Balbina200 21.03.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Z tym przejściem nie zrozumiałam o co chodzi. Na górze po prawej stronie kominka widać podciąg / nadproże nad drzwiami i tam widać, że kominek nie jest do końca tego nadproża, czyli nie jest całkowicie w pokoju, tylko kawałek jest wsunięty w przejście:bash: Nie zobaczyłam tego w projekcie i byłam przekonana, że skończy się na linii salonu. Dopiero jak zamontowali kamień z przodu i wnękę na drewno to wyszło, że sięga dalej:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Hej Balbinko:) Głowa do góry! Dechy orzechowe masz jaj.biste! Kominek odlotowy! I wcale nie wygląda ciężko:no: Jedynie nie zgodzę się z tym otwieraniem szyby. Ja mam otwieraną do samego końca - minus 2 cm na rączkę. No to masz super! Jak tylko zobaczyłam, że się nie otwiera do końca to powiedziałam, że jeszcze tego nie wyregulowali. A oni mi na to odpowiedzieli właśnie tym wyjaśnieniem o nawiewaniu dymu do pokoju i że ze względów bezpieczeństwa taka jest konstrukcja wkładu. Może tylko od mojego producenta:-( Chłopaki powiedzieli, że nie ma możliwości, żeby było inaczej. Zadzwonię jeszcze jutro do Daniela w tej sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Balbinko - Nam tez się marzył taki otwarty kominek ale potem sie okazało, że przy REKU nie można miec otwartego paleniska i zrezygnowaliśmy. Bo REKU będzie nam służyć cały rok a kominek tylko sezonowo i okazjonalnie. Głowa do góry !!! Będzie dobrze !!! Ps, Szafy są piękne - mi bardziej podoba się biało-srebrna. Chyba odgapię do gabionetu Mysz będziemy mieć reku. Czy to się całkowicie wyklucza? Nawet na trochę nie można sobie otworzyć i na żywy ogień popatrzeć? O co chodzi? A szafy zgapiaj, zgapiaj:yes: Ja od Ciebie zabieram trójwymiarową ścianę na klatkę do basementu - będzie przy schodach przy schodzeniu do pokoju kinowego (będącego pokojem zabaw dla dzieci) A do tego konceptu pasuje mi kubikowa łazienka (od Spirei) z ledowymi narożnikami przy sali kinowej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 21.03.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 również według mnie kominek wygląda naprawdę bardzo dobrze i na pewno nie wygląda na przysadzisty. prosze napisz mi tylko jak długi on jest bo sama na dniach musze sie na cos zdecydowac a to bardzo by mi pomogło.na pocieszenie z szybą powiem Ci ze może okazałoby się że wcale tak często nie siedzielibyście przy otwarym palenisku- najpierw bałabyś sie czy dzieci podczas zabawy nie przewrociłby sie i nieszczeście gotowe, potem czy iskra nie poleci na podłogę i znowu możliwośc poparzenia. poza tym człowiek jest tak skonstruowany ze predzej czy poźniej przyzwyczaja się i zobaczysz ze za jakiś czas nawet nie będziesz na to zwracać uwagi-teraz pewnie jestes troszke zawiedziona ale to minie (no chyba że jest jednak możliwośc regulacji). moi rodzice mają kominek który można całkowicie otworzyc a mimo wszystko bardzo rzadko korzystają z tej opcji-szybko drewno sie wypala i trzeba czesto dokładac a poza tym ja sie cały czas wtedy boję o mojego synka czy czegos nie nabroi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzu.1 21.03.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Balbina, kominek wygląda b. ładnie, prosty fajny kominek z ładną obudową, to, że podciąg wchodzi lekko w obudowę nie przeszkadza mi wcale, jak będzie całośc pomalowana na biało, to nie będzie tego widac, odnośnie problemu trzeciego, jak rozumiem w przejście wchodzi jedynie ten pas kamienia na podłodze, proponuję Ci zamiast tego ciemnego kamienia na podłodze dac coś co zleje się kolorystycznie z kolorem podłogi, tak, żeby nie było tego pasa tak naprawdę widac, żeby ginął w podłodze, wówczas nie będzie widac, że wychodzi w przejście. Szerokosc białej ramki na dole moim zdaniem jest ok, kominek nie wygląda wcale ciężko. Mi się generalnie b. podoba, trafia w mój gust , pozdrowienia:wiggle: ps. jaka jest szerokosc tej sciany kominkowej? wygląda na 2 m z kawałkiem Edytowane 21 Marca 2012 przez Zuzu.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 21.03.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Mysz będziemy mieć reku. Czy to się całkowicie wyklucza? Nawet na trochę nie można sobie otworzyć i na żywy ogień popatrzeć? O co chodzi? nie pamietam juz dokładnie i nie rozumiem do konca - tak nam tłumaczono i poddaliśmy się - może niesłusznie Teraz na szybko znalazłam to : jeśli masz mechaniczną wentylację tak jak w przypadku zastosowania rekuperatora to nie możesz mieć w budynku paleniska z otwartym ogniem, tak jest określone w normach, palenisko otwarte pobierające duże ilości tlenu, jak np. kominek mogło by spowodować cofkę. Dom z rekuperatorem powinien być maksymalnie szczelny (ewentualnie podczas gdy ma się otwarte okna można włączyć w rekuperatorze wentylator, który odprowadza powietrze, a ten który tłoczy można wyłączyć). Powinno się zastosować kominek z zamknięta komorą spalania, powietrze wówczas doprowadzane jest do kominka z zewnątrz rurą, którą wyprowadza się najczęściej w podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 prosze napisz mi tylko jak długi on jest bo sama na dniach musze sie na cos zdecydowac a to bardzo by mi pomogło. na pocieszenie z szybą powiem Ci ze może okazałoby się że wcale tak często nie siedzielibyście przy otwarym palenisku- najpierw bałabyś sie czy dzieci podczas zabawy nie przewrociłby sie i nieszczeście gotowe, potem czy iskra nie poleci na podłogę i znowu możliwośc poparzenia. poza tym człowiek jest tak skonstruowany ze predzej czy poźniej przyzwyczaja się i zobaczysz ze za jakiś czas nawet nie będziesz na to zwracać uwagi-teraz pewnie jestes troszke zawiedziona ale to minie (no chyba że jest jednak możliwośc regulacji). moi rodzice mają kominek który można całkowicie otworzyc a mimo wszystko bardzo rzadko korzystają z tej opcji-szybko drewno sie wypala i trzeba czesto dokładac a poza tym ja sie cały czas wtedy boję o mojego synka czy czegos nie nabroi:) Wiesz Koktajl, napewno masz rację I tak pewnie będzie:yes: W sumie z tych powodów chciałam ten wkład mieć Ale to jest tak jak pisała Pinakoladka - jak sie człowiek na coś nastawi i potem jest inaczej to ma taki dyskomfort i coś go ugniata, że nie wyszło:( Pewnie się do tego szybciej przyzwyczaję niż do wcięcia w tę wnękę. Ze też tego nie przyuważyłam:sick: A zabudowa kominka, czyli szerokość wnęki z kominem ma prawie 2,4o m. Wysokość zabudowy to 115 cm plus 15 cm luzu od spodu, czyli górna krawędź obudowy kończy się na 130 cm. Spokojnie mogłoby być 5-10 m luzu więcej na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 ps. jaka jest szerokosc tej sciany kominkowej? wygląda na 2 m z kawałkiem Ale masz niezłe oko;) 2,40:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 jeśli masz mechaniczną wentylację tak jak w przypadku zastosowania rekuperatora to nie możesz mieć w budynku paleniska z otwartym ogniem, tak jest określone w normach, palenisko otwarte pobierające duże ilości tlenu, jak np. kominek mogło by spowodować cofkę. Dzięki:) I tak to sprzedam Mężusiowi, żeby mu nie było przykro:cool: A z rurą doprowadzającą to prawda - też taką mamy w podłodze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 21.03.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 a sam wkład jak długi jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 21.03.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ja się w sprawie otwartego paleniska nie wypowiadam. Też tak chciałam, fachmani po kolei od budowniczego, pana od rekuperacji, przez podłogówkę, architekta itd wybijają mi to z głowy. Ja Ci tego naukowo nie wyjaśnię, ale zrozumiałam, że kominek zabiera powietrze z pomieszczenia i tak naprawdę oziębia pomieszczenie. Nie zrozumiem jak to się dzieje, ale wyczytałam to na tylu fachowych stronach, że wierzę.A facet z reku mówił własnie coś o ciśnieniach czy podciśnieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Narendilku, dzwoniłam do Radexu.Drzwi można zamówić bezpośrednio u nich;) na adres: [email protected]- cena za Modenę 372 zł brutto- wysokość wszystkich drzwi to 202,5 cm- nie płaci się dodatkowo za podcięcie wentylacyjne (ale mogą je zrobić tylko w drzwiach pełnych, w szklanych nie:()- ościeżnica bezsęczna typowa - 120 zł 9może być też na grubość muru, wtedy trzeba podać im wymiary to przeliczą i zrobią)- listwy maskujące (6 cm) - 45 zł- czas oczekiwania - do dwóch tygodni- transport 180 zł od całości zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ja się w sprawie otwartego paleniska nie wypowiadam. Też tak chciałam, fachmani po kolei od budowniczego, pana od rekuperacji, przez podłogówkę, architekta itd wybijają mi to z głowy. Ja Ci tego naukowo nie wyjaśnię, ale zrozumiałam, że kominek zabiera powietrze z pomieszczenia i tak naprawdę oziębia pomieszczenie. Nie zrozumiem jak to się dzieje, ale wyczytałam to na tylu fachowych stronach, że wierzę. A facet z reku mówił własnie coś o ciśnieniach czy podciśnieniach. No to jedno mam z głowy:D Wyjdzie zaraz że dobrze jest, że się ta szyba nie otwiera, boby nas kusiło aby ją podnosić i palić bez szyby;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 21.03.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ja się w sprawie otwartego paleniska nie wypowiadam. Też tak chciałam, fachmani po kolei od budowniczego, pana od rekuperacji, przez podłogówkę, architekta itd wybijają mi to z głowy. Ja Ci tego naukowo nie wyjaśnię, ale zrozumiałam, że kominek zabiera powietrze z pomieszczenia i tak naprawdę oziębia pomieszczenie. Nie zrozumiem jak to się dzieje, ale wyczytałam to na tylu fachowych stronach, że wierzę. A facet z reku mówił własnie coś o ciśnieniach czy podciśnieniach. no to mi ulżyło - bo myślałam juz że "straszę" Balbinkę ale widać że coś jednak w tym musi być.....Szkoda tylko że nie wyszło to wcześniej bo za taka podnoszoną szybę to się dopłaca chyba i to nie mało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Wkład ma wymiary 97 na 74 cm:)Jest spory. Widać to szczególnie na pierwszym zdjęciu z klęczącym majstrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 21.03.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ale jakoś musisz czyścić kominek, więc szyba podnoszona się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Szkoda tylko że nie wyszło to wcześniej bo za taka podnoszoną szybę to się dopłaca chyba i to nie mało.... Ano:-( Jak nic przy każdym temacie trzeba się doktoryzować, żeby utrafić ze wszystkim w punkt;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ale jakoś musisz czyścić kominek, więc szyba podnoszona się przyda. Akurat do czyszczenia to się ją otwiera na bok;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 21.03.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ano:-( Jak nic przy każdym temacie trzeba się doktoryzować, żeby utrafić ze wszystkim w punkt;) I jak zwykle trzeba bardziej wczytywać się w rysunki techniczne i sprawdzać samemu szczegóły, a ja zajmowałam się wizualizacjami:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 21.03.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Akurat do czyszczenia to się ją otwiera na bok;) To pozostaje mi tylko zrobić tak To ona się podnosi do góry i można ją też otwierać na bok???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts