Andrzej z Wadowic 21.04.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam Na wstepie dodam że mam zamontowane okna jednego z czołowych producentów okien PCV w Polsce. Na razie czekam na wizytacje serwisu z fabryki.Opiszę problem. Mam zastosowane szprosy zewnętrzne naklejane o szerokości 55mm na wszyskich oknach poza jednym oknem gdzie zastosowano 40mm. W trakcie montażu okazało się że w oknie wykonanym jako fix w skrzydle (szerokość 215cm na 170cm z łukowatą górą) z krzyżowo ułożonymi szprosami 40mm (9 pól) metalowy szpros miedzyszybowy jest odspojony miejscami od szyby i nawet lekko pukając szybę całe okno charakterystycznie dźwięczy. Okno zostało od razu zakwalifikowane przez montażystów jako do wymiany, pozostanie tylko rama a wkład szybowy z naklejonymi szprosami ma zostać ponownie wykonany. Dodatkowo w drzwiach tarasowych o wysokości prawie 230cm i 270cm szerokości gdzie otwierane są po środku dwoje skrzydeł każde po 75 cm (skrajne okna są zrobione jako stałe w skrzydle) mam zastosowane szprosy 55mm poziome i tam naciskając szpros widać że szyba lekko się ugina a szpros miedzyszybowy jest nieruchomy. Dodam że w drzwiach tarasowych dopasowanie szprosów zewnętrznych jest mało estetyczne ponieważ z jednej strony dochodzą prawie na styk do ramy a z drugiego końca jest pozostawione około 3 milimetrów pustki. Takie 55mm szprosy mam na wszystkich oknach (podział okna szprosami w 1/3 wysokości jak w starych kamienicach) ale tam z racji mniejszych rozmaiarów okien i co za tym idzie większej sztywności naciskanie szprosów nie daje jakiś większych ugięć oraz szprosy są prawie idelanie wpasowane w skrzydłą. Dodam że jest zastosowany pakiet dwuszybowy. Handlowiec niedopasowanie szprosów na oknie tarasowym tłumaczy ptrzebną ich praca w ciepłe dnie a brak mocnego zespojenia z ślepym szprosem szyb również jako zabezpieczenie przed pęknięciem szyby. Dzwoniąc bezpośredni do producenta gośc z infolini od spraw technicznych zaś stwierdził że szpros między szybowy powinien być trwale sklejony z szybą. Więc jest rozbieżność zeznań . Dodatkowo zastanawima się czy jeśli te wewnętrzne szprosy na innych oknach są niestarannie przyklejone czy jest ryzyko że będą się po jakimś czasie stopniowo odspająć. Pytania kieruję głownie do ekspertów na tym forum bo nawet jak przyznał producent stosowanie takich grubych szprosów jest żadkością. Czy uzasadnione będzie reklamowanie takiego klejenia słepych szprosów oraz dużego niedopasowania naklejenia zewnętrznych szprosów w oknie tarasowym. Z góry dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.04.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) minimalny luz musi pozostać by rozszerzający się szpros nie "zaparł' się o profil i w wyniku naprężenia nie chciał się odklejać Można to zrobić ładnie - można jak u Ciebie Szpros międzyszybowy nie jest wklejany, daje się specjalne wkładki pozycjonujące go na ramce dystansowej gdzie ma minimalny luz, a na krzyżowaniu daje się specjalne "bumpery" by szpros nie dzwonił o szybę Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 22.04.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 minimalny luz musi pozostać by rozszerzający się szpros nie "zaparł' się o profil i w wyniku naprężenia nie chciał się odklejać Można to zrobić ładnie - można jak u Ciebie Szpros międzyszybowy nie jest wklejany, daje się specjalne wkładki pozycjonujące go na ramce dystansowej gdzie ma minimalny luz, a na krzyżowaniu daje się specjalne "bumpery" by szpros nie dzwonił o szybę Co do spasowania szprosów zgoda, luz musi być, może nie aż 3 mm ale na pewno unika się klejenia na ciasno. W drugiej kwestii chyba się nie zrozumieliście, chodzi o ramki wewnątrz pakietu "schowane" za naklejonym szprosem chyba. Te powinny być sklejone ze szkłem jak ramka dookoła całego pakietu. Ciekawość jeszcze mnie zjada który z "czołowych" zrobił szpros naklejany i dał na to gwarancję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.04.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 chodzi o ramki wewnątrz pakietu "schowane" za naklejonym szprosem chyba. Te powinny być sklejone ze szkłem jak ramka dookoła całego pakietu. Pierwsze słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.04.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 a choćby Jezierski dał na szprosy naklejane gwarancje, także Heka daje - nie rozumiem skąd takie pytanie Prawidłowo wykonane szprosy będą klientowi służyć o ile nie będzie w nie walił przy myciu zbyt mocno - wtedy taśma się z czasem obrusza a śnieg, woda, mróz dokończy dzieło zniszczenia (odklejenia) Estetycznie przyciąć szprosy - szczerze mówiąc - nie każda firma potrafi lub raczej... nie w każdej firmie jest pracownik który chce się z tym pieprz.... bo jest to dłubanina Tzw. szpros wiedeński - czyli z dodatkowymi ramkami dystansowym w środku, pod szprosami naklejanymi, imitującymi w jednej dużej szybie, że składa się z kilku małych - nie widziałem by był tak samo klejony jak ramki dystansowe po obwodzie, wogóle nie widziałem by było tam jakiekolwiek klejenie, może jakaś masa zapobiegająca ewentualnemu rezonansowi i uderzaniu o szybę - ale czy to można nazwać klejeniem? Chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.04.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Pierwsze słyszę. Ja też Szros ślepy - fachowo zwany Duplexem, jest imitacją ramki dystansowej międzyszybowej, stosowany pod tzw. szprosy wiedeńskie, klejone po zewnętrznej stronie szyby. Szprosy ślepe jak i ozdobne wewnątrz szybowe, dystansuje się od szkła oprzez naklejenie w odpowiednich miejscach dystansów silikonowych zwanych też stoperami. Szprosy wiedeńskie powinny być zacinane na odpowiedniej pile , tzw 3D + fachowo obsługiwanej. Jest to najlepszy sposób uzyskania tzw. kątprofila. W mojej opinii to reklamacja ale jeśli nie jest to tak uciążliwa dla Ciebie wada to walcz o rabacik - to drogie przeszklenia także parę złotych możesz urwać. Za miesiąc i tak zapomnisz o oknach bo staną się codziennym elementem Twojego otoczenia. Po roku plastik i szyby będą porysowane i ich celującajakość będzie tylko wspomnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej z Wadowic 24.04.2011 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam świątecznie Dzięki wszystkim za rzeczowe uwagi. Temat się lekko rozjaśnij. Wizytacje serwisu pewnie będe miał dopiero po wekendzie majowym. Nachodzi mnie taka wątpliwość czy w tym dużym łukowym oknie które jest zamontowane, jak podmienią nowy pakiet szybowy to okno nie straci na sztywności. Szyba wydaję mi się zapewnia sztywność tego fixa ale wsadzanie takiego dużego kawała szyby do starego przymocowanego skrzydła nie będzie z niekorzyścią dla statyki konstrukcji ? A jeśli by już to upchali (okno wsadzały 4 osoby) to diabli wezmą jego szczelność. Dodam że okno jest zamontowane od strony zachodniej a dom jest na lekkim wzniesieniu gdzie dosyć mocno czuć wiejący wiatr. Może warto walczć o wymiane całego okna i ponowny montaż. Z oknem tarasowym poza słabo spasowanymi szprosami jest do wymiany co wcześniej nie pisałem porysowany wkład szybowy ( stałe w skrzydle) oraz w jednych drzwiach dźwoni szyba czyli podobny problem jak w łukowatym. I tu także czy takie częściowe przekładki nie są z niekorzyścią dla całej konstrukcji. Na koniec zapytam jak poradzić sobie z trzaskającymi drzwiami tarsowymi przy wietrze, czy są jakieś rozwiązania spowalniające skrajne położenia drzwi. z świątecznym pozdrowieniem Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 24.04.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam Wesołych Świąt Co do szprosów , to podejrzewam, że można to zrobić ładniej, oczywiście nic dzwonić po zapukaniu w szybę nie powinno, na to tez jest gwarancja. Wymiana pakietu szybowego nie ma wpływu na okno , poprostu starą szybę się zabiera, zakłada w to samo miejsce identyczną , podkładki do szklenia zostają w tych samych miejscach i tej samej grubości - sztywność ta sama. Mam nadzieje , że masz okna w białym kolorze bo tylko takie szprosy naklejane mają prawo przetrwać. W drewnopodobnym kolorze niestety ale musisz się zaprzyjaźnić z serwisem, który jak sądze będzie u Ciebie częstym gościem. Ale nawet jeśli to są białe szprosy to ciekawi mnie który z wiekszych producentów zdecydował się coś takiego sprzedać - albo to już desperacja albo firma ogarnięta chęcia zysku za wszelką cenę. Tak czy inaczej nie zgadzam sie z Jareko (chyba pierwszy raz ) , te szprosy wcześniej czy później będą generować problemy jest to moim zdaniem więcej niż pewne - radze przywyknąć. Kurcze Oknoplast się z tego wyleczył raczej , Oknoplus chyba też ... hmmm ?Co do zamykających się drzwi balkonowych to zależy to od montażu - jesli bez przeciągu drzwi samoistnie się zamykają to jest to kwestia montażu (nie w pionie) lub kwestia regulacji. Jesli natomiast dzieje się to przy przeciągach , to zostaje zastosowanie hamulcy rozwieralności lub pilnowanie żeby nie było przeciagów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.04.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Mam nadzieje , że masz okna w białym kolorze bo tylko takie szprosy naklejane mają prawo przetrwać. W drewnopodobnym kolorze niestety ale musisz się zaprzyjaźnić z serwisem, który jak sądze będzie u Ciebie częstym gościem. Dziwne... Zrobiłem sporo realizacji ze szprosem wiedeńskim i reklamacji na odklejanie szprosu nie miałem. Może to po prostu trzeba umieć wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 24.04.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) ..miałeś nieroszczeniowych klientów poprostu... Niestety prawda jest taka, że szpros z PVC naklejony na szybę pracuje troszkę inaczej niż reszta okna i do pewnego stopnia oczywiście można to oszukać. Niestety albo stety są klienci którzy zwracają uwagę na szczegóły w większym stopniu a to wtedy skutkuje takimi tematami na forum. Nie bez podstaw wiele firm juz tego nie robi. Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez lolek30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.04.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 ..miałeś nieroszczeniowych klientów poprostu... No tak... Ty wiesz lepiej co ja miałem za klientów a także jak miałem wykonane szprosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.04.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Szprosy naklejane to wyższa szkoła jazdy i nie lubią pospiechu przy produkcji jak i później przy użytkowaniu (mycie szyb). Wymagają odpowiedniego luzu do skrzydla. Dobrze wykonane będą służyć dziesięciolecia. Źle zrobione będą odpadać tak jak na Czackiego w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.04.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Andrzeju. Można zastopować hamulec sterowany klamka. Można ogranicznik otwarcia i lekko go podkrecić. Można zatrzask balkonowy i używać go przy zamykaniu skrzydla. Można wymienić dolny zawias na taki który ma możliwość ściśnięcia tym samym skrzydlo ciężej chodzi. Można wiele jeśli tylko się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 25.07.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 odkopuję stary temat bo mam problem z naklejanymi szprosami, które w kilku miejscach (głównie od południowej strony) się odkleiły. Czym konkretnie przykleić taki szpros aby to zrobić dobrze raz na zawsze ? Są szczeliny pomiędzy szprosami a ramą więc pozostaje tylko kwestia odpowiednio mocnego przyklejenia. Proszę znawców tematu o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 27.08.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 podbijam temat. Jakieś pomysły ? pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 28.08.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 a opcja tasmy 2 stronnej była? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 29.08.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Tak, jeszcze seriws fabryczny walczył z tymi szprosami, kleili to jakąś taśmą technicoll (chyba jakoś tak się to nazywało) ale odkleiły się te szprosy. Problem jest szczególnie na południowej stronie z długimi 2-metrowymi szprosami. Odklejają się na końcach - jakieś 15-20cm. Krótkie się trzymają. Może złapie jakaś inna taśma tylko jaka ? nie chcę eksperymentować 100 razy bo szpros nie odkleja się na całej długości i część trzeba oderwać, boję się że go w końcu zniszczę i w ogóle zostanę z ręką w nocniku. Producent okien prawie splajtował, przestał produkować okna, nie sprowadzają już tych szprosów.Masz jakąś sprawdzoną taśmę na takie sytuacje ? dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 29.08.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Tylko firma 3 M może pomóc. Mają w ofercie taśmy do klejenia szprosów wiedeńskich. To bardzo dobra firma. Zadzwoń pod numer 22 739 6000 i poproś o kontakt z doradcą technicznym na Twoje województwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts