emiranda 13.01.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Balbina, gratuluję! Rach ciach i załatwione! Zuch z Ciebie! 6600, mówisz? Miła cena Hmm, ile metrów bieżących kuchni zmieści się do opla combi? duzo, meble kuchenne nie sa duzymi paczkami, mi co prawda przywiozła Ikea, ale myslę że do naszego forda combi by sie zmieściły na raz bez blatów, a mam duzo mozna zobaczyc u mnie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 13.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) ? Myśle, że mając combi samochód można przewieźć swoją kuchnie z Ikea do kazdego miejsca w Polsce:yes: No i co do płyty indukcyjnej, ja dopiero od roku mam indukcyjną super sie sprawdza, wszystko na niej gotuje, nigdy nie zamieniłabym na gaz. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez emiranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 13.01.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Balbina - wreszcie dotarłam i do Ciebie. Witaj. Emiranda pozwoliłam sobie skopiować Twój przepis na ruskie. Jak ja daaaawno ich nie jadłam. Z tego co się zorientowałam jesteś moją imienniczką . Pocieszyłaś mnie swoim głosem o indukcji. Gdzieś czytałam tez post Arniki, że naleśniki wychodzą bez problemu na indukcji. A już mnie Monia postraszyła. Muszą się udawać bo rodzina się zapłacze na śmierć z tęsknoty za naleśnikami . Monsanbia załamałaś mnie informacją nt indukcji (rozrusznik), ale gaz w butli wciąż odpada. Jak szukałam info nt indukcji vs inne płyty (gazowe odpadały ze względu na brak gazu ziemnego) to jednak indukcja wypadała najlepiej. Cóż pozostaje mi mieć nadzieję, że moja Niunia nie dorobi się ani stymulatora ani rozrusznika. Wiem do kogo się zwrócę o pomoc w wyborze sprzętu AGD kuchennego do Moni i do Balbiny jak przyjdzie na mnie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 13.01.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A jak doprowadzisz gaz do wyspy? no mam dwa wyjścia tzn. w grę wchodzi tylko butla gazowa bo u nas nie ma gazu z sieci ale myślałam że albo dam mała butle do wyspy (u mnie gaz byłby dodatkowy a nie głowny ) albo dam butle gazowa na dworze ale przy scianie domu i pociagniemy rurke do wyspy pod wylewka ( tak mi proponuje moj tesc- instalator wody co i gazu z zawodu:)) Zreszta chyba się zle zrozumiałysmy -bo ty pewnie myslisz o gazie z sieci -a to faktycznie problem taka rurke ukryc- a ja mysle o butli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 13.01.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 balbina ale jaki ty chcesz piec? indukcje czy płyte ceramiczna (jak sie włącza to pola sa czerwone)bo to sa dwie rózne rzeczy-wiekszosc ludzi myli te pojecia i uzywa ich zamiennie a to jest duzy bląd (na płycie ceramicznej spokojnie mozesz polozyc cebulke i sie podpiecze czyli spali a na indukcji juz nie bo to sa pola magnetyczne ktore dzialaja tylko gdy jest na nich garnek polozony i to jeszcze oczywiscie nie kazdy moze byc) u mnie temat AGD to temat rzeka:) tzn ja mam niby wszystko przemyslane zobaczymy tylko jak bedzie z wykonaniem:) a planuje zakupic np piekarnik zwykly-oczywiscie zeby mial kilka funkcji ale np juz bez pary. Nie to zebym nie gotowala na parze( tak po prawdzie to ja nie gotuje tylko moj mąż) ale po co placici dodatkowa kase na co co sie stosunkowo rzadko używa?Ja wyszylam z zalozenia ze po to mam spizarke zeby w niej wszystko trzymac. I tak np zaplanowalam sobie ze wlasnie w spizarce zrobie sobie blat a nad nim kilka gniazdek do ktorych na stale beda powlaczane nastepujące urządzenia: sokowirówka, mikrowela (ja korzystam raz na pol roku wiec wywalanie kasy na zabudowana mikrowele to juz mi w ogole szkoda-kupie taka zywkla za kilka stow), robot kuchenny, toster, ekspers do kawy (ani ja ani moj mąż nie pijemy kawy wiec bedzie uzywana od swieta jak przyjda goscie-wiec to samo co z mikrowela szkoda kasy na zabudowana) i co jeszcze tylko dusza zapragnie. Nie chce widziec niczego w mojej kuchni na blatach (takie zboczenie-jak wyjdzie to tez sie okaze w praniu) caly majdan precz (nawet czajnik elektryczny planuje ukryc w szafce zeby nie musiec na niego patrzec). Mysle ze tak samo moze byc z tymi piekarnikami na pare- jesli uzywane raz na jakis czas to czy nie lepiej kupic jakies male urzadzenie za niewilka kwote i uzywac go do tego do czego jest przeznaczone?nie to zebym byla jakas staromodna ale tak jak juz gdzies wczesniej na forum pisalam ( za co zreszta zostalam wykpiona:P) jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego (dlatego tez mam osobna pralke i suszarke a nie pralko-suszarke ktora tez zreszta tez mam i jest do dooopy a gdybys chciala znac moje zdanie co do suszarki bebnowej to jest najlepsa na swiecie-nawet lepsza niz zmywarka!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 13.01.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Nie wiem, ale ja na mojej indukcji przypiekam na zlocisry kolor cebulę, więc o czym wy mówicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 13.01.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Monia i Iwona zapraszam serdecznie do siebie po feriach zimowych, ja najpierw jade nad morze, później w góry, więc na razie mnie w domu nie bedzie:D Edytowane 13 Stycznia 2012 przez emiranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 13.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Nie wiem, ale ja na mojej indukcji przypiekam na zlocisry kolor cebulę, więc o czym wy mówicie? podaj model tego twojego pieca bo az sama jestem ciekawa jak na indukcji mozna przypiekac cebule(no chyba ze jest cos czego jeszcze nie wiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 13.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 podaj model tego twojego pieca bo az sama jestem ciekawa jak na indukcji mozna przypiekac cebule(no chyba ze jest cos czego jeszcze nie wiem) Moja płyta, to płyta Amici 90 cm. http://www.amica.com.pl/pl,produkt,plyta-grzejna,pi7511sf,441,2.html, moja jest 4 palnikowa, a widze ze w tej chwili sa tez piecio stanowiskowe. (made in germany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 13.01.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Balbina gratulacje super cena jak za pół kuchni !!! Powiedz mi jakie szafki kupiłaś do pralni, sama czegoś szuka i to w wersji budget . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 13.01.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 podaj model tego twojego pieca bo az sama jestem ciekawa jak na indukcji mozna przypiekac cebule(no chyba ze jest cos czego jeszcze nie wiem) cos mi sie wydaje że chyba kolejne nieporozumienie wyszlo:) -tak jak z tym gazem na wyspie:) chodzilo mi o to ze jak polozysz cebule BEZPOSREDNIO (nie na patelni) na polu grzewczym plyty ceramicznej sensorowej (czyli takiej ktora ma czerwone pola po wlaczeniu) to cebula sie przypiecze. Na twojej plycie tez ceramicznej ale indukcyjnej nie da sie tak zrobic bo włącza sie tylko gdy sa garnki i to w dodatku ferromagnetyczne (nota bene twoja rowniez nazywa sie ceramiczna bo jest szklo na gorze tak jak w ceramicznej sensorowej). Na poczatku jak zajrzałam na strone Amici to bylam skołowana i troche czasu mi zajelo zanim doszłam do tego ze sie nie dogadałysmy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 13.01.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 duzo, meble kuchenne nie sa duzymi paczkami, mi co prawda przywiozła Ikea, ale myslę że do naszego forda combi by sie zmieściły na raz bez blatów, a mam duzo mozna zobaczyc u mnie:D Super! Na blaty mam już wstępne typy, więc interesują mnie tylko szafki. Idę przypomnieć sobie Twoje kuchenne przestrzenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 13.01.2012 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Balbina200 ja też szukam takiego piekarnika z simensa normalnego z funkcją pary i teleskopami, ale o normalnych gabarytach czyli 60-tka i chyba dupa. jak coś znajdziesz daj prosze cynka. Spoko. Napiszę co namierzę. I też potrzebuję dokładnie 60 cm:) Nie mniej:no: O piekarnikach z parą i normalnymi wymiarami, jest u nas w komentarzach. Zgadza się! Śledzę bacznie:D Balbina, gratulacje z powodu poczynionych zakupów, nie mogę doczekać się Twojej kuchni! Dzięki Sharlotka! Ale do kuchni jeszcze daleka droga. Na razie muszę wstawić piec i wygrzać wylewki. Z tego powodu odbiór szafek umówiłam dopiero na 6 lutego. Nie polecali trzymania podczas wygrzewania, a tym bardziej w garażu, bo przy takiej wilgotności mogą napuchnąć płyty. Balbinko, widzisz, jaka jestes przedsiebiorcza? szkoda, ze u mnie nie ma Ikei-poszłabym w Twoje ślady:yes: a czy tradycyjny (niekompaktowy) piekarnik z funkcja mikrofali...istnieje? i jeszcze mam pytanko o ta szuflade podgrzewajaca, bo wiem Balbinko, ze zamawiasz. Ona sluzy tylko do podgrzewania naczyn, czy jedzenia tez? Czy tradycyjny (niekompaktowy) piekarnik z funkcja mikrofali...istnieje? Hmm... no tego nie wiem, bo nie sprawdzałam. Jak rzuci mi się w oczy to napiszę Szuflada podgrzewająca jest przydatna też do pozostawienia gorącej porcji, jak ktoś nie może od razu zjeść, to trzyma temperaturę i dodatkowo (opis z Bosha:)): przykłady wykorzystania: - dojrzewanie ciasta drożdżowego - rozmrażanie potraw - utrzymywanie w cieple - podgrzewanie naczyń - delikatne dogotowywanie. Jeszcze nie korzystałam z takowego sprzętu, ale ma sporo zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 13.01.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Narendi musze Cię tylko uświadomić, że meble Ikea są cm głębsze niż inne meble kuchenne i moje blaty z IKEA sa głębokie na 62 cm a standardowe 60, więc musisz zrobic blaty na zamówienie Pozdrawiam:D Edytowane 13 Stycznia 2012 przez emiranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 13.01.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 cos mi sie wydaje że chyba kolejne nieporozumienie wyszlo:) -tak jak z tym gazem na wyspie:) chodzilo mi o to ze jak polozysz cebule BEZPOSREDNIO (nie na patelni) na polu grzewczym plyty ceramicznej sensorowej (czyli takiej ktora ma czerwone pola po wlaczeniu) to cebula sie przypiecze. Na twojej plycie tez ceramicznej ale indukcyjnej nie da sie tak zrobic bo włącza sie tylko gdy sa garnki i to w dodatku ferromagnetyczne (nota bene twoja rowniez nazywa sie ceramiczna bo jest szklo na gorze tak jak w ceramicznej sensorowej). Na poczatku jak zajrzałam na strone Amici to bylam skołowana i troche czasu mi zajelo zanim doszłam do tego ze sie nie dogadałysmy:) :D, zawsze przypiekałam na patelni, chociaz nie dawno dawno temu mielismy piec na wegiel i wowczas mama przypiekała bezposrednio na ruszcie. Ale ja w garażu mam też kuchnie elektryczna AEG sprzed II wojny światowej:yes: (jako zabytek) no i tam mogę z cebula poszaleć jak bym bardzo chciała, bo caly czas działa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 13.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Balbina - z tymi szufladami, to nie zawsze jest tak jak się wydaje że będzie Mamy taką znajomą, która szuflady ma dwie i użyła je raptem kilka razy (głównie w okolicy okołoświątecznej). Do długiego przechowywania potraw się to nie nadaje, bo zwyczajnie zużywa prąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 13.01.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Gratuluję zakupu mebli! Cena genialna - i jak tu nie kochać Ikei??? Rach ciach i załatwione! Zuch z Ciebie! 6600, mówisz? Miła cena [ Balbina, Gtatuluję i zazdroszcze, że masz już z glowy. Ty to jednak super zorganizowana jestes! Prawda, że cena super:D Sama się zdziwiłam. Ale to jest jeszcze nie koniec:yes: Teraz najtrudniejsza część - znaleźć stolarza, który zrobi wyspę (to trudne) i wysoką zabudowę (to proste). I zmieścić się w budżecie:rolleyes: To plan na weekend. Hmm, ile metrów bieżących kuchni zmieści się do opla combi? Narendil, nie wiem ile to będzie szafek, bo dopiero przywiozą. Pstryknę fotkę, jak przyjdzie to zobaczysz ile jest. Ale wagowo wszystko razem (z szafami) wyszło mi okrutnie ciężkie: tona osiemset pięćdziesiąt. Nie dałabym rady sama przywieźć, mój samochód ma obciążenie do pół tony bagażu:-( Wiem do kogo się zwrócę o pomoc w wyborze sprzętu AGD kuchennego do Moni i do Balbiny jak przyjdzie na mnie czas. W sprawie sprzętu to zaglądaj też do Sheenez i Salika. Oni też są dobrze obeznani:yes: dam butle gazowa na dworze ale przy scianie domu i pociagniemy rurke do wyspy pod wylewka ( tak mi proponuje moj tesc- instalator wody co i gazu z zawodu:)) Zreszta chyba się zle zrozumiałysmy -bo ty pewnie myslisz o gazie z sieci -a to faktycznie problem taka rurke ukryc- a ja mysle o butli:) Koktajl, spraw proszę czy to bezpieczne, bo myślę, że to nie problem ukryć nawet 10-cio cm-etrową rurkę tylko, że może chodzi o to, że przy odkrytej rurce, w przypadku ulatniania się gazu to będzie łatwe do zdiagnozowania, a przy zalanej w wylewce to będzie trudne. Ja chcę indukcję (czyli nienagrzewającą się płytę), a piekarnik z funkcją pieczenia na parze, bo dużo piekę i nie będę musiała wstawiać pojemnika z wodą za każdym razem:-) Do gotowania warzyw mam garnek na parę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 13.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Balbina gratulacje super cena jak za pół kuchni !!! Powiedz mi jakie szafki kupiłaś do pralni, sama czegoś szuka i to w wersji budget . się przypominam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 13.01.2012 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Monia i Iwona zapraszam serdecznie do siebie po feriach zimowych, ja najpierw jade nad morze, później w góry, więc na razie mnie w domu nie bedzie:D Pasuje mi w lutym, bo też jadę za 10 dni w góry:) Ale tak mi smaka zrobiłyście tymi pierogami, że jutro sama je robię Będą moje pierwsze w życiu! Zobaczymy jak wyjdą U Ciebie będę się doszkalać Powiedz mi jakie szafki kupiłaś do pralni, sama czegoś szuka i to w wersji budget . Toficzku, ja na razie kupiłam tylko szafy 2 x 100 cm i 1 x 75 cm z półkami, będą pod kosze na bieliznę. Przemyślałam sprawę i stwierdziłam, że najwygodniej będzie mi trzymać wszystko w posortowanych koszach: najpierw kolorami do prania, a potem każda osoba będzie miała swój kosz, gdzie będzie składane jej pranie (łatwiej później coś znaleźć i roznieść po pokojach). Póki dzieciaki małe to będą miały prasowane, a jak podrosną to każdy będzie mógł swoje sam sobie poprasować. Takie mam nierealistyczne założenie:lol2: Ostatni regał (75 cm) jest na wyprasowane rzeczy ogólne: pościel, ręczniki (przynajmniej z tym nie trzeba będzie nigdzie chodzić). Sama jestem ciekawa jak to się sprawdzi. Ale po drugiej stronie pralni będzie niska zabudowa pod pralkę (nawet dwie, bo tyle mamy i się przydadzą, bo prania u nas multum), suszarkę, zlew, szafkę na proszki, płyty, itp). Mam parę inspiracji pralniczych to potem wkleję Ala! Dzięki za zwrócenie uwagi, bo zapomniałam o tej głębokości blatów:yes: Salik, nie mogę się odnieść do sprawy szuflady, bo zwyczajnie nie wiem, jak się sprawdzi. Myślę, że będę ją wykorzystywać do ciasta drożdżowego i jako bajer przed imprezą do podgrzania talerzy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 13.01.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Łoooooooo matko to chyba masz jakąś olbrzymią pralnię . Ja szukam czegoś do podwieszenia nad pralkę na wszelkie proszki i płyny. A do prasowania goń jak podrosną!!! Nie ma nic gorszego niż kawaler co to do 30-stki niczego sobie w życiu nie uprasował bo zawsze mu maaaaaaaaaaaaaaaaama prasowała . Swojego też będę musiała za kilkanaście lat przetrenować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts