Balbina200 03.03.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Balbina wietrzysz dom???? Nie, spałam:lol2: Ucięłam sobie z Maluchami drzemkę poobiednią i odsypiałam zarwane noce. Tak mnie praca umysłowa wyczepała:rotfl: W międzyczasie przyszła wycena na kuchnię, szafy, zabudowę kaloryferów, dojazdy. No, trochę mnie wbiła w ziemię... Kuchnia jeszcze spoko (choć nie wszystkie koszty są jeszcze znane: blaty?, mechanizm otwierania niesfornej szafki?) - z szafkami prawie bym się zmieściła w zakładanym budżecie:bye: (no ale dużo to tych szafek tam nie będzie: trzy w wysokiej zabudowie i sześć pod wyspą) i to tylko dlatego, że ratują mnie szafki z Ikei, ale reszta jest powalająca: - obudowa dwóch kaloryferów - 6500 zł - szafa we wiatrołapie (3,5 m, drzwi fornirowane) - 11 tys. - obudowa słupa w kuchni - 3800 zł - inne podobnie... - koszty transportu i dojazdów - 3500 zł. Pewnie jakbym zamówiła na razie samą kuchnię toby się nie podjęli... tak mówili, żeby się im nie opłacało do małego zamówienia przyjeżdżać z drugiego końca Polski:-( Oj, muszę się z tym jeszcze przespać... Albo lepszą pracę znaleźć Mój genialny pomysł ze skróceniem ikeoskich szafek okazał się nie taki fenomenalny, jak sądziłam (buuu...), bo by mi się zmywarka nie zmieściła:cry:, a jej skrócić się niestety nie dało:-( Sama do tego doszłam:-( Ale wcześniej poprosiłam Pana Łukasza o wizualizację tego pomysłu. Wyszło tak: Okazała się jakaś taka przyciężka i nieproporcjonalna. Teraz już nawet nie żałuję, że się nie da ich skrócić A w międzyczasie dopracowałam wyspę - poprosiłam o wysunięcie blatu o kolejne 15 cm i zmniejszenie wysokości półek - tacek o 2 cm. Uważam, że teraz jest idealna:D: Lekka, proporcjonalna, do pełni szczęścia brakuje mi tylko paru rzeczy: - dołożyłabym takie metalowe wiązania od spodu (jak w oryginale, by nadać jej trochę surowego charakteru) - no i bezuchwytowe otwieranie takie jak w Arscie - wycięcia we froncie wyłożone aluminium. Ale Pan Łukasz mówi, że takich nie są w stanie zrobić I to jest największy problem... http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/faktum-szafka-stoj-na-sortowanie-odpadow__0129638_PE283694_S4.JPG Kurczę, co z tym można zrobić??? No i muszę się zdecydować czy lepszy jest system tip on czy serwo drive. Będę wdzięczna za opinie posiadaczy:) - tip on - szuflada otwiera się poprzez wciśnięcie (dlatego odstaje 2mm); wciskając szufladę uruchamia Pani sprężynę która wypycha szufladę na zewnątrz; minusem takiego rozwiązania jest to że musi Pani tą szufladę z powrotem sama wcisnąć, nie domyka się sama - servo drive - otwarcie szuflady odbywa się poprzez lekkie dotknięcie frontu; za szufladą jest umieszczony siłownik elektryczny który wyczuwając dotyk wypycha szufladę; plusem tego rozwiązania jest to że szuflada sama się domyka, nie trzeba jej wciskać z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 03.03.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 u mnie za ten servo drive chcą 500zł,a jak u Was, mam zaległości Balbina u Ciebie ,muszę się uaktualnić:)Ale piec działa:),a ja ostatnio walczyłam z wodą ,łopatą do odśnieżania machałam przez godzinę,ale i tak mokra wylewka w piwnicy:(Odnośnie dzieci jeśli macie przepis na dziewczynkę to jestem chętna,może wtedy bym się zdecydowała na trzecie.Dzisiaj w samochodzie dzieci zartowały jakbyśmy nazwali dziewczynkę, starszak ponieważ nabija się ze mnie,że chłopca bym nazwała Mieszko, powiedział to może dziewczynka Zyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 03.03.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 A w wiatrołapie nie mozesz Ikei włozyc troche taniej wyjdzie nawet jak reszte dasz zabudować, ja mam szafy ikea jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 03.03.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Balbina anula ma chyba servo drive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 03.03.2012 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 u mnie za ten servo drive chcą 500zł,a jak u Was, mam zaległości Balbina u Ciebie ,muszę się uaktualnić:)Ale piec działa:),a ja ostatnio walczyłam z wodą ,łopatą do odśnieżania machałam przez godzinę,ale i tak mokra wylewka w piwnicy:( Odnośnie dzieci jeśli macie przepis na dziewczynkę to jestem chętna,może wtedy bym się zdecydowała na trzecie.Dzisiaj w samochodzie dzieci zartowały jakbyśmy nazwali dziewczynkę, starszak ponieważ nabija się ze mnie,że chłopca bym nazwała Mieszko, powiedział to może dziewczynka Zyta. Trochę tego nadrobienia będzie, bo ruszyłam z pracami:-), ale Moni i tak nikt nie dogoni:lol2:, więc nie aż taaak dużo:D Przepis na dziewczynkę u nas zadziałał (bo ja taki naukowiec jestem i się naczytała o tych dniach cyklu i kiedy na dziewczynkę najlepiej i wyszło:D). A mokra piwnica oznacza, że Ci wylewka przepuszcza czy ściany? Przerabiałam w zeszłym roku ten temat:rolleyes: Acha, a ta moje niesforna szafka w wysokiej zabudowie (to nie ten servo drive - ten będzie na wyspie) to będzie miała ostatecznie chyba taki system zamykania: A w wiatrołapie nie mozesz Ikei włozyc troche taniej wyjdzie nawet jak reszte dasz zabudować, ja mam szafy ikea jestem zadowolona. Też tak kombinuję Żeby wnętrze zrobić z ikei, a drzwi od stolarza. Już wysłałam zapytanie czy by się zgodzili na takie łączenie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 03.03.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Balbina, niezłe wyceny Ale wierzę, że się uda! Wyspa robi wrażenie A nie da się kupić frontów od Arsty? Przyznaję, że nie jestem na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 03.03.2012 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Balbina, niezłe wyceny Ale wierzę, że się uda! To była ta przyjaźniejsza:-( A nie da się kupić frontów od Arsty?. Narendil! Super pomysł! Że sama na to nie wpadłam:no: Ciekawe co powiedzą na to stolarze:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 03.03.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 No a drzwi z ikea nie moga byc może nie ten disign ale ceny tez inne, czy Ty chcesz przesuwane? nie wiem czy miałaś kiedys przesuwane? Uważasz, że to wygodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 03.03.2012 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 No a drzwi z ikea nie moga byc może nie ten disign ale ceny tez inne, czy Ty chcesz przesuwane? nie wiem czy miałaś kiedys przesuwane? Uważasz, że to wygodne? Mam niewymiarową wnękę - drzwi muszą być docięte co do centymetra i do sufitu. Poza tym potrzebuję fornir z orzecha, a ikea nie ma:-( Korzystałam z przesuwanych - nie przeszkadzają mi, ale w wiatrołapie będą normalnie otwierane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 03.03.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Jak fornir z orzecha to niestety musisz zamawiać. Miłej niedzieli, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 04.03.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 balbina szukaj innego stolarza:yes: trochę dużo za wszystko policzył!!! wyspa wychodzi fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 04.03.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 No ta wycena trochę hardcorowa! Najbardziej mnie dziwią te obudowy kaloryferów - czemu takie drogie??? I słup???Ciężkie decyzje przed Tobą. Trzymam kciuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 04.03.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Wiesz co Balbina wycena jest jakoś tak na mój gust bardzo wysoka.Wyspa bardzo dobrych proporcji nabrała, ja osobiście już bym nie dodawała tych wiązań stalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.03.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Balbina - a tak ogólnie, to współczuję Ci sytuacji z RWE Z przelewami (to taka informacja na przyszłość) jest tak że każdy bank ma tzw. sesje wychodzące i przychodzące. Jeśli zlecamy przelew o jakiejś godzinie, to czeka on de facto do najbliższej sesji wychodzącej. Dopóki nie 'wyjdzie' z banku, nie można mu wydrukować potwierdzenia wykonania przelewu, a także można go w każdej chwili anulować (ponieważ jest on przelewm oczekującym). Wyjątkiem są przelewy tzw. wewnętrzne (w ramach takiego samego banku albo grupy banków - np. mBank i Multibank), które z reguły są księgowane 24x7, ale niektóre kiepskie banki nawet takie przelewy księgują tylko w dni robocze. w Nordei jest tak, że jak wklepię kod potwierdzający przelew, to on jest już "wykonany" i mogę od razu wydrukować potwierdzenie, że wyszedł. oczywiście widać go w saldzie. nie ma żadnego oczekiwania (jak na p. w mbanku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 04.03.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 No ta wycena trochę hardcorowa! Najbardziej mnie dziwią te obudowy kaloryferów - czemu takie drogie??? I słup??? Ciężkie decyzje przed Tobą. Trzymam kciuki:) Taaa... To była ta przyjaźniejsza wycena;-) Mam jeszcze kontakty do dwóch stolarzy, od jednego też czekam na wycenę, z drugim rozmawiałam, ale jeszcze nie wysłałam mu zapytania. Miałam nadzieję, że może ta będzie do zaakceptowania, tobym już dalej nie szukała. Dokładnie o te same rzeczy z wyceny zapytałam stolarza. Odpowiedzi jeszcze nie dostalam:cool: Ale parapety mam duże - oba na 60 cm wysokości i 47 cm głębokości, a długości jeden ma 2 metry, a rugi 3,6m, więc sporo. Ale nie aż tak sporo;-) Te decyzje nie są trudne - jeśli będzie propozycja rozsądna cenowo: zamawiam, jak się nie zmieszczę w budżecie to będę szukać dalej, aż znajdę rozwiązanie. Najwyżej się wprowadzimy bez wyspy:) Mam już w końcu 6 metrów szafek:D, więc da się żyć Blat dorobię tymczasowy i zamiast wypasionej płyty będę pichcić na dostawianej dwupalnikowej płycie indukcyjnej, która miala być wyciągana i włączana jak się coś będzie przy wyspie robić (Alicja, dzięki za pomysł, znalazłam taką Berghoffa za pięćset parę złotych). I na spokojnie jakiegoś stolarza w końcu znajdę. Muszę sprawdzić czy Ikea byłaby chętna przyciąć szafkę w szerokości - rozwiązałoby mi to problem wysokiej zabudowy. I już byłby krok do przodu:-) Miałam pojechać tam dzisiaj, ale obiecałam sobie nie narzekać na facetów, więc nie narzekam i na poprawę humoru objadam się serami od Salika z winogronami. Są pyyycha:rolleyes: Dzięki bardzo:D! Powoli spływają wizualizacje kominków (3 wersje), ale ciągle coś w nich poprawiam, więc nie pokazuję jeszcze, bo się zmienią. Prąd, mam nadzieję, będzie jutro... I to tyle z tematów budowlanych. Z innych: znalazłam opiekunkę do dzieciaków, która będzie je codziennie (od 16.00) odbierała z przedszkola, żłobka i szkoły i zajmowała się nimi do 18.00. Fajna babka z przedszkola, dzieci ją znają i lubią, więc superowo! Muszę jej tylko nabyć jakiś niepełnoletni samochód do odbierania mojej ferajny albo oddam swój:-( Pracuję nad moją prezentacją, ale jakoś nie mam weny, jak jestem wkurzona, więc spadam rozładować złe emocje. Normalnie bym się wzięła za łopatę do odśnieżania albo kopanie ogródka, ale po nocy nie pojadę na budowę, o nie! Dobra, zostaje mop... Przynajmniej podłogi na tym zyskają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 04.03.2012 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 w Nordei jest tak, że jak wklepię kod potwierdzający przelew, to on jest już "wykonany" i mogę od razu wydrukować potwierdzenie, że wyszedł. oczywiście widać go w saldzie. nie ma żadnego oczekiwania (jak na p. w mbanku) No tam to jeszcze konta nie mamy:-( Szczęściara:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 04.03.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) balbina myjesz te podłogę????? serio???? oj prezentacja na pewno się napisze:lol2: kto ma to napisać , jak nie ;)ty a te sery od Salika robią się słynne. Monsabia tez je miala. a z opiekunką super. A mały - najmłodszy słodziak już do przedszkola chodzi????? [/b]Balbina wysłałam ci maila:D Edytowane 4 Marca 2012 przez monika996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 05.03.2012 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 balbina myjesz te podłogę????? serio???? A mały - najmłodszy słodziak już do przedszkola chodzi????? [/b]Balbina wysłałam ci maila:D A co? Dziwne? Już mi lepiej:cool: Nie, Mały na razie maszeruje do żłobka. A odpowiedź poszła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 05.03.2012 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Uprzejmie informuję, że pieniądze dla rwe wyszły! Ale... na inne konto:bash:... ćwiczę jogę ... głęboko się relaksuję ... jestem spokojna ... jestem spokojna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 05.03.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Uprzejmie informuję, że pieniądze dla rwe wyszły! Ale... na inne konto:bash: ... ćwiczę jogę ... głęboko się relaksuję ... jestem spokojna ... jestem spokojna ... nie wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts