Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

:hug: uwielbiam Cię czytać
no nie Aga;) Balbina jest lepsza od Masłowskiej:p

no i dobrze ,że masz swoj "kochany piec na groszek"

A teraz tylko patrzeć jak włączysz turbodoładowanie;) żeby do Wielkiej nocy zdążć

i Pokaż ile chrustu zrobiłaś zapracowana KObieto!!!!!! u MONI widziałam.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje Drogie!

Ja robię tylko za reportera, tutaj scenariusz pisze samo życie;)

A że wiecznie coś się dzieje to czasami wesoło, a czasami strasznie:D.

Jak to na budowie:cool:

Dzisiaj walczę z kaloryferami.

Dopiero co dostałam kasę to mogę zamawiać i se wymyśliłam, że od ręki kupię:D

A oni mi tu wyjeżdżają z terminami do 6 tygodni:sick:

Próbuję pozbierać na sztuki po różnych miejscówkach, ale wymiar mamy nietypowy (potrójna grubość: V33) i idzie jak zwykle, czyli jak po grudzie....

Czekam na potwierdzenie czy trzy dostanę na Jagiellońskiej (to pojadę), na środę cztery kolejne mogą być.

Jeszcze spróbuję może się uda ściągnąć parę szybciej z Jeleniej Góry...

Moje Drogie!

Ja robię tylko za reportera, tutaj scenariusz pisze samo życie;)

A że wiecznie coś się dzieje to czasami wesoło, a czasami strasznie:D.

Jak to na budowie:cool:

Dzisiaj walczę z kaloryferami.

Dopiero co dostałam kasę to mogę zamawiać i se wymyśliłam, że od ręki kupię:D

A oni mi tu wyjeżdżają z terminami do 6 tygodni:sick:

Próbuję pozbierać na sztuki po różnych miejscówkach, ale wymiar mamy nietypowy (potrójna grubość: V33) i idzie jak zwykle, czyli jak po grudzie....

Czekam na potwierdzenie czy trzy dostanę na Jagiellońskiej (to pojadę), na środę cztery kolejne mogą być.

Jeszcze spróbuję może się uda ściągnąć parę szybciej z Jeleniej Góry...

ale za jakiego reportera:wiggle:

matko boska :jawdrop:

BALBINA!!! Jesteś niesamowita. Na Twoją cześć - HIP HIP HURRA !!! :wave:

Normalnie padam do stóp.

Dziewczyno, gratulacje za determinację.

Twój wątek gdzieś mi się zawieruszył i dopiero dzisiaj dotarłam.

Cholera, przestanę na cokolwiek narzekać. To teraz trzymam kciuki za dalsze pomyślne działania.

Spirea, bez przesady, jestem po prostu desperatka...

Walczę o każdy dzień i kiepsko mi to idzie:-(

Jak czytam u Basi, że dopiero co wylała wylewki i ma cieplutko w domu to mnie skręca ze złości i zazdrości:sick:

I to tak po prostu, bez żadnego kłopotu, eh!

A ja nadal jestem w czarnej d....

Minus trzy stopnie w salonie:mad:

Wszystko nadal zamarznięte:-(

Dzisiaj zamówiłam dwa razy po tonie ekogroszku (będzie w środę i czwartek) i dokupiłam w Casto 250-dziesiąt kg 4-rech rodzajów węgla do przetestowania.

Ten z Bricomana faktycznie jest beznadziejny - dużo spieków i odpadów.

Chyba będę robić zdjęcia i pisać podsumowanie który jak się sprawdza.

Namierzyłam też potrzebne nam grzejniki.

Będę je miała część we wtorek, a część, jak dobrze pójdzie, pod koniec tygodnia.

Szkoda, że nie teraz, bo bym mogła przyśpieszyć:-(

Hydro się nie odzywa i nie interesuje co się dzieje z naszym piecem - zostawił mnie z nie działającym (i nawet nie wie, że już hula...)

Balbina - tempo masz i tak genialne biorąc pod uwagę ten ciągły przeciwny wiatr.... Grzejniki udało Ci się znaleźć w rewelacyjnym terminie dostawy - normalnie czeka się tygodniami. A potem już je zamontują, już się zrobi ciepło i można hulać z robotą. Ważne, że macie kasę z transakcji:)

Balbina, czy to nazwać desperacją czy obojętnie czym, jesteś niesamowita.

Pamiętam, jaka byłam szczęsliwa, jak poradziłam sobie z niskim ciśnieniem w instalacji, a to jest pryszcz w porównaniu do Twoich wyczynów.

Dla mnie niezrozumiałe są te piece i ekogroszek. Jak kiedyś czytałam jakieś takie ogólne rzeczy, to podobno ma to być bezproblemowy w obsłudze piec. Wsypujesz i masz spokój. A opisy Twoje czy Tofee na to nie wskazują.

Grzejniki udało Ci się znaleźć w rewelacyjnym terminie dostawy - normalnie czeka się tygodniami.

Mam nadzieję, że dojadą, bo ściągam je z trzech źródel:rolleyes:

I oczywiście chciałabym, aby już wisiały i grzały:D

Dla mnie niezrozumiałe są te piece i ekogroszek. Jak kiedyś czytałam jakieś takie ogólne rzeczy, to podobno ma to być bezproblemowy w obsłudze piec. Wsypujesz i masz spokój.

Ja jeszcze mam nadzieję, że tak pięknie może być.

Na razie testuję różne opały.

Wczoraj o 20.00 wsypałam dwa worki nowego opału, a dzisiaj o 16.00 piec był wygasły:-(

Na razie najgorsze paliwo.

Rozpaliłam. Poszło błyskawicznie.

Kozę przeniosłam do salonu, podnieść temperaturę z 0 stopni...

Ale uwaga, uwaga! Na dole (w piwnicy) puszczają podłogówki:wiggle:

Podłoga w pokoju zabaw jest letnia, a w łazience przy kotłowni cieplutka!!!

Hura!

Zobaczysz teraz już będzie tylko lepiej ,w końcu limit pecha już chyba wyczerpałaś na najbliższe kilkadziesiąt lat ;)

Trzymam kciuki :)

Dzięki za wsparcie, ale aż taką optymistką to nie jestem:no:;)

Balbina, chylę czoła:) ja mam piec na węgiel od 6 lat i stwierdziłam, że łatwiej mi będzie wybudować nowy dom niż zapanować nad tym monstrum!

:lol2:

Umówiłam się wstępnie z Łukaszem na gładzie za dwa tygodnie.

Ups! Obejrzałam dzisiaj ścianę w jadalni i będzie trzeba dokleić na niej karton-gips, bo na dole jest za duża dziura między końcem terakoty i ściany i nie zakryje tego listwa przypodłogowa.

Tylko, że zapomniałam o tym podczas pomiaru parapetów:sick:

Sprawdzę co da się z tym zrobić...

Balbina tylko ostrożnie z tą podłogówką!!!! stopniowo ją wygrzewaj!!!!żeby wylewka nie popękała.

A czym to grozi gdyby wylewka popękała???

Czy to nie są kwestie czysto estetyczne, tym bardziej, że i tak będzie przecież czymś zakryta - deski, płytki?

Bardziej martwię się, żeby rurki nie popękały, albo płytki, które są już na wylewce...

Balbina dostałaś instrukcję jak wygrzewać podłogówkę,?co i le stopni podnosić temperaturę i co ile dni?jak nie to zapytaj instalatora,albo gdzieś na necie poszukaj,

Powiedz mi pisałaś ,czy ty kupiłaś dom i go remontujesz?bo chyba nie ma z zewnątrz żadnych zdjęć na forum.

zbyt szybkie odparowanie wilgoci z podłogi grozi chyba pogorszeniem jej parametrów nośności. między innymi.

ja wiem tylko to ,że trzeba wygrzewać pomału!!! a technicznie to nie wiem.:no:

Nawet jakbym chciała włączyć speeda przy wygrzewaniu wylewek toby się nie dało;)

Zamarznięte skurczybyki puszczają powoli:cool:

Ale dzisiaj już grzała podłoga w drugiej łazience w piwnicy :wiggle:

Na dole została jeszcze jedna pętla skuta lodem: połowa pokoju zabaw.

Mam nadzieję, że do jutra puści i może zaczną tajać piony i podłogi na parterze:stirthepot:

Cudnie by było:rolleyes:

Na razie odwołałam transport z Ikei - miał być jutro, przesunęłam na za dwa tygodnie...

Majątek zapłacę za to przechowywanie:sick:

A tak przy okazji: w piwnicy dogrzewałam kozą - hydro wpiął mi ją w komin do gazu (był wolny), a dzisiaj ją wypięłam i przeniosłam do salonu i zainstalowałam ją do kominkowego komina.

I zobaczyłam, że cały komin od gazu jest czarny od sadzy, jaka osadziła się z kozy:sick:

I to tak jest oblepiony, że ta sadza aż kapie:bash:

Czy jestem przewrażliwiona czy w kominie od gazu nie może być sadzy, bo się może od gazu zapalić???

Czy wystarczy kominiarz, który oczyści mi komin czy mam zabić hydraulika za niekompetencję???

Czyli zapowiada się bardzo szybka akcja na wiosnę. Takie wykańczanie to ja lubię :lol: już się nie mogę doczekać.

Taki jest plan, cel i chciałabym, aby była też koniczność:)

Ale przyznaję szczerze, że boję się tego, bo w takim tempie będzie łatwo o mega wpadę...

a ja nie mogę doczekać się relacji z placu boju autorstwa Balbiny:wiggle:

Ha, ha! Już widzę, jak padam na twarz i nie mam nawet siły jęzorem mielić ani paluchami machać.

W tym pierwszym przypadku to szczęśliwy będzie mężowaty, bo mi się podobno buzia nie zamyka:cool:

A postaram się stanąć na wysokości zadania! A tak przy okazji, dla mnie mistrzowskie poczucie humoru to ma Elena76:yes:

Balbina dostałaś instrukcję jak wygrzewać podłogówkę,?co i le stopni podnosić temperaturę i co ile dni?jak nie to zapytaj instalatora,albo gdzieś na necie poszukaj,

Powiedz mi pisałaś ,czy ty kupiłaś dom i go remontujesz?bo chyba nie ma z zewnątrz żadnych zdjęć na forum.

Instruktarz spisałam sobie chyba od Spirei albo Tataraka, zatem mam, ale trudno będzie zacząć, bo każda kondygnacja jest na innym poziomie wtajemniczenia temperaturowego...

Basia, kupiliśmy dom i go wyburzyliśmy (nie nadawał się niestety do remontu ani ze względów funkcjonalnych, ani bezpieczeństwa - po ekspertyzach okazało się, że groził katastrofą budowlaną:(). A zdjęć z zewnątrz było trochę, przy okazji robienia elewacji (gdzieś w okolicach przełomu października i listopada).

Następne będą pewnie jak zrobimy jakieś płyty przed wejściem albo kostkę:-)

Balbina nic nie wiem o E.C.A (męża nie ma )ale teraz sprawdziłam te nasze kaloryfery na dole i my tez nie moglismy znależć trojek i de facto mamy dwojki. Sory, że Cie wprowadzilam w blad, ale okazuje sie ze wielki projektant (1500) zl nie pomyslal ze takie grzjniki sa malo spotykane. I w jadalni mamy 180/30 a w salonie dwa razy 220/30 dwojki, to zupelnie dobrze wyglada waski grzejnik pod oknem. I na pewno w jadalni chociaz masz wieksza Ci to wystarczy. Nasze grzejniki sa własciwie wyłaczone, w kazdym razie ten w jadalni na pewno i ten w salonie od tarasu nawet przy -22. Te dwójki z pewnoscia łatwiej dostaniesz i beda lepiej wygladaly :) Jeszcze raz sorki za zamieszanie.

Ala, ale nie ma kłopotu, bo ja zamówiłam też audyt energetyczny z pomiarem wielkości grzejników i mam przez Ascota zalecone właśnie v33.

Grubsze mi nie przeszkadzają, bo w saloonie planuję je obudować, więc nawet większa moc będzie potrzebna, bo będą straty przez tę obudowę.

A jadalnię mamy podłogówkę na całej podłodze:yes: