monsanbia 10.06.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Monsanbia tak przekunująco opisała:cool: mnie przekonała:) Zaraz dostanę przezwisko - grzyb U nas styropian rozkładał hydraulik, bo tak się z nim targowaliśmy, że do ceny za całość ma dorzucić jeszcze rozłożenie styropianu. Bardzo ładnie to zrobił i zeszło mu z tym sporo czasu. Ale zapowiedział nam, że robi to ostatni raz w życiu i klął na wszystko co się ruszało i na to co nie Normalnie robią to wylewkarze, tylko że oni to robią tak na odwal się, że chyba lepiej zainwestować we własną pracę. Pamiętam jak Elena opisywała rozkładanie styropianu. Zrobiła cały dom sama a już garażu nie dała rady. Wylewkarze przyjechali i jak zobaczyła jak to robią, wygoniła ich z wylewkami w inną część domu i ten garaż zrobiła sama. My mieliśmy 10 cm styro, genderkę, 100 na dom, 200 na garaż. Ten temat wałkuje Spirea, zaglądnij Salik na pewno też będzie miał w tym temacie wiele do powiedzenia Zapytaj w składach budowlanych w okolicy, poszukaj w necie. Ja zamawiałam w icmarket, ale podobno na allegro teraz jest taniej i z dostawą*powyżej 25m3 gratis (jeśli czegoś nie pomyliłam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.06.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Nie wiem właśnie jakie stawki ma Hubert, bo mi nie przysłał maila Tak - robią wtedy z ociepleniem. Co do styropianów to tak jak napisała monsanbia - czasami robi to hydraulik, czasami ktoś inny. My u nas chyba będziemy robili sami, bo jak się naczytałem że inni to robią na 'odwal lipę', to nie chcę mieć problemów. Jaki styropian - musisz zdecydować czy chcesz ciepły czy też nie (ciepły = lambda w okolicy 0.035-0.038), czy chcesz EPS100/EPS200 (ten drugi z reguły się daje w garażach) oraz jaka warstwa. Potem musisz policzyć ile potrzebujesz m3 i zacząć od Allegro - tam jednak ceny są najniższe. Do listy sensownych producentów ja jeszcze dodam Swisspor, Austrotherm i Knauf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 14.06.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 No i dzisiaj weszły tynki. Na razie Panowie się zagospodarują, a od jutra ruszają z robotą. Ustalenia co gdzie i jak poszło zadziwiająco szybko - 10 minut i po wszystkim:) Pytałam Huberta o ocieplenie - powiedział, że na ten rok będzie ciężko, umawia się już na wiosnę przyszłego roku;) Ekipa od SSO zrobiła porządek z kłopotliwymi schodkami do piwnicy. Było tak: A teraz jest tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 14.06.2011 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Drzwiowe dylematy Dzisiaj przyszły też uzupełnienia brakujących elementów w wizualkach. Pozostaje tylko wybrać co chcemy np. na ścianę przy podeście na schodach: beton, jakieś dziwne pasy czy zdjęcie (waham się między 1 a 3): Za to nie mam już wątpliwości co do drzwi wejściowych:) (wysokie!), ale nie wiem które drzwi do garderoby (a zaraz za nią do garażu, więc często używane) wybrać Brązowe praktyczniejsze, a białe sprawiają wrażenie większej przestrzeni w wiatrołapie; Zakamarek w kuchni i wejście do spiżarki (po prawej). I znów te same wątpliwości: drzwi białe, ciemne, białe do pisania czy może czarna tablica? Całe białe odpadają - zostaje praktyka (brązowe, na których nie widać paluszków) lub estetyka (białe do pisania)? I ostatni dylemat drzwiowy (problem jak powyżej) - korytarzyk za solem - dojście do łazienki i gabinetu (po lewej szafa): I na zakończenie zmieniony kominek (ma być jeszcze poprawiony na obudowę z kamienia a nie w paski, ale portal zostaje) - fajne lampy:yes:: I kuchnia, w której zmieniona została wysoka zabudowa z jasnego drewna na białą (do zmiany będzie jeszcze wyspa): No i czekam na wersję z zasłonami:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.06.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Panie Hubercie - ja Panu dam wiosnę przyszłego roku! Kurde, ja potrzebuję ekipę na przełom sierpnia i września, TEGO roku... Balbina - jutro mam spotkanie z Twoim hydraulikiem, zobaczymy co z tego spotkania wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 14.06.2011 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Hubert powiedział, że ma już podpisane umowy, ale gdyby cokolwiek mu się zmieniło da znać. Też go pytałam o wrzesień, październik;)A karton-gipsy najwcześniej w październiku:eek:, a ja potrzebuję na połowę sierpnia:(Czemu tak szybko chcesz ocieplenie? Przecież nie macie jeszcze tynków, a one powinny schnąć. Mi ekipa nie polecała tak szybko kłaść ocieplenia, bo gorzej odparowują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.06.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Bo mamy okna w warstwie ocieplenia, wokół których niszczeje styropian (pod wpływem słońca). A schnięcie będą wspomagały okna, a nie ściany My mamy kartongipsy na połowę sierpnia - mam nadzieję że zdążymy z pozostałymi pracami (a po kartongipsach glazura i parkiet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 16.06.2011 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Wczoraj przyjechali Panowie od montażu skrzynki z prądem. Chciałam ją przesunąć bliżej płotu z sąsiadem (czyli niezgodnie z projektem). Majster zażyczył sobie kurczaka i zapitkę. Kurczaki wyszły Kosztowało mnie to jedną flaszkę i dwie zgrzewki piwa)... Budowlana waluta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.06.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 No i jak tynki?I czy ekipy Mariusza już zakończyły u Ciebie prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 25.06.2011 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Byłam wczoraj wieczorem na budowie.Tynki się robią. Piętro miało być gotowe do końca tego tygodnia, a nie jest:-(W poniedziałek jestem umówiona z Hubertem.Na górze zostały jeszcze dwie łazienki, korytarz, pokój i garderoba córki. I cały dół.Widzę też, że będzie sporo poprawek - z narożników wychodzą metalowe listwy...Muszę porozmawiać z hydraulikiem, który miał wejść we wtorek, że będzie przesunięcie, albo niech wchodzi i najpierw zrobi odwodnienie na zewnątrz.No i zabieram się właśnie za rozeznanie w kwestii schodów, podłóg i armatury. A czy ekipa sso zakończyła? Nie wiem. Stanęło na tym, że mają przestawić jedną ścianę przy kotłowni, bo się piec nie mieści i zrobić nowe wejście do kotłowni. Sprawdzę w poniedziałek, bo wczoraj w piwnicy było już ciemno. Edytowane 25 Czerwca 2011 przez Balbina200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.06.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 A jak Twoje rury od wody na podłodze?Przeżyły tynki, czy jeszcze nie wiesz?Bo ja właśnie się biję z myślami czy nie powiedzieć hydraulikowi żeby jednak nie kładł na razie nic na chudziaku i dorobić je dopiero po tynkach, przy okazji kładzenia styropianu i robienia podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 29.06.2011 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Ekipa od sso jeszcze nie zakończyła prac...Muszą przestawić ścianę między kotłownią i łazienką, aby się zmieścił piec przy feralnym kominie:mad: (to na już - napisałam właśnie maila do Andruszkiewicza - ciekawe na kiedy teraz wyznaczy termin:confused:) i ściągnąć wylany na stary podjazd beton (zgodnie z ustaleniami) i zabrać pozostały piasek - to może być później. W sprawie tynków - koryguję: zostałam poinstruowana przez Huberta, że metalowe listwy mają wystawać z narożników:eek:, a potem się je impregnuje, maluje i ... nie widać metalu (ale są i trzeba uważać na szalejące dzieciaczki, żeby się nie uderzyły). Poza tym chyba tylko parę kosmetycznych poprawek. To tak na moje niewprawne oko. Zobaczymy jak na oko kierbuda wypadnie:)Ocieplili nam też garaż od strony domu i pod sufitem i okazało się, że spec od reku zapomniał o tych 10-ciu centymetrach pod sufitem i rury odprowadzające powietrze na zewnątrz i czerpnia w większości zostały zasłonięte ociepleniem. Zadzwoniłam do reku i miły szef powiedział, że to drobiazg a nie bardzo mu się opłaca przysyłać człowieka do przestawienia, bo to kwadrans roboty, a dwie godziny jazdy i żebym pogadała z tynkarzami, żeby je przesunęli:o.Pogadałam. Przestawią. Dobre chłopaki:) PS ocieplenie garażu jest zaciągnięte klejem i nie wygląda to najlepiej. Hubert zaproponował, że mogą pociągnąć "czymś" (mówił czym, ale zapomniałam), że będzie wyglądało jak tynk i po położeniu farby nie będzie przebarwień. Zaakceptowałam. Wpadłam wczoraj, między spotkaniami, na moment na Bartycką i looknęłam na stelaże do geberita - przede wszystkim chciałam obejrzeć przyciski, żebym po kupnie nie stwierdziła, że jakiś wybrany przycisk do niego nie pasuje, no i trafiłam na super przekonującego sprzedawcę, który zaoferował mi "specjalną i wyjątkową" cenę na stelaż za 750 zł. Było to prawda moje pierwsze podejście do tematu (nie sprawdzałam jeszcze na Allegro), ale facet był bardzo rzeczowy i wyglądał na kompetentnego i gdybym miała kupić na gwałt kupiłabym w przekonaniu, że robię dobry interes:mad: Forum mnie bardzo szybko sprowadziło na ziemię! Jest niezastąpione! Dzięki! Już nic nie kupię bez konsultacji:-)Wczoraj zamówiłam styropian frezowany na wylewki (przyjedzie w piątek).135 zł za m3 eps 100 - mam nadzieję, że to dobra cena:rolleyes: W czwartek wstępnie miała być montowana brama do garażu (w którym miał być składowany styro), a zadzwonił Stary, że pomylili kolor i jeśli tej nie chcemy to musimy czekać kolejne 4 tygodnie:eek:, a styropian chyba będziemy musieli znosić do piwnicy, a potem po paczce wynosić do rozkładania:bash: 37 m3! Bo parter i piętro są jeszcze tynkowane:( Ciekawe kto to przerzuci? Od piątku mam trójkę maluchów pod opieką (koniec przedszkola)... Mój schedule na jutro:- 8.30 - wstępne pomiary i wycena schodów- sprawdzić hydraulika - co zrobił przez ostatnie dwa dni (to rekord, dwa dni nie byłam na budowie będąc w Wawie!, ale się nie dało, jeśli mam zakończyć projekt i mieć wolne z dziećmi) - miał podłączyć/przygotować jakieś rurki doprowadzające podłogówkę (bez rozkładania jeszcze, bo nie ma styro) i wykopać doły pod rury do odwodnienia na zewnątrz i wyprowadzić wodę do altanki na zewnątrz (na przyszłość)- obdzwonić wylewki- umówić geodetę- zlecić projekt przyłącza wod-kan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.06.2011 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Do projektu przyłączy wod-kan, robisz aktualizację mapy do celów projektowych (tzn. będziesz robiła nową mapę)? I kto Ci w ogóle to robi? Bo ja już nie mam sił do tych firm - jedna chce aktualną mapkę i nie pomaga tłumaczenie że u nas w starostwie nie trzeba, druga jest gdzieś na końcu świata i nie mam kiedy/jak do nich podjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 30.06.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Tak, robię nową mapę, bo starą mam sprzed ponad roku (gdy składałam pnb) i nie mam na niej nawet naniesionego nowego budynku:no: A potrzebuję ją do kilku rzeczy: do projektu instalacji wod-kan., do rysunku i rzutu płotu i śmietnika (do zgłoszenia prac) i do naniesienia altanki, którą chcemy remontować. Niestety geodeta, który nam wykonywał wcześniejsze mapki jest beznadziejny (robił byle jak, nie zaznaczał potrzebnych punktów, zapewniał, że będzie za 10 dni, a po nękaniu go telefonami najwcześniej udało się ją dosłownie "wydrzeć" po trzech tygodniach i jeszcze chciał cenę podnosić, bo stwierdził, że za dokładnie wymagałam! - bo innym tego nie robi:mad:) Ale mam kilka polecanych namiarów - zaraz obdzwonię i się umówię. Muszę pilnie ruszyć z tym projektem, bo ustalenia trwają min. 3 miesiące, a od listopada nie podłączają już wody (zamknięte na zimę), więc się muszę sprężyć... Byłam rano na budowie - czekam na wycenę schodów, hydraulik kończy drugą studnię odpływową, na szczęście, bo znowu nam zalało piwnicę i na najbliższe dni są przewidziane opady... Rury na podłodze nie ucierpiały w najmniejszym stopniu po tynkach, ani hydrauliczne, ani od odkurzacza:-) Były robione dwie próby ciśnieniowe. Była jedna nieszczelność (już poprawiona), ale wynikająca z winy hydraulika, a nie tynkarzy. Salik - kto Ci robi karton-gipsy? I czy wyrobisz się na połowię sierpnia czy może chcesz "zabukować" ekipę, gdzieś blisko, żeby nie uciekła, np. u mnie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.06.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 My mapę robiliśmy w Geobaksie (www.geobaks.pl) Natomiast jak znajdziesz sensowną firmę od przyłączy, to daj znać. Ja się mam w przyszłym tygodniu spotkać z jednym człowiekiem współpracującym właśnie z Geobaksem i zobaczymy co z tego wyniknie. U nas próby ciśnieniowe będą dopiero po tynkach, za to hydraulik sprawdził ostatnio drożność kanalizacji (do wylotu z domu) i jest ok A właśnie - on Ci będzie robił przyłącze wody i kanalizacji, czy bierzesz jakąś inną firmę? Zabudowę nam będzie robił Robert Hawrylak - co do terminów, to właśnie napisałem u nas w komentarzach, bo nie jestem pewien czy nie narzucimy zbyt szybkiego tempa. Kiedy Ty będziesz układała u siebie styropian i robiła wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 30.06.2011 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Styropian jutro przychodzi (mam nadzieję) i Tomek zaczyna kłaść podłogówkę. Na wtorek (przyjeżdżam na dwa dni) chcę umówić wylewkarzy, żeby ocenili zakres prac, wycenili i ustalili kiedy wejdą - najpóźniej chcę 11 lipca, ale dla mnie mogą już wcześniej wejść układać styro. I zaczynamy wietrzenie. Rozmawiałam z Panem od wykończeniówki. Ma się rozeznać kiedy i gdzie możnaby podjechać zobaczyć jego pracę, bo oddał ostatnie mieszkanie, a teraz ma kontrakt na malowanie, więc nie bardzo będzie można sprawdzić jakość jego prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 30.06.2011 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 A z Selką też umówiłam się na drugą połowę sierpnia to możemy się "pomieniać" w zależności od potrzeb:-)Kto będzie robił przyłącze wod-kan? Jeszcze nie wiem. Zrobię rozeznanie kto ile weźmie. Na razie nie ma kogo o co pytać (chociaż oczywiście pytałam:D), bo nie ma projektu, wiec nie znany jest zakres prac:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.06.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Selka ma chyba 3, czy 4 ekipy także pewnie nie będzie potrzeby 'wymieniania się' Pytanie czy trzeba ich będzie opóźniać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 05.07.2011 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Wpadłam do Warszawy na dwa dni skontrolować co się dzieje na budowie i widzę, że fala nieszczęść nie ominęła też i naszej budowy... I to dosłownie fala:( W zeszłym tygodniu hydraulik skończył odprowadzenie deszczówki do dwóch studzienek (w samą porę przed deszczami:bye:) i cóż? Dzisiaj z rana moja świetna ekipa od tynków wypompowała 10 wiader! wody, które zalały nam piwnicę przez ścianę:mad:!!! Wielka duuupa!!!! Zawezwałam momentalnie Kierownika. Werdykt: mamy nieszczelną izolację przy ławach fundamentowych:bash::bash: Biorąc pod uwagę, że mamy piwnicę - będzie do odkopania dwa i pół metra w dół dookoła całego budynku i poprawianie do spodu, czyli robienie od początku całej izolacji ław i piwnicy:evil: Mają zacząć od przyszłego tygodnia. Potem parę miesięcy na schnięcie i zagospodarowanie basementu możemy zacząć dopiero w przyszłym roku... Nie mogę też położyć tynków do dołu w kotłowni, ani zrobić tam wylewek, bo wszystko płynie: Piec powiesimy na chyba na gołych, beztynkowych ścianach i chudziaku (z rurami na wierzchu), a w następnym roku (bo wcześniej nie położę tynków, aby mieć pewność, żeby znowu coś nie wyszło) będziemy cokolwiek robić... Kpina. A miałam już nadzieję, że uda mi się w końcu zakończyć sso... Mam już drugi ciąg kominowy i miejsce na piec: I w takim stanie zostanie moja kotłownia do następnego roku:mad::mad: Chłopaki kończą tynki. Mam nadzieję, że wylewki wejdą w czwartek. I pozostanie mi na razie uprzątnięcie terenu, a jest co sprzątać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 05.07.2011 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Wanny Podczas moich ostatnich oględzin na Bartyckiej sprzedawca bardzo zachwalał wanny stalowe emaliowane Kaldewei, że jest podobno jakaś super długa (30 lat???) gwarancja na niezniszczalność powłoki, i że nie jest wcale taka zimna (faktycznie, dotykałam) i że teraz są na promocji: http://www.mizar.pl/Kaldewei/12309Myślę o takiej "nie do zdarcia" dla dzieci:)Będę zatem wdzięczna za opinie, jeśli ktoś użytkował lub się do takowej przymierza. I odradzał niefirmowe wanny wolnostojące. Niestety cena firmowych zabija:(A całkiem ładne znalazłam na stronie: http://www.sklep.lazienka.tv/go/_info/?id=354&partner_id=59595959&code=b8fe21dc89887ca2cfeee1f5b320c4ab&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-06&utm_content=354#nclid=042e5d825d2049644f3e262691e9256aJuż do nich napisałam z zapytaniem gdzie w Warszawie można obejrzeć ich produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts