Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na Wielkanoc?????:o

a jeszcze nie zaczęliście malowac? przecież musi się dobrze przewietrzyć po malowaniu:p

Łukasz na parterze i na klatce w tym tygodniu ma skończyć malowanie (choć jeszcze nie zaczął;)), na górze wszystkie sufity są już pomalowane, zostają ściany, które są planowane od tej środy do końca następnego tygodnia. I nie ma zmiłuj, bo za 10 dni mają wejść podłogi na piętro!

Balbina Ty kobieto , to masz przygody w tym swoim maratonie budowlanym!!!

Jestem pod nieustającym wrażeniam Twojej osoby!!! Najdzielniejsza inwestorka z prawdziwego zdarzenia jaką znam!!!!

Ściskam mocno :hug:

Dziękuję Karolinka za takie pochwały, ale tu nie ma zbytniej filozofii: wzięłam się za tę budowę to trzeba ją skończyć, nikt tego za mnie nie zrobi, więc pcham ten wózek do przodu najlepiej jak się da.

Działam z wizją celu, jak to się mówi na szkoleniach z zarządzania i motywowania.

A że drogę mam trochę pod górkę?

Widać taka karma - musiałam gdzieś wcześniej nieźle nabroić, że teraz odpokutowuję:lol2:

Albo ma mnie to zahartować przed tym co przede mną:-(

Muszę przyznać, że takie doświadczenia niesamowicie wzmacniają od wewnątrz, jak przejdzie się przez tyle przeszkód, tyle razy się człowiek wyłoży i wstanie i znowu upadnie i wstanie to wchodzi to w nawyk, żeby iść dalej i się nie poddawać. Jak maszyna. Do wyznaczonego celu.

A teraz kominkowo:

ustalenia z M są takie, że on woli stanowczo nie nowocześnie, czyli portalowo (a nie panoramicznie).

A ja, ponieważ do żadnej propozycji nie jestem przekonana i żadna z mnie nie zachwyciła, nie głosuję, tylko pozwalam mu wybrać.

Do żadnej mojej rzeczy się nie wtrącał i na nic nie oponował (ani na niepraktyczną orzechową podłogę, ani na czarną łazienkę, ani nawet na betonowe płyty w tejże, a to dopiero początek;)), tylko grzecznie płacił to niech wybierze kominek, jaki mu się najbardziej podoba:)

Dla jasności przekazu: wizualki nieprzyjętych kominków

WARDZY%25C5%2583SKA%252007%2520-%25201.jpg

WARDZY%25C5%2583SKA%252008%2520-%25201.jpg

WARDZY%25C5%2583SKA%252008%2520-%25205.jpg

No to teraz wytyczne do portalowego:

- ma być duży wkład (jest baaardzo duży, nawet myślę czy nie za wielki sam wkład ma 74 wys na 97 szerokości - jakoś tak)

- najchętniej, żeby gdzieś drewno się obok składało (na to nie mam pomysłu).

Powinnam dzisiaj wybrać projekt a decyzja nie gotowa.

Niby taki prosty temat, a idzie jak po grudzie.

Propozycja:

portal%2520na%2520prosto.jpg

a teraz znowu moje wariacje:

moje%2520wariacje%252017%2520z%2520drewnem.jpg

moje%2520wariacje%252017%2520z%2520szar%25C4%2585%2520ram%25C4%2585%25202.jpg

a teraz z wymiarami (to na górze to nawiew, zamiast kratki):

moje%2520wariacje%252017%2520z%2520szar%25C4%2585%2520ram%25C4%2585%25202%2520wymiary.jpg

moje%2520wariacje%252017%2520z%2520szar%25C4%2585%2520ram%25C4%2585.jpg

Któraś się z tego nadaje czy mam dalej kombinować?

Czytam pobieznie od czasu do czasu na fotkach i wizach bardziej sie skupiam, czasu brak, dziś podsumowalam sobie nockę bo niby śpię dziewczyny nie rycza a jakaś Zmęczona, i wyszło mi ze od 12 do 6 tej 2 h spałam resztę karmiłam, tulilam itd ale co ja o sobie, o tobie miałam

Wariatka jesteś, pozazdrościć takiej matki i żonki, wyspa genialna, uwielbiam oryginał, kolory bedą tez identyczne?

Do pracy idziesz? Szok! Wprowadzanie sie za mc szok! To będę zaglądać często, bo bedzie teraz co ogladac, trzymam kciuki!

Moze wyskocze jak Filip z konopi ale coś o zwężaniu szafki ikeowej pisalas, nie wczytałam sie za bardzo, więc moze od plały,ale ja paxa, z szerokości 100 do 75 zwezylam bez problemu, jak to o to chodzi to pytaj.

Edytowane przez e-mól

Balbina podziwiam spokoju, siły i wytrwałości. Sama wiem, że końcówka jest najgorsza. Tysiące drobiazgów, zgrania ekip itp.

Ale jak sama to napisałaś -rodzina jest najważniejsza. Jak mały trafił do szpitala tydzień po przeprowdzce to nie potrafiliśmy z niczego sie cieszyć. Człowiek przez półtora roku flaki sobie wyprówał na tę budowę i marzył o tym jak bedzie się mieszkać a jak sie okazało niewiele jest to warte w porównaniu ze zdrową i szczęśliwą rodzinką.

A co do Twojego domku - wyspę masz czadową. Swoją uwielbiam a w twojej się zakochałam. Jak sama wiem będzie to najważniejsze miejsce w domu.

Fornir - w kuchni bym zrezygnowała. Jest to bardzo delikatny materiał i my sami już wiemy że niestety niezbyt praktyczny przy małych dzieciach. U nas już pzy zakładaniu gniazdek się porysował.

Systemy do szafek - jeśli to tylko jedna szafka to weź servo driva. Fajny system ale nie wiem czy wart swojej ceny. Ten tańszy jest równie wyodny a cenowo wyjdzie hmmm - sama wiesz. Ja mam obydwa w kuchni (servo w szufladzie z segregacją śmieci) i używa się je podobnie.

Balbina mnie podobają sie twoje wersje ale z tymi kratkami poszalałaś. Nie możesz ich dać z boku????i jeszcze wkład bym wgłebiła i dała wnęką 2 xwiększą od wkładu . miałam ci znależc zdjęcie. muszę poszukać:p

wysłałam ci mail. :yes:

Wszystkie kratki, oprócz jednej poziomej na górze, będą z tyłu:D

Poszukaj prosze tego zdjątka, bo powiedziałąm, że jutro ostatecznie zatwierdze kominek, a nadal w dalej dziurze jestem:(

Obejrzałam Twoje foty:jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Obowiązkowo masz nakaz zrobienia galerii!

Super nowoczesny mesz dom! Kto projektował?

Czytam pobieznie od czasu do czasu na fotkach i wizach bardziej sie skupiam, czasu brak, dziś podsumowalam sobie nockę bo niby śpię dziewczyny nie rycza a jakaś Zmęczona, i wyszło mi ze od 12 do 6 tej 2 h spałam resztę karmiłam, tulilam itd ale co ja o sobie, o tobie miałam

Wariatka jesteś, pozazdrościć takiej matki i żonki, wyspa genialna, uwielbiam oryginał, kolory bedą tez identyczne?

Do pracy idziesz? Szok! Wprowadzanie sie za mc szok! To będę zaglądać często, bo bedzie teraz co ogladac, trzymam kciuki!

Moze wyskocze jak Filip z konopi ale coś o zwężaniu szafki ikeowej pisalas, nie wczytałam sie za bardzo, więc moze od plały,ale ja paxa, z szerokości 100 do 75 zwezylam bez problemu, jak to o to chodzi to pytaj.

E-mólku! Biedactwo! To Ty masz teraz wariackie życie. Ja to drobny pikuś jestem przy Tobie;)

Ale staram się:D

Tak, za miesiąc chcę się przeprowadzać:wiggle:

Pomyślałam, że jak publicznie ogłoszę moją dziką decyzję to tym większego kopa dam sobie do działania, żeby potem z podkulonym ogonem się nie wycofywać:p Więc teraz już muszę się przeprowadzić, nawet jakbyśmy mieli spać na podłodze:lol2:

A wyspa hmmm, ładna ... będzie ... kiedyś... mam nadzieję:rolleyes:, jak w końcu znajdę stolarza, który po pierwsze się podejmie roboty, po drugie nie będzie chciał za te sześć szafek 20 tys.:no:

kolory na wyspie będą identyczne poza fornirem - u mnie będzie w orzechu.

Dzisiaj obmierzyłam swoją wnękę i stwierdzam, że ją trochę rozparceluję i zbuduję na nowo, aby mi się wymiary szafek zgodziły i zamówię tam wtedy ikeowskie szafki do kompletu. Jeden problem mi odejdzie.

A o zwężenie to mi chodziło o fronty kuchenne - nie robią:-(, szczególnie nie na mojej arście, bo tam są na całej szerokości aluminiowe listwy do otwierania.

Dzięki raz jeszcze za namiary na stolarzy! Do pierwszego już wysłałam zapytanie:) Drugi jest na rok założony robotą:-(

Balbina podziwiam spokoju, siły i wytrwałości. Sama wiem, że końcówka jest najgorsza. Tysiące drobiazgów, zgrania ekip itp.

Ale jak sama to napisałaś -rodzina jest najważniejsza. Jak mały trafił do szpitala tydzień po przeprowdzce to nie potrafiliśmy z niczego sie cieszyć. Człowiek przez półtora roku flaki sobie wyprówał na tę budowę i marzył o tym jak bedzie się mieszkać a jak sie okazało niewiele jest to warte w porównaniu ze zdrową i szczęśliwą rodzinką.

A co do Twojego domku - wyspę masz czadową. Swoją uwielbiam a w twojej się zakochałam. Jak sama wiem będzie to najważniejsze miejsce w domu.

Fornir - w kuchni bym zrezygnowała. Jest to bardzo delikatny materiał i my sami już wiemy że niestety niezbyt praktyczny przy małych dzieciach. U nas już pzy zakładaniu gniazdek się porysował.

Systemy do szafek - jeśli to tylko jedna szafka to weź servo driva. Fajny system ale nie wiem czy wart swojej ceny. Ten tańszy jest równie wyodny a cenowo wyjdzie hmmm - sama wiesz. Ja mam obydwa w kuchni (servo w szufladzie z segregacją śmieci) i używa się je podobnie.

Dziękuję Kasiu bardzo za uwagi!

Do drobiazgów to my jeszcze nie doszliśmy;), na razie walczymy z większymi pracami, a o tych pierdołkach to nawet nie chcę myśleć, żeby sie nie stresować:)

Dobrze, że piszesz, że forniry są takie delikatne, to nie będę żałować, że je odpuściłam w kuchni:)

Na blat to absolutnie ich nie przewiduję;)

A nie otwiera Ci się przypadkiem ten serwo drive?

Cały ranek byłam na budowie:

- odebrałam dwa transporty z Ikei - ponad dwie tony szaf i szafeczek. Chłopaki stwierdzili, że dużo tego. A to dopiero jakaś połowa zabudów, jakie potrzebuję:o

- montują się parapety - dwa poszły do reklamacji, bo na jednym było brzydkie połączenie klejonych desek, a na drugim wgłębiony i czarny sęk, I niestety nie dobrze to wyglądało:-(

- chłopaki kończą dzisiaj szlifowanie ścian i zaczynają gruntować

- Burza kończy łazienki i wybywa na trzy tygodnie. A jeszcze tyyyle drobnych poprawek ma do zrobienia:(

Jutro będzie jakoś pusto - tylko jedna ekipa na budowie...

Ale już za chwileczkę, już za momencik znowu ruszamy!

Wejdzie elektryk do gniazdek, Robert do alarmu (next week), Diablo do kolektorów i obróbek blacharskich, Kominy i kominki do naszego bezpomysłowego wkładu, no i najważniejsza ekipa: ja i mój Tata - super brygada malarska wkroczy do akcji:wiggle: A potem schody, montarzyści z Ikei, Vip z deskami na dół i ... PRZEPROWADZKA!

Jeśli o czymś zapomniałam to trudno, dorobimy potem:lol2:

A! zapomniałam o stolarzu...

A na koniec przyszłego tygodnia może już zaczniemy kłaść dechy!

Dzięki Balbina!!!!!:p cieszę się , że ci się spodobało. zdjęcia były średniej jakości- do tego jednak nie mam powołania. A sama projektowałam środek i na zewnątrz. tylko tego nie potrafiłam zwizualizować na komputerze- pomagała mi kuzynka męża ,która jest archiytektką:p ale to nie jest jeszcze to co chcę . byliśmy bardzo ograniczeni pozwoleniem na budowę i projektem zatwierdzonym przez Architekturę.tyle ile się dało zmieniliśmy. praktycznie wszystko:lol2:

zdjęć muszę poszukać moj kominek w starym domu był z 2006. obło\ony kamieniem z wnęką na wkład. sama jego forma by do ciebie pasowała. a chce ci pokazać jak ta wnęka wyglądała

ikeadojechała!!! super:p

hura!!!! ja już czekam na foty super brygady!!!!!

Orzech zza wody piękny jest!!! To mi sie jednak przypomniało jak go szukałas i rabatu ci nikt dać nie chciał, moje dechy debowe sie porozchodzily paskudnie :( teraz juz (w następnym domu) tylko egzotyk lub warstwowka i to chyba pływające, a moze nawet panele.

http://www.artdesign.pl/?t=realizacje/95b

Balbina wklejam ci linka kominka , który mi się podoba kształtem . ale wkład bym cofnęla w głab, albo zlicowała ze ścianą'

niestety nie znalazłam żadnego zdjęcia mojego kominka na komputerze:sick: całe popołudnie przeglądałam zdjęcia i nic. tylko teściowie mają zdjęcia wywołane na papierze ( chyba tAK)

Dzięki Balbina!!!!!:p cieszę się , że ci się spodobało. zdjęcia były średniej jakości- do tego jednak nie mam powołania. A sama projektowałam środek i na zewnątrz. tylko tego nie potrafiłam zwizualizować na komputerze- pomagała mi kuzynka męża ,która jest archiytektką:p ale to nie jest jeszcze to co chcę . byliśmy bardzo ograniczeni pozwoleniem na budowę i projektem zatwierdzonym przez Architekturę.tyle ile się dało zmieniliśmy. praktycznie wszystko:

No, no, no! Monika jestem pod wrażeniem - to może powinnaś się tym zająć w życiu:yes:

A powiedz co masz za ogrodzenie?

Przez okna superowo wygląda!

I ja zrobiłaś podświetlane lustro?

I ostatnie pytanie - co masz za baterię w pomarańczowej łazience i jakiej długości ma wylewkę?

No to poszalałam;) Ale widać, że się podoba:D

ale nie masz pod nim podłogówki????

oj jaka jestem ciekawa , tego orzecha:p

no i ten twoj kominek nie daje mi spokoju. zrób bardzo prosty, nie taki jak ty to nazywasz? portalowy????

Podłogówkę mam tylko pod płytkami.

Za bardzo kocham dechy, żeby je narażać na rozsychanie:cool:

A ten podesłany przez Ciebie kominek - fajny.

U nas bez względu na kształt zabudowy w grę wchodzi tylko jeden model wkładu - Austroflamm S97z74 - wystarczająco duży, aby mieć wrażenie otwartego paleniska i najpłytszy, jaki mieści się w naszą wnękę.

Orzech zza wody piękny jest!!! To mi sie jednak przypomniało jak go szukałas i rabatu ci nikt dać nie chciał, moje dechy debowe sie porozchodzily paskudnie :( teraz juz (w następnym domu) tylko egzotyk lub warstwowka i to chyba pływające, a moze nawet panele.

No, piękne są, szczególnie na wystawie w sklepie;)

W domu pewnie przy nowości też będę cudne, ale to miękkie drewno i zdaję sobie sprawę, że będzie się potwornie rysować.

Z tym się liczę, ale rozsychania bym nie zdzierżyła:no:

Co na to można poradzić?

Balbinko i pomyśl czym wyłożycie wneke na drewno? u nas jest z KG i baaardzo się brudzi - kombinuję sama czy ją odnowić...

Jeśli dasz jakiś kamień na kominek to najlepiej dać go tez do wneku na drewno. Jeśli nie dajesz żadnego to tez kamień tylko najbardziej pasujacy do koloru kominka czy ścian

Też tak myślę:yes:

Karton gips przy drewnie mamy w domu na wsi i tam jest ciągle brudna ściana:(

Wnęka, tak jak pisze Koktajl, musi być wyłożona tym samym co jest przy kominku.

A teraz Panie i Panowie ostatnie podejście do tematu kominka (więcej nie mam ani czasu, ani weny) i bardzo, ale to bardzo proszę o koncepcyjne wsparcie (tu robię wielkie kocie oczy i macham rzęsami:D).

jak już napisałam - wkład może być tylko jeden (lub ten sam model w wersji mniejszej), jedyne co mogę i muszę określić to sposób zabudowy.

I tu zebrałam wszelkie dostępne pomysły i chciałabym poddać je ... głosowaniu!

Wersja A (taka nijaka dla mnie:-():

portal%2520na%2520prosto.jpg

B. z drewnem, wnęka będzie matowo czarna

moje%2520wariacje%252017%2520z%2520drewnem.jpg

C na ciemnej (prawie czarnej ścianie), szara obudowa (betonowe płyty lub piaskowany marmur Pierta serena - podobny do jednolitego betonu)

moje%2520wariacje%252017%2520z%2520szar%25C4%2585%2520ram%25C4%2585%25202.jpg

D. to samo, ale mniej szarości i szersza czarna wewnętrzna ramka (chyba za dużo się to dzieje...)

moje%2520wariacje%252017%2520z%2520szar%25C4%2585%2520ram%25C4%2585.jpg

E. nudy na pudy:

moje%2520wariacje%252018.jpg

F.

moje%2520wariacje%252019.jpg

G.

moje%2520wariacje%252020.jpg

H. niby ten sam, ale zabudowa nowoczesna

moje%2520wariacje%252023.jpg

I. i na koniec niby nic, a jednak coś się dzieje w tle

moje%2520wariacje%252021.jpg

J. i to samo ale z drewnem

moje%2520wariacje%252022.jpg

Ufff! I tyle! Który Wam się podoba, który zrobilibyście u siebie?

Dla zachęty ogłaszam, że każdego głosującego, doradzającego i wspierającego mnie w podejmowaniu w takich bólach decyzji już teraz zapraszam na ciacho przy nowym kominku, jak go wybudują:D (czyli za tydzień;))!