ŁukaszM 20.12.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Też dokładam swoje wątpliwości w sferze wyboru kominka - zastanawiam się nad Pama Diablo LP gdyż pod względem wyglądu niewiele różni się od Hajduk VOLCANO 2P, wymiarowo są praktycznie identyczne. Różnica natomiast jest w cenie i jak się domyślam - w jakości wykonania i rodzaju zastosowanych rozwiązań technicznych. Pama nie ma dodatkowego nadmuchu wtórnego z góry wkładu (pod deflektorem - nomen omen ten za dopłatą), który w Hajduku ma dodatkowo opcję sterowania dopływem powietrza, nie ma też tak grubych jak w Hajduku płyt szamotowych (boki - 4 cm, dół - 3 cm, natomiast Hajduk - boki 5 cm, dół - 6 cm). W Hajduku jest podobno dwa deflektory (wermikulitowy i stalowy) - co podnosi temperaturę spalin we wkładzie i powoduje ich dopalanie, w Pamie (za dopłatą) jest jeden deflektor wermikulitowy (płyta położona na bocznych mocowaniach) i jego rola przy braku drugiego deflektora - raczej wątpliwa (sam Pan w Pamie - tako rzecze). Hajduk chwali się też rączką z regulowaną siłą docisku, w Pamie czegoś takiego nie ma, w dodatku w Pamie rączka ta jakoś dziwnie odstaje od wkładu i chyba inaczej się zamyka. Oba wkłady natomiast - jak producenci zapewniają - są przeznaczone do rekuperacji (to ważne dla mnie) i oba wkłady właściwie z zewnątrz wyglądają tak samo, podobno są zrobione z takiej samej grubości blachy (4 mm) i mają popielniki w formie wiaderka. Zasadnicza różnica jest natomiast w cenie: PAMA DIABLO LP to ok. 4300 (z 23% VAT), HAJDUK VOCANO 2P to ok. 6000 (z 23 % VAT).. Doradźcie mądre głowy czy warto dołożyć do tego HAJDUKA - czy może dla bezstresowego i długoletniego ale jedynie rekreacyjnego palenia wkład z PAMY w zupełności wystarczy. Nie ukrywam, że wygląd i estetyka wykonania dla mnie bardzo się liczy i jeśli PAMA (w rzeczywistości a nie na zdjęciach) jest o wiele gorzej wykonana (nierówności w cięciu blach itp.) to raczej ją to skreśla z listy. Czy ktoś jest użytkownikiem tego modelu PAMY i mógłby się wypowiedzieć na jej temat jak wygląda korzystanie z niej z własnego doświadczenia?W ostateczności myślę też o HAJDUKU Volcano 2PH - model z gilotyną, ale to już dość duży dla mnie wydatek (powyżej 7 tys. zł) i wolałbym go uniknąć.Z góry dzięki za wszelkie uwagi i sugestie. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez ŁukaszM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 20.12.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 @Biegu- są to 2 różne typy wkładów. Wkład Pamy wydaje się korzystniejszym zakupem, gdyż jest to wkład stalowy. Nie handluję wkładami tej firmy i nic więcej nie mogę powiedzieć na temat sprawności działania oraz warunków gwarancyjnych. Jeśli chodzi o Zuzię która jest wkładem żeliwnym (płyty łączone), atutem jest estetyka i firmowy serwis na terenie całego kraju.@ŁukaszM - Hajduk jak najbardziej ok, niemniej jednak sugerowałbym Robirena - Air Term 15 kW Corner Akubet http://robiren.pl/kominki-powietrzne-narozne/ Atutem Pamy jest na pewno cena jednak przyglądając się bardziej nie zachwyca ona estetyką. Osobiście wybrałbym to co mi się naprawdę podoba niż mieć "skner - kaca " za każdym razem kiedy usiądę przed kominkiem że nie dopłaciłem za coś znacznie lepszego mieszczącego się w zadnym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.12.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 No to zważywszy, że to wątek o Pamie, do Hajduka Kratek i Robirena, proponuję dorzucić rozważania o Arysto, Unico i Hitze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszM 21.12.2016 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Co do Arysto (model A11 P DJ - cena w zasadzie zbliżona do Hajduka, a Hajduka uważam za model oferujący lepsze i trwalsze rozwiązania) Co do Unico (model dragon 4b) - jak wyżej, no może rzeczywiście jest to godny konkurent Hajduka Co do Hitze (model Alberto 14 KW) w zasadzie wszystko ok, poza tą grubością blachy (3 mm) - ktoś już na forum wspominał, że to trochę mało. Poza tym model ten jest bliźniaczo podobny do modeli Kratek (MBO lub MBZ) i do tego każą sobie dopłacać za maskownicę. Natomiast zaintrygowała mnie propozycja DUNTE - firmy ROBIREN do tej pory nie znałem, choć jak patrzę wyglądem i rozmiarami oraz zastosowanymi rozwiązaniami nie odbiegają od reszty. cenowo chyba dosyć atrakcyjnie. Trzeba się przejechać do Lublina wymacać towar na żywo a nie tylko wzrokowo za pośrednictwem interneta Dzięki DUNTE! P.S. Okej DUNTE, doczytałem w innym wątku, że współpracujesz z tą firmą, zatem to po trosze kryptoreklama, ale i tak dzięki bo w sumie zawsze to jednak poszerza mój wybór. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez ŁukaszM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 21.12.2016 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Tak - współpracuję z Robirenem, Hajdukiem, Kratkami, ......., lecz nie miałem na celu faworyzować konkretnej firmy. Zawsze jednak reklamuję to co Polskie i tylko takimi wkładami handluję - taka jest filozofia mojej firmy. Cieszę się że wybrał Pan wkłady rodzimej produkcji. Starałem się służyć Panu wiedzą i doświadczeniem jak i również opierałem się na wyborze własnych klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.12.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Dobre bo polskie ? Można i tak , czy jednak nie jest lepiej "dobre bo dobre" ? Dobrze że nie prowadzisz salonu samochodowego ....... Edytowane 21 Grudnia 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.12.2016 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Co do Arysto (model A11 P DJ - cena w zasadzie zbliżona do Hajduka, a Hajduka uważam za model oferujący lepsze i trwalsze rozwiązania) Co do Unico (model dragon 4b) - jak wyżej, no może rzeczywiście jest to godny konkurent Hajduka Co do Hitze (model Alberto 14 KW) w zasadzie wszystko ok, poza tą grubością blachy (3 mm) - ktoś już na forum wspominał, że to trochę mało. Poza tym model ten jest bliźniaczo podobny do modeli Kratek (MBO lub MBZ) i do tego każą sobie dopłacać za maskownicę. Natomiast zaintrygowała mnie propozycja DUNTE - firmy ROBIREN do tej pory nie znałem, choć jak patrzę wyglądem i rozmiarami oraz zastosowanymi rozwiązaniami nie odbiegają od reszty. cenowo chyba dosyć atrakcyjnie. Trzeba się przejechać do Lublina wymacać towar na żywo a nie tylko wzrokowo za pośrednictwem interneta Dzięki DUNTE! P.S. Okej DUNTE, doczytałem w innym wątku, że współpracujesz z tą firmą, zatem to po trosze kryptoreklama, ale i tak dzięki bo w sumie zawsze to jednak poszerza mój wybór.Jest taka firma Supra. O ile mnie pamięć nie zwodzi, blacha za wyłożeniem szamotowym ma w niektórych modelach grubość 1 lub 1,5 mm. Podczas serwisowego wymieniania szamotów, nigdy nie dostrzegłem śladów deprecjacji urządzeń (blachy) intensywnie eksploatowanych już prawie 30 lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek75 30.09.2021 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 (edytowane) WitamNie oceniam jakości kominków Pama, ale po przejściach z firmą radzę przed złożeniem zamówienia na maila zrobić sobie skan z aktualną ceną kominka. Edytowane 30 Września 2021 przez bolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts