adk 14.07.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Balbina nie daj się prosić 2 razy - podeślesz kontakt do wylewkarzy? Ładnie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.07.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 adk - wysłałem Ci namiary na Balbinowego wylewkarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 14.07.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Oooo, dziękuję Ci serdecznie . Jacy fajni ludzie są na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 14.07.2011 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Wylewki wyglądają na równe. Kierbud miał dzisiaj być, ale ekipa od odkopywanie elewacji nie dojechała (ma być w poniedziałek), więc Tomek przyjedzie next week to fachowo oceni dopiro wtedy. Był jak wylewali i powiedział, że dobrze to wygląda. W sprawie schodów mam nadzieję, że się domówiłam. Czekam na maila z potwierdzeniem ustaleń oraz tego, że p. Dariusz Lasek się ich podejmie (ze schodami nie ma problemu, ale mam nietypowe oświetlenie przyschodowe i zamiast bocznych cokołów będzie u mnie białe szkło - mam nadzieję - p. Dariusz powiedział, że powykuwa miejsce na szkiełka, a elektryk myśli nad instalacją. Niech mi teraz potwierdzi te ustalenia i cenę w mailu. A termin na połowę października juz ma. Ale mi taki pasuje. Zamówiłam też dzisiaj drzwi zewnętrzne. Normalnie szybciej podejmuje decyzje, a z tymi jak z odkurzaczem - podchodziłam jak do jeża:p Problem z drzwiami miałam taki, że mają wysokość prawie 2,5 metra i szerokość otworu 1,8 (czyli z przeszkleniem - własnie wybrałam jedno duże, zamiast dwóch małych i drzwi od ziemi do praktycznie sufitu. W kwestiach estetycznych wolę nietypowe rozwiązania;). Myślałam o drewnianych, ale p. Krzysztof, zwany Starym, który drewniane drzwi od różnych producentów w dobrych cenach oferuje stanowczo mi odradził i powiedział "Pani Iwono, jeśli ktoś Pani takie drzwi zaproponuje to niech Pani czym prędzej ucieka, a jeśli do tego będzie chciał wstawić samozamykacz to niech Pani galopem zmyka, bo z tego same kłopoty będą". No i mi nie dał żadnej oferty. Myślałam nad tym, myślałam i stwierdziłam dzisiaj, że to jednak za duże ryzyko jest:-( Objechałam więc parę firm, z którymi korespondowałam mailowo w temacie i wybrałam Dorna - drzwi stalowe, wewnątrz wełna, z obu stron płyta i fornir, porządne zamki. Odrzuciłam aluminiowe, bo firmy od alu nie były w stanie zaproponować mi drzwi nakładkowych - gładkich, równych z ramą (przynajmniej nie w jakiejś choć w miarę rozsądnej cenie). Cieszę, że podjęłam decyzję, ale jakiś niepokój czuję. Nie tyle co do finalnego efektu, tylko co do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 14.07.2011 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Dostałam też wycenę od hydraulika w sprawie pieców i zasobników.Kwestia wygląda następująco - wrzucam jak dostała - nie mogę się jeszcze odnieść do cen, bo ich nie sprawdzałam: witam podaję ofertę na kotłownie kocioł kondensacyjny wajlant vc,eco tec plus 26 kw 5.750 sterowanie pogodowe 780sterowamie drugim obiegiem grzewczym 600czujnik ciepłej wody 200 kocioł kondensacyjny buderus gb 162 26 kw 6.850+sterowanie dwoma obiegami grzewczymi2 moduły do obiegów grzewczych 1.600czujnik ciepłej wody 250 kocioł kondensacyjny wiessman witodens 200, 26 kw 7. 400 sterowanie pogodowe 800modół do drugiego obiegu grzewczego 1.600czujnik ciepłej wody 350 zasobnik ariston 300 litrów dwuwężownicowy 2.700zasobnik dwuwężownicowy biawar 300 litrów 3.000 I żeby było wesoło, to dostaliśmy właśnie pismo, że będą zmieniać i modernizować przyłącza gazowe na całej dzielnicy i obawiam się, że dopóki tego nie zrobią nie podłączą nam gazu:-( Oznacza to tyle, że chyba jednak najpierw będziemy stawiać piec na paliwa stałe:o.Czyli dodatkowy komin przyda się szybciej niż się spodziewaliśmy:DCzekam teraz na kolejną propozycję am piece na paliwa stałe dostosowane do naszych potrzeb i wymiaru ciasnej wnęki, którą udało się (po przestawieniu ścian) wygospodarować przy feralnym kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.07.2011 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Balbina, to masz bardzo dobrą cenę na tego buderusa. Chyba, że to netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.07.2011 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 A nie chcecie tymczasowo z butli grzać?My tak będziemy robić, bo wylewki jakoś trzeba zrobić.Nie wiem jak inne, ale Vaillanta można taniej dostać w sieci (my się umówiliśmy że piec, zasobnik i resztę kupujemy sami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 15.07.2011 04:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Spytam czy netto czy brutto i dam znać.Ja się z Tomkiem umówiłam, że on mi pisze co by nam najlepiej z pieców odpowiadało i co on może nam zaproponować, a ja sprawdzę czy tego samego taniej nie znajdę.Będę szukać.Bez viessmana, bo czytałam, że ten ostatni ma tyle samo zadowolonych co i niezadowolonych.A z butlą też myślałam, ale muszę dokładnie przeliczyć jak to wyjdzie cenowo, bo my byśmy chcieli się do końca roku przeprowadzić, więc grzanie byłoby już przez cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.07.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 (edytowane) kasuję, bo nieaktualne - napisałaś mi wczoraj u Salika Edytowane 15 Lipca 2011 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 15.07.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Balbina, grzanie butlami wychodzi bardzo drogo - sama to przerabiałam od września do lutego. U mnie były podłączone jednocześnie trzy butle do reduktora (jeśli ktoś byłby zainteresowany, to mam ten reduktor do odsprzedania). Koszt jednej butli to 200 zł, a u mnie schodziły 3 butle na tydzień, więc miesięczny koszt ogrzewania butlami, to 2400 PLN. Dodatkowo trzeba bardzo pilnować kiedy się kończy gaz w butlach (całe szczęście reduktor nam to pokazywał), żeby nie zapowietrzyć pieca. Mi się to zdarzyło chyba ze 2-3 razy, ale poinstruowana przez hydraulika byłam sama w stanie go odpowietrzyć. U mnie nie było możliwości podłączenia pieca na paliwo stałe, więc jedynym rozwiązaniem były butle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.07.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Balbina, dostałam nową wycenę od instalatora - gb162 15 kw z dwoma czujnikami, sterowaniem, czymś tam do komin 7100 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 17.07.2011 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Balbina, grzanie butlami wychodzi bardzo drogo - sama to przerabiałam od września do lutego. U mnie były podłączone jednocześnie trzy butle do reduktora (jeśli ktoś byłby zainteresowany, to mam ten reduktor do odsprzedania). Koszt jednej butli to 200 zł, a u mnie schodziły 3 butle na tydzień, więc miesięczny koszt ogrzewania butlami, to 2400 PLN. Dodatkowo trzeba bardzo pilnować kiedy się kończy gaz w butlach (całe szczęście reduktor nam to pokazywał), żeby nie zapowietrzyć pieca. Mi się to zdarzyło chyba ze 2-3 razy, ale poinstruowana przez hydraulika byłam sama w stanie go odpowietrzyć. U mnie nie było możliwości podłączenia pieca na paliwo stałe, więc jedynym rozwiązaniem były butle Lidka! Baaardzo dziękuję! To niezwykle cenne informacje! Po wpisie od Ciebie uświadomiłam sobie, że nie wiedziałabym nawet jak szacować te wielkości:o Spirea! A ta wycena uwzględnia moduły do obiegów grzewczych, bo te wychodziły tam drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 18.07.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Balbina, nie ma za co. My zaczynaliśmy od 180 zł/butlę, ale w związku z rosnącymi cenami za paliwa płynne, cena za butlę też rosła. Podejrzewam, że teraz ceny mogą być jeszcze wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 19.07.2011 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Trzeci termin na odkopanie fundamentów nie doszedł do skutku:-(Nadal nie ma żadnej ekipy.Pan Mariusz A. zaproponował termin za dwa tygodnie.Nie do przyjęcia.Może wziąć nawet kopacza spod budki z piwem, byle odkopał i osuszył teren.Za dwa tygodnie to porządna ekipa może wtedy wejść i zrobić porządną izolację.Ma dać jutro znać co lub kogo wykombinuje.Poza tym cisza... Schną tynki i wylewki. Drzwi wejściowe się robią. Muszę tylko w ciągu trzech dni znaleźć zdalnie jakiś pochwyt cieńszy niż 3 cm średnicy, bo moja firma ma tylko takie. Gdzie w Warszawie zamówić via internet takie cudo od ręki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 20.07.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Cud się stał pewnego razu... i przyjechała kopara na działkę. I to nawet wcześniej, niż Mariusz A. mnie poinformował, że jednak będzie:) Dzisiaj odkopała część przy garażu, gdzie był wysypany gruz pod utwardzenie, a jutro mają się pojawić chłopaki do ręcznego odkopywania reszty. A pojutrze mają wejść osuszacze do kotłowni. Pogoda jak pod psem i wiem, że trudno będzie osuszać, ale prognozy długoterminowe nie zapowiadają lepszej:-( Po dzisiejszych ulewach w wykopie pełno jest wody:( i z tego co mąż przez płot zobaczył (bo wejść na działkę się nie dało, z powodu ton błota) koparka uszkodziła świeżo położoną rurę odwodnieniową, odprowadzającą wodę z rynien:mad:, więc kotłownia pewnie całkowicie jest zalana:sick: No cóż... Naprawdę szkoda mi Pana Mariusza, bo znowu będę musiała przerzucić na niego koszty naprawy:oops: Ostatnio majstrzy mówili, że żalił się, że już dopłaca do naszej budowy:o Widać , sporo go kosztuje naprawa tych wszystkich błędów (popełnionych przez jedną niesprawdzoną ekipę) Ale lepiej, i dla mnie i dla niego, żeby tę izolację zrobił jak należy i żebyśmy na wiosnę nie mieli kolejnych wykopek... Zaczynamy walkę o porządną izolację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 20.07.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Balbina, nie martw się pan A u mnie też mówił, że budowy dokłada chociaż wątpię w to, aby do którejkolwiek dokładał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 20.07.2011 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Lidka! Ja jestem Ci baaardzo wdzięczna za wszelkie uwagi o Panu M., bo dzięki temu przygotowałam umowę tak chroniącą nasze interesy, że jak ją przesłałam Szwagrowi budowlańcowi to powiedział, że jeśli ktokolwiek by ją podpisał to albo wariat, albo samobójca:yes: Ale podpisał Daje mi to przynajmniej wewnętrzne poczucie spokoju, że nieopłaca mu się spieprzyć. A ja podczas "cudnej" pogody nad morzem - zamiast na plaży siedzę w necie i poszukuję akcesoriów do wyposażenia wnętrz. Lubię tapety. Tak już mam:-) Będzie ich trochę u mnie:D Teraz poszukuję takowej - zdjęcia książek wyglądające jak biblioteka: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - proszony jest o ujawnienie się Znalazłam tylko Young & Battaglia - ale to jest zbyt powtarzalny motyw:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.07.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Balbina - współczuję problemów z ekipą 'budowlaną' Mam nadzieję że zrobią co mają zrobić i wszystko się dobrze zakończy. Przy okazji - jak u Ciebie skończyła się sprawa wystających przewodów z gniazdek elektrycznych w kontekście robienia tynków? O ile pamiętam też były z tym u Ciebie jakieś 'problemy' w postaci ucinania przewodów itp? U mnie tynkarze właśnie powiedzieli że oni nie dadzą rady wytynkować przestrzeni wokół gniazdek i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 21.07.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Balbina, zobaczGenuine Fake Bookshelf Deborah Bowness. A tapety najpiękniesze na świecie ma ELITIS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.07.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Anula! Dzięki! Przeglądam. Świetne te książkowe tapety:yes: Szkoda, że nie mają w Polsce przedstawicielstwa - mam nadzieję, że uda się na odległość zamówić. Salik! Ustaliłam z Hubertem, że nie będą przycinać kabli i poza jednym przypadkiem zastosowali się. Chyba. Rafał tylko ten jeden kabel mi zgłosił, że ucięty. Ale ja im jeszcze napisałam na ścianie instrukcje ws. elektryki i odkurzacza. Ściany odkopane. Jutro mają ściągać styropian i izolacje i powinny wejść osuszacze do kotłowni. I tydzień suszenia. Potem ruszamy z nową izolacją, tym razem papa termozgrzewalna i będzie zmiana rur odprowadzających wodę z rynien z dziurawki na pełną, aby zminimalizować ilość deszczówki w glebie. Z załatwionych spraw: - mam umówione dwie ekipy glazurników na początek września - jedna (dwóch chłopaków) weźmie łazienki na górze, druga jednoosobowa:) wolniejsza, ale dokładniejsza płytki podłogowe na parterze - mam nadzieję, że mój sprytny elektryk znajdzie sposób na montaż szklanych cokołów przyschodowych to sprawę schodów będę miała załatwioną - w czasie ostatniego wypadu do stolicy byłam w Ikei i obejrzałam sobie dokładnie szafy. Ponieważ pomacałam też szafy robione z płyt na wymiar i okleinowane na krawędziach u znajomych w Izabelinie to widzę różnicę w jakości wykonania:( Solidniejsze są te własne. Mam też namiary do dwóch firm, z których Izabeliński Inwestor brał płyty - to sobie przeliczę jak to wychodzi cenowo. Jeśli niewiele więcej będą kosztować te na wymiar to zamówię obudowy pod wielkość akcesoriów Ikeowskich:D Jedna z tych firm http://www.forplyt.pl ma też płyty fornirowane egzotykami, to jak wrócę na początku sierpnia to sprawdzę, jak wychodzą cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts