Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

Pewnie ciągle szpachluje:) A tak na marginesie to podziwiam za zapał i siły. Sama też z M. wyprawialiśy okna bo były do poprawki a ekipa zaśpiewała straszną kasę i w pewnein weekend sami się za to zabraliśmy. I wiem jaka to harówka - chociaż i przyjemność jak sie robi na swoim;).

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jak pisałam w moim dzienniku i wannę i baterie wannową i umywalkową kupiłam za bardzo dobrą cenę na allegro.

Basieńko, a jaki masz model tej baterii, bo świetnie wygląda i myślałam, że to Starcowa, a one sporo kosztują (tym bardziej, że potrzebuję 2 sztuki plus bidet... I przypuszczam, że na wszystkie razem mam niższy budżet niż na jedną taką firmówkę;)).

Płyty na sciance kolankowej wymiataja .Rozumiem ze jest ona murowana bo chyba tak ciezkich płyt nie da sie przymocowac do g-k ? Wspominałas ze myslisz o daniu płyt betonowych na sciane przy schodach.Zobacz sobie wiec jak wyszlo to u mikiada.Ja odkad zobaczylam jej sciane jestem w nich zakochana :D

Kakusku! Tak ściana jest murowana, a płyty są przykręcone na śruby.

Mój majster zwany Burzą zaliczył kilka wpadek, za które nawet M chciał go powiesić (cenzuralnie nie powiem za co:sick:), a ja nie chcę go widzieć, żeby w afekcie nie zrobić mu krzywdy.

I jestem zupełnie przekonana, że nawet sąd by mnie uniewinnił!

Lista schrzanionych prac (to super kulturalne określenie na to co zrobił):

- WYCIĄŁ KAWAŁEK płyty betonowej na dwóch płytach! (przypuszczam, że po to, aby mu łatwiej było wsunąć przyłącze do grzejnika:sick:), a potem WKLEIŁ to po prostu klejem:jawdrop:. I nic mi o tym nie powiedział! Było to w zeszły poniedziałek - w ostatni dzień kiedy miał skończyć prace. Pod koniec dnia wyjechał i już się do mnie nie odzywa (nie dostałam jeszcze nawet podsumowania prac do zapłacenia).

- śruby do płyt betonowych są wkręcone każda pod innym kątem (nie wiem dlaczego nie wyszło mu po prostu na wprost)

- do pisuaru założył dwie uszczelki w jednym miejscu jedna na drugą, a w drugim miejscu nie założył wcale i przy spłukiwaniu lała się woda - oczywiście też o tym nie wspomniał. Wczoraj przyjechał wujek to naprawił.

- miał pościągać do malowania kaloryfery - nie ściągnął i mamy nieskończone malowanie pokoi (wujek wczoraj je poodkręcał i obrobiliśmy podejścia gipsem, ale nie wysechł tak szybko)

- wnęki w oknach w łazienkach wyglądają tragicznie - nieprzeszlifowane tynki zostały od razu zagruntowane i pomalowane. Efekt: góry i doły:bash: Teraz będę musiała ścierać farbę i zaciągać gipsem (podwójna robota). Dlatego teraz wszystkie pozostałe robię już sama.

- nieobsadzone parapety u córci (nie zdążył)

- niepodłączona bateria w naszym bidecie, bo podobno bidet jest źle obsadzony (wujek się mu przyjrzy 4 kwietnia to będę mogła coś więcej powiedzieć)

- nieskończone fugi na parterze i nad lustrem w naszej łazience

- nie zrobiona zabudowa k-g jednego geberita

- i jeszcze sporo mniejszych drobiazgów

Ogólnie prace zostały rozgrzebane i zostawione.

A teraz ma jakąś robotę na trzy tygodnie i u nas zostawił taki bałagan:eek:

Po takich fuszerkach nie będę czekać na niego, tylko część robię sama, a na resztę muszę znaleźć kogoś kto to zrobi.

edit - a w sprawie płyt betonowych na korytarz to ślicznie wyglądają (i dlatego nad nimi dumam:)) ale jak to powiedział mój kumpel, który wziął się za projektowanie wnętrz - muszą mieć przestrzeń i bardzo popularne się robią.

Edytowane przez Balbina200

Iwona ty masz laminat, czy lacobel na ścianie????

bo laminat brzmi intrygująco?:yes:

jaka ścianę masz przy umywalkach????

i pokaż co wymyśliłaś na kominek. ja za tym dziurkowanym bazaltem bym była

No tak, chyba mało precyzyjna byłam z tym laminatem:)

Czarny laminat jest w kolorze moich płytek na ścianie i nad umywalkami.

Zdjęć nadal brak:(

Obiecuję poprawę jak zdobędę odpowiednie narzędzie;)

Na kominek idzie dziurkowany basalt (4 duże płyty). Może będę żałować, że nie łupek:rolleyes:

Iwona co slychać na placu boju?????

Wczoraj do późna malowałam, żeby jak najwięcej zrobić przed dzisiejszym przyjazdem ekipy Patryka od podłóg i zostawiłam kompa na budowie:(

Zresztą jak dotarłam do domu to zrobiłam sobie długą kąpiel, żeby zmyć z siebie te ślady po farbie, a potem... padłam.

To był zasłużony odpoczynek:D

Dzisiaj z rana zjechało dwóch chłopaków i wzięło się za przygotowanie podłogi pod położenie desek.

I tak skutecznie pracowali, że bardzo szybko zaczęli impregnować podłogę i zapachami, ktore nieboszczyka wypędziłyby z domu, pogonili nas z budowy.

Zdążyłam tylko pomierzyć garderoby.

Teraz rozplanowuję...

Wróciliśmy po dwóch godzinach i wzięliśmy sie za ostatni etap izolacji tarasów.

Pierwsza warstwa została położona - jutro druga i taśma uszczelniająca:)

Balbina tak mam hansgrohe axor starck,udało mi się kupić zarówno i wannową i umywalkową po znakomitych cenach.Po normalnych bym nie kupiła.

Teraz muszę bidetową dokupić ,zastanawiam się czy ma sens kupić do kompletu ,czy jakąś połowę tańszą o podobnym kształcie.

Balbino trzymam kciuki za Was, gdybym mieszkała bliżej to bym Ci pomogła z malowaniem!Podziwiam Cię -praca,budowa, 3 dzieci i na pewno dużo więcej innych pozytywów.

Balbina tak mam hansgrohe axor starck,udało mi się kupić zarówno i wannową i umywalkową po znakomitych cenach.Po normalnych bym nie kupiła.

Teraz muszę bidetową dokupić ,zastanawiam się czy ma sens kupić do kompletu ,czy jakąś połowę tańszą o podobnym kształcie.

Balbino trzymam kciuki za Was, gdybym mieszkała bliżej to bym Ci pomogła z malowaniem!Podziwiam Cię -praca,budowa, 3 dzieci i na pewno dużo więcej innych pozytywów.

No to już Ci zazdroszczę tych baterii;)

Są świetne:yes:

W takim układzie to ja bym odżałowała i kupiła do kompletu:rolleyes:

Jedna taka odstająca będzie razić przy tych cudach:cool:

Dzięki Ci Basiu za chęć pomocy!

Na razie mam przestój z większym malowaniem na czas kładzenia podłóg.

Malowałam dzisiaj co prawda, ale mikrusią spiżarkę, tak małą, że jak machałam wałkiem (bez teleskopu, bo zaczepiał o sąsiednią ścianę...) to musiałam uważać, żeby nie dotknąć którejś z trzech pozostałych ścian;)

no to Iwona odwalasz kawał roboty z tym szpachlowaniem- itp.:) ja nic z tego nie umię . :jawdrop:

czyli dziś podłogi:)

Monika! To tylko pozazdrościć, że miałaś tak dobre ekipy, że nie potrzebowałaś się tego uczyć;)

Tak, dzisiaj położyli podłogi w pokojach chłopaków.

Jutro się biorą za rodzicielską część!

Och jestem ciekawa tego orzecha. W sklepie bardzo mi się podobały te dechy ale nie widziałam całej podłogi.Pewnie będzie piękna.

U chłopaków na razie jest hmmm... zwyczajnie i tak domowo się zrobiło:)

Myślę, że ta podłoga jeszcze sporo zyska jak dojdą listwy i meble.

Będzie dla nich cudownym tłem.

Orzech wiecej niż cudny jest :)

To są gotowe, olejowane/lakierowane deski, z faza?

Wszystkie dechy (poza schodami) będą z fazą (V-fugą).

U dzieciaków są deski lakierowane 11 cm, na korytarzu i na całym parterze lakierowane 13,5 cm, a w naszej sypialni, garderobie męża, moim pokoju do pracy (będącym przy okazji pokojem gościnnym) i w dolnej łazience będą olejowane dechy 14,5 cm.

Jutro kładą te olejowane.

I tych najbardziej nie mogę się doczekać:D

Dzisiaj przyszły też podłogi z Vip Parkietu.

Będę teraz leżakować do zakończenia montażu schodów, czyli jakieś dwa tygodnie.

Ponad tona desek.

Przerzuciliśmy je z moimi rodzicami.

Zaizolowałam też powtórnie duży taras, a rodzice kładli płyty k-g w garażu (tam, gdzie miały być płytki, które postanowiłam zamienić na tynk mozaikowy:)).

Jutro kończą garaż i może uda się im obsadzić któryś z trzech parapetów, a ja biorę się za izolację drugiego tarasu (na szczęście małego;)), daszku nad wejściem i za skończenie malowania spiżarki.

Muszę też jeszcze rano podjechać do firmy od basaltu zapłacić za płyty, bo mają je jutro dowieźć, a Kominki zabrać do cięcia do Zielonej.

Wzięłam od razu na ścianę do pobliskiej łazienki i Kominki też je wezmą do przycięcia:).

A w sobotę ma być super ciepło i mamy zaplanowane całą rodziną czyszczenie ogrodu z pozostałości budowlanych.