry itd. Nie lubie codziennie chodzić do sklepu. boże ty !!!!! coś ty!!!!! 100 ruskich!!!????? SAMA////???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 10.01.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 bALBINA dlaczego okap z bok ma brzydko wyglądać !!! zrób bez tych szafek. wydaje mi się ,że będzie wieczny bałagan w tych ksiązkach ja lubię mięć wszystko pochowane.a ztym kącikiem na kawe, herbate , brzmi nieżle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.01.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jeśli szafek obok okapu być nie musi z uwagi na konieczność powiększenia miejsca do przechowywania to ja bym ich nie dawała w ogóle, moim zdaniem tam lepiej będzie wyglądała ściana bez szafek - ewentualnie, jeśli lubisz, możesz sobie dać jakieś relingi np. z haczykami na najpotrzebniejsze mieszadła czy półeczkami na przyprawy. Nie mam pojęcia jak sprawuje się biały mat - obawiam się, że może być trudny do utrzymania w czystości, chociaż ja na mój mat nie narzekam (no ale on nie jest biały).Jestem jak najbardziej za kontynuowaniem układu szuflad nawet na szafkach, gdzie wewnątrz szuflad nie ma - np. na zmywarce, ale na wysokiej zabudowie już chyba niekoniecznie - tu wszystko będzie zależało od tego, co wyjdzie z zabudową z piekarnikami. Pomysł z półkami na książki kucharskie od strony jadalni mi się bardzo podoba - ja w tej kuchni nie mam w ogóle na nie miejsca - stoją w starym mieszkaniu i nie mam na nie koncepcji. Co do lodówek - każdy ma swoje indywidualnie określane potrzeby - jedni w lodówce trzymają musztardę, piwo i światło, inni robią wielkie zapasy. Ja mam w tej chwili lodówkę o pojemności 307 l i dla mnie to jest minimum - nie robię zakupów raz na dwa tygodnie - raczej raz na kilka dni - a przy tej pojemności mam miejsca akurat na bieżące jedzenie (wędlina, jakieś serki, jogurty, jajka), trochę warzyw, owoców, trochę zapasów rzeczy wolniej się psujących na czarną godzinę - jakieś paczkowane wędliny, sery i na przechowanie gotowych dań jak ugotuję więcej (a zawsze gotuję więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.01.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Monia! Biorę Nawet jakbym miała zrobić setkę specjalnie dla tej szuflady:cool: Ile tylko ich masz:D Nie no, jeden zestaw, szuflada+szyba (bo ja planowałam z szybą nad, żeby mi się nie kurzyło to co w tych przegródkach) Ehh, nie ma ktoś 75-tki? A w tej setce Iw to dużo przegródek jest No i gratuluję*posta nr 1000! Trzeba to opić Już masz 1008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 teraz zrobilam 100 ruskich pierogów wooow!!! Mniaaam Uwielbiam pyszne ruskie pierogi. Mama mojej koleżanki z akademika robiła najlepsze. Z pyszną zrumienioną cebulką Może podzielisz się przepisem? Mam teraz etap robienia codziennie czegoś nowego, jak siedzę na kanapie to mnie ciągnie do kuchni i choćby naleśniki muszę*usmażyć Upajam się miejscem na blatach, którego wcześniej nie miałam prawie w ogóle Balbina, a wiesz, że ja bym u Ciebie też wiszących szafek nie robiła? Mimo że u siebie je uwielbiam. Są strasznie wygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Balbina, a wiesz, że ja bym u Ciebie też wiszących szafek nie robiła? Mimo że u siebie je uwielbiam. Są strasznie wygodne A to już chyba od wzrostu zależy... bo jak dla mnie wiszące szafki są wygodne hmmm... średnio:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Emiranda - dzięki za odpowiedź To u nas chyba jednak jedna wystarczy, bo nie wykorzystujemy lodówki jako magazynu dla jedzenia, ani nie pieczemy 100 sztuk pierogów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 10.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) wooow!!! Mniaaam Uwielbiam pyszne ruskie pierogi. Mama mojej koleżanki z akademika robiła najlepsze. Z pyszną zrumienioną cebulką Może podzielisz się przepisem? Podaje przepis na ruskie ciasto 35 dkg maki 125 ml dobrze ciepłej wody 1/3 jajka łyżka oliwy sól ja wszystko mieszam w malakserze, nie robię recznie nadzienie 80 dkg ziemniaków gotuje w mundurkach (60 dkg obranych) 40 dkg twarogu ja daje tłusty Stosunek zieiemniaków do twrogu powinien byc: 100% ziemniaków 70% twarogu 25 dkg cebuli podsmazonej na zloty kolor sól i dużo pieprzu wszystko rozdrabniam widelcem i mieszam z tego powinno wyjśc 50 pierogów, ja tak naprawde zrobiłam dwieście wczoraj sto i dzisiaj100, ale moi panowie jedza wowczas pierogi na sniadanie obiad i kolacje, część zamrażam, pozniej odgrzewam w mikrofali Edytowane 10 Stycznia 2012 przez emiranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A to już chyba od wzrostu zależy... bo jak dla mnie wiszące szafki są wygodne hmmm... średnio:) Nie wiem, ostatnio nie byłam niższa Ja mam w nich szkło, kubki, filiżanki. Ciężko się przechowuje kieliszki i filiżanki w dolnych, a jak niektórzy mają same szuflady? Moim zdaniem do takich celów to albo witryna/kredens albo wiszące Salik, nie pieczecie pierogów, ale może gotujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Podaje przepis na ruskie ciasto 35 dkg maki 125 ml dobrze ciepłej wody 1/3 jajka łyżka oliwy sól ja wszystko mieszam w malakserze, nie robię recznie nadzienie 80 dkg ziemniaków gotuje w mundurkach (60 dkg obranych) 40 dkg twarogu ja daje tłusty Stosunek zieiemniaków do twrogu powinien byc: 100% ziemniaków 70% twarogu 25 dkg cebuli podsmazonej na zloty kolor sól i dużo pieprzu wszystko rozdrabniam widelcem i mieszam z tego powinno wyjśc 50 pierogów, ja tak naprawde zrobiłam dwieście wczoraj sto i dzisiaj100, ale moi panowie jedza wowczas pierogi na sniadanie obiad i kolacje, część zamrażam, pozniej odgrzewam w mikrofali Ojjj moja droga, zaczynam się akręcać na te pierogi ... Ja jak robię, to zwykle z owocami (moje ulubione - z jagodami) 1/3 jajka? Dzielisz jajko? A z ciekawości. Z czym jecie ruskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jeśli szafek obok okapu być nie musi z uwagi na konieczność powiększenia miejsca do przechowywania to ja bym ich nie dawała w ogóle Nie mam pojęcia jak sprawuje się biały mat - obawiam się, że może być trudny do utrzymania w czystości, chociaż ja na mój mat nie narzekam (no ale on nie jest biały). Co do lodówek - Ja mam w tej chwili lodówkę o pojemności 307 l i dla mnie to jest minimum - nie robię zakupów raz na dwa tygodnie - raczej raz na kilka dni - a przy tej pojemności mam miejsca akurat na bieżące jedzenie. Myszonik! Dzięki:hug: Mała szybko zasnęła:) No to postanowione - szafek górnych nie robię Przynajmniej na razie;) Chociaż u mnie by się przydało, bo moje Maluchy to lekomani i wszystkie leki (i słodycze) muszę trzymać wysoooko poza zasięgiem ciekawskich rączek:) Białego matu się nie obawiam, bo to też lakier, tyle że się nie błyszczy, ale są gładziutkie:) Jedyna moja obiekcja to czy się nie opatrzą (przez te wcięcia), ale w sumie wtedy będę mogła sobie zmienić same fronty. Co do lodówki to coraz bliższa jest opcja drugiej chłodziarki w garażu. W końcu się okazuje po co było powiększać garaż Nie no, jeden zestaw, szuflada+szyba (bo ja planowałam z szybą nad, żeby mi się nie kurzyło to co w tych przegródkach) Ehh, nie ma ktoś 75-tki? A w tej setce Iw to dużo przegródek jest Już się cieszę z tego zestawu http://emoty.blox.pl/resource/jupi2.gif Przykro mi tylko, że Ty zostaniesz bez http://emoty.blox.pl/resource/oups.gif Ale obiecuję, że zamontuję na wyeksponowanym miejscu;-) Mogę nawet przymocować tabliczkę dziękczynnąhttp://emoty.blox.pl/resource/lalala.gif wooow!!! Uwielbiam pyszne ruskie pierogi. Mama mojej koleżanki z akademika robiła najlepsze. Ja też je uwieeelbiam, najbardziej ze wszystkich pierogówhttp://emoty.blox.pl/resource/cii.gif A ta koleżanka to pewnie moja Mama. Robi najbardziej nieziemskie ruskie pierogi. Z całą masą smażonej cebulki http://emoty.blox.pl/resource/052.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Podaje przepis na ruskie ciasto 35 dkg maki 125 ml dobrze ciepłej wody 1/3 jajka łyżka oliwy sól ja wszystko mieszam w malakserze, nie robię recznie nadzienie 80 dkg ziemniaków gotuje w mundurkach (60 dkg obranych) 40 dkg twarogu ja daje tłusty Stosunek zieiemniaków do twrogu powinien byc: 100% ziemniaków 70% twarogu 25 dkg cebuli podsmazonej na zloty kolor sól i dużo pieprzu wszystko rozdrabniam widelcem i mieszam z tego powinno wyjśc 50 pierogów, ja tak naprawde zrobiłam dwieście wczoraj sto i dzisiaj100, ale moi panowie jedza wowczas pierogi na sniadanie obiad i kolacje, część zamrażam, pozniej odgrzewam w mikrofali Ala, aleś narobiła mi smakahttp://emoty.blox.pl/resource/slini_sie.gif A ja tu muszę zliczać szafy do garderób i obmyślać wyspę, a Wy takie pyszności pichcicie http://emoty.blox.pl/resource/klnie.gif Ale jutro u nas będą placuszki serowe (tak się nazywają nasze oponki, bo bez dziurki:)), no chyba, że zrobię z niespodzianką Też na kolację muszę moim żarłoczkom coś fajnego wymyślać I przetesuję Twój skład:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.01.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A ta koleżanka to pewnie moja Mama. Robi najbardziej nieziemskie ruskie pierogi. Z całą masą smażonej cebulki http://emoty.blox.pl/resource/052.gif Siostro!!!! Farsz w tych moich ulubionych był taki ... niebanalny Często ruskie potrafią być mdłe, a te koleżanki mamy były idealnie słone, lekko jakby kwaskowe, nie no, ideał To z czym jecie te ruskie pierogi Bo ona niestety - soliła, "maggowała" (jak to zwykła mówić) i do tego śmietana. Były tak słone!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Siostro!!!! Farsz w tych moich ulubionych był taki ... niebanalny Często ruskie potrafią być mdłe, a te koleżanki mamy były idealnie słone, lekko jakby kwaskowe, nie no, ideał To z czym jecie te ruskie pierogi Bo ona niestety - soliła, "maggowała" (jak to zwykła mówić) i do tego śmietana. Były tak słone!!! Moja Mama mówi, że ich sekret to dużo pieprzu ziołowego i mnóstwo podsmażonej cebulki własnie:yes: I zero maggi!!! Ja jej do niczego nie używam:no:. M czasami do zupy. Ale do ruskich:wtf:??? Ja je kocham z kwaśną śmietaną i skwarkami lub odsmażone ze śmietaną Ale ja rusek jestem (jak mowi moja Pani od sprzątania;-)) i do wszystkiego jadam śmietanę (do podsmażonych gołąbków z mięsem też http://emoty.blox.pl/resource/blush.gif). I popijam colą... Edytowane 10 Stycznia 2012 przez Balbina200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.