Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

Dziękuję, bardzo dziękuję za oddane głosy!

Na razie wygrywa H i K:)

Czy myślicie, że dobrym pomysłem jest połączenie tych dwóch opcji i zrobienie takiego:

moje%2520wariacje%252025.jpg

lżejszego wizualnie, ale też z dużą wnęką?

Wiem, że już miałam nie dorabiać ale nie mogłam się powstrzymać...

Basia - po prawej stronie jest przejście do małego korytarzyka (gdzie jest łazienka i gabinet), a nie okno.

W kwestii zabudowania - jeśli miała być zabudowa samego kominka to wystająca, jeśli cały dół ściany to powinna być zlicowana.

No i tu mam taką wątpliwość bo jeśli to byłaby opcja K to myślę, że za dużo by było tego czarnego granitu (trochę nagrobkowo będzie wyglądało - nie???) i lepiej obłożyć pół ściany np. czarnym łupkiem - będzie bardziej urozmaicona płaszczyzna.

A jeśli z tym białym podcięciem - to wtedy jednolicie w graficie.

Dobrze myślę?

Bastki - masz miejsce przy kominku:D!

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

powiem tak: fajna ta najnowsza wersja ale jest jedno małe ale:) nie wiem jak duża w realu będzie ta wnęka na drewno więc weź pod uwagę 2 czynniki a mianowicie

a) nie będziesz trzymac dużo drewna w domu przy kominku (tylko bedziecie chodzic po nie na bieżąco na dwór) bo zwyczajnie wyłażą z niego robale jak jest go za dużo i dlugo leży w pomieszczeniu

b) nie rób takiej dużej wnęki bo jak nie będzie ładnie wypełniona drewnem to w połowie pusta również nie będzie sie tak super prezentować

Generalnie może fakycznie zrobic najpierw kominek, kamien a pomalujesz resztę kominka jak już bedziesz wiedziec jaki dokladnie kolor ścian będzie? przeciez i tak wszystko obraca sie w odcieniach szarości, bieli, brązów więc na pewno misz masz nie wyjdzie:)

na które randomy się zdecydowałas? te najmniejsze?

Balbinko usun troche wiadomosci ze skrzynki bo chcę Ci przesłąc wiadomośc na priv:)

Edytowane przez koktajl

Mnie się podoba to połączenie dwóch wersji. I jestem za paskiem na dole, bo przełamuje wczesniejszy podział na dwa wielkie prostokąty i nadaje lekkości całości. Po drugie, odcina grafit od podłogi. Wcześniejsze wersje z grafitem przy podłodze niezbyt mi pasowały, jakoś nie grał mi grafit z tym ciepłym brązem. Teraz ten pasek to przełamuje.

Dziękuję, bardzo dziękuję za oddane głosy!

Na razie wygrywa H i K:)

Czy myślicie, że dobrym pomysłem jest połączenie tych dwóch opcji i zrobienie takiego:

moje%2520wariacje%252025.jpg

lżejszego wizualnie, ale też z dużą wnęką?

Wiem, że już miałam nie dorabiać ale nie mogłam się powstrzymać...

Basia - po prawej stronie jest przejście do małego korytarzyka (gdzie jest łazienka i gabinet), a nie okno.

W kwestii zabudowania - jeśli miała być zabudowa samego kominka to wystająca, jeśli cały dół ściany to powinna być zlicowana.

No i tu mam taką wątpliwość bo jeśli to byłaby opcja K to myślę, że za dużo by było tego czarnego granitu (trochę nagrobkowo będzie wyglądało - nie???) i lepiej obłożyć pół ściany np. czarnym łupkiem - będzie bardziej urozmaicona płaszczyzna.

A jeśli z tym białym podcięciem - to wtedy jednolicie w graficie.

Dobrze myślę?

Bastki - masz miejsce przy kominku:D!

czyli zgadzam się z dziewczynami. ta ostatnia wersja H iK jest idealna.

miałam to zaproponować , ale bałam ci się namieszac.

aha jak mówi koktailtę wnękę na drewno zwęż, ale zrób na wysokość całego ciemnego( czyli jak jest).

a kominek nad granitem ma być biały????? czy w kolorze ścian ? szary???

Balbinko i pomyśl czym wyłożycie wneke na drewno? u nas jest z KG i baaardzo się brudzi - kombinuję sama czy ją odnowić...

Można tą wnękę albo wyłożyc kamieniem albo pomalowac farbą lateksową zmywalną.

I ostatnia wersja kominka mi się też najbardziej podoba, tak jak piszą dziewczyny z węższą wnęką. Cud miód malina

Edytowane przez Zuzu.1

Wiecie co?

Kocham to Forum!

Jesteście niesamowici i cudowni! Wszyscy razem i każdy z osobna:).

Dziękuję Wam za poświęcony czas, zaangażowanie i pomoc.

Bez Was z całą pewnością nadal byłabym w lesie:yes:.

A tak mam kominek:wiggle:

Powiedziałam wieczorem M, że mamy już wybraną obudowę przez głosowanie:D

Spojrzał na mnie jak na świra i poszedł sprawdzić jaką... na Forum:lol2:

Przyszedł i stwierdził, że jest fajna a my jesteśmy wariaci:lol2:, no bo żeby tak publicznie z obcymi ludźmi dwa dni o kawałku ściany gadać... :rotfl:

Zaraz wyślę "nasz" projekt do Kominków.

Pan Daniel już dzwonił i pytał czy już coś udało się z mężem ustalić?

Z mężem! No, w sumie tak. Powiedział, że chce mieć duże palenisko i wnękę na drewno. To wszystko ma:)

A tak w ogóle dzisiaj miałam mega fajny dzień:

- rano zamówiłam płyty w Bricomanie do poprawienia wnęki w kuchni (Łukasz zgodził się to zrobić:)) i wtedy bez problemu zamówię szafki do wysokiej zabudowy z ... Ikei - będzie do kompletu i bez uzależnienia od stolarza:wiggle: A przy tym szybciej, ładniej i taniej:D

- potem wskoczyłam w kostiumik i na spotkanie. Ta, tam! Zaczynam pracę od 15 kwietnia:wiggle: Już się cieszę. Robota fajna i twórcza:)

- jak wychodziłam zadzwonił sprzedawca z Pary, że po miesiącu oczekiwania dojechał mój "zestaw dla projektantów". Spirea! W tym tygodniu biorę się za blat!

- szybki powrót i znowu dżinsiki i budowa - przetransportowałam pierwszy poważny mebel do nowego domu:) - sofę dla mojego Taty, który się uparł, że chce tam nocować:rolleyes: Ulokował się w mojej garderobie, gdzie wcześniej umyłam podłogę mopem - zamiatałam i odkurzałam "milion' razy, ale tak na mokro, do czystości to pierwszy raz:) Zawiało przeprowadzką:D

- zrobiłam spis potrzebnych rzeczy malarskich do kupienia i od jutra ruszamy z robotą! Spotkanie u Moni anulowane to z pełnym zaangażowaniem biorę się za pędzel:D

Rany! Jak mi dzisiaj dobrze:rolleyes:...

To pewnie tak dla równowagi przed jutrzejszym spotkaniem z Mariuszem A;)

A! I Burza zamontował mi moje betonowe płyty w łazience i czarny grzejnik na nich:). Postawił też wannę na miejsce i wmontował w cokół baterie.

Cokół może nie powala i jest trochę za wysoki (spróbuję skrócić), ale nic lepszego na razie nie wymyśliłam.

W każdym razie Koktajl (bo pytałaś o to u e-mólka) płyty wyglądają świetnie (poza jedną wpadką instalatora, za którą chcę go zabić - wyciął fragment płyty w celu łatwiejszego montażu rurki od grzejnika - jak sądzę, wstawił to potem na swoje miejsce i przykleił. Wygląda okropnie, jutro będę nad tym myśleć...).

Jeszcze ich nie użytkowałam (są zaimpregnowane), ale bardzo poważnie myślę czy nie powiesić ich jeszcze na klatce.

A w kwestii wnęki na drzewo to dziękuję za sugestie:yes: Zgadzam się z nimi, ale u nas ta wnęka będzie li i wyłącznie w celach dekoracyjnych - drewno do palenia będzie składowane w szafie za tym oknem, co go nie ma;)

Dziewczyny! Jak tak świetnie poszło nam z kominkiem to mam jeszcze jedno pytanie: czy ktoś nie natknął się może na taki gotowy system półek / szaf - bez tylnej ścianki. Znalazłam to na stronie bussines Ikea, ale sprzedawcy nic o tym nie wiedzą:-(:

szafki%2520bez%2520plec%25C3%25B3w.jpg

Balbina słusznie,że mnie posłuchałaś i wybrałaś połączenie moich typów :lol:;)

Jeśli chodzi o kominki to kontaktujesz się z Danielem? , bo mnie prowadzi tam jakiś goguś i nie do końca jestem zadowolona.

Czy dostałaś od nich tyle propozycji,czy je sama stworzyłaś?

masz wybrany wkład?

Dziewczyny czy ja też mogę liczyć na taką wspaniałą pomoc w doborze kominka?

Edytowane przez Barbara74

Balbina, gratulacje za tyle pozytywnych rzeczy :)

Czekam na wieści o blacie, bo u mnie sprawa leży odłogiem.

Półki bez tylnej ścianki to Expedit z Ikei, ale ma dość spore półki. Nie wiem, do czego potrzebujesz. Ja np. do gabinetu albo będę brać Expedit albo zaprojektuję sobie regał na całą ścianę i dam stolarzowi do zrobienia z kolorowej sklejki.

Ale pozytywow, gratulacje! Ale gdzie foty?!

Tez jestem ciekawska odnośnie pracy, napisz coś wiecej.

A plyty gdzie zamowilaś, o co chodzi z bratem? Ależ jestem do tylu?

Mebelki to Jakby expedit, ale takiego regaly albo juz nie maja albo to ten za 199 ale bez pionowych elementów zmontowany.

Balbina słusznie,że mnie posłuchałaś i wybrałaś połączenie moich typów :lol:;)

Jeśli chodzi o kominki to kontaktujesz się z Danielem? , bo mnie prowadzi tam jakiś goguś i nie do końca jestem zadowolona.

Czy dostałaś od nich tyle propozycji,czy je sama stworzyłaś?

masz wybrany wkład?

Dziewczyny czy ja też mogę liczyć na taką wspaniałą pomoc w doborze kominka?

Basia! Pewnie, że dobrze to wyszło:yes: Bez Waszych rad by się nie dało:no:

Kontaktuję się z Danielem, bo on odpowiedział na moje zapytanie jeszcze gdzieś w wakacje, potem mieliśmy zastój i teraz do niego wróciłam.

Napisałam nawet do dwóch, że wracam do tematu, ale to Daniel się powtórnie odezwał, więc nie mam porównania z innymi.

Mam wrażenie, że Daniel jest bardziej techniczny (co teraz będzie bardzo przydatne) niż plastyczny i ich propozycje zamieszczałam, ale były dla mnie takie sztampowe: wkład, rameczka.

Dlatego w paincie robiłam proste własne.

Mój wkład to Austroflamm S97z74.

Nie widziałam go na żywo, ale to podobno jedyny, który spełnia nasze parametry: ma dużą (97 na 74 cm) powierzchnię ekspozycji (szyby) i jest dość płytki, żeby zmieścić się w naszą wnękę dosłownie na styk (co do cm).

I oficjalnie deklaruję, że będę Ci z całych sił doradzać przy Twoim kominku, bo wiem jak nieoceniona to jest pomoc:yes:

Dobrze czytać, że u Ciebie pozytywne wydarzenia. Wreszcie do przodu :rotfl:

Po zimowej przerwie, w końcu i u nas zaświeciły pierwsze promyczki słońca;)

Podobno co ileś tam lat karta się odwraca:rolleyes:

Dziś są moje urodziny (nie powiem które:P) i mam nadzieję, że właśnie robię woltę;)

Moje dzieci bawią się obok (czekając, aż skończę:cool:) i prowadzą ciekawe dyskusje. W pewnym momencie Mała pyta: Mama, a prawda, że życie to nie bajka.

No nie - odpowiada Starszak - jest taka bajka niekończąca się opowieść.

Mam nadzieję, że moja budowlana odyseja powoli się kończy i zacznie się niekończąca się bajkowa opowieść o codziennym życiu bez zalanych piwnic, przeciekających ścian, niesolidnych ekip, niedziałających pieców i całej masie innych kataklizmów:)

No ale cóż... jesteśmy już zbyt dorośli, żeby wiedzieć, że tak pięknie to tylko w bajkach bywa...