Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZbylR

Recommended Posts

Czytam to forum od pewnego czasu i zdecydowałem się na zalogowanie , co do wkładu to jeszcze się zastanawiam , pod uwagę biorę Pama Diablo 2 , Arysto 10 , Westflame Valeo , chcę zrobić rozprowadzenie ciepłego powietrza na dwa pokoje na górze , do jednego pomieszczenia jest blisko 2 m ale drugie oddalone jest 5 m

czy jest pewność ze ciepłe powietrze dotrze do obu pomieszczeń bez dmuchawy ?

• Odpowiedzi 547
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eniek gadałem z P.Krzysztofem tak z ciekawości.Oznajmił mi ,że jest pierwszym producentem Pamy w Polsce tylko ją kiedyś opchnął.Jako ,że poszukuje wkładu z PŁW. pisząc mu zapytanie, na garażowca to on nie wygląda.

http://193.23.48.133/wklad-kominkowy-westflame-valeo-l-i2316325794.html

np masz kontakt to zadzwoń do garażu facet bardzo ciekawe rzeczy prawi.

Też sobie pogadałem...Niestety nie z P. Krzysztofem, bo go nie znalazłem:(

Natomiast znalazłem Pana Mariusza vel Sylwek 75 vel Kilwater...(coś pominąłem ?)

Szukałem w Stargardzie Szczecińskim, gdzie bawiłem u rodziny:) (pozdro.)

Szukałem też certyfikatu na tą Westflame. Czy Pan Krzysztof mógłby CÓŚ

wkleić...och sorry - Pan Mariusz....

Też sobie pogadałem...Niestety nie z P. Krzysztofem, bo go nie znalazłem:(

Natomiast znalazłem Pana Mariusza vel Sylwek 75 vel Kilwater...(coś pominąłem ?)

Szukałem w Stargardzie Szczecińskim, gdzie bawiłem u rodziny:) (pozdro.)

Szukałem też certyfikatu na tą Westflame. Czy Pan Krzysztof mógłby CÓŚ

wkleić...och sorry - Pan Mariusz....

eniek już nie wiem jak cie nazwać......po prostu eniek.Piszesz znowu pierdy a tak na prawdę to czepiasz się czegoś co .....ci chyba sen z oków spędza.Pan Mariusz Lach chyba miałby cie w du...iu tak jak ty masz tych co cię o coś proszą i cie czytają.Po ch.ci certyfikat jak z tego CE najważniejsze są badania nad produktem o czym doskonale wiesz.Więc nie pitol znowu o jakimś certyfikacie.

Wiesz jak nazywa się takie badanie.....???jeśli nie wiesz zapytaj kogoś z branży.

• 3 weeks później...
Dziękuję za odpowiedz tylko wolałbym konkrety.Zastanawiam się nad tarnawą 18 kw,można kupic już za cztery tys.z hakiem i to jest monolit więc chyba dobry ale też czytałem że drzwiczki się po jakimś czasie wypaczają.Dużo towaru do wyboru i ciężko coś wybrac tym bardziej że o każdym można przeczytac że ma jakieś wady.

Dziękuję za odpowiedz tylko wolałbym konkrety.Zastanawiam się nad tarnawą 18 kw,można kupic już za cztery tys.z hakiem i to jest monolit więc chyba dobry ale też czytałem że drzwiczki się po jakimś czasie wypaczają.Dużo towaru do wyboru i ciężko coś wybrac tym bardziej że o każdym można przeczytac że ma jakieś wady.

To może bohater tytułowy wątku, lub coś w tym stylu ? Sprawdzone...ciężko popsuć, Tarnawa jest dla spokojnych palaczy...

• 3 weeks później...

Witam,

Jestem zainteresowany wkładem Pama Diablo LM. Czy jest może ktoś kto już użytkuje ten wkład? Jak się sprawuje. Czytając ten wątek wkład diablo II bezrusztowy jest pozytywnie "odbierany". Czy można to samo powiedzieć o wkładzie diablo LM?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

przepraszam, że zadam to pytanie, ale... naprawdę mam już w głowie mętlik...

patrze sobie na taki wkład:

http://pama-kominki.com/index.php/Wk%C5%82ady-kominkowe-suche/DIABLO-LP.html

(DIABLO LP jeśli link nie działa), i tak sobie zawsze myślałem, że DGP - dystrybucja gorącego powietrza, grawitacyjna, to nie problem do wykonania. Ale... czy ten wkład do tego się nadaje?

Idea była taka: nad kominkiem 4 przepusty (na 4 rury) przez sufit i tam juz sobie rozprowadzam (do 3m) w dowolny sposób. No ale kiedyś wydawało mi się, że samodzielnie wykonuje się specjalną konstrukcję, do której mogę podłączyć bezpośrednio te 4 rury. A tutaj widzę, że niektóre wkłady (innych firm) mają już zabudowane wersje z wyjściami na te "4 rury".

Czy w takim układzie PAMA DIABLO będzie (i wszystkie podobne konstrukcje) nadają się jako baza do DGP?

Czy może do DGP nadają się tylko i wyłącznie takie konstrukcje (przykładowy link):???

http://www.kominki.owo.pl/41-unico-hermes-4-d.html

wiem, że pytanie jest naprawdę banalne, ale chyba już głupieję...

Rozprowadzenie powietrza można zrobić w różny sposób. Mogą to

być otwory w górnej części obudowy kominkowej, ale można również

podłączyć rury DGP do tzw płaszcza z blachy, nakładanego na wkład

kominkowy. Taki płaszcz wyposaża się w dowolna ilość otworów,

o średnicy odpowiedniej dla naszych potrzeb.

• 2 months później...

Witam

To i ja może się zapytam naszych forumowych speców od kominków. Interesuje się zakupem wkładu kominkowego Pama Diablo LSL:

W opisie można doczytać:

- deflektor za dopłatą 300 zł.

I teraz Panowie proszę o odpowiedź czy dla zwykłego użytkownika który będzie użytkował swój wkład okazjonalnie (bez żadnych DGP itp itd) ten deflektor jest niezbędny. Czy lepiej będzie dla mnie i wkładu mając ten deflektor, czy po prostu nie zauważę różnicy go nie mając.

Dziękuje i pozdrawiam

To jak z tą Pamą, brać?

Pytam, tych którzy użytkują u siebie w domu.

Natomiast pytanie do specjalistów:

Od 10 lat użytkuję wkład Franco Belge Hekla + DGP (ogrzewam ok 120mkw).

Trzy zimy z zakręconym kurkiem gazu. Samodzielnie rozprowadziłem DGP, trzy razy przebudowywałem obudowę kominka.

Przyszedł czas na zmianę aranżacji pokoju i wymianę kominka. Głównie ze względów estetycznych.

Mam dom 60 letni, kominy są z czerwonej cegły, jeszcze przedwojennej (rozbiórkowa po wojnie).

Nie mam problemów z kominem, nie wiem jaką mam temp. spalin.

Czy kupowanie Pamy z jej wysoką temp. spalin to dla mnie ryzyko?

Edytowane przez KotSylwester

Pama produkuje takie same spaliny jak inne wkłady Problem w tym, ze ja

opisałem to co pokazał termometr, a reszta to marketingowy bełkot...

Swoja drogą, jak chcesz grzać, robisz remont, zainwestuj w jakiś wymiennik.

Ech, Wujek Dobra Rada...... Może byś najpierw pomierzył , a potem pisał o bełkocie :p

pzdr.

Wyczytałem w tym temacie że konstrukcja Pamy powoduje że spaliny są wyjątkowo gorace (wszyscy się tu dziwili).

O jakim wymienniku mówisz? Coś bliżej poproszę :)

To co producenci wypisują na swoich tabliczkach znamionowych, czy

dokumentach dołączonych do wkładu, nie nadaje się nawet do kibla, bo papier za sztywny.

Pama którą testowałem, osiągała wysoka temperaturę spalin, gdyż takie były

moje oczekiwania. Testy dotyczyły wykorzystania seryjnego, komercyjnego

paleniska (wkładu kominkowego), do celów akumulacyjnych, czyli podłączenia

jej do masy akumulacyjnej lub wymiennika stalowego. Wymiennik taki powoduje,

że możemy w kominku palić w dowolny sposób, nie zawracając sobie głowy tym,

że sporo energii idzie w gwizdek, czyli do komina. By tak nie było, wkład musi

zmuszać drewno do nienaturalnych zachowań podczas palenia, w efekcie czego

drewno raczej się wędzi. Oczywiście są na świecie szamani, którzy potrafią drewno

zmusić do posłuszeństwa i zapewniają, że potrafią w palenisku osiągnąć 800-900

stopni , jednocześnie do komina wysyłając nie więcej jak 200...Tjaaaaaaa

Wkład kominkowy to skrzynka, w której bez względu na producenta i konstrukcję

jestem w stanie osiągnąć porównywalne parametry. To znaczy, dajcie mi dwie

skrzynki, a spalając tą sama porcje drewna, do komina wyemituje podobna

temperaturę - zarówno najwyższą, jak i najniższą. Rożnica przy tej najwyższej,

nie powinna przekroczyć kilkudziesięciu stopni.

Niewiele mi to rozjaśniło sprawę wymiennika do tej Pamy.

Drogi Kocie. Pama to nic innego niż generator spalin o zaj.....ej temperaturze :D Wymiennik to urządzenie wykonane ze stali lub szamotu służące do odebrania owej temperatury z masy ( olbrzymiej ) spalin wytrwarzanych przez ów gienerator ;) To troszkę inne doznania niż Twoja Hekla. Jeżeli kupisz Pamę ( lub inny wkład ) pamiętaj o opisaniu różnic między jednym a drugim wkładem. Brakuje tutaj opinii doświadczonych użytkowników, zdolnych dokonać porównania różnych opcji , a będących końcowym odbiorcą.

pzdr.