niktspecjalny 02.10.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 eniek a co ty na to by założyć słownik pojęć speców-branżystów itp ??? Jak się spaliny dopalą a jak sie nie dopalą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 02.10.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Witam! To, że temperatura spalin opuszczających wkład jest niska, jeszcze niewiele znaczy. A może właściwie świadczyć o jednej rzeczy.Ktoś wspomniał ostatnio o wentylatorku w "farelce". On tam jest głównie nie po to, żeby lepiej grzała, ale raczej, żeby się plastikowa obudowa nie stopiła.We wkładach metalowych robi się przeciąg, bo drewno przy optymalnym nadmiarze powietrza pali się w temperaturach przekraczających Tt stali, żeliwa tym bardziej.Tutaj próbowałem kiedyś nieudolnie obliczyć zapotrzebowanie powietrza ze stechiometrii procesu spalania.A ile przepływa przez palenisko rzeczywiście?Trudno wtedy cokolwiek odzyskać. Chodzi mi właściwie o to, że nie ma się jeszcze z czego cieszyć, jak temperatura spalin deklarowana przez producenta jest niska (bo zawierają w większości powietrze).Sytuacja jest jaśniejsza, jak deklarują wysoką. No ale wtedy jest kłopot, bo wypadałoby coś do paleniska dołożyć. Stąd biorą się też ogromne zalecane przekroje kanałów doprowadzających powietrze; żeby nie przekraczać tam prędkości dźwięku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 02.10.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 (edytowane) Czekam jeszcze na odpowiedź z Arysto ponieważ do A10 za 350zł można zamówić dopalanie spalin i deflektor z wermikulitu - konstrukcja jak w Pamie ID.Raczej myślę o Arysto z dwóch względów: głównie wymiar 670/570, wygodniejszy ruszt do wyjmowania (z uszami), ładniejsza klamka i również brak negatywnych opinii. Edytowane 2 Października 2012 przez KotSylwester Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertx 02.10.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Rozmawiałem dziś z technikiem z Pamy odnośnie deflektora w Diablo II bezrusztowym, twierdzi że jeden deflektor nie jest w satnie obniżyć temp. spalin na wyjściu i wg niego nie warto dopłacać.Co innego Diablo ID (czy jakoś tak), który ma deflektorów więcej (chyba 3). Według was warto czy nie ? Obudowa kominka będzie z szamotu z dodatkowym kanałem na spaliny (coś jak kominek Trocia na którym chcę się wzorować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.10.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jaki długi ten dodatkowy kanał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertx 02.10.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Długość "dodatkowego" kanału pomiędzy 3 a 3,3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 To możesz bez deflektorków. Ale z nimi też będzie hulać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.10.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam.Każdy deflektor we wkładzie powoduje zmieszanie spalin i dodatkowe ich dopalenie oraz zwiększenie ich temperatury na wyjściu. Czysty zysk energetyczny przekładający się na efektywności użytkowania takiego paleniska. Ja bym się nie zastanawiał nawet jeżeli będzie coś dodatkowego do odzysku energii ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 03.10.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 A żeby tak samochodowy zbiornik gazu, ten w kształcie koła, zawiesić w pobliżu czopucha i brać z niego gorące powietrze, tłocząc według potrzeb:) do kasety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 04.10.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Ja się zdecydowałem na arysto jednak, wczoraj zamówiłem w twojekominki.pl. Teraz ostro czytam forum w sprawie zabudowy, mam 3-4tygodnie czasu do przyjścia wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.10.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Hejka. Ponieważ odnośnik do "mojego" wątku pojawił się kilka razy w ostatnich dniach, to dla chętnych za chwilę pojawi się tam kilka nowych informacji. I najważniejsza - kominek odpalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.11.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Pytanko do użytkowników Pamy bezrusztowej dłużej aniżeli sezon. Czy zastanawialiście się w temacie popiołu, który może wpaść do tego dystrybutora powietrza znajdującego się pod wkładem w momencie gdy we wkładzie jest dość sporo popiołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.11.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Wszystko ma swoją cenę. Podobne wkłady z tym elementem ruchomym kosztują od 6000. Więc raczej uważaj, żeby nie przepełniać... Zresztą spawać już pewnie umiesz . Za 10 lat odetniesz kawałek blachy, wyczyścisz i przyspawasz spowrotem, albo przykręcisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.11.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Zresztą spawać już pewnie umiesz . Za 10 lat odetniesz kawałek blachy, wyczyścisz i przyspawasz spowrotem, albo przykręcisz...Tylko, że jak już kominek będzie w obudowie, to trochę kiepskie dojście. No i prucie i spawanie to lekki hardcore. Ściągnie się rurę doprowadzającą i odkurzaczem pociągnie. Zobaczę na koniec tego sezonu czy i ile się tego nazbierało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 01.12.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Po dłuższej przerwie mogę napisać, że zakup Pamy był strzałem w 10. Drewno mam ze stycznia juz podsuszone lekko i powiem że kominek dobrze grzeje i daje radę z ogrzaniem 3 pokoi na górze i salonu 40 m2. Jak drewno było mokre to kominek nie grzał tak jak sobie bym tego życzył ale teraz jest super. Dla takiej osoby jak ja, która odpala kominek w weekend dal fajnego klimatu kominek sprawdza sie idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.12.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 To i ja z kilkoma spostrzeżeniami w temacie PAMY:- ogólnie sprawuje się super, szczegóły w moim wątku. - ostatnio zwróciłem uwagę, że doprowadzenie powietrza - dokładnie jego nakierowanie na szybę - jest spawane tylko w kilku miejscach, więc widać szpary, przez które teoretycznie może iść powietrze zamiast na szybę to w środka. - czysta szyba jest głównie w momencie, gdy palimy na całego. Wystarczy lekkie przymknięcie dolotu lub spadek ilości płomieni w środku i już zaczyna się przydymiać. Tak więc czyszczenie co 2 dni murowane. - mam wersję bezrusztową i szykuje mi się dopiero 3 wybieranie popiołu a pierwsze rozpalenie było jakoś w połowie października. Więc duża wygoda z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 13.12.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 U mnie też się mocno brudzila szyba ale to była wina drewna. Jak pisałem wcześniej jak paliłem świeżo przywiezionym drewnem zeszłej zimy ( koniec stycznia) to szyba była czarna. Dzisiaj palac tym samym drewnem, zamykam do połowy dolot jak już jest żar i szyba prawie czysta. Wkład tez bez rusztowy i nie żałuję. Gdybym miał wybierać jeszcze wkład raz to pewnie dokonałbym tego samego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.12.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 U mnie też się mocno brudzila szyba ale to była wina drewna. Jak pisałem wcześniej jak paliłem świeżo przywiezionym drewnem zeszłej zimy ( koniec stycznia) to szyba była czarna. Dzisiaj palac tym samym drewnem, zamykam do połowy dolot jak już jest żar i szyba prawie czysta. Wkład tez bez rusztowy i nie żałuję. Gdybym miał wybierać jeszcze wkład raz to pewnie dokonałbym tego samego wyboru. Wybierając Pamę, można zamówić dolot powietrza większy niż fi 100. Warto to zrobić szczególnie przy większych wkładach, lub tych z boczną szybą. Miałem sygnały, ze ludzie kupowali takie wkłady z dolotem fi 100 i mieli czasem kłopot z czystością szyby. Większy dolot z pewnością wyeliminuje problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 13.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Wybierając Pamę, można zamówić dolot powietrza większy niż fi 100. Warto to zrobić szczególnie przy większych wkładach, lub tych z boczną szybą. Miałem sygnały, ze ludzie kupowali takie wkłady z dolotem fi 100 i mieli czasem kłopot z czystością szyby. Większy dolot z pewnością wyeliminuje problem. Panie Piotrze mogę potwierdzić. Pama Diablo LSL (szyba boczna ze szprosem), dolot fi 100mm i mam problemy z utrzymaniem czystych szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.12.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Wybierając Pamę, można zamówić dolot powietrza większy niż fi 100. Warto to zrobić szczególnie przy większych wkładach, lub tych z boczną szybą. Miałem sygnały, ze ludzie kupowali takie wkłady z dolotem fi 100 i mieli czasem kłopot z czystością szyby. Większy dolot z pewnością wyeliminuje problem.Szkoda tylko, że nie ma tej informacji na ich stronach. Pewnie wiele osób już kupiło ze standardową średnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts