Bastki 09.03.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Wszystkiego najlepszego i niekończącej się opowieści tak jak sobie planujesz. Buziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzu.1 09.03.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Balbino, przypomnij pls jaką dachówkę masz położoną na dachu i czym się kierowałaś przy jej wyborze? Ja muszę się na jakąś zdecydowac. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 09.03.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 no widzę ,że wiele mnie nie ominęło. Iwona świętowała, malowała i>>>>>>...... co słychać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 09.03.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Balbina, to jest seria LACK. Ale niedostępne Podejrzewam, że przestali produkować. http://produkty.ikea.pl/p7760/regal A wąskie są na allegro (podobno) http://allegro.pl/ikea-lack-regal-szafka-stolik-190x35cm-wenge-i2184535335.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 09.03.2012 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Dzięki Narendilku:) Też już szukałam i nie znalazłam:-( Będę musiała jednak pójść stolarzem... Zuzu! Dachówkę mam cementową grafitową Brassa. U mnie inna nie wchodziła w rachubę To była jedna z niewielu pewnych rzeczy (oprócz orzechowej podłogi, szarych ścian i deski na elewacji), jakie wiedziałam przed budową domu:) Grafitowa - bo w moim przypadku to jedyny słuszny kolor, który pasuje do do orzecha:) Cementowa, bo jest mocna, lżejsza niż ceramiczna i ma 20 lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 09.03.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Fantastycznie gnasz do przodu!!! Wszystkiego najlepszego urodzinkowo, pracowo i... przeprowadzkowo! Nie mogę się doczekać zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.03.2012 00:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Dobra, a teraz nie wiem czy piszę to w szaleńczym widzie czy powinnam się poddać już teraz zanim:a) nie zwariujęb) nie zrobię jakiejś gigantycznej głupoty:o Spisałam właśnie listę rzeczy jakie powinnam (bo nie ma możliwości żebym napisała MUSZĘ) zrobić przed wprowadzeniem.I nie ma ABSOLUTNIE żadnych szans, żeby się z tym wyrobić w ciągu miesiąca.Zatem parę głębokich oddechów i racjonalne podejście do tematu...Raz...Dwa....Trzy...Patrzę na listę... myślę... Oddycham dalej...Cztery...Pięć...Do niczego:sick:Nic się nie układa:(.Ok, spisuję po kolei, jak sądzę za co się powinnam wziąć.Jeśli o czymś WAŻNYM zapomniałam lub coś ISTOTNEGO zamieściłam za nisko na liście to mnie, proszę, skorygujcie. Priorytety:- gotowe pokoje do wprowadzenia (pomalowane z gniazdkami i podłogą, zamontowane szafy, meble będą na razie stare)- ciepła woda- zrobione schody i barierki- jedna działająca łazienka (już prawie jest brakuje w niej grzejnika, luster i oświetlenia)- zainstalowany kominek- kuchnia, no właśnie co?: zmontowane szafki, blat (tymczasowy), dodatkowa doczepiana płyta grzewcza, piekarnik, mikro, szuflada (tylko dlatego, że te rzeczy są zabudowie, którą będą montować z pozostałymi szafkami)- szafy w korytarzu A teraz szczegółowo:MUST BEPrąd:- przeliczyć gniazdka na dół- zamówić Girę- zamontować Efapela na górę (jutro początek) i Girę na dół- podłączyć kable z prądem do skrzynki- przełączyć się na prąd ze skrzynkiMalowanie:- zaszpachlować otwory po podłączeniu grzejników i pod położonymi parapetami, zatrzeć, ponownie położyć gładź (ja)- wygładzić wszystkie wnęki przy oknach (ja)- pomalować ściany (ja maluję na stylu ściana - sufit i narożniki, Tata środek)- ilość: 5 pokoi, pralnia, korytarz, dwie garderoby, - czas do najbliższej środy (przynajmniej jednokrotne malowanie- potem (od środy do końca tygodnia): przejście między wiatrołapem a garażem i gabinetOgrzewanie:- zamontować kominek (planowany jest na drugą połowę najbliższego tygodnia - czekam na potwierdzenie)- podłączyć zasobnik do ciepłej wody i kolektory (w tym tygodniu mam się umawiać z Diablo w sprawie montażu)- kupić i zamontować stację pogodową i wszystkie inne potrzebne akcesoria- zgrać wszystko razem - znaleźć nowego hydraulika- dokupić i zamontować brakujące kaloryfery i grzałkę do łazienki chłopakówŁazienki- znaleźć speca od lusterKuchnia:- kupić: * mobilna indukcja (lodówkę i piekarnik tymczasowy mamy oraz docelową zmywarkę mamy)- dokupić szafki do wysokiej zabudowy w Ikei (ekipa od Łukasza zmieniła wnękę i już mi się zmieszczą typowe szafki:wiggle:)- zmontować Ikeowskie szafki (21 marca)- znaleźć stolarza do wyspy i blatów- kupić i zamontować oświetlenie (Aquaform)Wiatrołap- kupić trzy korpusy szaf w Ikei- zamontować wnętrza szaf (22 marca)Garderoby i spiżarka- pomierzyć- zamówić- złożyćPodłogi- potwierdzić montaż Patryka na środę 14 marca (deski góra)???- umówić transport desek z Vipa i termin montażu- zamontować schody (23 lub 26 marca)- montaż podłóg dół Vip (najchętniej 28 marca)- zamówić szkiełka do oświetlenia przyschodowego (na wymiar, po montażu schodów)- zamontować, obrobić, pomalować ścianę- zamontować barierki- umówić żywicę epoksydową do pralni- zrobić izolację tarasu (next week)- zrobić obróbki blacharskie Inne:- zabudować stelaż do wc w dolnej łazience- podłączyć centralkę i uruchomić alarm- wyregulować okna i pozakładać klamki do nich- znaleźć i kupić niedrogi samochód dla opiekunki- znaleźć rozwiązanie na wejście do domu i zrobić jakiekolwiek, nawet tymczasowe (palety?) PRZEPROWADZKA DO 15 KWIETNIA? Chciałabym, aby było:Łazienki:- zdecydować i zamówić blat do łazienki małżeńskiej- kupić: * 2 x bateria umywalkowa (Tres tylko się jeszcze zastanawiam nad długością wylewki w wysokiej umywalce - Monika jaka jest Twoja i jak się z niej korzysta????) * bateria bidetowa * deszczownica * przycisk do córci Geberita * klapkę do prysznicowego geberita * 2 x kabina prysznicowaStolarz:- wyspa- zabudowa kaloryferów- drzwi di szafy w korytarzu- panel na ścianę w korytarzu- szafka pod tv- szafa w korytarzyku przy gabinecie- obudowa słupa- blat do dolnej łazienkiKuchnia:- kupić: * chłodziarka wysoka * chłodziarka podblatowa * piekarnik * wbudowana mikrofala * szuflada * indukcja * palnik gazowy * okapInne- wybrać i zamówić drzwi wejściowe- wybrać, kupić i położyć płytki do dolnej łazienki + sedes, umywalka i bateria- znaleźć szklarza do drzwi między wiatrołapem a domem oraz do spiżarki- poprawić izolację piwnic (Andruszkiewicz)- pomyśleć o kostce brukowej- zamówić tapetę do Starszaka Później:- doklejenie k-g do mokrej obecnie ściany (po wyschnięciu) i przybicie korka (Bullet) na osb- zająć się dofinansowaniem do kolektorów- i cala masa innych rzeczy:rolleyes: No i jak to wygląda:DBędzie trudno? Ciężko? Da się?Teraz to dopiero trzymajcie kciuki!Zaczynam ostrą jadę bez trzymanki:lol:I martwię się, że w niedalekiej przyszłości może mi chwilowo zabraknąć czasu na FM:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.03.2012 00:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Fantastycznie gnasz do przodu!!! Wszystkiego najlepszego urodzinkowo, pracowo i... przeprowadzkowo! Nie mogę się doczekać zdjęć... Hej Rasia! Witam Cię gorąco, bo długo Cię u mnie nie było:bye: A jak już zajrzałaś to mogę mieć sąsiedzką prośbę? Podesłałabyś namiary na panów od ziemi i szklarzy, bo wiem, że masz fajnych:yes: Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 10.03.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Iwona duuuuuużo bardzo tego ale zaczynaj działać . I bedzie ubywało. Liste masz , więc się nie pogubisz:yes: a bateria to ta http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.paffoni.it%2Fpages%2Fpaffoni%2Fberry%2Fbr080.html ja mam miski zamontowane na blacie. i ta bateria jest idealna bardzo wygodna. Nie chlapie. i ta wajcha do otwierania jest bardzo wygodna:yes: a jak malowanie idzie tacie i pomocnikowi;) Edytowane 10 Marca 2012 przez monika996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.03.2012 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Monika! Dziękuję Właśnie myślę o baterii z 18-sto cm-ową wylewką i miałam obiekcje, że jest za długa. Po Twojej opinii i zdjęciach już nie mam:) Zamawiam! Dzisiaj na przemian rozrabiałam gips i szpachlowałam dwa okna, dwoje drzwi tarasowych i robiłam jakieś zaprawki na pozostałych ścianach. Praca świstaka:rolleyes: Na jutro kolejne dwoje drzwi i już tylko jedno okno. Wczoraj obrabiałam wstawione parapety i jeździłam po farbę) Od poniedziałku zaczynam malować. Tata dzisiaj skończył malować garderobę M i zrobiła część pokojów chłopaków. Jutro leci z pralnią (drugi raz) i kończy te zaczęte pokoje. Dzisiaj Łukasz pomalował sufit drugi raz na parterze i ewidentnie jutro trzeba będzie go machnąć raz jeszcze. Od poniedziałku zaczynają malować ściany. Mamy też już światło i prąd w kontaktach (Efapel) na piętrze:wiggle: Problemem jest nasza łazienka, bo tam nie ma zasilania w kontaktach:( Jutro Rafał będzie robił dochodzenie w tej sprawie. A, i przyszła wizualka na kominek: Wkład wychodzi bardziej centralnie (bo mamy komin) i wnęka jest wzdłuż prawej krawędzi, co i nie przeszkadza, bo lubię asymetrię. Patrzę tylko na ten kominek i zastanawiam się czy lepszy będzie na obudowie granit (płyta), łupek (30x60) czy kwarcyt (małe prostokątne płyteczki)? Oczywiście płyta przed kominkiem i wnęka na drewno będzie granitowa. Ale mam wątpliwości czy granit całościowo nie będzie zbyt dostojny, poważny, przewidywalny. A nierówne kształty dodałyby trochę życia i głębi. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 10.03.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 p1 głos- ja bym chyba poszła w 1 materiał. Iwona a może granit w szarości, nie czarny? albo granit szczotkowany, taki jak ja mam na blacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 11.03.2012 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Hej Rasia! Witam Cię gorąco, bo długo Cię u mnie nie było:bye: A jak już zajrzałaś to mogę mieć sąsiedzką prośbę? Podesłałabyś namiary na panów od ziemi i szklarzy, bo wiem, że masz fajnych:yes: Pozdrowienia! Hej, hej:) Ziemia ogrodowa Cię interesuje? W workach czy wywrotkach;). A szklarzy od luster i kabiny prysznicowej miałam stąd: http://www.pyroflex.com.pl/?p=oddzialy , z Żoliborza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 11.03.2012 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Hej, hej:) Ziemia ogrodowa Cię interesuje? W workach czy wywrotkach;). A szklarzy od luster i kabiny prysznicowej miałam stąd: http://www.pyroflex.com.pl/?p=oddzialy , z Żoliborza. Dziękuję za szklarza:D Ziemia w wywrotkach:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 11.03.2012 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Wróciłam z budowy. Znowu szpachlowałam, szlifowałam i oklejałam okna (sztuk 2) i drzwi tarasowe (sztuk 2). Tata mnie goni i pośpiesza i mówi, że nasze wnęki okienne już mogłyby starować w konkursie na najgładsze na Bemowie;). Jest raptusem i nie rozumie, że wolę wolniej a dokładniej, bo potem już tego nie poprawię. Za robię drobiazgi (szpachlowania, narożniki), a Tata leci wałkiem po całej płaszczyźnie. Fakt, że przez moje dopieszczanie ma przestoje:yes: Sądziłam, że będzie mi szło szybciej... A jestem dopiero na półmetku:(. Musimy skończyć do środy, bo wchodzą dechy. Wezwałam posiłki, w postaci mojej Mamy, która w przeciwieństwie do Taty jest dokładna i spokojna. Jak razem będziemy wyrabiać drobiazgi to pójdzie szybciorem:D A swoją drogą: jakie to nnuuudneee i mozolne:eek:. Tylko ręce teraz dziwie mi się trzęsą Jak tak sama popracuję to od razu doceniam wysiłek ekip montażowych. Przedwczoraj, w ramach odstresowania:cool:, upiekłam murzynka, dwa serniki i biszkopty na jajko wielkanocne do szkoły. To moje pierwsze podejście do murzynka i wyszlo słabiutko:rolleyes: Za to serowce superowo! Rodzynkowy pojechał na budowę, żeby chłopakom podziękować za robotę (bardzo fajna ekipa gladziowo-malarska: porządkowa, terminowa, miła, o efektach pracę napiszę we wtorek jak skończą), a na drugim saute dzisiaj będziemy rozkładać truskawki i zalewać galaretką - na przyjazd wzmocnionej ekipy malarskiej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 11.03.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Nie ma to jak samemu dopiescic szczegóły Ja tez jestem bardzo dokładna i jak coś zaczynam robic to musi byc na igłe-inaczej sie wnerwiam Moj M natomiast taki sam jak Twoj tato-"raptus" Pamietam jak kiedys wrocil z pracy i zobaczył ze nie skonczyam jeszcze malować sufitu w kuchni .Chciał mi strasznie pomoc ale po jego chlapaniu i lataniu wałkiem na wszystkie strony miałam wiecej roboty i poprawek niż to było warte Iwonko pisałaś że masz dachówke betonową.Wszystko się zgadza ale nie ciężar bo własnie betonowa jest cięższa od ceramicznej (też mam Brassa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 11.03.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 iWONA dla ciebie szpachlowanie mozolne i nudne:yes: ale wiesz każdy ma swoje powołanie.TY nam lepiej pisz!!!! bo robisz to świetnie:D a serniki, biszkopty, murzynek:wave: o rany , ale sposob na odstresowanie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 11.03.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Niesamowita jesteś!! I wielka!!! Zdecydowanie granit ale zdecydowanie nie w polerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 11.03.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Ale tempo prac. Sama nie dawno przechodziłam końcówkę i wiem jaka jest ona wyczerpująca. Trzymam kciuki aby wszystko sprawnie szło. A kominek wyszedł super - niestety nie głosowałam bo nie miałam możliwości wejść na FM. Ach i gratki z okazji dostania pracy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 11.03.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Brawo balibina!!!! Świetnie Wam idzie Przeprowadzka tuż, tuż a Ty jeszcze samam dodatkowo działasz Pełen podziw i trzymam kciuki,ze pomyślne wiatry budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 11.03.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Napiszę tylko że zaglądam prawie codziennie ... spóźnione życzenia, na kominek głosuję za granitem, ale sama go mam więc to czysto subiektywne lubienie . W liście "do zrobienia" wpisałaś drzwi wew. nie wiem gdzie chcesz zamawiać ale zamawiaj już bo to ok 6 tyg oczekiwania! Gratki z powodu pracy. I na koniec nie raz Ci tu już słodziłam (i nie ja jedna) ale jak czytam że Ty z dzieciem na budowie ściany szlifujesz to albo Ty jesteś czarodziejka albo masz czarodziejskie dzieci . Ps. jak młoda, lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts