Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena za prace przy fundamentach

loniu

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Mam prośbę - zaczynam budowę w okolicach Poznania i sprawdzona (dobra) ekipa wyceniła mi kolejne etapy prac. Za pracę przy fundamentach: zrobienie wykopu, zbrojenie, wylanie chudziaka przygotowanego samodzielnie, zalanie ław z gruchy,izolowanie, wymurowanie ściany fundamentowej i również położenie izolacji chcą 8000 PLN. Podkreślam, że to tylko robocizna. Moj fundament będzie na stndardowej wysokości (ława między 80 a 100 poniżej gruntu) a ściana fundamentow powinna wychodzić ponad grunt na jakieś 60 cm.

Fundament ma wymiary:

obwód pod bryłę domu 49,8 m

obwód pod bryłę garażu 18.46 m

ściany nośne 8,1 m

dodatkowo 4 szklanki pod filary + szklanka pod komin + szkalnka wewnątrz pod słup nośny.

Czy te 8000 to drogo czy ok?

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze

Loniu za obwód bryły domu ok. 50 m, 8 m ścian nośnych i jeden filar plus wymiana ziemi i drenaż zaśpiewano mi 3000 zł pod warunkiem że dalej oni też będą robić, ale ja mieszkam w Białymstoku. A tak w ogóle to czy zamierzasz budować w tym roku więcej czy tylko chcesz skończyć na fundamentach a reszta potem. Jeżeli to pierwsze to dlaczego.

Wielkie dzięki to daje do myślenia. Podejżewam, że w Poznaniu jest drożej no ale chyba nie tyle drożej. Jeżeli chodzi o to co zrobię w tym roku to oczywiście zależy od kasy. Mam do wyboru albo zrobić tylko fundament albo stan surowy z dachem. Spieszy mi się o tyle, że udało mi się załapać na ulgę budowlaną (pozostały 3 lata w których mogę robić odpisy) i najzwyczajniej dostaje białej gorączki wypełniając pita i widząc ile kasy mi zabiera fiskus.

Dzięki za informację

Dzięki za informacje - wynika z tego, że tanio to na pewno nie jest. W takim razie pójdę za ciosem czy orientujecie się ile bierze się za wymurowanie m 2 ściany z porotermu P+W. Czyli w grę wchodzą tylko spoiny poziome na zwykłej zaprawie (ściana dwuwarstwowa, porotherm 25 lub 30 a potem styropian)?

• 1 month później...

Loniu,

jestem na etapie zbierania ofert i kosztorysów. Buduję w okolicach Poznania z porothermu 30 plus ocieplenie (na zaprawie thermo). Chętnie z Tobą podyskutuję [email protected].

Przy okazji wykonawca twierdzi,że do końca roku postawi do w stanie surowym (dach pokryty papą). Dom ma 200 m kw (z użytkowym podaszem plus garaż 42 m kw.

Co o tym sądzicie? Właśnie uswiadomiłem sobie,że niektóre elementy wymagają "ustania", np. fundamenty (3 tygodnie), strop (1 tydzień). Muszę też przyznać, że trochę mi sie spieszy.

MIRONMK sprawny wykonawca buduje stan surowy z dachem krytym papą w okolo 30 dni, czas pelnego dojrzewania betonu to 14 dni. nic sie nie stanie jesli wczesniej (np po 3 dniach) zaczniesz go stopniowo obciazac. jeszcze sprawniejszy wykonawca prowadzi dwie lub trzy budowy i przerwy 2-3 tygodniowe są mu potrzebne by "podganiac" prace u innych inwetorow. wtedy beton dojrzewa spokojnie.