Trociu 13.12.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Z innych spraw - właśnie zerknąłem na ich stronę odnośnie Diablo II Bezrusztowego i znalazłem ciekawą pozycję: - duży wyciągany box na popiół Czyżby teraz dodawali skrzynkę na popiół, żeby użytkownik nie musiał wybierać go łopatką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.12.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Pama to stosunkowo młody producent. Może weźmie sobie do serca nasze uwagi. Zawsze łatwiej zredukować średnicę dolotu, niż ją powiększyć. Przyznam się, że ja widząc we wkładach z boczna szybą, dolot fi 100, dorabiam drugi, albo przerabiam na większy. Ostatnio ćwiczyłem to w Dragonie, nie chcąc sprawdzać czy 100 wystarczy. Trociu daj jakąś linkę na ten box. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.12.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Witam.Nie sądzę żeby akurat w Pamie (tej standardowej wielkości) dolot fi 100 był przyczyną brudzenia się szyby. W początkowej fazie palenia to może i owszem być zbyt mały, ale to rozwiązuje doskonale rozpalanie górne w kominku i lekkie otwarcie drzwiczek (na tzw. "zamkniętą klamkę" jak to nazywam) przez pierwsze 3-5 minut palenia.Po nagrzaniu się już okładzin szamotowych, i osiągnięciu w palenisku temperatury powyżej 500 stopni nie powinno być żadnego problemu, a jeśli już to wręcz ze ...zbyt otwartą przepustnicą.Ja bym problemu w dalszym ciągu szukał w treningu w samym paleniu i regulacji ręcznej procesu spalania oraz w samym drewnie (niedosuszone).Jedna ewentualność może wchodzić jeszcze w grę - dolot dolotem, ale jest różnica np. w prostym kanale doprowadzającym powietrze długości 3 metrów i w kanale, który ma metrów 6 i po drodze jeszcze cztery zakręty po 90 stopni ... może tu tkwi przyczyna ... ?Pozdrawiam.PS. W takich wypadkach aż się prosi o porównanie ręcznej regulacji spalania do tej automatycznej. Sterowniki procesu spalania polskiej produkcji (Tatarek) są w tej chwili 3-4 razy tańsze niż ich odpowiedniki zachodnie, a "odrabiają pracę domową" za niedoświadczonego jeszcze użytkownika kominka w ww. temacie doskonale ... Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.12.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Fi 100 w takim wkładzie jak Pama wystarcza (z prostą szybą, z boczną czy podwójną już nie). Pod warunkiem spełnienia optymalnych warunków spalania.. 1. Prawidłowe ciśnienie w kominie.2. Prawidłowe doprowadzenie powietrza do paleniska (do spalania).3. Suche drewno.4. Przeszkolony palacz. Tu wspomniany przez Foresta sterownik Tatarka może być opcją. Najlepszą zresztą. U przeciętnego Kowalskiego wszystkie warunki spełnione są nieczęsto. Dlatego lepiej dać nadmiar, z możliwością przymknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.12.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Witam.Redukcję można na większy zawsze założyć. Ale i ona psu na budę często, jak czerpnia ciągnięta rurką lub kanałem o przekroju odpowiadającym małej średnicy będzie ... tu często ten pies© pogrzebany jest.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.12.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Czyli patrz punkt 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 14.12.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Z tym treningiem palenia to potwierdzam. Pama jest moim pierwszym wkładem i nigdy nie miałem styczności z kominkami. Początki były trudne i kombinowałem jak bedzie najlepiej. Tez stosuje metodę "na zamknietą klamkę". Czasami przeszkadza mi, że jak porządnie rozpalę i jest sporo żaru to klamka mogłaby być chłodniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 17.12.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 ja mam Pamę PM i dolot w niej jest fi 100, widzę że była jakaś modyfikacja od czasu kiedy kupiłem, bo teraz dolot fi 120, palę brykietem, bo drewno jeszcze mokre, jednak i tak szyba się brudzi, szczególnie po bokach, pewnie to wynika też z panoramicznej budowy 450/880, podczas dogasania szczególnie i chyba nie ma na to rady. Rekreacyjne palenie zbytnio mi to nie przeszkadza, widok ognia w takim wkładzie fajnie wygląda no i cena zakupu była w miarę przystępna, ogólnie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.12.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Trociu daj jakąś linkę na ten box.Oj - chyba mi się wtedy ręka obsmknęła, bo teraz widzę ten box tylko w wersji z rusztem. Tak więc mea culpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.12.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam. Nie sądzę żeby akurat w Pamie (tej standardowej wielkości) dolot fi 100 był przyczyną brudzenia się szyby. W początkowej fazie palenia to może i owszem być zbyt mały, ale to rozwiązuje doskonale rozpalanie górne w kominku i lekkie otwarcie drzwiczek (na tzw. "zamkniętą klamkę" jak to nazywam) przez pierwsze 3-5 minut palenia. Po nagrzaniu się już okładzin szamotowych, i osiągnięciu w palenisku temperatury powyżej 500 stopni nie powinno być żadnego problemu, a jeśli już to wręcz ze ...zbyt otwartą przepustnicą.Co ciekawe, przy rozpalaniu nie brudzi mi się, ale dopiero z czasem. Raz jest lepiej, raz gorzej. Raz szybciej, raz wolniej. Tak więc to pewnie sposób palenia ma na to duży wpływ i trzeba po prostu znaleźć ten odpowiedni. U mnie przy rozpalaniu górnym nie ma potrzeby używania zamkniętej klamki. Ja ją częściej stosuję przy kolejnym dokładaniu, jak nowe drewno idzie na żar, bo wtedy trzeba dać dopalacza, aby się ono zajęło a nie tylko żarzyło. No i pewnie u mnie jeszcze rura kominowa ma też wpływ na jakość szyby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 19.12.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Witam. Nie sądzę żeby akurat w Pamie (tej standardowej wielkości) dolot fi 100 był przyczyną brudzenia się szyby. W początkowej fazie palenia to może i owszem być zbyt mały, ale to rozwiązuje doskonale rozpalanie górne w kominku i lekkie otwarcie drzwiczek (na tzw. "zamkniętą klamkę" jak to nazywam) przez pierwsze 3-5 minut palenia. ... Witam Dzisiaj było pierwsze rozpalenie górne w kominku + drzwiczki na "zamkniętą klamkę" przez pierwsze 10 minut. Powiem że przez cały proces palenia szyba była o 99% czystsza niż przy standardowym paleniu. Tak że dzięki Forest-Natura za te cenne rady. Pozdroo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.01.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Czy ktoś z posiadaczy PAMY z deflekorem może podesłać jej zdjęcie? Jest ona na sztywno zamocowana w środku, czy da się ją zdjąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 04.01.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Czy ktoś z posiadaczy PAMY z deflekorem może podesłać jej zdjęcie? Jest ona na sztywno zamocowana w środku, czy da się ją zdjąć? Witam Ja mam PAMĘ z deflektorem (Diablo LSL). Nie mam teraz kominka przy sobie . Jak jutro będę na budowie to pstryknę kilka fotek deflektora jak i uchwytów wewnątrz. P.S. Deflektor nie jest zamocowany na sztywno, można go bez problemu wyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 08.01.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Czy ktoś z posiadaczy PAMY z deflekorem może podesłać jej zdjęcie? Jest ona na sztywno zamocowana w środku, czy da się ją zdjąć? mam pame PM zdjęcia z komórki - trochę cięzko zrobić tym dobrą fotkę ale może coś pomogą , swoją drogą spoiny pozostawiają wiele do życzenia Edytowane 8 Stycznia 2013 przez ceel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.01.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Dzięki za fotki. Już wiem, jak to wygląda. To spawanie trochę nieładnie wygląda. Pewnie dopiero dopracowują technologię. I widzę, że mocowanie szamotek też zmienili. Tak więc teraz jak się we wkładzie któregoś dnia się wypali i nie będzie za gorąco, to się przymierzę, jakby tam włożyć swój deflektor. Czy on musi być po skosie? Czy może być pionowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.01.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Poziomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.01.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Poziomo... oczywiście, że miałem na myśli poziomo. Od takiej wersji zacznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.01.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Takie info dla tych, co nie śledzą moich zmagań z Pamą. Sprawdziłem jaki jest rzeczywisty dolot powietrza do spalania i wyszło, że mimo posiadania przyłączenia 10cm przez regulację przechodzi połowa ze względu na "konstrukcję" przesłony regulacji. Jest tam 28 otworków o fi 13mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 09.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Powinien być nachylony pod pewnym kątem. Chociaż trudno nazwać toto deflektorem Ale nie sądzę ,żeby producent wiedział co to jest deflektor Pzdr. Trociek , wrzuć zdjęcia obudowy dolotu powietrza ze szczególnym uwzględnieniem słynnej szczelności, tj. braku poboru z pomieszczenia Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Bader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.01.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Nie zauważyłem niczego, co by wskazywało na super szczelność. Zdjęcie, które wkleiłem pokazuje jak wygląda "wnętrze" obudowy dolotu. Na dole widać dwie blaszki z małą dziurką (po wkręcie). Do tego po prostu przykłada się zewnętrzną część (kawał blachy) i dokręca. Żadnych uszczelnień tam nie ma - pewnie bazują na "szczelności" skręconej blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts