Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uwielbiam te opowieści o postrach, jakbym dzieci z bullerbyn czytała, albo Mikołaja :)

Ile Twój starszak ma lat? Moj taki poważniak i moze ten młodszy ten styl przejmuje przez opatrzenie...

Moze dziewczyny ich rozruszaja, choć ostatnio zabawa w walkę jest na topie..

Pomysł z lustrem super, jeśli masz w łazience okno to podciecia nie są potrzebne, tak mi ostatnio w studiu drzwiowym powiedzieli, ze w domkach tych podciec raczej sie juz nie robi.

Mój starszak w maju skończy 7 lat.

Gdzieś czytałam, że rozbrykane dzieci gdzieś koło 9 lat powinny się trochę uspokoić.

Czekam na ten okres jak na zbawienie, choć szczerze powiedziawszy mało w to wierzę;)

O, to dobrze wiedzieć, że mogą podciąć :) U mnie niestety będzie to konieczne.

Może bym wtedy się zdecydowała na przeszklone wszędzie :rolleyes:

Pomysł z lustrem dobry! Chętnie bym zgapiła, ale mąż by mi na zawał zszedł :p

Jeszcze nie dzwoniłam do Radexu.

Dzisiaj miałam zachrzan na budowie.

Miały być cztery ekipy:

- podłoga górna miała się kończyć

- Andruszkiewicz miał zabrać śmieci, odkopać budynek, zaizolować ścianę pod schodami i obudować zasuwę burzową

- kominki miały rozpocząć montaż

- a ikea składać szafy.

Jedna ekipa się nie pojawiła;)

Pytanie (retoryczne) która?

Ja dzisiaj zabezpieczałam drewniane podłogi, przemalowałam na szaro ścianę w garderobie Busia, raz jeszcze pociągnęłam Tiką kosmiczny sufit (po drugim razie stanowczo lepiej - i dużym wałkiem!, ale nie jest to ostatnie słowo;)), położyłam ostatnią warstwę białą w spiżarce.

I latałam niezliczoną ilość razy między drabiną, parterem i piętrem.

Potem tour po odbiór dzieci i z całą ferajną na trening Starszaka.

Wróciliśmy przed 20-stą, zrobiłam leniwe kluski i serowe placuszki i dopiero siadłam.

Nie czuję nóg!

Ale dzień zaliczam do wyjątkowo udanych!

Na potwierdzenie zdjęcia:

montuje się kominek:

054.JPG

Jest wielki:D

M zachwycony!

Cztery razy!!! przyjeżdżał na budowę oglądać jak go stawiają i za każdym razem nie mógł wyjść:D

Orzechowa podłoga w moim pokoju do pracy:

056.JPG

W sypialni i garderobie M:

058.JPG

zbliżenie na cudne dechy:

059.JPG

Szafa u Młodego:

065.JPG

szafa u Starszaka (po lewej kawałek srebrnego sufitu):

066.JPG

widok na rurę do rozprowadzenia ciepłego powietrza:

070.JPG

Pierwszą rzeczą, jaką dzieciaki zrobiły na widok szaf to wchodzenie do nich i zabawa w chowanego:(

Balbinko, moja NIEDOSZŁA orzechowa podłoga piekna i moja NIEDOSZŁA szafa z Ikei również;) juz wyjasniam: zamiast orzecha mam jesion koniak-a zamiast drzwi Ikei-drzwi a'la Ikea (made by stolarz:)) Dzieciaczki -żywe srebra, nawet bez Twoich opisów to widać.I dobrze.O to chodzi, gdy sie jest dzieckiem:)

Dzięki baaardzo dziewczyny!

Z orzechową podłogą, jak ze wszystkim, jednym się podoba, innym nie.

Ja ją kocham miłością ślepą od zawsze i jestem mega szczęśliwa, że ją mam:)

Ala - zapraszam na leżanko:) Powiedz kiedy to przywiozę choć materac;)

Tataraczku - zdjęcie sufitu obiecuję jak dorobię trzecią warstwę, bo na razie byś się zniechęciła (mam nadzieję, że po trzeciej już będzie sie nadawał do pokazania:rolleyes:)

Paśku, a jak Ci się sprawuje ta szafa, bo mi się bardzo podobają (szczególnie ta czarna z delikatnymi aluminiowymi listewkami), ale trochę boję się o szkło u tych moich wariatów...

Sharlotka - te dechy kupowalam w Demoprojekt - lakierowane 11,5 cm (dlh) - 199 zł, olejowane 14,5 cm - 245 zł minus 5% rabatu).

Na parterze będą jeszcze lakierowane 14,5 cm za 235 zł z vipa (to cena z zeszłego roku) - na opakowaniu desek jest napis Prestige Parquet (jakoś tak).

e-mólku - ja też nie przepadam za przesuwnymi drzwiami, ale te czarne mnie urzekły, a były tylko w opcji przesuwnej.

Karola - no na razie nie będzie tak lawinowo, bo jeszcze walczę ze stolarzami, ale terminarz mam napięty.

Jutro zaczynamy pierwsze gruntowne porządki. Na tapetę idą łazienki, garderoby i szafy do umycia.

W piątek wchodzi Darek Lasek i zaczynamy kłaść schody. W sobotę kończy.

Na poniedziałek muszę umówić szklarza do pomierzenia szkiełek przy schodach (wcześniej nie mógł, bo schodów nie było;)) i może wpadnie chłopak od Patryka na pomiar balustrad co do milimetra. Po trzech tygodniach ma być montaż.

Zaraz wychodzę (z dzieciakami, bo M wyjechał) odebrać kominek, bo chłopaki zadzwonili, że skończyli.

Hazelku - jesion koniakowy też jest śliczny:yes:. Pokazywałaś już jaki konkretnie wybrałaś?

Lidzia i Monika - dziękuję:)

Wróciłam.

I jest mi smutno:-(

Mój kominek ma trzy wpadki:

- jedna - to po prawej stronie jest przejście i nie kominek kończy się równo na linii przejścia, tylko w jego połowie:( - nie wyczytałam tego z rysunków technicznych ani na wizualizacji nie było tego widać, ale podobno bardziej się wkładu w drugą stronę nie dało wsunąć, bo był komin, więc musiało tak być (lub mogliśmy zmniejszyć wielkość wkładu) - co mnie nie pociesza, bo jestem estetka i widzę ten drobny mankament:(

- druga - szyba nie otwiera się do końca (czyli do samej góry), tylko zatrzymuje się 1/3 - 1/4 od końca wysokości. Podobno w żadnym wkładzie się do samej góry nie otwiera ze względów bezpieczeństwa (żeby dym nie leciał na zewnątrz wkładu), ale mi się to nie podoba i całkowicie zburzyło ideę tego kominka, żeby wyglądał jak otwarte palenisko i że będziemy siedzieć przy prawdziwym żywym ogniu, a nie ogniu za szkłem. M chyba tego nie zauważył. Jutro wraca i jest taki napalony na ten kominek, że nie wiem jak mu to powiedzieć, że zamiast otwartej przestrzeni będzie miał przestrzeń z kawałkiem szyby...

Wygląda to dokładnie tak jak na tym zdjęciu - to jest maksymalne podniesienie:

054.JPG

- no i ostatnia kwestia to wysokość kominka - w projekcie biały pas pod kominkiem miał wysokość 10 m. Wizualnie wyglądało to bardzo mało i poprosiłam o zwiększenie przynajmniej o 5 cm. I tak zrobili. Ale na żywo nadal mało mi się wydaje, jakby był za wielki i za ciężki:-( Jak go zobaczyłam to spytałam chłopaków czy można go rozebrać i podnieść o kolejne 5 cm. Spojrzeli na mnie jak na kosmitkę... Wiem, że jak dojdzie biała farba to też będzie inaczej wyglądać, ale muszę się z tym przespać.

Na razie wygląda to tak:

Zdj%25C4%2599cie0019.jpg

Hej Balbinko:) Głowa do góry! Dechy orzechowe masz jaj.biste!:cool::lol: Kominek odlotowy!:cool: I wcale nie wygląda ciężko:no: Jedynie nie zgodzę się z tym otwieraniem szyby. Ja mam otwieraną do samego końca - minus 2 cm na rączkę;).

Iwona szczerze?

Nie poprawiaj kominka, jest dobrze NAPRAWDĘ.

Zapytaj kominkarzy, czy z szybą da się coś zrobić. Monsanbia jak byłam u niej z dziewczynami tłumaczyła coś (pamięć ma zawodna), że ludzie od kominka jakieś zabezpieczenia zdejmowali żeby się kominek otwierał. Niestety nie zakumałam do końca o co chodziło. Wiem, że o otwieranie szyby, ale nie pamiętam czy o to, żeby nie opadała czy właśnie żeby uniosła się na całą wysokość.

Z tym przejściem nie zrozumiałam o co chodzi.

Balbinko - z przejściem też nie wiem o co kaman :sick: a reszta jest bezbłędna ! Szyba do wyjaśnienia - może zwróc się z pytaniem do producenta albo popatrz dokładnie na rys techniczny - zapewne był dołączony do wkładu. Wiem jak to jest ja się człowiek nastawi na jedno a wyjdzie inaczej. Nam tez się marzył taki otwarty kominek ale potem sie okazało, że przy REKU nie można miec otwartego paleniska i zrezygnowaliśmy. Bo REKU będzie nam służyć cały rok a kominek tylko sezonowo i okazjonalnie. Głowa do góry !!! Będzie dobrze !!!

Ps,

Szafy są piękne - mi bardziej podoba się biało-srebrna. Chyba odgapię do gabionetu :p