Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szarości i folkowo-cygańskio-hipisowskie klimaty, czyli Słodkiego budowania cd.

Recommended Posts

Z tym przejściem nie zrozumiałam o co chodzi.

Na górze po prawej stronie kominka widać podciąg / nadproże nad drzwiami i tam widać, że kominek nie jest do końca tego nadproża, czyli nie jest całkowicie w pokoju, tylko kawałek jest wsunięty w przejście:bash:

Nie zobaczyłam tego w projekcie i byłam przekonana, że skończy się na linii salonu.

Dopiero jak zamontowali kamień z przodu i wnękę na drewno to wyszło, że sięga dalej:(

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Balbinko:) Głowa do góry! Dechy orzechowe masz jaj.biste!:cool::lol: Kominek odlotowy!:cool: I wcale nie wygląda ciężko:no: Jedynie nie zgodzę się z tym otwieraniem szyby. Ja mam otwieraną do samego końca - minus 2 cm na rączkę;).

No to masz super!

Jak tylko zobaczyłam, że się nie otwiera do końca to powiedziałam, że jeszcze tego nie wyregulowali.

A oni mi na to odpowiedzieli właśnie tym wyjaśnieniem o nawiewaniu dymu do pokoju i że ze względów bezpieczeństwa taka jest konstrukcja wkładu.

Może tylko od mojego producenta:-(

Chłopaki powiedzieli, że nie ma możliwości, żeby było inaczej.

Zadzwonię jeszcze jutro do Daniela w tej sprawie...

Balbinko - Nam tez się marzył taki otwarty kominek ale potem sie okazało, że przy REKU nie można miec otwartego paleniska i zrezygnowaliśmy. Bo REKU będzie nam służyć cały rok a kominek tylko sezonowo i okazjonalnie. Głowa do góry !!! Będzie dobrze !!!

Ps,

Szafy są piękne - mi bardziej podoba się biało-srebrna. Chyba odgapię do gabionetu :p

Mysz będziemy mieć reku.

Czy to się całkowicie wyklucza?

Nawet na trochę nie można sobie otworzyć i na żywy ogień popatrzeć?

O co chodzi?

A szafy zgapiaj, zgapiaj:yes:

Ja od Ciebie zabieram trójwymiarową ścianę na klatkę do basementu - będzie przy schodach przy schodzeniu do pokoju kinowego (będącego pokojem zabaw dla dzieci):D

A do tego konceptu pasuje mi kubikowa łazienka (od Spirei) z ledowymi narożnikami przy sali kinowej:D

również według mnie kominek wygląda naprawdę bardzo dobrze i na pewno nie wygląda na przysadzisty. prosze napisz mi tylko jak długi on jest bo sama na dniach musze sie na cos zdecydowac a to bardzo by mi pomogło.

na pocieszenie z szybą powiem Ci ze może okazałoby się że wcale tak często nie siedzielibyście przy otwarym palenisku- najpierw bałabyś sie czy dzieci podczas zabawy nie przewrociłby sie i nieszczeście gotowe, potem czy iskra nie poleci na podłogę i znowu możliwośc poparzenia. poza tym człowiek jest tak skonstruowany ze predzej czy poźniej przyzwyczaja się i zobaczysz ze za jakiś czas nawet nie będziesz na to zwracać uwagi-teraz pewnie jestes troszke zawiedziona ale to minie (no chyba że jest jednak możliwośc regulacji). moi rodzice mają kominek który można całkowicie otworzyc a mimo wszystko bardzo rzadko korzystają z tej opcji-szybko drewno sie wypala i trzeba czesto dokładac a poza tym ja sie cały czas wtedy boję o mojego synka czy czegos nie nabroi:)

Balbina, kominek wygląda b. ładnie, prosty fajny kominek z ładną obudową, to, że podciąg wchodzi lekko w obudowę nie przeszkadza mi wcale, jak będzie całośc pomalowana na biało, to nie będzie tego widac, odnośnie problemu trzeciego, jak rozumiem w przejście wchodzi jedynie ten pas kamienia na podłodze, proponuję Ci zamiast tego ciemnego kamienia na podłodze dac coś co zleje się kolorystycznie z kolorem podłogi, tak, żeby nie było tego pasa tak naprawdę widac, żeby ginął w podłodze, wówczas nie będzie widac, że wychodzi w przejście. Szerokosc białej ramki na dole moim zdaniem jest ok, kominek nie wygląda wcale ciężko. Mi się generalnie b. podoba, trafia w mój gust , pozdrowienia:wiggle:

ps. jaka jest szerokosc tej sciany kominkowej? wygląda na 2 m z kawałkiem

Edytowane przez Zuzu.1

Mysz będziemy mieć reku.

Czy to się całkowicie wyklucza?

Nawet na trochę nie można sobie otworzyć i na żywy ogień popatrzeć?

O co chodzi?

nie pamietam juz dokładnie i nie rozumiem do konca - tak nam tłumaczono i poddaliśmy się - może niesłusznie :confused:

Teraz na szybko znalazłam to :

jeśli masz mechaniczną wentylację tak jak w przypadku zastosowania rekuperatora to nie możesz mieć w budynku paleniska z otwartym ogniem, tak jest określone w normach, palenisko otwarte pobierające duże ilości tlenu, jak np. kominek mogło by spowodować cofkę. Dom z rekuperatorem powinien być maksymalnie szczelny (ewentualnie podczas gdy ma się otwarte okna można włączyć w rekuperatorze wentylator, który odprowadza powietrze, a ten który tłoczy można wyłączyć). Powinno się zastosować kominek z zamknięta komorą spalania, powietrze wówczas doprowadzane jest do kominka z zewnątrz rurą, którą wyprowadza się najczęściej w podłodze

prosze napisz mi tylko jak długi on jest bo sama na dniach musze sie na cos zdecydowac a to bardzo by mi pomogło.

na pocieszenie z szybą powiem Ci ze może okazałoby się że wcale tak często nie siedzielibyście przy otwarym palenisku- najpierw bałabyś sie czy dzieci podczas zabawy nie przewrociłby sie i nieszczeście gotowe, potem czy iskra nie poleci na podłogę i znowu możliwośc poparzenia. poza tym człowiek jest tak skonstruowany ze predzej czy poźniej przyzwyczaja się i zobaczysz ze za jakiś czas nawet nie będziesz na to zwracać uwagi-teraz pewnie jestes troszke zawiedziona ale to minie (no chyba że jest jednak możliwośc regulacji). moi rodzice mają kominek który można całkowicie otworzyc a mimo wszystko bardzo rzadko korzystają z tej opcji-szybko drewno sie wypala i trzeba czesto dokładac a poza tym ja sie cały czas wtedy boję o mojego synka czy czegos nie nabroi:)

Wiesz Koktajl, napewno masz rację:)

I tak pewnie będzie:yes:

W sumie z tych powodów chciałam ten wkład mieć:)

Ale to jest tak jak pisała Pinakoladka - jak sie człowiek na coś nastawi i potem jest inaczej to ma taki dyskomfort i coś go ugniata, że nie wyszło:(

Pewnie się do tego szybciej przyzwyczaję niż do wcięcia w tę wnękę.

Ze też tego nie przyuważyłam:sick:

A zabudowa kominka, czyli szerokość wnęki z kominem ma prawie 2,4o m.

Wysokość zabudowy to 115 cm plus 15 cm luzu od spodu, czyli górna krawędź obudowy kończy się na 130 cm.

Spokojnie mogłoby być 5-10 m luzu więcej na dole.

jeśli masz mechaniczną wentylację tak jak w przypadku zastosowania rekuperatora to nie możesz mieć w budynku paleniska z otwartym ogniem, tak jest określone w normach, palenisko otwarte pobierające duże ilości tlenu, jak np. kominek mogło by spowodować cofkę.

Dzięki:)

I tak to sprzedam Mężusiowi, żeby mu nie było przykro:cool:

A z rurą doprowadzającą to prawda - też taką mamy w podłodze;)

Ja się w sprawie otwartego paleniska nie wypowiadam. Też tak chciałam, fachmani po kolei od budowniczego, pana od rekuperacji, przez podłogówkę, architekta itd wybijają mi to z głowy. Ja Ci tego naukowo nie wyjaśnię, ale zrozumiałam, że kominek zabiera powietrze z pomieszczenia i tak naprawdę oziębia pomieszczenie. Nie zrozumiem jak to się dzieje, ale wyczytałam to na tylu fachowych stronach, że wierzę.

A facet z reku mówił własnie coś o ciśnieniach czy podciśnieniach.

Narendilku, dzwoniłam do Radexu.

Drzwi można zamówić bezpośrednio u nich;) na adres: [email protected]

- cena za Modenę 372 zł brutto

- wysokość wszystkich drzwi to 202,5 cm

- nie płaci się dodatkowo za podcięcie wentylacyjne (ale mogą je zrobić tylko w drzwiach pełnych, w szklanych nie:()

- ościeżnica bezsęczna typowa - 120 zł 9może być też na grubość muru, wtedy trzeba podać im wymiary to przeliczą i zrobią)

- listwy maskujące (6 cm) - 45 zł

- czas oczekiwania - do dwóch tygodni

- transport 180 zł od całości zamówienia.

Ja się w sprawie otwartego paleniska nie wypowiadam. Też tak chciałam, fachmani po kolei od budowniczego, pana od rekuperacji, przez podłogówkę, architekta itd wybijają mi to z głowy. Ja Ci tego naukowo nie wyjaśnię, ale zrozumiałam, że kominek zabiera powietrze z pomieszczenia i tak naprawdę oziębia pomieszczenie. Nie zrozumiem jak to się dzieje, ale wyczytałam to na tylu fachowych stronach, że wierzę.

No to jedno mam z głowy:D

Wyjdzie zaraz że dobrze jest, że się ta szyba nie otwiera, boby nas kusiło aby ją podnosić i palić bez szyby;)

no to mi ulżyło - bo myślałam juz że "straszę" Balbinkę ale widać że coś jednak w tym musi być.....Szkoda tylko że nie wyszło to wcześniej bo za taka podnoszoną szybę to się dopłaca chyba i to nie mało....