Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknący korek klik-klak w umywalce :(

mj2007

Recommended Posts

Jak to mówią... lepsze jest złem dobrego. I chcąc "polepszyć" postanowiłem zmienić korek półautomatyczny na klik-klaka. Drogą kupna nabyłem takowy, w odpowiedniej średnicy, długości i takie tam. A że w miarę zdolne ze mnie zwierzę postanowiłem sam go wymienić. W końcu sam wykończyłem całe mieszkanie, więc wymiana korka to pikuś.

I tu niestety zdziwko...

Co prawda sama wymiana nie jest trudna, jednak chyba coś z tym korkiem jest nie tak. Po zakręceniu wody jej minimalna ilość zostaje na zewnętrznej części pierścienia (tego w umywalce), czyli na styku umywalki i korka. Pomiędzy umywalką a korkiem jest odpowiednia uszczelka, niestety pozostająca woda przesiąka przez niż i kapie do szafki znajdującej się pod umywalką. Uszczellka montowana od spodu, którą przykręca się nakrętką, jest szczelna.

Czy ma ktoś pomysł co z tym fantem zrobić? W ogóle czy to normalne żeby część wody pozostawała na korku? Może głupio pytam, ale to nie jest mój pierwszy korek (co prawda pierwszy automat), i do tej pory nie spotkałem się z takim przypadkiem.

Wymiana uszczelki na silikon chyba nie wchodz w grę, bo będzie to jeszcze mnie dopasowane, przez co korek podniesie się do góy i będzie jeszcze więcej miejsca na zaleganie wody.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,

mj2001

mogłeś dobrać zły korek lub umywalka nie jest przystosowana do takich korków, sprawdź czy korek bez uszczelki będzie pasował tak by cała woda spływała jeśli tak jest to właśnie sylikon jest jedynym lekarstwem, połóż cieniutko i od razu dociśnij od dołu daj normalną uszczelkę lub też silikon i odczekaj aż silikon wyschnie

• 4 years później...
Walcze od tygodnia z tym samym problemem. Dwie umywalki, w obu kliklak, metalowy. Woda pozostajaca w zewnetrznej czesci korka, wewnatrz unywalki przez noc przecieka powoli przez gwint korka. Ta gruba uszczelka z plastikowa podkladka nie sa w stanie zabezpieczyc gwintu przed przeciekaniem wiec jak na moj rozum jest to ewidentny feler producenta. U mnie skonczylo sie na silikonie miedzy uszczelka a gwintem. Jutro przekonam sie czy pomoglo.