mk64 21.04.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam.Będę miał podłogówkę wodną zasilaną piecem elektrycznym 12kW Kospela w II taryfie. ZTCW sam piec ma tylko sterowanie temperaturą zasilania. Poza tym chciałbym regulować grzanie zmianą ustawień przepływu w rotametrach. Ale zastanawiam się nad tym, czym sterować włączanie/wyłączanie pieca (tylko II taryfa) o określonych godzinach? Czy sterownik pogodowy załatwi sprawę?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam. Ale zastanawiam się nad tym, czym sterować włączanie/wyłączanie pieca (tylko II taryfa) o określonych godzinach? Czy sterownik pogodowy załatwi sprawę? Pzdr Pogodowy moim zdaniem absolutnie się nie sprawdzi,jeśli stwierdzi,że robi się zimno to będzie Ci włączał piec w czasie I taryfy. Najlepszy będzie sterownik pokojowy z czujnikiem podłogowym np. http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/43/78# Przy okazji pobawiłbym się w czujnik podłogowy,być może ze względu na sporą bezwładność ten sposób okaże się najlepszy. Przynajmniej ja tak zrobię Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 21.04.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Pogodowy moim zdaniem absolutnie się nie sprawdzi,jeśli stwierdzi,że robi się zimno to będzie Ci włączał piec w czasie I taryfy. Ehhhh przecież wystarczy odpowiednio ustawić temperatury wewnętrzne w I i II taryfie żeby się nie włączał.... np I taryfa 12st II taryfa 25 stopni - to przesadzony przykład, ale oddaje ideę. @mk64 nie lepiej było ci kupić piec od razu z pogodówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Ehhhh przecież wystarczy odpowiednio ustawić temperatury wewnętrzne w I i II taryfie żeby się nie włączał.... np I taryfa 12st II taryfa 25 stopni - to przesadzony przykład, ale oddaje ideę. @mk64 nie lepiej było ci kupić piec od razu z pogodówką? Dalej twierdzę,że przy grzaniu prądem pogodówka się nie sprawdzi. Wiadomo,że do wykorzystania jest tylko 10h w tym dwie w dzień,rzeczywistego grzania będzie ze 4-5h i wtedy pogodówka albo da za mało albo zgłupieje całkowicie. Ja sobie nie wyobrażam działania pogodówki przez 2h od 13-15 i przez 2-3h w nocy gdzie zależy nam na mocnym grzaniu,żeby naładować akumulatory a nie po to,żeby dogrzać. Swoją drogą Elterm jest bardziej inteligentny niż Kospel Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 21.04.2011 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Najlepszy będzie sterownik pokojowy z czujnikiem podłogowym np. http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/43/78# Dzięki za info. Jak się montuje ten czujnik podłogowy? Leży on gdzieś na podłodze, czy umieszcza się go w wylewce? Jak podłącza się sterownik do pieca? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 21.04.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 @mk64 nie lepiej było ci kupić piec od razu z pogodówką? Jakoś nie pomyślałem o tym... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzięki za info. Jak się montuje ten czujnik podłogowy? Leży on gdzieś na podłodze, czy umieszcza się go w wylewce? Jak podłącza się go do pieca? Pzdr Czujnik podłogowy umieszcza się w wylewce i podłącza bezpośrednio do sterownika.Ty na sterowniku decydujesz czy chcesz nastawy z podłogi czy z powietrza a może jedno i drugie Trza przyznać,że to sprytne rozwiązanie Czytam,że w kablach sprawdza się bardziej podłogowy,ale tam jest trochę inaczej jeśli chodzi o regulację temperatury,bo dla każdego pomieszczenia osobno,ale wypróbować jednego lub drugiego nie zaszkodzi. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 22.04.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Czy zamiast proponowanego przez Ciebie Auratona 3000 mogę kupić tańszy Auraton 2005?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionek 20.10.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Mam problem, jesli ktos to jeszcze czyta to prosze o pomoc.To pierwszy sezon grzewczy w nowym domu. Mam ogrzewanie tylko elektryczne. Legalett plyty fundamentowej z 2 grzalkami łącznie 8 kW. Piec elektryczny Kospel 24 kW ze sterowaniem pogodowym, zasobnik i Solary Biawar, kaloryfery z termostatami Danfoss Living (programowalne).Zasobnik biawar z 2 wężownicami, dolna solar, górna c.o.. Mam problem z tym aby grzejniki grzały. Najpierw wyczaiłem, że zawór trójdrogowy nie puszczał c.o., Nastawiłem do ręcznie na otwarty i puscił. Potem przyszły temp. dodatnie w dzien do plus 14st. i system się wychłodził (termostaty na 21st. temp. max. na piecu 24 st.). Temp. w pokojach spadły do 20/21 st. dałem termostaty wyżej i nic, ale grzeje tylko kaloryfer w garażu bez żadnego termostau (pomieszczenie obok). Kaloryfery odpowietrzone, piec nastawiłem na auto, pompa c.o. praca ciągła, C.O. temp. dzienna max. 27~st. przez 24 h, cwu 42 st. przez 24h, temp. zewn. 15 st.. Piec podgrzewa co. w zależnosci od temp. zewn. od 42 do 61 stopni i grzałki ciągle cos pobierają. Termostaty ustawiłem na 25st. i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 11.11.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Pogodowy moim zdaniem absolutnie się nie sprawdzi,jeśli stwierdzi,że robi się zimno to będzie Ci włączał piec w czasie I taryfy. Najlepszy będzie sterownik pokojowy z czujnikiem podłogowym np. http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/43/78# Przy okazji pobawiłbym się w czujnik podłogowy,być może ze względu na sporą bezwładność ten sposób okaże się najlepszy. Przynajmniej ja tak zrobię Powiedz czy tym auratonem mogę sobie ustawić tak dokładnie czas grzania np po południu 1,5godz i nad ranem np 2godz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.11.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Ja mam podpięty do Kospela sterownik (termostat) z Insbudu IB-Tron 3100HT:http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSZrz2v3lm5f2PklnKlZ1YuYb17cFHcQOZ2Shz_K3e3i3vfqw47 Ustawia się tam 4 przedziały czasowe, w których określamy daną temperaturę. Aktualnie u mnie: 01.45-05.55 (część II taryfy) 21,5 *C, reszta dnia 13 *C. Nastawialna jest też histereza. Termostat ma wyjście do drugiego czujnika zewnętrznego (np. w podłodze). Edytowane 13 Listopada 2011 przez budowlany_laik literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 13.11.2011 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Takim samym steruję swoją wentylację mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.11.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Najgorsze jest jednak to w IB-Tron 3100HT z Insbudu (termostat do kotła elektrycznego), że kalibracja czujnika temperatury jest możliwa z krokiem aż 1 *C! Jest to śmieszne, bowiem sterownik do rekuperatora IB-Tron ma możliwość kalibracji wskazań temperatury z krokiem 0,1 *C - a tam temperatura do niczego nie jest potrzebna!Mój termostat oszukuje o ok. 0,3 *C, co wcale nie jest mało. Insbud nie odpowiada na moje pytania o ew. nowy soft, który będzie miał możliwość dokładniejszej kalibracji wskazań regulatora. EDIT: zawyżone wskazania temperatury były spowodowane tym, że czujnik temperatury był schowany w obudowie termostatu (ma specjalny otwór w obudowie, przez który powinien choć trochę wystawać) i elektronika w obudowie podwyższała wskazania.Nie zmienia to faktu, że możliwość kalibracji o 0,1 K byłaby wskazana. Edytowane 26 Listopada 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 27.11.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 (edytowane) budowlany_laik czyli mam rozumieć ze np ustawiam temperaturę kotła np na 30st od godz np 02,45 do 05,45 i po tej godz piec rozłączy?Czy czujnik podłogowy rozłancza przy tempo na przykład 26 st? Potem ewentualnie dogrzać podłogę jeszcze w razie potrzeby np od 13do 14.Sorki za takie laickie pytania ale narazie dla mnie to ciemna magia a ogrzewanie będe miał, po całości podłogówka i piec kospela i nie bardzo kumam jak wysterować tą podłogę! Edytowane 27 Listopada 2011 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.11.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 (edytowane) Na kotle ustawiasz tylko temperaturę zasilania, np. 30 *C. Nic więcej. Na sterowniku, np. takim jak mam ja (IB-Tron 3100HT z Insbudu), ustawiasz temperaturę powietrza, po obniżeniu której sterownik załącza kocioł. Możesz ustawić 4 przedziały czasowe z różnymi temperaturami. Wtedy wykorzystany jest czujnik temperatury wewnętrzny w termostacie. Jest też możliwość podłączenia drugiego czujnika temperatury do sterownika, który np. umieścisz właśnie w podłodze. Ja (niestety?) mam tylko wewnętrzny. Sterownik może wtedy posiłkować się tylko wskazaniem czujnika wewnętrznego, czujnika w podłodze, albo obu jednocześnie (np. temp. min. na czujniku wewnętrznym 21,5 *C, ale na zewnętrznym nie większa niż np. 24 *C). Cytat:"Obsługa dwóch czujników temperatury: RT - wbudowany czujnik temperatury pokojowej. FT - dodatkowy zewnętrzny czujnik temperatury np. powierzchni podłogi, zasobnika c.w.u. Trzy tryby pracy termostatu: A - Kontrola urządzenia odbywa się wyłącznie na podstawie wbudowanego czujnika temperatury RT.F - Kontrola urządzenia odbywa się wyłącznie na podstawie podłączonego zewnętrznego czujnika FT.AF - Tryb szczególnie polecany do ogrzewania podłogowego. Kontrola urządzenia odbywa się na podstawie wbudowanego czujnika temperatury (RT) i podłączonego dodatkowego zewnętrznego czujnika (FT). Termostat stara się utrzymać zadaną temperaturę powietrza (czujnik RT) i równocześnie uniemożliwia powierzchni podłogi osiągnięcie wyższej temperatury niż temperatura limitu FT." LINK do strony sterownika Aktualnie mam zasilanie na kotle 31 *C, a na sterowniku 22,0 *C w godz. 00:15-5:45 i 13:10-14:50. Edytowane 27 Listopada 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.11.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Ok ,powiedz czy ten sterownik masz umieszczony w najchłodniejszym pomieszczeniu, czy raczej masz równą temp wszędzie?Czy może wisi sobie w salunie?I jeszcze jedno, przy takich nastawach ile srednio czasu pracuje piec?Pozdrawiam Lecho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.11.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Sterownik w salonie. Nie świeci na niego słońce.Temperatury do wyregulowania na rozdzielaczu do podłogówki - pracuję nad tym, bo kapkę za mało mam w sypialni.Ile kocioł pracuje, to zależy od temperatury o godz. 00:15 i o 13:10. Nastawione 22 *C, histereza 0,4K. Więc sterownik załączy kocioł gdy temp. spadnie poniżej 22-0,4=21,6 - czyli jak wskaże 21,5, kocioł się załączy. Pracuje wtedy te 5,5h i w razie potrzeby też od 13:10 do 14:50. Pobór dzienny przez ostatni tydzień: 7-20 kWh, średnio dziennie 16 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 mam taki pomysł odnośnie sterowania pieca...sterownik pokojowy z sondą w podłogę, ale sondę wsadzamy nie w wylewkę tylko na powrót wody z podłogówkiustawiamy temp. pomieszczenia na np. 23* w tanich godzinach, temp. powrotu na np.30*( wykorzystamy czujnik podłogowy jako zabezpieczenie temp. tak jak w elektrycznym na kablach ), zasilenie z pieca na np. 45*sterownik włącza nam piec kiedy temp. zadana jest niższa niż wymagana i grzeje do puki nie uzyska wymaganej, lub temp. powrotu nie osiągnie tych np. 30* a to oznacza że wylewka już osiągnęła wymaganą temp., znaczy że się "naładowała"...wystarczy raz dobrze ustawić (trochę eksperymentów ) i zapomnieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 28.11.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Temperatury do wyregulowania na rozdzielaczu do podłogówki - pracuję nad tym, bo kapkę za mało mam w sypialni. Czyli masz rozdzielacz?Myślałem że przy samej podłogówce nie trzeba rozdzielacza ale może źle myślałem?!A nie myslałeś o RTL? Czy to dobre rozwiązanie?Troszkę z tym sterowanie to kłopot pewnie na początku ale w dalszym czasie jak się dojdzie do ładu to może nie będzie żle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 29.11.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 jasiek71, to jest pewnie dobry pomysł do przetestowania z drugim czujnikiem na powrocie do kotła. U mnie niestety już odpada, bo kabel od sterownika do kotła poprowadzony podtynkowo, ściany pomalowane... Ale dla nowych użytkowników do przemyślenia. Ja mam tylko czujnik pokojowy. I na razie testuję ustawienia cały czas. Aktualnie mam 22*C z histerezą 0,4K i parametry wody zasilającej 31/25*C (zasilanie/powrót). pyton79, mam rozdzielacz z rotametrami na 10 sekcji w pętlach ok. 80 m. Nie wiem jak inaczej może pracować podłogówka? RTL to tylko z niemiecką TV mi się kojarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts