sSiwy12 28.04.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Nie bardzo rozumiem całej tej sprawy, bo skoro poddasze, miało być od początku tylko przeznaczone do późniejszej adaptacji (a tak wynika z pierwszego wpisu), schody w projekcie przewidziano na zewnątrz, a ich nie zbudowano, a mimo to kierownik podpisał oświadczenie o zgodności z projektem – to przepraszam za określenie, ale mnie to pachnie mocnym przekrętem. Nie bardzo tez rozumiem, dlaczego alfa, nie bazuje na danych z dokumentów które posiada tj. pozwoleniu na budowę, pozwoleniu zamiennym, projekcie, projekcie zamiennym, dzienniku budowy, czy charakterystyce energetycznej budynku – tam jest odpowiedź. Może się okazać, że przekrętu nie ma, bo zakończono np. tylko I etap inwestycji, czyli wybudowano dom bez poddasza użytkowego. Jeśli jednak jest ten przekręt, to siedzieć cicho, płakać i płacić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 28.04.2011 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Mam jeszcze pytanie: czy mozna oddac częśc budynku do użytku a w calosci oddac za np. 20 lat? Albo wcale nie oddac calosci? Czy jest to gdzies okreslone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.04.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 To zgłoszenia zakończenia budowy nie było ? Reguluje to Prawo Budowlane (np. Art.55.3, Art. 59 + powiązane z nimi) – przy czym pamiętać należy, że przed przystąpieniem do użytkowania. Jeśli stwierdza fakt, zamieszkania bez „odbioru” - mogą naliczyć sporą karę (np. 10.000zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 28.04.2011 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Zgłoszenie zakonczenia budowy u mnie było. Teoretycznie pytam, czy można zglosic czesciowe zakonczenie budowy a calosc np. za 20 lat skonczyc lub tez nidgy nie ukonczyc poddasza uzytkowego i tym samym nie ukonczyc budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.04.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) Coś mi tu zupełnie nie gra. Kto składał dokumenty do Nadzoru Budowlanego o zakończeniu budowy i kto je odbierał ( masz dziennik tzn. ze ktoś go z nadzoru musiał odebrać) ? Słuchaj czy to nie jest przypadkiem tak, że kierbud dał wam dokumenty a wy nie zawieźliście ich do Nadzoru ? Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć: 1) oryginał dziennika budowy; 2) oświadczenie kierownika budowy: a) o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami, b) o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także - w razie korzystania - drogi, ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu; 3) oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania; 4) protokoły badań i sprawdzeń; 5) inwentaryzację geodezyjną powykonawczą; 6) potwierdzenie, zgodnie z odrębnymi przepisami, odbioru wykonanych przyłączy; 7) kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 7. 8. Po zakończeniu postępowania w sprawie zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego albo udzieleniu pozwolenia na użytkowanie, właściwy organ zwraca bezzwłocznie inwestorowi dokumenty, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 4 i 5. Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.04.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Można zgłosić częściowe zakończenie budowy a właściwie uzyskać decyzję o pozwoleniu na użytkowanie Art. 55. Przed przystąpieniem do użytkowania obiektu budowlanego należy uzyskać ostateczną decyzję o pozwoleniu na użytkowanie, jeżeli: 3) przystąpienie do użytkowania obiektu budowlanego ma nastąpić przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych. Ale wtedy nalezy spodziewać sie kontroli z Nadzoru i wydania decyzji 6. Wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie stanowi wezwanie właściwego organu do przeprowadzenia obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a. 7. W przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego lub jego części z naruszeniem przepisów art. 54 i 55, właściwy organ wymierza karę z tytułu nielegalnego użytkowania obiektu budowlanego. Do kary tej stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące kar, o których mowa w art. 59f ust. 1, z tym że stawka opłaty podlega dziesięciokrotnemu podwyższeniu. Ponieważ pozwolenie na budowę jest ważne 3 lata ( według starych zasad dwa lata) to nie ukończenie wszystkich prac w tym terminie powoduje, iż pozwolenie wygasa i trzeba się starać o kolejne jeśli chce się kontynuować budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 28.04.2011 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Z ostatnich dokumentow mam zawiadomienie o zakonczeniu budowy z pieczątką inspektorat nadzoru "wplynęło dnia..." . Mam dziennik budow z adnotacjami kierownika. Tzn, że czegos nie mam??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.04.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Jeśli masz pieczątke wpływu tzn. że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.04.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Ponieważ pozwolenie na budowę jest ważne 3 lata ( według starych zasad dwa lata) to nie ukończenie wszystkich prac w tym terminie powoduje, iż pozwolenie wygasa i trzeba się starać o kolejne jeśli chce się kontynuować budowę. Ale może być i tak, że urząd określi termin wykonania „pozostałości” – choć nie bardzo wiem, co się dzieje, jak termin nie zostanie dotrzymany przez inwestora. Art.59 1. Właściwy organ wydaje decyzję w sprawie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego po przeprowadzeniu obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a. 2. Właściwy organ może w pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego określić warunki użytkowania tego obiektu albo uzależnić jego użytkowanie od wykonania, w oznaczonym terminie, określonych robót budowlanych. 3. Jeżeli właściwy organ stwierdzi, że obiekt budowlany spełnia warunki, określone w ust. 1, pomimo niewykonania części robót wykończeniowych lub innych robót budowlanych związanych z obiektem, w wydanym pozwoleniu na użytkowanie może określić termin wykonania tych robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 28.04.2011 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 No i zauważyłam błąd. W zgłoszeniu zakonczenia budowy mamy wpisaną pierwszą decyzję, obejmującą projekt tylko z parterem. Przerażona jestem. Jak i co odkręcac mam teraz....??? Zgloszenie zanosil do nadzoru nasz kierownik, on też wpisywal wszystkie dane. Wlasciwie to teraz mam wątpliwosci, czy on pamietal o naszym projekcie zmiennym. Poradzcie, co teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 06.05.2011 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Aglig, napisalam do Ciebie na priv wiadomosc. Spójrz, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.05.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Alfa nie za bardzo mogę ci pomóc bo po prostu nie wiem co zrobić. Ja chybabym siedziała cicho, ewentualnie zadzwonić anonimowo do Nadzoru Budowlanego co z tym fantem począć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts